IP/09/26 Брюксел, 9 януари 2009 г. Кино: подкрепата на ес за киното става глобалнаДата24.07.2016
Размер27.12 Kb.


IP/09/26

Брюксел, 9 януари 2009 г.Кино: подкрепата на ЕС за киното става глобална

Днес Европейската комисия прие нова програма, наречена MEDIA MUNDUS — програма за широко международно сътрудничество, чиято цел е да помогне на аудио-визуалната индустрия да засили културните и търговските връзки между европейската филмова индустрия и производителите на филми от трети държави. ЕС ще осигури финансиране в размер на 15 милиона евро за периода 2011—2013 г. за проекти на специалисти от аудио-визуалния сектор от ЕС и трети държави. Сътрудничеството с европейската филмова индустрия е много търсено по света, както показва първоначалният успех на подготвителните дейности в рамките на програмата МEDIA International, по която ЕС осигури финансиране в размер на 2 милиона евро за 18 проекта с участието на международни партньори (IP/08/1273). Новата програма MEDIA MUNDUS ще се изпълнява от 2011 до 2013 г. и ще се възползва от този нарастващ интерес и от възможностите, които създава световното сътрудничество в аудио-визуалната индустрия. Програмата ще доведе до нарастване на избора за потребителите, спомагайки за навлизането на по-разнообразни от културна гледна точка продукти на европейския и на международните пазари, и ще създаде нови възможности за бизнес за специалистите от аудио-визуалния сектор от Европа и от целия свят.

Международната картина в аудио-визуалния сектор се промени значително през последните две десетилетия, особено поради въздействието на технологичните нововъведения като видеото по заявка, телевизията през интернет или многоканалната цифрова телевизия. Това доведе до нарастващо търсене на все повече аудио-визуално съдържание и ние трябва да „изпълним“ тези нови технологии с ново и вълнуващо съдържание“ заяви Вивиан Рединг, комисар по въпросите на медиите. „Аз мисля, че в културен аспект MEDIA MUNDUS е правилният отговор на това световно технологично предизвикателство. Успехите на изпълняваната понастоящем програма MEDIA и на програмата MEDIA International показаха, че има нужда от продължение: време е да действаме глобално. Очаквам гражданите на ЕС да видят много скоро резултатите от новите ни усилия в някой близък киносалон!“

Предложената нова програма MEDIA MUNDUS ще окаже следното въздействие:


  • ще стимулира обмена на информация между специалистите от аудио-визуалния сектор, особено чрез организиране на обучения и отпускане на стипендии, които улесняват контактите между специалистите от Европа и трети държави. Това ще подобри достъпа до чуждестранните пазари и ще спомогне за изграждане на доверие и дългосрочни търговски отношения.

  • ще подобри конкурентоспособността и международното разпространение на аудио-визуални произведения по целия свят чрез улесняване на създаването на международни копродукции.

  • ще подобри разпространението и достъпа до аудио-визуални произведения по света и ще доведе до увеличаване на търсенето от обществеността (особено от младата публика) на разнообразно от културна гледна точка аудио-визуално съдържание.

Новата програма MEDIA MUNDUS ще бъде изпълнявана от 2011 до 2013 г.

История:

Действащата програма MEDIA 2007 осигурява 755 милиона евро за европейската аудио-визуална индустрия за периода 2007—2013 година, помагайки на специалистите от сектора да се обучават и да създават, разпространяват и популяризират произведенията си в цяла Европа (IP/07/169).

През май 2008 г. четири филма, получили финансиране по програмата MEDIA, спечелиха престижни награди на филмовия фестивал в Кан, включително Златната палма (Entre Les Murs, Франция) и Голямата награда на журито (Gomorra, Италия) (IP/08/800). Те бяха сред 14-те представени в Кан филма, създадени или разпространявани с подкрепата на MEDIA в размер на 900 000 евро (IP/08/741) . Филми, получили финансиране по програмата MEDIA, са триумфирали и преди при присъждането на наградите на Американската филмова академия — The Counterfeiters (Die Fälscher/Австрия — Германия) и La Vie en Rose (La Môme/Франция) бяха отличени с Оскар (IP/08/298).

Поканата за представяне на предложения по програмата MEDIA International и списъкът на одобрените проекти:http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

За програмата MEDIA MUNDUS:http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница