Ирландското икономическо чудостраница1/6
Дата12.03.2018
Размер399.55 Kb.
  1   2   3   4   5   6

Институт за пазарна икономика Април 2005, брой 222
П
Седмичник

© ИПИ http://www.ime.bg/pr_bg
реглед на стопанската политикаВ броя ще прочетете:

Ирландското икономическо чудо

ЕС и данъците


Конституцията на Европа

Лисабонска стратегия

Дебатът за земята


Оценка на ефекта от някои ЕС директиви

Евро

Европейски фондове

Доходи и ЕС

ДругиПодписването на договора за присъединяване към ЕС от България тази седмица е повод Институт за пазарна икономика да предложи на читателите откъси от статии, които сме писали през годината по повод бъдещото членство. Приповдигнатото настроение и организирани празненства може би изглеждат нормални за толкова важно събитие, което несъмнено показва успеха на външната политика, но трябва да се имат предвид и вътрешните за страната ефекти от присъединяването. Трудно е да се направи равносметка, но е възможно да се посочат някои проблеми и да се предложат препоръки.Ирландското икономическо чудо1

Георги Ангелов

В края на 80-те години на 20-ти век Ирландия е една от най-бедните страни в Европейския съюз, заедно с Гърция. Само 15 години по-късно Ирландия е втората най-богата страна в ЕС, по-напред е само миниатюрният Люксембург. Според Евростат брутният вътрешен продукт на човек от населението в Ирландия през 2004 година е 131% от средното ниво в Европейския съюз. Това изключително бързо икономическо развитие и нарастване на благосъстоянието в Ирландия е причината, поради която много страни членки на ЕС се опитват да прилагат ирландския опит – това не се отнася само за новите членки, но и за “стари” членки като Гърция.

България е по-бедна от всички страни в ЕС и темповете на икономически растеж са незадоволителни – средно около 4.5% годишно, докато средният темп на растеж в Ирландия е около 8%, а в някои години достига 11%. Следователно сериозното изучаване на опита на Ирландия е задължително, за да можем да достигнем в кратки срокове жизненото равнище в Европейския съюз. Ето някои от основните фундаменти на ирландското икономическо чудо:Намаление на заетите в бюджетната сфера и държавните разходи

В средата на 80-те години държавните разходи в Ирландия са над 50% от брутния вътрешен продукт БВП. В кратки срокове Ирландия успява да намали заетите в бюджетната сфера със 7-8%. В резултат на това и на други подобни реформи в рамките на няколко години е постигнато намаление на държавни разходи до около 33% от БВП, а сега са дори под 30% от БВП. (за сравнение - в България за последните 6-7 години разходите на бюджета като дял от БВП стоят стабилно над 40%). По-ниските държавни разходи означават по-малко преразпределение през бюджета и по-малко отнемане на доход от гражданите и фирмите. По-малкото отнемане на доход увеличава стимулите за труд, предприемчивост, спестяване, инвестиции.


Нисък данък върху печалбата


Корпоративният данък в Ирландия е 50% почти до края на 80-те години. След това се въвежда преференциална ставка от 10%, с която се облагат значителна част от производствата. В същото време ежегодно се намалява общата ставка. В крайна сметка преференциалната ставка и общата ставка по данъка върху печалбата са обединени в обща ставка от 12.5%. Така дълги години Ирландия има най-ниския корпоративен данък в целия Европейски съюз, което й позволява да привлече значителни чуждестранни инвестиции и да насърчи местните инвестиции в икономиката. Освен значителни капитали, чуждите инвеститори носят и организационни и мениджърски умения, ноу-хау, търговски и производствен опит, които спомагат за ускоряване на икономическото развитие на страната.

Ниска осигурителна тежест


Ирландия има не само ниско облагане на печалбите на фирмите, но и ниска осигурителна тежест върху труда. Приходите от осигуровки като дял от общите приходи в държавния бюджет са два пъти по-ниски от средното ниво в ЕС. Ниските осигуровки не само осигуряват по-висок нетен доход на работещите, но и стимулира работодателите да наемат нови работници и служители. Освен това по-ниските осигуровки означават по-малко изкривяване на трудовия пазар, по-малък “данъчен клин” между разходите за труд на работодателя и нетната заплата на работещия, по-ниски стимули за укриване на доходи. Докато Ирландия е сред страните с най-ниски осигуровки, България все още е на трето място в Европа по най-високи осигуровки.

Либерализация на пазарите и международната търговия


С влизането в ЕС Ирландия премахва всички пречки пред международната търговия с другите страни от съюза – мита и нетарифни пречки. По този начин икономиката има възможност да са интегрира и да заеме своето място в международното разделение на труда и то в тези области, в които пазарът показва, че страната има относителни предимства. Освен търговията се либерализира и вносът и износът на капитали и се позволява навлизането на чуждестранни компании на пазара. Допуска се конкуренция и се либерализират монополните пазари – въздушен транспорт, природна газ, телекомуникации, електроенергетика, което води до значителен спад на цените на съответните стоки и услуги. Премахва се контролът върху цените и намаляват се пречките пред навлизане на нови компании на пазара, както и пречките пред излизане на компании от пазара.Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница