Изграден върху нова платформа, най-новата Corolla е така проектирана, че да привлече европейските клиенти, търсещи комбинация на класически седан с динамичен стил и отлично удоволствие от шофиранетостраница1/3
Дата16.07.2017
Размер407.57 Kb.
  1   2   3

Изцяло обновената Toyota Corolla e десетото поколение на световно известния бестселър „Corolla”, който се превърна в символ на основните ценности на компанията Toyota - превъзходно качество, изтънчен стил, удоволствие от шофирането и иновации.
Изграден върху нова платформа, най-новата Corolla е така проектирана, че да привлече европейските клиенти, търсещи комбинация на класически седан с динамичен стил и отлично удоволствие от шофирането. В сърцето на новата Corolla е заложена концепцията да се предложи на клентите седан с превъзходно качество, който да бъде "с една класа по-високо" от конкуренцията по отношение на комфорта, вътрешното пространство и качеството.
Главният изпълнителен инженер на новата Corolla Соичиро Окудаира пояснява: "Всички шофьори, независимо от тяхната възраст, са особено чувствителни по отношение на динамичния, първокласен стил, който създава усещане за лукс. Нашият нов и силен дизайн, съчетан с отличната динамика на шофирането, би трябвало да заличи веднъж завинаги стереотипа за Corolla, като добър автомобил, на който му липсва привлекателност за шофьора. Уверен съм, че сме разработили автомобил, който ще породи много силно вълнение още в момента, когато го видите.”
Външния вид на новата Corolla се отличава със своето силно присъствие на пътя - дори когато е наблюдаван от разстояние. Автомобилът е проектиран от самото начало като седан и постига стила на еднообемен автомобил чрез изместване на основата на предните колонки напред и обединяване на линията на багажника с наклона на задните колонки.
Веднага става ясно, че това не е хечбек, към който впоследствие е добавен и багажник и наистина, обтекаемият, динамичен външен вид е подсилен още повече с увеличаване на общата дължина, с ниския профил на покрива и с елегантните колонки.
Основни параметри при новата Corolla са максималното пространство на интериора и усещането за високо качество. Още от момента на отварянето на вратата се открива просторен интериор, който създава усещане за пространство извън действителните размери на купето.
Новата Corolla осигурява естествена и удобна среда за шофьора и пътниците. Пространството около водача и пътниците е увеличено с повече място за главите и краката, при което разстоянието между предните и задни седалки става 900 мм.
Пътниците отзад могат да се възползват от плоския под отзад в купето, което увеличава комфорта на тяхното пътуване. В същото време нивото на сядане за шофьора и предния пътник е повдигнато, за да се гарантира по-естествено положение на сядане и по-добра видимост.
Широчината и дълбочината на багажното отделение са увеличени, а общата вместимост за багаж е увеличена до максимум чрез намаляване на неизползваното пространство .


Изцяло нова платформа


 • Отлични възможности за управление и пълна ангажираност на шофьора

 • Изключително ниски нива на шума и вибрациите

 • Най-високи оценки за безопасността на пътуващите

Особено внимание е обърнато на пълната ангажираност на шофьора в управлението, изразяващо се в подобрена динамична устойчивост и управление, благодарение на изцяло новата платформа на автомобила.


Новоразработеното компактно и много здраво предно окачване тип Макферсън намалява шума и вибрациите, като в същото време гарантира отлична стабилност на движението по права линия и отлична реакция на волана. Задното окачване с нова торсионна греда е приспособено към целия пакет на автомобила, като допринася за добрата управляемост, динамичната устойчивост и подобрения комфорт.
Новата Corolla разполага с изцяло нова спирачна система, като допълнение към новите платформа и окачване осигурявайки ефективна активна безопасност при всички условия на движение. Контрола на спиране при всякакви пътни условия се гарантира от стандартната антиблокираща спирачна система (ABS) с електронно разпределение на спирачното усилие (ЕBD) и спирачен асистент (BA). Електронна стабилизираща програма (VSC) и система за контрол на сцеплението (TRC) се предлагат като част от стандартното изпълнение на високите нива на оборудване
Новата Corolla е тиха на пътя, което се включва в обещанието за "една класа по-високо". Изключително ниските нива на шума и вибрациите (NVH) издигат новия модел Corolla доста над нормите за седани в С-сегмента, и осигуряват на пътуващите съвсем определено чувството, че се намират в автомобил от по-горния сегмент.
Новата Corolla получи 5 звезди за безопасност на Еuro-NCAP тестовете. Всички възможности за пасивна безопасност са проектирани много внимателно, за да се предложи максимална защита при широк обхват от сценарии на сблъсквания. Новата Corolla се предлага с до 9 въздушни възглавници, включително с въздушна възглавница за коленете на шофьора.
Значителна работа е извършена при проектирането на капака на двигателя и на предната част на автомобила за намаляване опасността от тежки наранявания за пешеходците при удар. Задната част на предния капака (където може да се удари главата на възрастен пешеходец), е конструирана да се деформира лесно , а отпред ключалката е изместена надолу и встрани от повърхността.

Група от иновативни двигатели


 • Изцяло нов бензинов двигател 1,6 литра по технологията VVT-i

 • Мощен дизелов двигател D-4D 125

 • Избор на три вида трансмисии

Към гамата двигатели на новата Toyota Corolla, са включени два нови агрегата - един бензинов и един дизелов.


Бензиновият двигател с обем 1,6 литра е изцяло нов двигател по технологията Dual VVT-i, който развива отлична мощност и гарантира нисък разход на гориво. Новата технология Dual VVT-i непрекъснато регулира моментите на отваряне и затваряне както на всмукателните, така и на изпускателните клапани, като по този начин се гарантира максимален к.п.д. при всички условия на работа. Това дава значително увеличение на въртящия момент при ниски и средни обороти на двигателя и повишаване на мощността при високи обороти. В същото време се намаляват както разхода на гориво, така и вредните емисии.
Новият дизелов двигател за гамата модели Corolla е последното поколение двигател 2.0 D-4D 125.
За максимална икономия на гориво е извършено заимстване на 1,4-литровия двигател D-4D от досегашния модел Corolla. За допълване на 1,6-литровият бензинов двигател е заимстван 1,4-литровия двигател VVT-i от текущата гама модели Corolla.
Новата Corolla предлага добър избор на трансмисии, всяка от които е внимателно подбрана, за да отговаря на характеристиките на полезната мощност на двигателя. За бензиновите двигатели и за 1,4-литровия дизелов двигател се предлага конвенционална 5-степенна механична трансмисия, докато за мощния двигател D-4D 125 се предлага 6-степенна механична трансмисия.
Шофьорите, които предпочитат по-релаксиращ стил на шофиране, могат да изберат многорежимната трансмисия с превключване чрез лостчета на волана, която се предлага както за 1,6-литровия бензинов двигател, така и за 1,4-литровия дизелов двигател.
Главният инженер Тоши Езаки заключава: "Уверен съм, че удоволствието от шофирането и отличната мощност и характеристики на новия модел Corolla могат да се постигат както в града, така и при пътуване по пътищата за високи скорости и по магистралите."40-годишната история на модела CorollaПървото поколение - Автомобил за всеки

Период: 1966 - 1970 г. "Най-желаният автомобил на пазара, представен на света чрез свързване в едно цяло на всички характерни елементи на технологиите на компанията Toyota


Второто поколение - Моделът Corolla с още по-големи възможности

Период: 1970 - 1974 г. "Изцяло подобрена мощност и характеристики за ерата на високите скорости"


Третото поколение - Преодоляване на „насрещния вятър” и налагане на пазара като автомобил от световна класа

Период: 1974 - 1979 г. "Семеен автомобил - последна дума на техниката, роден благодарение на предизвикателствата на времето"


Четвъртото поколение - Автомобилът не е автомобил, ако не е красив

Период: 1979 - 1983 г. "Красив аеродинамичен стил, за да подхожда на новата ера


Петото поколение - Corolla с предно задвижване

Период: 1983 - 1987 г. "Просторен интериор в компактен седан. Преодолява препятствията, за да отговори на изискванията на световните стандарти”Шестото поколение - Corolla надминава всички предшественици

Период: 1987 - 1991 г. "По-високи нива, изисквани в ерата на обществото на изобилието"


Седмото поколение - Впечатляващият модел Corolla от високия край на класа

Период: 1995 - 2000 г. "Смяна на ценностите на модела Corolla - за добавяне на цяла поредица от емоции и чувствителност


Осмото поколение - В преследване на икономична ефективност на семейните автомобили

Период: 1997 - 2002 г. "С грижа за околната среда и за безопасността. Един отговор към ерата на радикални промени"


Деветото поколение - Започване на създаване на нови стойности от самото начало

Период: 2000 - 2006 г. "Прекъсване на връзката с миналото и прицелване в глобалния стандарт за ХХI век”Corolla: Пет впечатляващи факта
Олимпийската връзка

Провеждането на Олимпийските игри в Токио през 1964 г. изискваше голямо увеличение на разходите за японската инфраструктура, като шосета и магистрали. В резултат на това пътуването с автомобил стана по-достъпно за много хора. Компанията Toyota се съобрази с тази възможност и изнесе на преден план разработването на седан със средни размери - Corolla, пуснат на пазара през 1966 г.. През 1969 г. магистралата от Токио до Мишиномиа в префектурата Хиого беше изцяло завършена - разстояние от приблизително 500 км. Идеята беше да се измине цялото разстояние на магистралата без спиране за презареждане. За второто поколение Corolla Toyota въведе резервоар с обем 45 литра.


Името "Corolla"

Името "Corolla" е взаимствано от латинската дума „сorolla”, която се превежда като "корона от цветя". Това име следва също така една традиция на компанията Toyota да дава имена на автомобили, започващи с буквата С (Crown, Corolla, Celica, Carina и други). Компанията Toyota още използва имена на базата на латинския език за своите настоящи модели пътнически леки автомобили (Yaris, Auris, Avensis).


Домът на модела Corolla

Заводът Такаока на компанията Toyota бе построен през 1966 г. изключително за производството на модела Corolla, и първият автомобил слезе от производствената линия само осем месеца след започване на строителството. Заводът е все още главната производствена площадка за моделите Corolla, и произвежда над 600 000 автомобила годишно.


Успех на световните продажби

Един месец след пускането на пазара (през м. ноември 1966 г.) 15 автомобила Corolla бяха експортирани за Австралия. През 1967 г. износът за Австралия наброяваше общо 15 425 автомобила. През 1968 г. автомобилът бе пуснат за продажби в Съединените щати, и през следващата година износът достигна 100 000 автомобила. През 2005 г. моделът Corolla се произвеждаше в 16 страни и бе продаван в повече от 140 пазара в целия свят. От неговата първа поява в световен мащаб са продадени почти 32 милиона автомобила.


Победител в автомобилния спорт

Corolla има специално място в историята на автомобилния спорт на компанията Toyota, която включва спечелването на първия световен шампионат от компанията Toyotа на ралито Press-on-Regardless в САЩ през 1973 г.. Corolla също така участваше в европейския екип на Toyota на събитията от световния шампионат през 1974 и 1975 г.. През 1975 г. Ханну Микола спечели ралито "1 000 езера" във Финландия. След това Corolla бе заместена със Селика, но през 1997 и 1998 г. се върна отново на световните рали шампионати.Toyota Corolla е легендарна икона за марката, и настоящото най-ново, десето поколение ще следва същия път на забележителната фамилия от много успешни предишни модели.
От неговото пускане на пазара през 1966 г. Corolla постигна голям глобален успех за компанията Toyota. Още през 1967 г. над 15 000 автомобила Corolla бяха експортирани и продадени на световните пазари. Днес моделът Corolla се произвежда в 16 страни, простиращи се на пет континента, и се продава на 140 пазара в целия свят.
От неговото пускане на пазара Corolla е най-продаваният автомобил в Япония през 36 от последните 40 години, като глобално са продадени почти 32 милиона автомобила, което превръща модела Corolla в най-продавания автомобил в света. През 2005 г. Corolla бе най-продаваният автомобил в света с 1 400 000 продажби по целия свят, от които 850 000 бяха с корпус тип седан. С пускането на пазара на новото поколение седан от С-сегмента компанията Toyota цели да върне продажбите в този сегмент на над 1 милион годишно в целия свят.
Corolla винаги е била признавана като един от най-добре проектираните и най-издръжливи автомобили на пазара. Тази силна страна бе запазена, на практика дори подсилена, за новото поколение. Новото поколение Corolla добавя и едно по-емоционално измерение чрез първокласното качество, комфорта, по-спортния стил и отличното удоволствие от шофирането.

Главният инженер Тоши Езаки пояснява: "Реших, че трябва да поемем предизвикателството да създадем автомобил, който да продължи да предлага традиционните ценности за Corolla, но също така да включва и нещо ново. Новата Corolla бележи значителна промяна в качеството спрямо предишните поколения, като по този начин на практика запълва междината между неговия клас (С- сегмента) и по-високия клас (D-сегмента). Компанията Toyota вярва, че новият модел Corolla определено ще създаде нов клас в горния край на своята категория. Веднага след като някой види, докосне, почувства и шофира автомобила, ще може да усети разликата в качеството и комфорта."


Новият модел Corolla има предимството да е проектиран от самото начало като седан. Въпреки че продажбите в С-сегмента в Европа леко намаляват, подсегментът на моделите седан в него е с тенденция за растеж, и се очаква този растеж да продължи. Това се дължи на популярността на моделите седан на нововъзникващите пазари в Източна Европа, като са Русия или Турция.

Целта за продажбите на Corolla за 2007 г. е 89 000 броя, което е с 22 000 над продажбите за 2006 г. През 2008 г., за цялата година, планираните продажби се очаква да е 100 000 автомобила, което ще направи седанът Corolla един истински „европейски играч”.


За разлика от хечбек подсегмента (където дизеловите двигатели играят съществена роля), почти 80% от новите продажби на Corolla се очаква да бъдат с бензинов двигател, където моделът с новия 1,6-литров двигател по технологията Dual VVT-i ще бъде най-характерния от цялата гама, и ще играе значителна роля, съставлявайки над 60% от общия брой продажби.

Изцяло обновената Corolla е много различна - тя има силно присъствие на пътя, дори когато се наблюдава отдалече. Ниската и широка "стойка" и придава спортен и динамичен вид, което се подсилва от чистите линии и комплексния дизайн.

Шофьорите, независимо от възрастта, са особено чувствителни към динамичния, първокласен стил, който създава усещане за луксозност. Новата Corolla е предназначена да привлича широк диапазон от клиенти в глобален мащаб. При осъществяването на тази цел силното влияние на висококонкурентния европейски пазар - където клиентите изискват високо качество и отлични характеристики на шофирането.


Новата Corolla е проектирана в дизайнерския център на компанията Toyota в Япония. Японските дизайнери прекараха около четири месеца в Италия, работейки по дизайна търсейки стил, който ще го отличава от останалите автомобили, дори по улиците на Торино. В резултат дизайнерите разбраха, че е от изключителна важност да разработят на първо място имидж за солидност и сила.
Главният инженер на проекта за новия модел Corolla Тоши Езаки пояснява: "Предизвикателството беше да създадем широк и нисък пакет, с широчина увеличена с 60 мм, като запазим същата височина, като проектираме имидж за повишена стабилност. Стремяхме се да направим подобрение на автомобила във всяко отношение; да увеличим пространството за главите, като запазим общата височина, да премахнем междините между гумите и дъгите на калниците, и подобрим съотношението между общата форма на купето и дъгите на калниците, за да се създаде по-динамична форма."

Проектиран като седан


 • Дръзко, стилно оформяне на предницата

 • Еднообемен стил

 • Увеличено пространство на интериора

Предимството на новата Corolla, е че от самото начало е проектирана като седан за да се създаде ненадминато усещане за високо качество. При все че предлага на клиентите традиционните ползи на класическата триобемна конфигурация, новата Corolla постига еднообемен стил чрез изместване на основата на предните колонки напред и чрез вграждане на пространството на багажника към наклона на задните колонки.


От страничния профил веднага става ясно, че това не е хечбек с добавен към него багажник - и наистина, обтекаемият, динамичен вид е още повече подсилен от увеличената обща дължина, ниския профил на покрива и елегантните колонки. Общият ефект от всичко това е вид на "изтеглено напред купе", което подсилва усещането за просторност и пропорционалност.
В сравнение с досегашния модел, габаритната височина на новия модел Corolla (1 470 мм) се запазва, но вътрешното пространство и пространството за главите е увеличено чрез интелигентното компоноване. Дължината на новия модел (4 540 мм) е със 130 мм по-голяма от тази на досегашния, като колесната база се запазва на 2 600 мм.
По-спортният ефект, създаван от по-широката и по-ниска стойка, е най-очевиден от по-широките предна и задна колея, които са увеличили широчината на 1 760 мм (1 710 мм при досегашния модел).

Стилното оформление на предницата е дръзко, с ниско разположена радиаторна решетка и конфигурация на бронята, която се спуска от хоризонтална към вертикална линия, и създава усещане за движение. Фаровете са с профил, който следва формата на бронята, а тристепенната им конфигурация е спортна и младежка.


Може би най-отличителните характеристики на новия модел Corolla са „силните” характерни линии, които преминават по цялата дължината на автомобила, като се започне от предната броня и се продължи назад през вратите към задницата. Те спомагат да се създаде сложна, двойно вдлъбната повърхност отпред, и задни калници, които стават отличителен белег на гамата седани на компанията Toyota - съвременен и в същото време класически изчистен.
Сложните характеристики на повърхността са изградени чрез послойно оформяне и закръгляне на формите, което от своя страна изразява качество и монолитност. Вниманието към детайлите, какъвто е например микрорелефа на повърхността на радиаторната решетка, засилва визуалния интерес.
Задната конструкция на един седан винаги е много важна, и новата Corolla не допуска в това отношение никакъв компромис и не разочарова. Стремителният профил на задните колонки подчертава преливането на линиите назад „стойката” на изтегленото напред купе. Общият ефект от всичко това е създаване на усещане за сила и широчина, като долният край на бронята приема спортен, аеродинамичен вид с изпъкващи кръгли задни рефлектори.
Още веднъж тристепенната тема се повтаря в блоковете на задните светлини, които следват горната линия на бронята.

Стилен, комфортен интериор.
 • Дизайнът създава усещане за просторност

 • Превъзходно качество и усещане за лукс

 • Релаксираща обстановка

Максимално пространство на интериора и първокласна, висококачествена обстановка за пътуващите - това са основните характеристики на новата Corolla. Те гарантират, че моделът спазва своето обещание за "една класа по-високо".


Главният инженер Тоши Езаки пояснява: "Стремяхме се да изработим интериор, който да създава усещане за просторност по-голяма от действителното пространство - още от момента, когато отворите вратата и влезете в автомобила. Обърнахме внимание на всичко - от увеличаването на тапицираната с плат площ на вратите, до гарантирането на удоволствие при работата с командните уреди и усещане за просторност, благодарение на новоразработените седалки."

За да постигнат това усещане за просторност, дизайнерите проучиха относителните пропорции на всеки елемент на интериора, като използваха максимата: "Минимум за механизмите, максимум за човека", но в същото време успокояващите заоблени линии на стила и превъзходното качество на тъканите и приборите допринасяха за усещането за първокласност.В резултат на всичко това новата Corolla създава естествена и комфортна обстановка както за шофьора, така и за пътниците. Докато предните седалки са в комфортен стил, за създаване на усещането "да шофираш е удоволствие", зоната на задните пътници създава чувство за релаксация.
Динамичният стил на външния вид се пренася и върху интериора, чиито характерни линии отстрани до горната повърхност на седалките и усещането за лукс се създават от облицованата със сребрист материал централна конзола, която внася силен вертикален елемент в общия дизайн. В нея са интегрирани вентилационните отвори, аудиосистемата и навигационната система.
Горната повърхност на арматурно табло е снижена, за да се създаде усещане за просторност, като самото арматурно табло е напълно интегрирано към релаксиращата крива на висококачествената декоративна тапицерия на вратите, за създаване на една почти преливаща обстановка. Тази крива е прекъсната от силната вертикала на централната конзола, която създава динамично напрежение.
Закръглената форма на арматурното табло създава усещане за сила и мощ, въпреки че е прекъсната за създаване на пространство около краката. Формованата жабка е голяма и просторна.
Навсякъде в интериора е обърнато голямо внимание на повърхностите, до които пътниците могат да се докосват и усещат, и върху позитивното задействане на превключвателите и регулаторите - за създаване на усещане за високо качество. Площта на облицованата с плат част от вратите е разширена, а дебелината на възглавниците за сядане е увеличена за създаване на допълнителен комфорт и по-добра поддръжка на тялото.
Използвани са нов тип тапицерии с първокласни десени, а тапицерията на вратите е скулптурирана, за да се създаде по-голямо пространство около краката и бедрата. Десените с текстура разчупват меката при докосване повърхност на арматурното табло, за създаване на визуален интерес.
Предлагат се два топли цвята за интериора – тъмносиво в два нюанса и по-изтънченото сивобежово, в цвета на суровата коприна.
Всичко това е допълнено с новите цветове на корпуса на автомобила, които са подбрани за подчертаване на превъзходното качество на новия модел Corolla. Новият модел ще се предлага в осем специално подбрани цвята на корпуса, четири от които са нови за гамата Toyota.

В сърцето на новия модел Corolla е залегнала концепцията за предлагане на клиентите на седан с превъзходно качество, който е „с една класа по-високо”, и който ще води в сегмента в продължение на много години. За да се постигне това, новият модел Corolla е проектиран да превишава очакванията на клиентите по отношение на просторност, комфорт и високо качество.
Ключови елементи тук са максималното пространство на интериора и първокласната и високачествена „околна среда” за пътниците. В същото време не са забравени и практическите аспекти на притежанието на Corolla - интелигентно използване на пространствата за багаж, високи нива на стандартното оборудване, ниски нива на шума и разбира се, отлична безопасност.
Това усещане за "една класа по-високо" започва още с приближаването до автомобила. Новият стилен дизайн с неговия широк и нисък пакет вече маркира един модел, който е по-просторен и притежава повече характер от своите съперници. Вие можете да почувствате разликата още в момента, когато седнете в автомобила (например солидния звук при затварянето на вратите), но най-вече разликите изпъкват, когато подкарате автомобила - плавно усещане на управлението, незабавна реакция на газта, великолепна обратна връзка на окачването.
Главният инженер Тоши Езаки твърди: "Обърнахме особено внимание на всеки детайл от работната система, за да се гарантира добра обратна връзка. Новият модел Corolla е проектиран с превъзходно качество, което надминава това на конкуренцията. За да оцените напълно тези качества и усещането за "една класа по-високо", най-добре е да покарате новия модел, отколкото да четете за него."

По-просторен интериор

  1   2   3
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница