Изложение Citroën " ds творение на изкуството" Международен панаир на модерното изкуство /fiac/ 2005Дата06.01.2017
Размер104.23 Kb.
#11961
ТипИзложение

ЮбилейCitroen DS навърши 50 години

Точно 50 години след като представи революционния си модел DS, Citroen прави специална експозиция в чест на модела, която ще се превърне в празник за цял Париж.Източник: Автомотор корпорация

Изложение Citroën

DS – творение на изкуството”Международен панаир на модерното изкуство /FIAC/ 2005

Порт дьо Версай,Париж

Зали 4 и 5.1

6 – 10 октомври 2005


Календар на събитията
6 октомври 1955, Citroën представя предпремиерно DS в Гран Пале по време на Световния автомобилен салон.
От 6 до 10 октомври 2005 Citroën отбелязва юбилея на DS в рамките на FIAC в Парка на експозициите в Порт дьо Версай, Париж, чрез своята експозиция “DS – творение на изкуството”.
От 6 до 9 октомври 2005 DS се завръща в Гран Пале в рамките на събитията, посветени на новото откриване на престижния замък след неговата реставрация.
От 6 до 10 октомври 2005 Citroën представя предпремиерно C6, новия модел от високия клас на марката Citroën, който е и официален автомобил на FIAC 2005.
До 1 ноември 2005 ще продължи експозицията „Петдесет години Citroën DS, сага за един изключителен автомобил”, която ще се състои в Центъра на науката и индустрията във Вийет.
От 6 до 9 октомври по инициатива на асоциацията “DS Юбилей 2005”, в Париж ще се съберат близо 1600 автомобила DS от цял свят.
Неделя, 9 октомври, сутринта всичките 1600 DS ще дефилират по най-забележителните улици на френската столица.
Големият празник на DS в Париж

от 6 до 10 октомври 2005
1955 - 2005: DS на петдесет години. Отвъд конкретната дата на тази годишнина, 2005 г. има особено значение за марката Citroën. Всъщност през 2005 г. Citroën разполага с най-широката и модерна гама в своята история. Богата - от гледна точка на най-разнообразните очаквания на клиентите. Модерна – със своя капацитет за приложение на постоянните технически промени в автомобилния свят, особено в сферата на сигурността и опазването на околната среда.

Върхът на тази гама, в началото на която стои C1 – градският привлекателен мъник, днес е завръщането на Citroën в изключителния свят на луксозните автомобили.В основата на това богатство и актуалност е иновацията, която е безсмислена, ако не осигурява най-напредничавите технологични решения, полезни на 100%. През 2005 тези иновации се наричат AFIL (предупредителен сигнал за неволно преминаване на маркировъчната линия), информационно табло на нивото на очите, бифункционални ксенонови фарове, които следват кривата на завоя, и още механичната роботизирана предавателна кутия SensoDrive.

С особена почит трябва да се отбележи, че още през 1955 г. DS очерта пътя в тази посока. Автомобилът осъществи в реалност хармоничния синтез между техниката и функционалността, между стила и отличното поведение. Неговите форми не бяха просто отражение на художественото вдъхновение на създателите му, а са продиктувани и от търсенето на иновационни технически решения, предназначени да направят по-достъпен автомобилния прогрес, запазен до този момент само за най-луксозните автомобили.DS се появи пред света на 6 октомври 1955 в Гран Пале и съвсем естествено петдесет години по-късно дните от 6 до 10 октомври 2005 ще бъдат кулминация на празненствата, които започнаха от началото на годината.

Да припомним преди всичко експозицията “Петдесет години Citroën DS, сагата за един изключителен автомобил” в Центъра на науката и индустрията в Ла Вийет, която ще продължи до 1 ноември 2005. Предназначена за широката публика, тази изложба получи единодушното одобрение заради своя поучителен и в същото време развлекателен характер, както и за начина на своето представяне.

DS ще бъде също и звездата в света на любителите на изкуството: от 6 до 10 октомври автомобилът ще бъде представен като истинско произведение на изкуството на 32-рия международен панаир на съвременното изкуство (FIAC), който ще се състои в Парка на експозициите в Порт дьо Версай.

И още нещо, отново открит за публиката, след като беше затворен 12 години за реставрация, Гран Пале ще приеме от 5 до 8 октомври, в рамките на новото си откриване, един изключителен проект на FIAC, към който се присъединява и Citroën като официален партньор.

Събитията по време на Панаира на съвременното изкуство са повод за предпремиерата на C6, новия модел от високия клас в гамата на марката Citroën, който е и официален автомобил на FIAC 2005 и също както своя легендарен предшественик е олицетворение на целия иновационен капацитет на Citroën.

И накрая, от 6 до 9 октомври по инициатива на асоциацията DS Юбилей 2005” в Париж ще се съберат близо 1600 автомобила DS от цял свят, които ще дефилират по най-известните улици на френската столица на 9 октомври сутринта.


DS – творение на изкуството!
6 октомври 1955, Гран Пале, Световен автомобилен салон: Citroën става център на хрониките. Обектът на «престъплението» се нарича DS, новият модел веднага предизвиква бум както в автомобилния свят, така и сред все още тесния кръг от професионални дизайнери.
6 октомври 2005, в Парка на експозициите в Порт дьо Версай и в Гран Пале - откриване на FIAC в продължение на пет дни, панаирът по-рано се е провеждал в Гран Пале. DS ще размени съдбата си на сериен автомобил с тази на уникален екземпляр, “къс от изкуството” и ще изпълни ролята си както всички останали творби във витрината на модерното и съвременно изкуство.

Нещо повече от съвпадение на дати и места, това са истории, които се надпреварват и смесват една в друга: историята на изкуството и на дизайна на този автомобил, наречен DS.


Освен това DS се асоциира и с големите културни събития през годините:
• DS19 Citroën получава плакет “Красотата на Франция” през 1956 г.;

• Автомобилът е представен на изложението “Френските форми” в Цюрих през май 1957 г.;

• DS19 е на особена почит на 11-ото Триенале в Милано през 1957 г., представен като тема на сливането между изкуството и индустрията, като в крайнa сметка получава първата награда;

• Моделът участва в експозицията “Престижът на изкуството в индустрията” на панаира в Париж през 1959 г.;

• DS19 присъства в експозицията “Графични изкуства и реклама”, представена в Лувъра през 1965, а по-късно през 1966 г. и в музея Stedelijk в Амстердам;

• DS е избран в Лондон в края на 1999 от международно жури, в чийто състав е елитът в тази област, за “Най-добър предмет на световния дизайн през XX в.”.


Изложението е разделено в две зали на FIAC и трасира пътя на автомобила, вдъхновил не един и двама творци. Той отрежда на Citroën място на автомобилна марка, предвестник на автомобилния дизайн.

Емблема на авангарда, DS неслучайно бе избран в Лондон в края на 1999 г. от международно жури за “Най-добър предмет на световния дизайн на XX в.”. Със своите футуристични линии, с уникалния волан, с хидравличната система под високо налягане, а по-късно и със завиващите се фарове, този космически кораб на пътищата е истинска витрина на полезната технология, достъпна до широката публика. Двама мъже от Citroën и техните екипи са в основата на това автомобилно “произведение на изкуството” - инженер Андре Льофебр и гениалният художник и скулптор Фламинио Бертони.

Този творчески и съзидателен дух е жив повече отвсякога и през 2005 г. чрез C6, официален автомобил на FIAC 2005.

Експозицията CITROEN на FIAC “DS – творение на изкуството”

Експозицията няма за цел да представи като цяло многобройните художествени творби на тема DS, а по-скоро да припомни учудващите артистични размери на този автомобил, вдъхновил много творци и оставил траен отпечатък в сърцата им.

В първото пространство ще бъде представено ателието на Фламинио Бертони, създател на DS, нарисувал модела като скулптура, истински майстор на пластичното изкуство.

Над двете зали ще преминава елегантен мрежест свод, наподобяващ капака на мотора на DS.

Първата зала е художествена галерия, където са представени три произведения на изкуството, вдъхновени от DS:
DS от Габриел Орозко (1993), DS “в надлъжен разрез” с две седалки – предна и задна,
Le Schmilblic от Aрман (1989), “предмет на движението”, един DS, разделен на отделни части и хаотично сглобен, част от личната колекция на Арман,

и представяне на инсталацията на Жан-Люк Паран “Animobiles et Autonimaux в чест на Калдер.

Старият сив автомобил на Калдер (този цвят означаваше за Калдер, че това е всекидневен предмет) служеше на инженера да си пренася нещата за работа. Той е оцапан в стотици капки кал. Тази инсталация, представена в Париж през юли-август т.г. по време на изложението в хотел Дасо, включва и един ключодържател, изработен от Калвер за неговия Citroën.

Художествената галерия показва и много макети от Музея на Citroën, които съпътстват изследователските разработки на DS: дървен макет от времето на концептуалната разработка на DS, макет скулптура под формата на самолет от 60-те години, предно крило с оптичните уреди – шедьовър от алуминий от 1968, дело на най-добрия работник на Citroen по онова време, и др.


Ателието на дизайнера


Зад стъклена витрина са представени оригиналните рисунки на Бертони, очертаващи новия стил на Citroën.

В серия от седем отделни поредици са представени отделните елементи на каросерията като произведения на изкуството, като в същото време качеството им като рисунки е много високо.

Второто пространство e оформено като съвременна художествена инсталация в една затворена и тъмна зала.

Тя има оригинален графичен дизайн и съдържа три елемента:DS в екранни образи


Седнали в седалки пред два екрана, може да гледате най-интересното от историята на DS. Филмите са създадени от архивите на Citroën.

DS – престиж и изненади


Вторият елемент възпроизвежда представянето за първи път на DS преди 50 години, когато зад жълти ленти артистично е показан един черен автомобил. Моделът е поставен в полутъмно пространство и е осветен отвътре, като светлината динамично се променя

Най-накрая са фотографиите на Динго, който е вложил целия си талант в представянето на C6 :


Творбите на Динго

Неговото оригинално творение включва 12 фотографии, които представят C6 в различни изключителни пейзажи. Авторът свързва интимното между човека и автомобила.


DS и неговите творци

Фламинио Бертони (1903-1964), скулпторът на LA DS

Автомобилен дизайнер, Фламинио Бертони, роден във Варезе, Италия, в същото време е скулптор и художник. Назначен на работа в Citroën през 1932, по-късно той ще бъде в основата на стила на няколко от митичните модели на марката: Traction Avant, 2 CV, DS и Ami.

Успоредно със своите задължения към Citroën, Фламинио Бертони работи и в своето ателие, създава много скулптури и с успех участва в различни изложби, където получава престижни награди.

През 1961 той е обявен за “Кавалер на изящните изкуства и литературата” от министъра на културата на Франция Андре Малро.


Арман, «Локомотивът» на DS

Арман Фернандес, наричан Aрман, е роден на 7 ноември 1928 г. в Ница.

Като млад художник, Арман започва истинското си творчество през 1959 г. със серията „Печати” чрез изработването на букви от каучук.

В същото време той предприема своите първи опити в пресъздаването на предмети за всекидневието като творби на изкуството.

Арман участва в групата на „Новите реалисти” под ръководството на Пиер Рестани.

През годините той създава такива монументални произведения като Long Term Parking, автомобилни скелети, отлети в бетон.

През 1989 г. неговата творба Schmilblic, създадена от един DS, е включена в серията Coupes.
Габриел Орозко, “Пресъздаващия” DS

Роден през 1962 в Мексико, Габриел Орозко живее и работи в Ню Йорк, Париж и Мексико.

Той учи в Националното училище за пластични изкуства и специализира изящни изкуства в Мадрид. Орозко използва градския пейзаж и всекидневните предмети, за да ги смеси като понятия от обикновената реалност и да предизвика въображението чрез изображението. Той интерпретира философските проблеми чрез най-обикновени моменти от живота, каквато е неговата концепция за безкрайността.

През 1993, той “пресъздава” един DS 19 от 1970 г.: автомобилът е видян в ракурс в неговата половин широчина.

Творбата е представена в най-елитните галерии по света като: Музея Whitney на американското изкуство, Музея на модерното изкуство, Музея Solomon R. Guggenheim, Музея на изкуството във Филаделфия и на Биеналето във Венеция.

Чезаре ди Либорио, фотограф


Чезаре ди Либорио е роден на 20 юли 1960 г. в Реджио Емилиа, Италия.

През 1989 г. той се установява в Базиликагояно в района на Парма, където продължава да живее и твори.

Той започва да снима в началото на 80-те години. Няколко години по-късно реализира първата си фотографска поредица Turista per gioco.

През 1999 г. негови снимки са представени в списанието MaxMara в Лондон, а през следващата 2000 г. в кметството на Ментекиаруголо е показана изложбата му „Зелено, колко много те обичам, зелено”.

През ноември 2001 г. Уестън Неф избира няколко от неговите фотографии за фамозната фотографска колекция на Музея J.P. Getty в Лос Анджелис, чийто директор е самият Неф.
Динго, фотограф

Роден под знака на Водолея през 1958, Динго превръща живота си в отражение на две свои страсти: фотографията и автомобила.

Чрез своите фотографии Динго претворява виждането за интимната връзка между човека и автомобила.

“Махнете автомобила и вижте как ще върви светът”, е неговият основен девиз.


Жан-Люк Паран, “Майсторът на метаморфозата” на DS

Роден през 1944 г. в Тунис, Жан-Люк Паран, художник и скулптор, има богато творчество, впечатляващо със своето разнообразие и посланията му в бъдещето.

Негови произведения са показвани в редица авторитетни галерии във Франция и чужбина. Много от тях са собственост на държавни и частни колекции.

Той е считан за един от най-известните представители на своето поколение.Александър Калдер (1898-1976)

Александър Калдер е роден във Филаделфия през 1898. От 1915 до 1919 г. той учи в Stevens Institute of Technology, където става инженер. Точно там няколко проекта на машини възбуждат неговия интерес.

През 1923 той се записва в Art Students League в Ню Йорк. Желанието му да рисува е толкова силно, че той дори прави скици на пътниците в метрото. Именно от тези скици и неговите наблюдения се ражда първата му малка колекция, откъдето идват и контактите му с най-известните художници в Париж..

Този американски скулптор става известен с новите си техники в скулптурата. Останала дълги години в обятията на гипса и мрамора, скулптурата при Калдер се променя под влияние на неговото инженерно и техническо мислене.

Художникът използвал своя DS комби, за да пренася материалите си за работа.

Жан-Пол Пижа, комисар на експозицията CITROËN

DS – творение на изкуството” на FIAC 2005

Жан-Пол Пижа е роден през 1946 г. След като завършва право и търговия, той става журналист.

В края на 1974 г. той се присъединява към екипа, който подготвя откриването на центъра “Помпиду” в Париж, и подготвя аранжирането на една от основните зали в уникалното средище. Книгата му „Съвременните паркове и градини”, която се появява през 1990 г., му дава възможност да стане един от най-близките сътрудници Жак Ланг, по това време министър на културата.

Каталог: pi files -> 2008
2008 -> Honda представя луксозния филиал Acura в Япония
2008 -> Около 3000 бройки годишно се надява да реализира компанията на китайския пазар
2008 -> Honda ще оборудва наследника на nsx с V10
2008 -> Бивш шеф на Airbus сменя Фолц
2008 -> Alfa Romeo Brera бе представена на тестов полигон
2008 -> Audi A6 allroad quattro у нас от август
2008 -> Откриване на ски сезона в Банско
2008 -> Audi продаде над 2 млн коли 4х4
2008 -> Тенис звездата Рафаел Надал е новото лице на Kia
2008 -> Новина Уникално роудшоу на bmw се вихри у нас


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница