История на панаираДата11.01.2018
Размер19.43 Kb.
#44663
ИСТОРИЯ НА ПАНАИРА
Етнографски музей на открито "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от гр. Габрово.

Идеята за създаването на Етъра принадлежи на Лазар Донков. "В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината”, пише Донков, „да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито..., за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство."

Музеят заема площ от 7 хектара и в него са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола. През 1835 г. тук се открива Първото светско новобългарско училище. Благоприятните икономически и политически промени, настъпили в империята след 30-те години на ХІХ в. допринасят за издигането на Габрово като значителен стопански, духовно-просветен и търговски център. Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).

Архитектурно-етнографски музей “Етър” – Габрово всяка година през първите петък, събота и неделя на месец септември е домакин на Международния панаир на народните занаяти. През настоящата година за 15-ти път майстори ще представят пред широката публика своята продукция.

Още през 1990 г. музейното звено решава да организира панаир на народните занаяти на територията на Етъра, за да привлече повече туристи. Денят е определен – 14 октомври, Петковден, тъй като съществуват писмени данни за сбор в Габрово, отварян на Петковден и затварян на Димитровден. Заради туристическия поток и капризите на есента по-късно панаирните дни се изтеглят в началото на септември – първите петък, събота и неделя от месеца.

С годините популярността на етърския панаир се увеличава. През 2003 г. негови организатори стават Министерството на културата, Националният център за музеи, галерии и изобразителни изкуства, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс “Етър”. Оттогава панаирът става и международен.Право на участие имат всички производители на народни занаятчийски изделия и домашни занятия въз основа на покана или заявка. Предметите, с които майсторите участват в панаира, трябва да отговарят на следните условия: да са използвани традиционни инструменти и предимно ръчна технология; да са свързани с обработката на суровини и материали, характерни за съответния занаят, да поддържат връзка с българската традиционна обредност.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница