История на железниците по света и в Българиястраница1/6
Дата25.05.2023
Размер0.78 Mb.
#117822
ТипРеферат
  1   2   3   4   5   6
История-на-железниците (2)


Висше транспортно училище „Тодор Каблешков
Реферат
по учебна дисциплина „Стопанска икономика”
Тема: История на железниците по света и в България

Студент: Габриела Стефанова Любенова


Фак.№ 222012 , I курс
ОКС”Бакалавър”,специалност „Електромобили”
Предал /.………./ Проверил: /............... /

Гр.София 2022-2023 г.-


Увод ……………………………………………………………………3
1.Предшествениците на железниците………………………………. 3
2.Иcтopиятa нa cъздaвaнeтo нa пъpвитe влакове………………… 3
3.Пpoизхoдът нa жeлeзoпътния тpaнcпopт………………………. 5
4.История на Българските държавни железници…………………. 7
5.История и развитие на БДЖ в днешни дни……………………… 12
6.Заключение ……………………………………………………………13
7.Използвана литература ……………………………………………… 14

Увод
В исторически план, поради своята огромна важност за човешката цивилизация, железопътния транспорт е предизикателство пред учените и непрекъснато се развива с огромни скокове.
През 1800 г. човек можел да развие най-висока скорост като язди кон, през 1837 г. бил представен първият електрически локомотив, а столетие по-късно през 1900 г. в голяма част от света имало разгърната мрежа от железопътни линии, по които се движели влакове с по 100 км/ч. В 21-и век по света се движат високоскоростни влакове , а в Германия тази година е открита железопътна линия, която ще бъде изцяло обслужвана от влакове на водород. В испанската компания Зелерос разработват така наречената влакова система Hyperloop, която би могла да достига скорост от над 1200 км/ч без отделяне на вредни газове.
1.Предшествениците на железниците
Първите доказателства за съществуването на предшествениците на железниците датират от 6 век пр.н.е. в Гърция. Те са дълги от 6 до 8,5 km и са превозвали лодки по Коринтския провлак. Превозни средства на колела били теглени от хора или животни в „релси“, направени от варовик, които предотвратяват вагоните да се отклоняват от предначертания маршрут. Този път в Гърция е използван в продължение на 650 години, поне до първи век. Първите вагони по релсови пътища, теглени от коне, също се появяват най-напред в Гърция. Такива са намерени и в Малта и Римската империя.
Трасетата са от камък. Релсови пътища започват да се появяват отново в Европа след тъмните векове на Средновековието. Най-ранният известен запис на такъв път в Европа се намира на стъклопис на прозореца на църква във Фрайбург. Той датира от около 1350 година.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница