IP/10/1524 Брюксел, 18 ноември 2010 г. Програма в областта на цифровите технологии: Europeana предоставя онлайн достъп до над 14 милиона артефакта от европейското културно наследствоДата11.02.2017
Размер60.22 Kb.
ТипПрограма


IP/10/1524

Брюксел, 18 ноември 2010 г.Програма в областта на цифровите технологии: Europeana предоставя онлайн достъп до над 14 милиона артефакта от европейското културно наследство

Благодарение на европейската цифрова библиотека Europeana сега всеки по света има достъп до над 14 милиона цифровизирани книги, географски карти, снимки, картини, филми и музикални клипове от културни институции в цяла Европа. След като стартира през 2008 г. с два милиона цифровизирани единици, Europeana вече преизпълни първоначално поставената цел за 2010 г. от 10 милиона цифровизирани единици. Днес групата за размисъл („комитет на мъдреците“ — Maurice Lévy, Elisabeth Niggemann, Jacques de Decker), създадена от Комисията, за да изследва нови начини за осигуряване на онлайн достъп до културното наследство на Европа (IP/10/456), ще говори пред Съвета на министрите на културата на ЕС и комисията по културата на Европейския парламент. Докладът на „комитета на мъдреците“ трябва да бъде публикуван в началото на 2011 г.

Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии, заяви: „Europeana представлява прекрасен пример за това как сътрудничеството на европейско равнище може да обогати живота ни. Онлайн достъпът до 14 милиона цифровизирани артефакта е добра новина за всички потребители на интернет, които желаят достъп до материали в областта на културата от библиотеките, музеите и архивите на Европа. Europeana би могла да стане още по-добра, ако повече културни институции цифровизират своите колекции и предоставят достъп до тях чрез този европейски портал. Вярвам, че скоро „комитетът на мъдреците“ ще ни представи амбициозни препоръки за ускоряването на този процес“.

Europeana влезе в действие в прототипен вариант през ноември 2008 г. като европейски портал, който да позволи на потребителите на интернет да търсят и да получават директен достъп до цифровизирани книги, географски карти, картини, вестници, снимки, откъси от филми и разнообразни аудиовизуални документи от културните институции на Европа. В момента повече от 14 милиона от тези цифровизирани единици, както и някои музикални клипове, са достъпни чрез www.Europeana.eu, като броят им далеч надхвърля първоначално заявената от Комисията цел от 10 милиона единици за 2010 г.

Сред добавените през тази година нови материали са български пергаментов ръкопис от 1221 г., представляващ свидетелство за развитието на българския език; „Catechismusa prasty szadei“ („Простите слова на катехизиса“), първата литовска книга, публикувана през 1547 г.; екземпляр от 1588 г. на старогръцки и латински на „Technē rētorikēs“ („Реторика“) на Аристотел; картини на творилия през 17-и век холандски художник Jan Steen; всички творби на немските автори Гьоте и Шилер; филмов материал от 1907 г. от празненствата по случай на Деня на датската конституция; както и поредица заснети преди Първата световна война фотографии на манастира Glendalough в Ирландия (за още примери вж. MEMO/10/586).

Цифровизираните снимки, географски карти, картини, музейни експонати и други изображения представляват 64 % от колекцията в Europeana. 34 % от колекцията са цифровизирани текстове, сред които пълното съдържание на повече от 1,2 милиона книги, които могат да бъдат четени онлайн и/или изтеглени. Текстовете включват хиляди редки ръкописи, както и най-ранните печатни книги (инкунабула) от преди 1500 г. Видео и аудио материалите представляват по-малко от 2 % от колекцията. Най-вече заради трудностите и разходите, свързани с уреждането на правата за цифровизиране и предоставяне на достъп до материали, защитени от авторското право (дори за материали, излезли от разпространение или печат), или до материали, носителите на правата на които са неизвестни (т.нар. осиротели произведения), много от достъпните чрез Europeana материали са стари, т.е. незащитени от авторското право произведения.

Всички държави-членки на ЕС са предоставили материали за Europeana, но приносът им все още е неравномерен. Франция е предоставила най-много материали (18 % от общия им брой). Германия е увеличила своя дял на 17 %. За да се гарантира, че Europeana представлява един истински обзор на европейското културно наследство, тя се нуждае от още качествени материали от всички държави-членки.

Потенциалът в използването на Europeana в училищата беше демонстриран от участници в неотдавна провелите се eLearning Awards (Награди за електронно обучение), организирани от European Schoolnet (Европейската училищна мрежа). В печелившия проект на Общинското училище в Портмарнок в Ирландия са участвали ученици, които с помощта на цифрови ресурси са създали свои блогове, посветени на исторически личности.

През следващата година Europeana възнамерява да експериментира със създадено от потребителите съдържание и ще ги покани да участват в Europeana с материали, посветени на темата за Първата световна война.

Понастоящем в Europeana могат да се видят две виртуални изложби. Изложбата „Reading Europe“ предоставя богат избор на редки книги и литературни творби от Европа. Изложбата „Аrt nouveau“ разкрива възможностите, които се откриват при събирането на едно място на културни материали от различни държави.

Контекст

Europeana (www.europeana.eu) е съвместно начинание на европейските културните институции. Над 1 500 културни институции от цяла Европа предоставят цифровизирани материали за нейната колекция. Като прототип Europeana бе въведена през ноември 2008 г. и първоначално съдържаше 2 милиона цифровизирани културни артефакта, достъпни онлайн (IP/08/1747).

Офисът на Europeana се намира в Националната библиотека на Нидерландия в Хага. Europeana се управлява от Фондацията „Europeana“, 80 % от дейността на която се финансира от ЕС. Когато стартира през 2008 г., Europeana бе претоварена от неочаквания интерес на интернет потребителите и се наложи за месец достъпът до нея да бъде спрян.

За повече информация за Europeana: MEMO/10/586.Съдържание на Europeana по държави
(дял от общия брой цифровизирани материали в Europeana, предоставени от отделните държави)


Държави-членки на ЕС

Дял (в %)

Франция

17,98 %

Германия

17,10 %

Швеция

9,69 %

Испания

8,85 %

Нидерландия

7,89 %

Италия

7,03 %

Ирландия

6,47 %

Обединеното кралство

6,14 %

Полша

2,81 %

Белгия

1,45 %

Гърция

1,40 %

Финландия

1,31 %

Словения

0,98 %

Австрия

0,32 %

Естония

0,27 %

Румъния

0,17 %

Словакия

0,15 %

Дания

0,11 %

Португалия

0,11 %

България

0,08 %

Чешка република

0,08 %

Унгария

0,07 %

Литва

0,05 %

Люксембург

0,04 %

Латвия

0,01 %

Кипър

<0,01 %

Малта

<0,01 %

Европейски колекции, които не се приписват на определна държава-членка (например от европейски проекти)

2,91 %


Държави, които не са членки на ЕС
Норвегия

5,76 %

Други

0,85 %
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница