Изготвила: Проверил: Ст н. с. Ι Ι ст. Д-р Волфганг Люпке Специалност „Аграрна икономика”страница1/5
Дата18.06.2022
Размер71.29 Kb.
#114664
  1   2   3   4   5
dokumentite.com-osnovni-tehnologichni-procesi-pri-proizvodstvoto-na-bylgarsko-kiselo-mlqko-bqlo-salamureno-sirene-i-k
Свързани:
BDS 15 2010 сирене

Висше училище „Земеделски колеж”


УНЦ -град В. Търново
Основни технологични процеси при производството на българско кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.


Изготвила: Проверил:
Ст.н.с. Ι Ι ст. Д-р Волфганг Люпке
Специалност „Аграрна икономика”
Дистанционна форма на обучение


Семестър Ι Ι –ви 2006/2007г., гр. В. Търново
Увод
Както е известно, производството на млечни продукти има традиция у нас от древни времена. В условията на реално членство, мерките, които трябва да се предприемат за насърчаване на млекопроизводство:
• От изключителна важност е да се обърне подчертано внимание върху създаването и развитието на жизнени животновъдни стопанства. Това може да се осъществи на практика при положение, че се осигури наличието на различни стимули, които да карат животновъдите сами да искат да увеличат мащабите на стопанството си, както и броя на животните.
• Правителството трябва да осигури подпомагане на дребните стопанства под формата на субсидии, както и да им окаже съдействието си при спазване на изискванията за суровите млека.
• Необходими са нови инвестиции в сферата на млекопроизводството. Голяма част от млекопреработвателните предприятия вече са инвестирали в закупуване на хладилни инсталации, за да могат да съхраняват млякото на доставчиците си, но това не е достатъчно.
• Необходимо е да бъде въведен стриктен качествен контрол на суровото мляко, посредством провеждането на чести проверки на качеството и ветеринарни инспекции, особено в отдалечените селски райони. Завишаването на качествените норми изисква подобряване на лабораторната база и модернизация на санитарното оборудване в повечето регионални клонове на НВМС.
• Трябва да се работи и върху повишаване на конкурентноспособността на стопанствата чрез обучение на животновъдите в сферата на качеството и продуктивността.
• Да бъдат прилагани мерки за стабилизация на пазарните цени. Това ще се осъществи чрез държавни субсидии, които да се отпускат и същевременно да стимулират млекопроизводителите. Освен това правителството трябва да фиксира минимален праг на изкупните цени на млякото. Друг начин да се компенсира намалената изкупна цена на млякото е чрез директни плащания с промяна в положителен аспект на системата за субсидиране на производството чрез въвеждане на едно- единствено плащане на фермата, необвързано с вида на произвежданата продукция.
От друга страна, въпросите, свързани с технологиите на производство на млечни продукти са изключително важни поради факта, че както във всеки бизнес, така и в този, иновациите се развиват бързо. Ето защо, въпросите, свързани с тези технологии са изключително актуални, с цел повишаване на качеството на българските млечни продукти.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница