Интервю на фандъкова, кремена йорданова с илмаз ремзи ахметДата10.02.2018
Размер60.06 Kb.
#56734
ИНТЕРВЮ НА ФАНДЪКОВА, КРЕМЕНА ЙОРДАНОВА С ИЛМАЗ РЕМЗИ АХМЕТ1, С. ПРИЛЕП, 20.09.2010
Аз съм 68-ма година. Помня преди 89-та, много… По-хубаво беше, да. Значи, че имаше работа за всички и всички бяха равни, ми харесваше това, че …как да ти го кажа…., че някои партийни лидери бяха малко по, по-така… бяха по привилигеровани, тогава да. Сега пак продължава същото, обаче в малко по-изопачен стил, смисъл всеки иска да се прави на лидер. Тогава беше един и се определяше от самата партия, а сега иска да се прави на голямата работа, всъщност партията определя единия човек.

Една партия или много?


Да има изор и според мене е така. Щото демек говорим за изборност от долу на горе и горе на долу, нали. Тогава беше на времето комунизма беше от долу на горе и горе на долу, пък сега е просто от горе ти казват и така ше е. Същата работа. Тогава нямахме гласност, не, не ми е пречело, бяхме много малки тогава. Сега мога открито да стана и да му кажа “не ставаш” или нещо от тоя род, а тогава не можеше да му кажеш, щото… Еми или ще бъдеш отстранен от няква длъжност или в най-лошия случай някъде да отидеш където не трябва. Има такива случай да (в селото). Тоя който даде гласност, своето мнение. Да познавам такива хора. Еми в Белене примерно (били пратени) Да, някои се върнаха.
Имаше ли ефект това върху тях?
Еми разбира се, след това станаха лидери на партии (смее се).

Гласуваш ли?


Винаги.

Как решаваш за кой да гласуваш?

По лично убеждение, това мое убеждение за кого ще гласувам и си е мой личен избор.
Какъв трябва да е добрият политик?
Е какъв трябва да е… до сега не съм видял добър политик, прагматичен, с идеи, с нещо… всеки изказва някаква идея, не знам до каква степен я осъществява и в един момент мафията го завлича след себе си и става нещо, което не трябва да става. Да, има някои които стават – Ахмед Доган примерно. Защото е държал и е отстоял идеите си. Да, бих казал опитва се да ги реализира, но колкото му позволяват силите съответно. Тук в селото…да, смисъл такъв, че бяхме една малка партия, впоследствие се разраснахме и в момента имаме общински кмет издигнат от нашта партия. Имаме прогрес. Може би малко по… де да знам.
Какво мислиш за сегашното управление?
Сегашното не (цъка с език). Значи дойдоха с много добри обещания… може би и аз съм гласувал за тях, нали това е лично мое мнение. И кво? Вие пътувате по тоя път нали… и какво правим (има предвид, че пътя е с дупки)…кво правим – нищо.

Какво ти е отношението за Бойко Борисов?


Не, не ми харесва, не, тва не може да бъде лидер на партия. Лидер на партия трябва да излиза отдолу, так-так-так-так (в смисъл нагоре) и да остане като лидер на самата партия. Не от обикновените хора казвам, а от партията. Всичко е демагогия.
За Тодор Живков какво мислиш?
Еми… какво да ти кажа, отроче на комунизма това е. Не, не го харесвах. Не, политиката му не беше справедлива спрямо, спрямо… примерно българите… спрямо българо-мохамеданите, спрямо българо… ььь… как да ти кажа, хората със смесено етническо самосъзнание.
Това ли беше най-лошото на режима?
Има отрицателни черти, тогава този коментар сега, който го правя нямаше да мога да го направя. Пък сега не ми пука, сега мога на Бойко Борисов мога да му кажа да си гледа работата, аз няма да гласувам за него и нещо от тоя род, а тогава, ако го кажеш това нещо си някъде. Равни бяхме в смисъл в социален статус, като материално положение, но не и като… И… това е. Сега не, че не ми харесва, че има богати хора… трябва да има богати хора, а бедните трябва да се стремят към богатите хора…, но… но… но, някои просто изопачават някои идея, как да го кажа. Когато кажеш, че си богат, добре докажи как си забогатял в край на краищата. Навремето имало е везир, имало е бей, имало е от този род и наследник на еди кой си род е еди кой си, той е получил някакво наследство, че го е прахосал това си е негов проблем, но поне обществото е знаело, че… тва е потекло някакво. Целият преход е лош. Много неща. До къде докарахме едно образование, аз работа в образованието. Не може един ученик да стане в час и да се подиграва с учителя си, не може. И морално и материално. Ученика казва “господине искам в час да си ползвам лаптопа”, ти му казваш “нямаш право”, нали няма право… “не аз имам право”. Добре, ако всеки започне да ползва лаптоп тая схема дето е сега би трябвало да изчезне… тогава айде всички да изкараме лаптопи, ми няма. Няма уважение към учитела, няма уважение към институцията, към нищо. Кога преди… комунизма… е по време на комунизма нямаше лаптоп (смее се)… за уважението говорим да. Е разбира се и преди ако ги имаше тия гсм-и, може би и тогава. Не, тогава не са забранявали да носиш дънки, но забраняваха да носиш дънки в училище. Това имам предвид, равенство пред институциите, всички бяхме с униформи. Аз съм учител. От 16 години. Не тука, в едно друго училище (село). Да от тука съм (роден). Пътувал съм, навсякъде. Аз бях ученик, имахме експедиционен отряд и когато щехме да ходим във Варвара, там едно село близо до Турция, искаха ни листи, понеже бях турчин, целия експедиционен не му позвалиха ходи, заради мене. И курсовият беше бесен. Абе глупави работи. Беше 85-6-та година. След това съм имал възможност и да ходя на специализация в Турция даже.

Отиде ли в Турция по време на възродителния процес?


Лично аз не съм се местил, но съчувствам на хората, които са се преместили. Тогава бях в казармата. Мойто семейство ме чакаха, аз съм един на майка и баща. Ооо мойто има е сменяно поне 7-8 пъти. За пръв път го смених 85-та година. Казвах се…кво се казвах… Дениз Демирев, не знам какво, после казаха “а, това не може да бъде българско име”, смениха го на Дениз Росенов, после пак е такива глупости. Накрая установих, че аз имам не името, с което се водя в момента, а се казвам Денислав Росенов Башев. Нито баща ми се е казвал Росен, нито дядо ми се е казвал… няма фамилия Башеви.

Как ти е сега цялото името?


Илмаз Ремзи Ахмет… пишеш ли го, записвай го не ми е проблем. Идвахме в кметство, разни заявления, един път до Бургас, втори път до Бургас, трети път… Как може да се противопоставиш, ти би ли се противопоставила сега на Бойко Борисов, ако ти каже няма да се казваш… Аз съм учил турска филология, в Шуменският университет, спортна академия, бил съм на много специализации в Турция… вярвай ми нямал съм желание да се върна в България, нямал съм желание. Всяка година си ходя в Германия и т.н., работил съм. Защото нямам право да стоя в Германия, защото ме връщат обратно. Кой ти каза, че сме в Европейски съюз… Бойко Борисов?! Ние в Европейски съюз ли сме! Вярно ли е! (риторично) Ари бе! Защо тогава ме връщат от Германия? В целия ЕС аз съм ходил навсякъде.
Не се ли чувстваш като част от ЕС?

Чувствам се до такава степен, ходя и обикалям, обикалям и в един момент те принуждават да се върнеш, принуждават те.


Какво мислиш за САЩ?
Аз не съм бил в Щатите, но Америка не може като империя да налага. Аз съм учил много история и съм чел много, и знам… не може империя било Руска, Турска, и Османска империя не може, не може да владееш територии без съгласието на населението, което пребивава на тази територии, не можеш бе, не можеш. Идва момент, дали е Божа работа, дали е исторически факт, то си е исторически факт, идва момент когато империята се… Вземи една Англия, Британска империя, каква й е работата, къде е Британия, къде е Лондон, къде е Делхи, отиваме там да правим демокрация, що, що хората не могат да се развиват там, те са прости, няма кво да ядът. Тия цигани от къде са се пръснали по целия свят, защо Англия ги е пръснала по целия свят, тия най-гадните. Чакай, Америка ква държава е, Америка е страна на убийци и на.. на...на изверги. Вие не учите ли история изобщо…САЩ какво са… страна на демокрацията… дошли някви бандити със кораби, които не трябва да бъдат пъдени и убивани в Англия, в Шотландия и в Уелс и а са ги изпратили.Защо питам аз така се е получило? Питам аз защо на времето не са повярвали… ся порицаваме Османска империя, порицаваме я…ааа, тя била не знам какво… Знаете ли Османската империя какво е донесла на света, не сте чели нали, щото не сте учили турска филология. Аз мога да ви кажа сега “ии гюнлер” и да си тръгвам щото наистина съм много изморен обаче.
Кажи за Русия?

Оставете ги тия глупости.


А за арабските страни?
Сега значи, било Османска империя, било Американска империя, било Руска империя, една империя аз ви казах рано или късно има край.

България каква трябва да бъде?


България трябва да бъде ъъъ… България няма в момента… няма подготвени кадри да ръководят тази държава, няма, има ли! България ще бъде, би трябвало да бъде. Като си кръщаваме децата на Ивет и на Кремена, няма да пребъде. Къде останаха Мария и Иванка и Драганка и Петканка. Защо на времето примерно моя дядо е кръстил майка ми Иванка.

1 42 години, учител

Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница