Изложбата „Ница или изобретяване на туризма ще бъде експонирана на оградата на археологическите разкопки пред Централна поща в ПловдивДата12.10.2018
Размер35.63 Kb.
#84496
12 април 2018 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 14:00 часа)

Съдържание:


www.bnr.bg 1

www.bnr.bg 1

www.bnr.bg, 12.04.2018 г.

http://bnr.bg/post/100957382/izlojbata-nica-ili-izobretavane-na-turizma-pred-centralna-poshta
Ница или изобретяване на туризма" в Пловдив
Изложбата „Ница или изобретяване на туризма" ще бъде експонирана на оградата на археологическите разкопки пред Централна поща в Пловдив.

На 14 информационни табла са представени различни етапи в развитието на френската „лятна столица“ като туристически център.

Изложбата е на двата езика и е дело на „Мисията Ница Световно Културно Наследство“ под ръководството на Жан-Жак Айагон, бивш министър на културата и комуникациите. Идеята за експозицията е на Френския културен институт в България в сътрудничество с община Пловдив.

Целта на инициативата е задълбочаване на сближаването между двата града - Пловдив и Ница във връзка с кандидатстването им за вписване в списъка на ЮНЕСКО за международно културно наследство.


Звуков файл- С Дончо Христев - сътрудник ''Културни проекти'' - Френски институт - България разговаря Веселина Пеева
Снимка – без текст


www.bnr.bg, 12.04.2018 г.

http://bnr.bg/post/100957619/filmoviat-festival-koito-ni-sreshta-s-vsichki-izkustva
Започва третото издание на Master of Art
Филмовият фестивал, който ни среща с всички изкуства
Официалното откриване на Master of Artе на 12 април с филма „Да танцуваш Бетовен“ на режисьора Аранча Агире. Лентата е запечатала усилената подготовка на балетисти и музиканти, участници в уникален спектакъл в Токио. Същата вечер, но два часа по-рано, е „фестивалният ауфтакт“ с прожекции на „Писма от бъдещето“ с главен герой Виктор Чучков – композитор и пианист и „Антоан дьо Сент-Екзюпери – последният романтик“, посветен на автора на „Малкият принц“.

Фестивалът продължава до 30 април, а Националният дворец на културата по традиция е партньор на събитието. В програмата са включени 77 премиерни за България заглавия, а десет от тях са български. Филмите представят големи имена в областта на изкуствата и културата. След тях са Бярке Ингелс, Кент Нагано, Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо.

Още от първото си издание създателят на фестивала Найо Тицин си поставя за цел да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата. За първи път тази година в програмата са добавени още две категории – изкуство за деца и кулинарно изкуство. Новост е и провеждането на фестивала едновременно в три града – София, Пловдив и Варна. Селекцията на произведенията, категориите, в които са групирани, както и широкият диапазон от теми правят Master of Art наистина уникално събитие не само за страната ни, но и в световен мащаб.

СнимкаПо принцип, кинофестивалите срещат публиката със седмото изкуство. Master of Art среща публиката с всички изкуства – казва Найо Тицин. Може би това е една от най-важните отлики на нашия фестивал. Представяйки всички тези творчески търсения и тези големи творци, той е по-скоро вдъхновяващ, отколкото забавляващ. Никога не е късно да се докоснеш до изкуството и няма „запазено място“ за това кой може и кой не може да го направи. Не е необходимо непременно да си „под светлината на прожектора“. Да вземем за пример „Движение в три действия – Берлинската Щатсопера” – филм, който проследява и чистачите на сцената, и прочутите тенори, и инспициентите, и диригентите на това специално място. Разказва както за 275 години традиция, така и за противопожарната завеса… Убеден съм, че сценичният работник в Щатсопер в Берлин по някакъв начин също се докосва до изкуството, макар да не е известен. Дори това, че сменя декорите или пуска завесата, го променя по някакъв начин. Досегът с този въздух, с тази атмосфера, със сигурност го прави по-добър човек. Решението да създам този фестивал преди три години дойде оттам, че ми липсваше подобен форум тук в България. С моите документални филми съм обикалял доста фестивали за изкуство. Натрупах впечатления и си казах, че искам да има такъв и у нас. Когато изграждах концепцията, не съм следвал определен модел, тъй като не ми е известно да има точно такъв фестивал по света. Колкото до моя фаворит сред музикалните филми, това определено е „Танцувай Бетовен”. В него са обединени толкова големи творци – балетът на легендарния Морис Бежар, Токийският балет, Израелската филхармония с диригент Зубин Мета и прекрасната Девета симфония на Бетовен. Master of Art се провежда по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, а темата на последната част от Девета симфония е химн на Европа. Това е и една от причините да избера този невероятен филм за начало на събитието.Прожекциите на филмите в София са в „Люмиер”, „Одеон”, Дом на Киното, Cine Grand в Park Center, Културен център G8 и Евро Синема. В Пловдив – Lucky Дом на киното, а във Варна – ФКЦ и Contemporary Space, Cinema Room.
Снимка - „Да танцуваш Бетовен“ и „Писма от бъдещето“
Звуков файл-Найо Тицин: Един вдъхновяващ фестивал
Видеоматериал
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница