Инструкция за работа с щамовете: Отворете стерилно фиолките и поставете във всеки флакон по 0,3-0,5 мл стериленДата02.10.2017
Размер33.51 Kb.
ТипИнструкция

Национален Център по Заразни и Паразитни Болести


Българска Асоциация на Микробиолозите (БАМ)

НАЦИОНАЛНА РЕФЕРЕНТНА ЛАБОРАТОРИЯ


“КОНТРОЛ И МОНИТОРИРАНЕ НА АНТИБИОТИЧНАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ”

София, 1504 бул.”Янко Сакъзов”№ 26 тел. 944 69 99 вътр. 312

Уважаеми колега,

Изпращаме Ви пет контролни щама за участие в Национална система за външна оценка на качеството на дейността в микробиологичните лаборатории на Р. България.

Българска Асоциация на Микробиолозите съвместно с НЦЗПБ извършва външна оценка на качеството в микробиологичните лаборатории. Външната оценка се извършва два пъти годишно в изпълнение на заповед на г-н Министъра на Здравеопазването № РД 09-415/04.06.2001 г. и в съответствие с Медицински стандарт “Микробиология”- Наредба № 4 от 25 януари 2010г.

.

Петте щама са изолирани от следните материали:Щам № 1 изолат от рана свързана с оперативна намеса

Щам № 2 – изолат от раневи секрет

Щам № 3 - изолат от урина

Щам № 4 – изолат от гърлен секрет

Щам № 5 - изолат от урина

Инструкция за работа с щамовете:  1. Отворете стерилно фиолките и поставете във всеки флакон по 0,3-0,5 мл. стерилен

обикновен бульон.

2. Поставете фиолките в термостат за 15 минути на 35-37С.  1. Рехидратираните щамове се посяват върху твърди и течни хранителни среди, като се използва една капка от суспензията и се разсява без обгаряне на йозето ако е

необходимо култивирайте щамовете повече от 24 часа.

  1. Ако някой от щамовете сте получили на транспортни хранитерни среди, директно посейте тампона от транспортната среда върху твърдите и течни среди които ползвате в лабораториите си.

Идентифицирайте микроорганизмите, ако е необходимо определете и подвидовата им принадлежност.

Направете антибиограма по стандартния метод на Bauer Kurby, нанесете в таблицата интерпретираните от Вас резултати по CLSI (NCCLS), като отбележите с R (резистентен), S (чувствителен) и I (интермедиерен), а в съседната графа - зоните на задръжка в милиметри.

Ако в CLSI липсва стандартизация за някои от комбинациите микроорганизъм/антимикробно средство, впишете на съответното място получената от Вас зона на задръжка, както и считаната от Вас правилна клинична интерпретация за чувствителността.

Задължително е чувствителността на всеки от тест-щамовете да бъде изследвана с включените в таблицата 10 антибиотични диска. Липсата на резултат в някоя от графите ще бъде санкционирана с отнемане на точки според условията на оценяване.

В графата “идентификация” отбележете начина по който сте идентифицирали микроорганизмите, рутинно, с автоматизирана или полуавтоматизирана система напр. Мануално, BBL Crystal E/NF, BBL Enterotube II, API 20E, API 32E и др..Резултатите попълнете онлайн на www.ncipd.org/control/, като влезете първо във формата за „вход в системата“ чрез своите код и парола; след като влезете в системата, изберете от менюто в дясно – „отчитане на резултати”; от новия прозорец изберете „Микробиология - формуляр за отчитане на резултатите” – „Формуляр за отчитане на резултат Бактериология”.

Всяка лаборатория има индивидуален код, който ще получи с тест-щамовете. Използвайте кодовете на лабораторията си, като ги попълните на латиница и паролите, които имате. Ако някоя лаборатория има регистрация с потребителско име, различно от индивидуалния код, моля да си направи отново регистрация с кода, който ще получи в придружителното писмо с щамовете. Използвайте този код за потребителско име.След попълването и изпращането на резултата, моля отпечатете таблицата с отговора от вашият акаунт и я изпратете в контролната лаборатория, адреса е посочен по долу.
Краен срок за връщане на отговорите 07.06.2014 г.

Адрес: София 1504, бул. Янко Сакъзов 26, НЦЗПБ, Микробиологичен отдел, Външен контрол - Бактериология. Д-р Велинов.
След 07.06.2014 г., резултатите от настоящият контрол ще бъдат публикувани на www.ncipd.org/control/. След тази дата таблицата за отговори ще бъде блокирана.
Оценяването на получените резултати се извършва по точкова система. Оценката на качеството и издаването на сертификат се извършват по утвърдена стандартна процедура, включваща последователни етапи и взаимно контролиращи се звена.

Желаем Ви успешна работа !
Каталог: control files


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница