Инструкция за употреба Фотополимеризиращ еднокомпонентен материал за корони и мостовеДата02.06.2018
Размер105.48 Kb.
#71448
ТипИнструкция
Lab Artist

инструкция за употреба
Фотополимеризиращ еднокомпонентен материал за корони и мостове.
Обхват на приложение
Фиксирани реставрации

*Коронки, мостове, адхезивни работи по мостове;

*Инлей, онлей, конструкции върху импланти, фасети, временни реставрации.
Подвижни реставрации

*Конични и телескопични корони;

*Матрици за прикачване;

*Оформяне на акрилни зъби за зъболекари.
Препоръки при употреба

Коронката или мостът трябва да са с механични ретенции.Lab Artist metal primer /метал праймер /

Приложение

Праймерът за метал се използва за бондер между композити или акрилни конструкции с всички видове метал. Преди нанасянето на метал праймера, областа се почиства чрез пясъкоструйване с алуминиев оксид (50µm,при 2 bar) и последващо обдухване с обезмаслен въздух под налягане и пара. Метал праймера се прилага с четка и се оставя да изсъхне за около 1-2 минути. Може да се приложи и втори път ако е необходимо.


Съхраняване

Материалът трябва да се съхранява при 5-25°С . Затворете бутилката добре веднага след употреба и я предпазвайте от пряка слънчева светлина.


Срок на годност

Той е отпечатан на етикета на всяка бутилка. Не използвайте след изтичането на срока за годност. Всяка бутилка съдържа 5ml.


Lab Artist Metal Connect

Метал кънекта е универсален композитен бонд-опакер. Той се използва като междинен слой между праймера и опакера с две основни цели: • Усилва връзката с метала защото садържа в себеси и бонд

 • Притежава подобрени полимеризациони качества и постига отлично втвърдяване в областите на механичните задръжки. Същевремено получаваме почити гладка повърхност за нанасяне на опакера с цвят.

Нанася се с твърда късокосместа четка в тънки слоеве и се полимеризира за 1-3минути в зависимост от лампата. Не правете предполимеризация а втвърдявайте всеки слой.
Съхраняване

Материалът трябва да се съхранява при 10-26°С . Затворете шприцата добре веднага след употреба и я предпазвайте от пряка слънчева светлина.


Срок на годност

Той е отпечатан върху етикета на всяка шприца. Не използвайте след изтичането на срока за годност. Всяка шприца съдържа 3гр.
Lab Artist opaquer / бонд опакер - паста /
Опак-пастата се прилага като покривен слой с твърда късокосмена четка. Приложете опакера в два-три тънки слоя, за да се постигне цялостно плътно покритие. Всеки слой се полимеризира поотделно. Областта на повърхноста без плътно покриване ще има негативен ефект върху постигането на желания цвят. Вискозитетът на опакера може да бъде оптимизиран чрез разбъркването му върху стъклена палитра. Особено внимание трябва да бъде обърнато на прилагането на много тънки слоеве в областта на ретенциите.
Полезни съвети

Повърхността на скелета трябва да бъде почистена от всякакви мръсотии и от отстатъци от полирането. Слоевете на опакера, които са твърде дебели пречат за оптималната полимеризация и така отслабва здравината продукта. По-голямата продължителност на полимеризацията не води до по-голяма твърдост в дълбочина.


Полимеризационо време за материала

В зависимост от интензитета на светлината: 1-3 мин.

Пример: Spektra LED: 30 sec, Spektra fast: 3 min, Spektra 2000: 3 min,

PLC Spektra: 3 min


Съхраняване

Материалът трябва да се съхранява при 10-26°С. Затворете шприца добре веднага след употреба и го предпазвайте от пряка слънчева светлина.


Срок на годност

Той е отпечатан на етикета на всеки шприц. Не използвайте след изтичането на срока на годност. Всеки шприц съдържа 3 g.Lab Artist dentin
Дентинов материал - паста

Избутайте материал от шприца и го приложете върху цялата повърхност, за да се получи облицовка. В инцизалната област наслояваме тънък пласт.

В зависимост от формата, използвайте шпатула, за да оформите леко уплът- неното зъбно ядро.
Средно време за полимеризация:

Spektra 2000: 90 sec, Spektra LED: 30 sec, Spectra SL 400: 90 sec

PLC Spectra: 1 min, Q-PLC: 10 sec
Ако материалът е нанесен с дебелина по-голяма от 2 мм, средното време за полимеризация трябва да се удължи на 8 мин.
Lab Artist modelink liquid /моделажна течност/

За да направите масата по гладка и за да предотвратите залепването за моделиращия интрумент, може в композита да се добави капка моделажна течност и да се смеси с него.


Lab Artist incisal - паста

Избутайте инцизалният материал от шприца и го приложете към инцизалната половина на лицето на зъба върху дентиновия слой. Инцизалният материал се използва, за да се постигнат окончателните контури. След като зъбът е оформен в желаната форма, полимеризирайте.


Светло полимеризиращият С&В композит се ползва за изграждане на оклузални повърхности, палатинални повърхности и фасети, също така като пълно лаково покритие.

Има 8 оклузални емайлиращи смеси в разцветките: SR (червен емайл), SL (лек емайл), Чист (CL), Син (BL), S57, S58, S59 и S60.


Съдържание

Мономерна матрица

Диуретан диметакрилат; Bis-GMA; 1,4-butane

Диоди-метилакрилат

Тотален контакт на филъра

Неорганичен филър: (75% от теглото (52% от обема);

Стъклен филър ( размер на частичката: 0.7 μm); пирогеничен

Силициева киселина (размер на частичката: 0.04 μm)


Указания

• За козметични поправки

• За индиректни фасети

• За временни конструкции

• За фасетиране на метални скелети

• За инлей

• За онлей

• За корони само от композитСредно време за полимеризация:

Spektra 2000: 90 sec

Spektra LED: 30 sec

Spectra SL 400: 90 sec

PLC Spectra: 1 min

Q-PLC: 10 sec


Преди последната полимеризация цялата лицева повърхност трябва да бъде покрита с Cover agent. Това предотвратява формирането на петна върху по- върхноста и улеснява оформянето и полирането.

Време за финална полимеризация:

Spektra 2000: 9 min

Spektra LED: 30 min

Spectra SL 400: 7 min

PLC Spectra: 9 min
Фиксация на повърхността

След финалната полимеризация, която сте направили, повърхността получава жълтеникав цвят, заради катализатора. За да постигнем крайния цвят и да го задържим трябва да полимеризираме отново.

Spektra 2000: 7 min

Spektra LED: не е необходимо

Spectra SL 400: 8 min

PLC Spectra: 9 min

PLC-F.I.N.: 30min
Завършване

Подходящи за завършване са карбидни и диамантени сепаратори или фрези , силиконови полирни гуми, четки и полирни пасти.


Полиране

Полирането на повърхността се прави чрез наконечник с прикчена козя четка, полираща паста и вълнени гланцови четки. Внимателното финализиране и полиране на повърхността е крайно необходимо, ако искаме да постигнем оптимални резултати, защото това предотвратява оцветяването от никотин, кофеин и др.


Забележка: Както всички акрили, композита LabArtist образуват фин прах, когато са пили. Препоръчва са да се работи над аспиратор.


Коригиране и поправка

Нагрубете повърхността с борер, 2 мм около областта подлежаща на кори -гиране, намажете със свързваща течност (bonding fluid) и полимеризирайте, за да създадете нов слой.


Средно време за полимеризация:

Spektra 2000: 90 sec

Spektra LED: 30 sec

Spectra SL 400: 90 sec

PLC Spectra: 1 min

Q-PLC :10 sec


Ако полимеризираният слой има бял цвят, то той е бил преполимеризиран и трябва да бъде премахнат. Повторете процедурата спомената по-горе, но намалете времето за полимеризация. След това трябва да се приложи и полимеризира подходящ композитен материал.
Напукване на повърхността

 • Восъчният моделаж трябва да гарантира изработването на скелета както трябва, за да сте сигурни, че композитния материал е винаги поддържан, независимо от преобладаващите оклузални натоварвания.

 • Избягвайте предварителен контакт.

 • Приложете всеки слой с правилна дебелина и полимеризирайте за точния период от време.

 • Прибавете ретенции.

 • Не слагайте твърде много праймер.

 • Веднъж след като е изсъхнал праймера на въздух за 2 мин, приложете опакера незабавно.


Въздушни джобове

 • Ротирайте плъгера за да избута пастата от шприцата и я отрежете. Не използвайте инструмента за да изгребвате пастата от шприцата.

 • Приложете достатъчно материал за повърхността и го размажете.

 • Не смесвайте композитните материали, а по добре прилагайте слоеве един върху друг.


Промяна на цвета и отлагане на плаката

 • Проверете светлинната мощност на полимеризиращата лампа.

 • Полирайте повърхността изцяло, за да я запечатате.

 • Подсигурете, конструкциите да са позиционирани правилно в поли- меризационните юнити.

 • Приложете композитните материали с правилната дебелина и спазвайте времето за полимеризация.


Гаранция

В нашите инструкции, независимо от това дали са дадени устно, писмено или по време на практически демонстрации, са приложени нашият собствен опит и трябва да бъдат считани единствено като насоки. Тъй като нашите продукти са субект на развитие, ние запазване правото да ги модифицираме.


Съдържание на композита LabArtist
Дентин паста:

Неорганичен пълнител - 74% от теглото (или 66% от обема), стъклен пълнител (размер на частичката: 0,7 µm.) и пирогенна силицилова киселина (размер на частичката: 0,04 µm). Мономери (25% от теглото)-Уретан диметакрилат , Бутанедиол диметакрилат, Bis GMA. Допълнителни субстанции (1% от теглото)- инициатор, стабилизатор, пигменти.

Дълбочина на полимеризацията

Дълбочината на полимеризация е 2 мм. За да осигурите оптималните физически свойства слоевете не трябва да са по-дебели от 2 мм. Трябва да се използва полимеризиращ юнит с емисионен спектър от 310-500 nm. Физическите характеристики, които се изискват могат да бъдат постигнати единствено с некомпрометирана лампа. Следователно е необходима редовна проверка на интензивността на лампата съобразявайки се със стойностите, цитирани от производителя.


Съхраняване

За да постигнете правилно съхранение, не складирайте този материал при температура над 25°С. Ако по време на периоди с високи външни температури, композита се държи в хладилник, то той трябва да се извади оттам преди употреба, за да възвърне оригиналните си свойства. Винаги затваряйте шприцата здраво след употреба и го предпазвайте от директна слънчева светлина. Завъртете буталото обратно един оборот, за да се пре- дотврати нежелано изтичане на материала.Срок на годност

Срокът на годност е принтиран на етикета на всеки шприц. Не използвайте след крайният срок на годност.


Инцизална паста:

Има 8 оклузални емайлиращи смеси в разцветките: SR (червен емайл), SL (лек емайл), Чист (CL), Син (BL), S57, S58, S59 и S60.


Съдържание

Мономерна матрица:Диуретан диметакрилат; Bis-GMA; 1,4-butane Диоди-метилакрилат .Неорганичен пълнител: (75% от теглото (52% от обема);

Стъклен пълнител ( размер на частичката: 0.7 μm); Пирогенна силициева киселина (размер на частичката: 0.04 μm)
Приложения на композитната система за възтановяване LabArtist:

• За метални скелети изцяло покрити с композит

• За фасетиране на метални скелети

• За корони само от композит

• За инлей

• За онлей

• За индиректни фасети

• За козметични поправки

• За временни конструкции
Странични ефекти

При правилна употреба на това медицинско средство, нежеланите странични ефекти са излкючително редки. Въпреки това, реакциите на имунната ситема (алергии) или локален дискомфорт не могат да бъдат напълно контролирани.Ако сте научили за нежелани странични ефекти, дори ако само се съмнявате, че страничния ефект е причинен от нашия продукт, моля свържете се с нас.


Противопоказания

Ако за пациентът се знае, че има хипер сензитивност към някой компонент от този продукт, ние препоръчваме той да не се използва или да се ползва под стриктно лекарско наблюдение. Стоматологът трябва да има предвид известните взаимодействия и реакции на продукта с други материали, които са вече в устата преди използването на продукта.


Забележка

Моля снабдете зъболекаря с гореспоменатата информация ако това медицинско средство се използва за направата на специален модел. Моля, също спазвайте и инструкциите за сигурност.


Взаимодействия с други материали

Тъй като фенолни субстанции (такава като евгенол) потискат полимериза- цията, не използвайте материали съдържащи тези субстанции.


Този продукт беше разработен специално за обхвата от описаните инди- кации. Той трябва да се използва, както е описано в инструкциите. Производителят не може да се държи отговорен за повреди поради неправилно приложение или обработка.


Цвят според Vita®*

Паста Опакер

Дентин

Инцизал

A1

светла

A1/B1

S 58

A2

светла

A2

S 58

A3

светла

A3

S 59

A3,5

средна

A3,5

S 59

A4

средна

A4

S 60

B1

светла

A1/B1

S 57

B3

светла

B3/B4

S 59

B4

средна

B3/B4

S 59

C2

средна

C2/C3

S 59

C3

тъмна

C2/C3

S 59

D2

светла

D2/D3

S 60

D3

тъмна

D2/D3

S 59

Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница