Искуството на древен египетДата26.05.2018
Размер24.6 Kb.

<Дата> <Час>

Искуството на древен египет

Анонимният египетски художник спазва строгите правила за избор на цветове и разположение на декора. Малкото тонове имат точно значение. Мъжът воин е винаги керемиденочервен. Жената, която рядко излиза от жилището, е в бледа охра, а дрехата и е бяла. Плътта на боговете е с цвета на златото. Главните персонажи са най-големи. Лицето, краката и ръцете са в профил, очите и раменете – в анфас. Художникът размества персонажите, за да се вижда всичко.От (г. пр. Хр.)

До (г. пр. Хр.)

Хронология

3100

2180

Древно царство

2180

2040

Междинен период

2040

1780

Средно царство

1780

1560

Междинен период

1560

1070

Ново царство

1070

30

Късна епоха

Храмът

За да има благоволението на боговете, фараонът кара да се строят храмове, предназначени за погребалният култ към него, почитан като представител на бога на земята. Дълго време той е погребван в пирамидата си, символ на възхода към небето. В Новото царство гробниците са отделени от храма. Строят се царски гробници в долината на Тива и грамадни храмове недалеч от столицата, в Луксор или Карнак.

Домът на бога

Храмът с величествените си зали, украсени със стенописи, представлява космоса, който посреща бога.

Светилището е мястото, където слънцето си почива през нощта.

Подът символизира земята или водата.

Нов живот...

Повечето статуи са предназначени за гробниците, те дават тяло на починалия, за да може той да живее нормално в отвъдното. Скулптурата от бял варовик, поставена върху гробницата, е точно изображение на мъртвеца.

В царството на мъртвите

В храмовете, пирамидите и гробниците стенописите изместват скулптираните релефи заради лошото състояние на стените. В гробниците на частни лица сцените пресъздават всекидневието на починалия с предмети, същества или животни, облекчаващи живота му в отвъдното. Чрез йероглифите се разгадават рисунките, те описват света на мъртвите.

Съкровища в гробниците

Гробниците, скрити в тайни долини, съдържат много съкровища. Много от тези гробници са ограбени в Древността, изключение прави тази на Тутанкамон. Съхранила значително количество злато, тя свидетелства за вкус към лукса и за сръчността на златарите по време на Новото царство.

Кодът на цветовете

Изторията на Египет, където вярата в задгробния живот и стремежът да се стигне до вечността са постоянно желание, достига до нас благодарение на художествени свидетелства: пирамиди, храмове, стенописи и скулптури. Старото, Средното и Новото царство са периоди на подем, разделени от периоди на смутове без големи творби.Форматирал: <Трите Ви имена>Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница