Инструкция за смяна на версия / хотфикс на самостоятелен компютърДата23.10.2018
Размер49.42 Kb.
ТипИнструкцияТ


9300 Добрич, Баба Минка 2

Телефон: 058 603 336

Телефакс: 058 603 213

Е-mail: office@tonegan.bg


ОНЕГАН ООД
Инструкция

за смяна на версия / хотфикс на самостоятелен компютър


Ако СУБ“Тонеган“ е инсталиран на един компютър, то тази машина е едновременно Database Server, Application Server и Client. Всички промени на софтуера се прилагат върху нея. Обновленията се делят на Версия и HotFix. Версията е основна промяна, която може да се прави при смяна на технология или програмен апарат (примерно 2.15.0, 2.16.0, 2.17.0). Освен това, може да е промяна при добавяне на нова функционалност в продукта (2.16.1, 2.16.2, 2.16.3). HotFix е промяна, правеща незначителни корекции при отстраняване на проблеми в дадена версия ( 2.16.5 HotFix1, 2.16.5 HotFix2).

Ако СУБ“Тонеган“ е останала примерно на версия 2.15.1, а актуалната в момента е 2.16.5 HotFix3, поради кумулативното създаване на пакетите е достатъчно инсталирането на основната 2.16.0, после на 2.16.5 и накрая на 2.16.5 HotFix3. На сайта http://tonegan.bg всеки клиент може да се регистрира и след това да изтегли актуалната версия на продукта. За смяна на версия най-удобен е пакета Tonegan Main.msi – той съдържа всичко необходимо за ъпдейта. За смяна на HotFix от примера се вземат файловете 2_16_5_HotFix_3_Database.msi, 2_16_5_HotFix_3_App.msi, 2_16_5_HotFix_3_Programs.msi и Tonegan DBUpdater.msi. За по-стари версии, които вече са свалени от сайта, може да се пише на support@tonegan.bg.
Стъпки при смяна на версия


 1. Прочита се файла Change.txt от инсталационната папка за специфично изискване в конкретната версия. За да се избегне загуба на информация при проблеми и грешки при работа, се започва с архивиране на текущото състояние на СУБ“Тонеган“. За целта се създава папка с име – текущата версия (в горния пример – 2.15.1). В нея се копират папките Programs, TAS.MSSQL, TAS.DBupdater от d:\Tonegan (ако програмата е инсталирана на d:\ ).

 2. Стартира се пакета Tonegan Main.msi от потребител с права на администратор, указва се да се инсталира на d:\Tonegan (приемаме, че там е била програмата от примера), тъй като по подразбиране се предлага дълъг път в c:\ program files\...

 1. В отворилият се прозорец, в указаната последователност се стартират обновления на папките TAS.DBupdater, TAS.MSSQL, Programs – за всички се посочва инсталиране в d:\Tonegan.
 1. Сървър на База Данни


Появява се съобщение за успешно регистриране на услугата TAS DBUpdater.
Ако се инсталира подверсия е възможно при натискане бутон за обновление да се появи съобщение, че е инсталирана предходна версия. Тогава през Control Panel се деинсталира старата и отново се натиска съответния бутон за обновяване. 1. Приложен Сървър


Оставят се избраните по подразбиране операции, в противен случай ще трябва да се посочат специфични портове, на които да работят сървърите. По време на сетъпа се дерегистрират старите и регистрират новите приложни сървъри. За целта се иска име и парола на администратор на компютъра. Препоръчва се да не се променят избраните по подразбиране операции, които ще се извършват, за да може да се работи по всички протоколи за комуникация.

В края на сетъпа излиза списък, в който може да се видят файлове, които не са успели да се подменят, защото са били отворени (имало е потребители в СУБ“Тонеган“ по време на ъпдейта). 1. Клиентска частНа следващия екран се посочва името на компютъра, за да се направи проверка за успешно регистриране на DataSnap сървър „Настройка“.В края на сетъпа излиза списък, в който може да се видят файлове, които не са успели да се подменят, защото са били отворени (имало е потребители в СУБ“Тонеган“ по време на ъпдейта). 1. След това се обновяват базите данни, като автоматично се прави архив на старото състояние и при възникнал проблем, автоматично се възстановява. Тази стъпка може да се прескочи при положение, че веднага след този пакет ще се пусне инсталация на HotFix (в описания по-горе пример 2.16.5 HotFix3), където ще се изпълни същата операция.
 1. Обновяване на База Данни


Отново се препоръчва на следващият екран да се запазят избраните по подразбиране стойности на полетата – тук се показват намерените бази по години, които ще се обновят. Единствено, ако списъкът е празен, може да се провери в Administrative Tools – Services, дали са стартирани всички услуги, имената на които започват с TDS…Ако някоя не е стартирана, се пуска ръчно и в прозореца за обновяване се натиска „Опресни списъка с БД“, за да се попълни.Процесът на обновяване минава през всяка база за около 2 минути, освен ако не е много голяма и завършва със съобщение за успех или възникнал проблем, в който случай възстановява предишното състояние на базата. В папка d:\tonegan\TAS.MSSQL се появяват файлове DBupdater.log и DBerrors.log, в които е запазена подробна информация за извършените действия и проблеми. Те могат да се изпратят на support@tonegan.bg с информация за клиент и ситуация, за изясняване на проблема. 1. Накрая се подновяват помощната информация и полезни външни програмки, които могат да улеснят комуникацията и настройките от специалист на Тонеган ООД.Стъпки при прилагане на HotFix


 1. Стартира се от изложения пример 2_16_5_HotFix_3_Database.msi. Посочва се инсталиране в d:\Tonegan и се обновява TDS DBUpdater.

 2. Стартира се 2_16_5_HotFix_3_App.msi. Посочва се инсталиране в d:\Tonegan и се обновяват приложните сървъри.
 1. Пуска се 2_16_5_HotFix_3_Programs.msi. Посочва се инсталиране в d:\Tonegan и се обновява клиентската част. 1. Деинсталира се от Control Panel – Tonegan DBupdate и се стартира Tonegan DBUpdater.msi. Посочва се инсталиране в d:\Tonegan и се обновяват базите данни. Автоматично се прави архив на старото състояние и при възникнал проблем, автоматично се възстановява.

Отново се препоръчва на следващият екран да се запазят избраните по подразбиране стойности на полетата – тук се показват намерените бази по години, които ще се обновят. Единствено, ако списъкът е празен, може да се провери в Administrative Tools – Services, дали са стартирани всички услуги, имената на които започват с TDS…Ако някоя не е стартирана, се пуска ръчно и в прозореца за обновяване се натиска „Опресни списъка с БД“, за да се попълни.

Процесът на обновяване минава през всяка база за около 2 минути, освен ако не е много голяма и завършва със съобщение за успех или възникнал проблем, в който случай възстановява предишното състояние на базата. В папка d:\tonegan\TAS.MSSQL се появяват файлове DBupdater.log и DBerrors.log, в които е запазена подробна информация за извършените действия и проблеми. Те могат да се изпратят на support@tonegan.bg с информация за клиент и ситуация, за изясняване на проблема.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница