IP/11/552 Брюксел, 10 май 2011 г. Комисията засилва борбата срещу наркотицитеДата22.12.2018
Размер35 Kb.
#109219


IP/11/552

Брюксел, 10 май 2011 г.Комисията засилва борбата срещу наркотиците

На срещата на министрите на държавите от Г—8 днес в Париж Комисията призова за засилване на сътрудничеството в борбата срещу наркотиците и представи нови инициативи за противодействие на тази напаст. Борбата срещу наркотиците продължава да бъде един от приоритетите за сигурността на ЕС, но трайни резултати за всички хора могат да се постигнат само чрез глобален и интегриран подход.

Всеки месец 1,5 милиона европейци вземат кокаин. Всяка година в ЕС се приемат около 140 тона кокаин. При средна цена на дребно от 50 EUR на грам се образува нелегален пазар на стойност близо 550 млн. EUR на месец. В световен мащаб наркосиндикатите са оказвали влияние върху държави и дори цели региони. Разбиването на международните престъпни мрежи е от първостепенно значение и действията ни могат да бъдат успешни само ако са координирани на международно равнище“, заяви комисар Сесилия Малстрьом, която отговаря за вътрешните работи.

В рамките на стратегията на ЕС относно наркотиците за периода 2005—2012 г., на програмата от Стокхолм и на стратегията на ЕС за вътрешната сигурност ЕС в момента разработва широк спектър от оперативни действия на всички фронтове на борбата срещу наркотиците. В бъдеще действията в тази област трябва да се засилят въз основа на подновена финансова рамка.


  • Със създаването на европейската система за наблюдение на границите (EUROSUR) ЕС ще може да подобри разузнаването си по границите и да осигури допълнителни ползи за разследването на трансграничния трафик на дрога. EUROSUR ще използва новите технологии, като сателитните изображения, за да открива и проследява цели на морската граница, като например ще засича бързо движещи се кораби, превозващи наркотици за ЕС.

  • ЕС подкрепя конкретно различни международни платформи за сътрудничество по основните маршрути на трафика. Например в Морския център за анализи и операции — наркотици (MAOC-N) държавите-членки на ЕС работят заедно със САЩ и с някои трети държави в борбата с трафика на наркотици по маршрута на кокаина. В Западна Африка чрез платформите за обмен на информация в Дакар и Акра служителите за връзка на ЕС сътрудничат в проекти за изграждане на капацитет за борба срещу наркотиците. Тези платформи са от основно значение за координирането на усилията по маршрутите на трафика.

  • ЕС засилва превенцията, разкриването и разбиването на организираната престъпност чрез по-ефективни мерки, обхващащи финансовото разследване, борбата срещу изпирането на пари и корупцията, обмена на информация и конфискацията на незаконно придобито имущество. В това отношение Комисията ще предложи до края на 2011 г. по-солидни законодателни актове на ЕС относно възстановяването на активи, за да се ограничи финансовата мощ на наркотрафикантите. Комисията ще изготви също стратегия на ЕС за подобряване на финансовото разследване.

  • На международно ниво ЕС участва в партньорства с трети държави в целия свят, а в момента разработва съвместна стратегия между ЕС и Сахел за укрепване на капацитета в областта на сигурността, на правоприлагането и на върховенството на закона в борбата срещу заплахите от престъпления.

Контекст:

За да се отвърне на този проблем, Г—8 прие инициатива, която обединява около 20 страни в Северна и Южна Америка, Африка и Европа, които са регионални водачи в борбата срещу трафика на наркотици.За повече информация

Интернет страница на Сесилия Малмстрьом — комисар по въпросите на вътрешните работи:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Интернет страница на ГД „Вътрешни работи“:http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница