Инструкция за употреба забележка: д 200 не трябва да се съхранява на температура под 12 °С. ПОДГОТОВКА ЗА БОЯДИСВАНЕ С д 200Дата22.10.2018
Размер68.5 Kb.
ТипИнструкция
Д 200 – ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА

Забележка: Д 200 не трябва да се съхранява на температура под 12 °С .ПОДГОТОВКА ЗА БОЯДИСВАНЕ С Д 200

Отваряте кутията и разбъркавате изцяло съдаржанието й с миксер (10 минути за количество до 5 литра и 15 минути за количества над 5 литра). Използвайте голяма приставка за миксера (с големи перки) за опаковки по-големи от 20 литра, като внимавате да разбъркате добре по дъното и ръбовете на кофата, за да постигнете еднородна смес.

Отделете желаното количество боя в съд, подходящ за разбъркване (стъклен съд с обем 4 чаени чаши), препоръчва се да се прецеди през цедка. Използването на чашката на пистолета или отделен съд под налягане не се препоръчва на този етап.
Сега измервате 4% ускорител от обема боя, който вече сте определили (500мл. боя = 20мл. ускорител). Спринцовки или малки измервателни лъжички са идеални. Започнете разбъркване с дрелка (миксер), след което бавно добавяйте ускорител към боята.

НЕ ДОБАВАЙТЕ УСКОРИТЕЛ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ РАЗБЪРКВАНЕТО!!!

Продължете разбъркването около 30 сек.

Използвайте сместа в рамките на 24 часа.

Измивайте инструментите обилно с вода след всяка употреба (работиш - миеш).


Проверете гъстотата на продукта (сместа) с чашка Зан N2 (Zahn 2). За да използвате тази чаша трябва да я потопите в боята докате се скрие ръба на чашата и да измерите времето до напълването й. Нужната гъстота на боята би трябвало да е около 25 секунди, а при условия с висока влажност до 30 сек.

Ако гъстотата е прекалено голяма добавете малко вода, около 2%

от общия обем, и отново проверете гъстотата. Като натрупате опит бързо ще намирате правилната гъстота.

Не е нужно повече от 10% разреждане.Затворете съдът с боя.
Забележка: Казаното по-горе е само упътване, предпочитанията на бояджията, атмосферните условия (външни, вътрешни) и техниката на нанасянето могат да постигнат добро покритие на повърхността с по-висока гъстота от препоръчаното, въпреки че ще бъде нужно и по-високо налягане за разпрашаване на боята.
Гъстотата може да варира при различните цветове, затова проверявайте гъстотата на всяка нова кутия. Когато използвате пистолет с гравитационно захранване или пистолет за близко боядисване боята се добавя директно в резервоара. С компресор би било по-практично да се изсипва готовата смес за боядисване в малка пластмасова бутилка с отрязана горна част, след което поставяте бутилката в съда под налягане. Това ще спести почистването му.
Д 200 е най-новият и усъвършенстван продукт на AquaSurTech OEM. При него проверката на гъстотата на боята не е задължителна. След приготвянето й, Вие можете веднага да започнете нанасянето.
ПОДГОТОВКА НА ПОВЪРХНОСТТА
ПВЦ (боядисване на прозорци и врати с Д 200)
Забележка: Всякакъв вид замърсяване като грес, пръст, прах, силикон и т.н. може да се наложи да бъдат отстранени с ацетон. Препоръчва се нараняване и надраскване с шкурка на острите ръбове на ПВЦ профила. Боядисването на пробни парчета, използвайки Вашето специфично ПВЦ и условия за съхранение се препоръчват преди завършването на процедурата по подготовка на повърхността. При нормални условия HURRISAFE Cleaner би бил достатъчен за подготовка.
Използвайки въздушен пистолет отстранете всички ПВЦ частици.
Ако е нужно обвиите продукта със стандартно покриващо тиксо. От голяма важност е поставянето на тиксото по продължението на повърхността. В тези случаи тиксото (лентата) може да бъде махнато по всяко време. Ако то е по продължението на плоска повърхност, където е приложена много боя едновременно и на ПВЦ и на лентата, можe да се наложи да се изреже с макетно ножче.
За най-добри резултати се препоръчва останалата част от подготовката на повърхността да бъде извършена в обезпрашена среда.
Носенето на гумени ръкавици при миене и държане на продукта оттук нататък е начин да предпазите продукта от замърсяване, най-малкото чистата повърхност не трябва да е пипана отново.
Накисвате марля в Hurrisafe 9100 Cleaner и изтривате повърхността изцяло или я напръсквате с него, оставяте една минута и след това сушите. Нurrisafe 9100 Cleaner може да се използва концентриран или разреден 2 или 3 към 1.
Сега, използвайки суха марля, избърсвате повърхността. Боядисването върху влажна повърхност ще доведе до лошо нанасяне на боята и поява на петна след боядисване.
Продуктът вече е готов за боядисване.
Смяната на парцалите е важна за добра подготовка на повърхността.
Подготовка за боядисване на прозорци и аксесоари към тях с

( Д 200)
Д 200 се нанася върху повечето уплътнения и болтове, гъвкави ПВЦ и гумени части, но за сметка на това подготовката може да бъде по-агресивна. Повърхността пак трябва да бъде наранена с зелена шкурка 3М в комбинация с не прекалено силен разтворител, в някои случаи може да се използва Hurrisafe. Най-добрият подход е да се пробват различни комбинации и да се види коя е най-добра за дадена повърхност. Някои машини за измерване на твърдост са изчислени за максимално триене и може да съдържат добавки, които не са съвместими с Д 200. Първоначалните тестове за разрушаване са много важни.
Д 200 покрива добре предварително боядисани алуминиеви рамки на прозорци. Подготовката за това представлява шкурене със зелена 3М шкурка, достатъчно едра, за да махне блясъка на бялата боя, но боята да не е махната изцяло (да се покаже алуминия). Почистването, което следва, може да стане със стандартен Hurrisafe Cleaner.
В случай на Muntin решетки е необходима минимум четири дни обработка за предотвратяване на обезгазяването вътре в термичния елемент. За Muntin решетки, които ще бъдат поставени в термичен елемент, трябва да се използва Д 200 – боята е минала нужния тест за влага.
Подготовка на фибростъкло и грундирани стоманени врати (за нанасяне на Д 200)
Ако фибростъклото или вратата са били грундирани или боядисани преди това, използвайте залена 3М шкурка, за да нараните повърхността. Иначе тази стъпка не е задължителна.
Накисвате марля с Hurrisafe и избърсвате повърхността изцяло. Сега със суха марля избърсвате повърхността.
Подготовка на предварително боядисан или анодиран алуминии (за нанасяне на Д 200)
Наранете повърхността с 3М шкурка или шкурка 400+. Наранете леко повърхността, но не стигайте до алуминия. Използавайте обеззаразител (зeлен чистач).
Навлажнете повърхността с намокрен с вода парцал. Слагате обеззаразител с друг парцал, намокрен с вода. Не трябва да оставяте никакъв обеззаразител на повърхността. Като алтернатива – Hurrisafe. Не е нужно измиване, само подсушавате с парцал.
Подготовка на валцован алуминии
Изисквания за съоръженията: трябва ви HVLP пистолет с дюза, не по-голяма от 1,2мм, която е задължителна. Тя е по-малък от дюзите, които се използват за пръскане с продукти, базирани на разтворители. Тъй като боите на водна основа се нанасят като по-тънък слой от системите на основата на разтворител, прекалено голямата дюза ще доведе до нанасяне на прекалено голямо количество боя, както и слабо разпрашаване, което води до по-лошо покритие на повърхността.
Правилната вентилация и маска за дишане се препоръчват – това ще предпази бояджията от вдишване на излишния прах, премахването на излишния прах води до по-гладка повърхност. Правилното осветление е важно за доброто покритие и за избягване на сенките. Нужно е да се осигури свеж въздух.
Подготовка и настройки на пистолета
Продуктът може да се нанася хоризонтално или вертикално (препоръчва се обезпрашена среда и вертикално нанасяне).

Относителната влажност трябва да бъде над 20% по време на нанасянето – напръскайте пода, ако е нужно за проверка.Повърхността, която ще се боядисва, трябва да бъде на стайна температура, боядисване под 15° С не се препоръчва. Точните настройки на пистолета зависят от самия пистолета, който се използва. За системата с отделен резервоар, налягането в него трябва да бъде около 15 атмосфери, а налягането в пистолета между 15-30 атмосфери. Най-добрият подход за осигуряване на оптималните настройки е да се напръска парче картон и да се наблюдава покритието. В идеалния случай трябва да няма по-големи петна от върха на много остър молив по повърхността на образеца (картона); боята просто избледнява постепенно. Всички забележими точки означават проблем и не се препоръчва да се опитвате да пръскате целевата повърхност. Ако мострата не е симетрична, може би дюзата има нужда от почистване.
Техника и процедура на боядисването Д 200
Започнете с нанасяне на равномерен първоначален слой върху целевата повърхност, включително във всички улеи, ръбове, “V” образни части и т.н. Първоначалният слой е изключително тънък и би трябвало да изсъхне почти мигновено ( в рамките на 30 сек.), ако е поставен правилно. Може да е нужна настройка на пистолета (по-малка дюза) за нанасяне на първоначалния слой или нанасянето му трябва да стане много бързо, за да се осигури минимално количество боя по повърхността. Основната повърхност трябва да се вижда през първоначалния слой.
След като изсъхне този първоначален слой можете да нанесете финалния слой. Целта е да се нанесе около 2мм боя (когато изсъхне намалява до 1мм) Това може да се постигне, ако повърхността се боядисва докато се намокри, пример наблюдавайте повърхността осветена под ъгъл - би трябвало да изглежда еднакво мокра без сухи петна и без капки. Пистолетът трябва да има вентилатор, не по-широк от 10-12 см, като пистолета се държи 10-12см от повърхността, която се боядисва. Има тенденция пистолетът да се държи по-далеч, но трябва да издържите на това изкушение. Разстояния, по-големи от 18см, могат да доведат до много разход на боя и е възможно да създадат сухи петна, тъй като разпрашената боя частично изсъхва във въздуха (това води до грубо покритие).
Ако влажността е много висока – над 70%, може да се наложи, използване на гъстота близка до 30 в комбинация с нанасяне на по-тънки слоеве боя.
Ако разполагате с някакви средства за сушене (горещ въздух и т.н.) е добре да оставите прясно боядисаната повърхност „да отпочине” в продължение на 5 мин. – това спомага за постигане по естествен път на т. нар. ефект на слягане и дава време за напускане на въздушните балончета.
Нежеланите дефекти могат да се отстранят след като боята частично изсъхне. Тези дефекти трябва да се отстранят с шкурка 400+ и подготовката по процедурата за боядисване се повтаря. Вижте упътването за боядисване, ако не сте постигнали оптимален ефект.
Измийте пистолета изцяло със студена вода, най-добре да тече чиста вода през него за няколко минути. Веднъж в седмицата трябва да разглобите пистолета и да правите профилактика на дюзата.
За закрити цели е задължително да вземете малко парче ПВЦ и да го напръскате заедно с целевите прозорци. Това парче трябва да бъде подложено на тест за разрушаване, който трябва да представлява пресечна щриховка и да се прибере в архив. По късно ще послужи за сравняване на цвета, а също и за доказателство, че боята е нанесена правилно. Дооправяне на заварени ъгли и одраскана боя може да се постигне чрез използване на бутилка за дооправяне (нанасяте много тънки слоеве, така че получената дебелина да не е много по-голяма от стандартната дебелина за боядисване). Допуска се използването на по-малък пистолет с цел по-добро смесване на цвета на боядисаните участъци и другите.
Сушене на Д 200
Сушенето на боя на водна основа се определя основно от скоростта на напускане на влагата от самата боя. Тъй като слоят на нанасяне е относително тънък, това може да се постигне в рамките на от 2 минути го 3 дни.
ВНИМАНИЕ: Слепването може да бъде повлияно, ако температурата падне под 15° С по което и да е време на сушенето или боядисването.
Примери:


  • с късовълново инфрачервено устройство - сушене за 4мин. се постига изсъхване, до 80% за 20 мин.

  • при 24° С сушене 20 мин., 80% изсъхване за 48 часа

  • при 38° С сушене 15 мин., изсъхване за 24 часа

  • при 49° С обдухване с въздух – 45 мин.

При горе споменатите стойности се имат предвид относително сухи условия, по – малко от 50% относителна влажност, освен в случаи с инфрачервеното сушене, където околната среда не е от такова значение, както при въздушното. Ако продуктът се суши с въздух, обезвлажняването и въздушния поток над изделието ще подобрят времето за съхнене, особено през влажните месеци. При много висока влажност само въздушното сушене може да отнеме дни до достигане на твърда повърхност.


Най-добрият начин за преценяване на специфичните условия за сушене е правене на тест с пресечна щриховка върху пробно парче на определени интервали. Пример – направете пълна пресечна щриховка с нож върху боядисаната повърхност, поставете парче тиксо, след което го отлепете да видите дали се отлепва и боя.
Пълното изсъхване не е задължително за по-нататъчна обработка на детайла, в зависимост от вида на обработката чрез тест с пресечна щриховка се определя това.
Крайният успех на нанесената боя зависи основно от проявената детайлност при избирането на оборудване, подготовка на боя, почистване на повърхността, боядисване и поддръжка на оборудването. AquaSurTech OEM е отдадена изцяло на Вашия успех, ако имате допълнителни въпроси, се свържете с Вашия дистрибутор.
Забележка: Д 200 включва пигменти, които отразяват топлината и така се намалява до минимум ефекта от акумулиране на топлина. Въпреки това, когато боядисвате ПВЦ профили за прозорци, за намаляване на топлинния ефект, е важно да обмислите вентилацията на самите профили. Mоля консултирайте се с изпълнител за упътване.

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница