Историята на един неизвестен заводски състезателен автомобил De Tomaso PanteraДата14.01.2019
Размер25.47 Kb.
#110687
Историята на един неизвестен заводски състезателен автомобил - De Tomaso Pantera
Състезателното Pantera Gruppe-4 е направено за Херберт Мюлер и Льо Ман
Всъщност първоначално експертът на тема De Tomaso Марсел Шауб не е особено впечатлен от предложената му Pantera. След това обаче открива, че става дума за рядък екземпляр De Tomaso Pantera Gruppe-4, заводски състезателен автомобил, и я купува. Ето цялата вълнуваща история.

Както обикновено Марсел Шауб, който се интересува от предложения му автомобил De Tomaso Pantera GT5, се опитва да получи най-важната информация още по телефона. Междувременно експертът научава, че червеното Coupé е оборудвано със 7,0-литров V8 мотор на Chevrolet вместо с по-малкия, оригинален двигател на Ford.

По телефона дилърът споменава, че автомобилът има "странни дупки по праговете на вратите", което би била допълнителна причина за Шауб, да се откаже от покупката на De Tomaso Pantera. Швейцарският автомобилен експерт и собственик на сервиз за ексклузивни спортни класики се радва изключително много на тази информация.

Той прави оглед на De Tomaso Pantera, открива още дупки и веднага купува автомобила. Естествено тук не става дума за дупки от ръжда, а за целенасочено пробивани дупки за подсилване – нещо обичайно за автомобилния спорт. Тъй като ръбовете им са навътре, по този начин не само се пести тегло, но и се подсилват някои части на каросерията.

Други признаци като преместеният от ляво вдясно отвор за резервоара, предният и задният капак от алуминий, както и импровизирано набитият номер на рама водят до заключението, че този De Tomaso Pantera от 1980 г. с присаден по-късно двигател на Chevy е един от 14-те произведени в завода състезателни автомобила с първоначален номер на шаси 2263, променен по-късно на 8263.

Сега този странен Chevy-Pantera, който навремето действително е бил състезателен автомобил, е паркиран пред гаража на гордия си нов собственик. Шауб ни показва дупките и гигантския Chevy-V8.

С помощта на документите експертът на тема De Tomaso разгадава произхода на автомобила. Оказва се, че известният швейцарски автомобилен състезател Херберт Мюлер е поръчал на De Tomaso един от новите модели Gruppe-4-Pantera".

Мюлер е възнамерявал да участва с него през 1972 г. на 24 часа на Льо ман в клас GT – изправяйки се срещу Corvette, Ferrari и Porsche. Състезателната платформа на Gruppe 4 дава възможност за сериозни промени в сравнение със серийния модел – по-широки джанти и калници, модификации по шасито, усилени спирачки, както и класически тунинг на двигателя без турбина. Мощността на този De Tomaso Pantera е около 350 к.с.

Според Шауб поради недостиг на време Мюлер получава не предвиденото за него De Tomaso Pantera Coupé, а вече готовият прес-автомобил с номер на шаси 2263. С него опитният автомобилен състезател постига на предварителните квалификации на Льо Ман през март 1972 г. страхотни времена за обиколки. Pantera-та на Мюлер е по-бърза от всички конкуренти в клас GT и развива максимална скорост от 302 км/ч.

До участие в Льо Ман обаче не се стига. Преди това се провеждат 1000 километра на Монца, а Мюлер участва със своята 2263 Pantera. De Tomaso Pantera води в клас GT, но отпада от състезанието след катастрофа и повреда в окачването. Причината за катастрофата: някой си Леандро Тера изведнъж завива наляво със своето Ferrari Dino 206 S и излиза пред Pantera-та. Така приключва кратката състезателна кариера на 2263. De Tomaso Pantera е върната в завода, но не е ремонтирана. На снимки от 1979 г. личи каросерията без колела. Вижда се и стартовият номер 41, с който Мюлер участва в Монца.В края на 1979 г. хората от De Tomaso решават да направят от някогашната „бегачка” Gruppe 4 автомобил за движение по нормални пътища. Работата е поета от все още съществуващата фирма за каросерии Europa в Модена. С нова техника, нов интериор, климатик и някои поправки по каросерията някогашният състезателен автомобил стига до Щутгарт, където през октомври 1980 г. е доставен на тогавашния вносител Армин Фишер като De Tomaso Pantera GT4. Не като нов, а като демонстрационен автомобил, за който De Tomaso искат скромните 35 500 германски марки. Реалната цена на колата е била двойно повече.

De Tomaso Pantera е сменил няколко собственика в Германия. Еди от тях е поръчал да му поставят Chevy V8 агрегат. Освен това Coupé получава спойлери. Разбира се настоящият собственик на De Tomaso Pantera ще върне автомобила в първоначалното му състояние от 1972 г. с подходящия V8 агрегат на Ford. Съществуват още само 14 автомобила Pantera Gruppe 4, които са ценени от колекционерите – и един от тях е мой."
Каталог: pi files -> 2015
2015 -> Jiangling T7 e с двигатели от Isizu, а производството му започва от другия месец
2015 -> Пресинформация 28 май, 2015 година Opel е лидер по внедряването на Android Auto и Apple CarPlay
2015 -> Infiniti представи специалната версия Q50 Adeyaka Предлага се за трите двигателя на модела
2015 -> Над 10 000 души откриха сезона по драг рейсинг
2015 -> Трите болида Porsche 919 Hybrid ще стартират първи, след тях са трите болида Audi R18 e-tron quattro. Не е изненада, че Porsche доминира в квалификациите на тазгодишното 83-то състезание за издръжливост „24 часа на Льо Ман”
2015 -> Продават Audi Quattro A1 от Група b автомобилът е управляван от Хану Микола
2015 -> Хитовият R8 с 850 конски сили (Видео)
2015 -> Audi загатна за светлините на R8
2015 -> Отмъстителите: Ерата на Ултрон
2015 -> Кобра 11: обади се нов сезон


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница