IP/10/380 Брюксел, 29 март 2010 г. Европейската комисия засилва борбата с трафика на хораДата01.05.2018
Размер27.11 Kb.
#67519


IP/10/380

Брюксел, 29 март 2010 г.Европейската комисия засилва борбата с трафика на хора

Европейската комисия предложи днес нови правила, с които да се активизира борбата с трафика на хора. Новото предложение ще спомогне за борбата с тази съвременна форма на робство, като гарантира съгласуваност на националните нормативни уредби за престъпленията и наказанията, по-добра помощ за жертвите и по-строги действия срещу престъпниците, отговорни за трафика на хора.

Комисарят по вътрешните работи Малмстрьом заяви: „В XXI век не бива да има жени и момичета, превърнати в сексуални робини, бити и малтретирани деца, принудени да просят и да крадат, и млади хора, заставени да работят при ужасяващи условия за мизерни заплати. Тези престъпления са недопустими, независимо от обстоятелствата. Трябва да направим всичко възможно да спрем хората, отговорни за тях.“

Според изчисленията на Международната организация на труда поне 2,45 милиона са хората в света, които в резултат на трафика на хора работят принудително. Повечето от жертвите на трафика са експлоатирани за проституция (43 %) — най-вече жени и момичета — или за черна работа (32 %). Според изчисленията няколко стотици хиляди души стават жертви на трафик към ЕС или в рамките на ЕС всяка година.

Комисията предложи днес правила на ЕС, с които държавите-членки на ЕС се задължават да предприемат действия на три различни фронта: преследване на отговорните за трафика на хора престъпници, защита на жертвите и предотвратяване на престъпленията. Освен това в най-скоро време Комисията ще предприеме действия за назначаването на „Координатор на борбата с трафика“ на равнище ЕС, като целта е с това политиката на ЕС за борба с трафика да стане по-ефективна, по-ясно изразена и по-съгласувана, в това число и що се отнася до справянето с причините за трафика и работата с трети държави.

Предложението ще доведе до по-голяма съгласуваност между националните законодателства по отношение на престъпленията и наказанията. На нарушителите ще бъде предявено обвинение, дори ако са извършили престъпления в чужбина. На полицията и съдебните органи следва да бъдат предоставени инструменти за разследване, използвани в борбата с организираната престъпност.

На жертвите следва да се предоставят настаняване, медицински грижи, които да им помогнат да се възстановят, както и защита като свидетели, така че да не се страхуват да свидетелстват срещу виновниците. Те ще получават също и правна помощ по време на наказателното производство, включително и за предявяване на иск за финансово обезщетение.

В предложението се предвижда, с цел да се направи повече за предотвратяването на трафика на хора, да се повиши информираността на потенциалните жертви за рисковете да попаднат в ръцете на трафиканти и информираността на държавните служители относно начините за откриване на случаи на трафик и справянето с тях. С него се насърчават и санкциите за лицата, които съзнателно наемат или купуват услугите на жертви на трафик. В предложението също така се предвижда и създаването на структури в държавите-членки за мониторинг на изпълнението на тези действия.

Новото предложение доразвива законодателното предложение, направено през 2009 г., за замяна на съществуващите правила в сила от 2002 г. (IP/09/472). След влизането в сила на Договора от Лисабон предишното предложение трябваше да бъде преформулирано. Това ще позволи на Европейската комисия да провери дали правото на ЕС е правилно отразено в националните правила и да прати на съд държавите, които не го спазват.

Предложенията ще се обсъдят в рамките на Европейския парламент и на Съвета на министрите на ЕС и щом бъдат одобрени, ще бъдат въведени в националните законодателства.

Контекст

MEMO/10/108

Комисията представи днес и предложение за мерки за борба със сексуалната злоупотреба с деца (IP10/379, MEMO/10/107).Днешното предложение може да бъде намерено на следния адрес:

http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/news_intro_en.htm


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница