Изложение принтком в периода от 13 до 16 април 2011 г в Международен панаир Пловдив се проведе традиционното изложение ПринтКомДата24.07.2016
Размер51.08 Kb.
#3533ПРИКЛЮЧИ И ТАЗГОДИШНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ПРИНТКОМ
В периода от 13 до 16 април 2011 г. в Международен панаир Пловдив се проведе традиционното изложение ПринтКом.

Това е 12-тото изложение, което през годините се утвърди като най-авторитетния у нас делови форум за създателите на полиграфически продукти и техните бизнес клиенти.

Тази година то отново даде възможност на фирми от различни браншове да намерят най-добрите решения за завършения вид на своите изделия с атрактивни опаковки, етикети и рекламни материали.

На ПринтКом 2011 участваха производители и дистрибутори на печатарска техника и технологии, материали и машини в областта на полиграфията, хартии и картони, настолни издателски системи, рекламни агенции и издателства.

Представени бяха фирми и експонати от 23 държави: Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Канада, Китай, Китайски Тайпе, Полша, САЩ, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Чешка република, Швейцария, Швеция, Япония.

Международното изложение за печатна комуникация се организира в партньорство със Съюза на печатарската индустрия в България, Българската асоциация по информационни технологии, списание „Полиграфия” (с издател „Принт енд Пъблишинг” ООД) и с подкрепата на Международната асоциация на изложбената индустрия UFI.

„За първи път изложението ще се обърне не само към бизнеса, а и към екологията и науката. Наред с новите машини и оборудване, във фокуса ще бъдат „зелените“ технологии и образованието“, обясни главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов на пресконференция преди откриването на ПринтКом 2011.

„Инвестициите в бранша намаляха с около 40%, но вносът на материали се увеличава, а това показва, че отрасълът работи”, каза Венцеслав Алексиев, заместник-председател на Съюза на печатарската индустрия в България, който е съорганизатор на деловия форум. „Около 10 000 души са заети в този сектор на икономиката, а той дава 2% от брутния вътрешен продукт на страната.”

„Дигиталният печат навлиза все по-бързо у нас”, заяви Милчо Боров, член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии.

„Изложението запазва традициите си”, коментира Нели Петрова, изпълнителен директор на „Принт енд Пъблишинг“, съосновател и съорганизатор на ПринтКом.

„Тук си дават среща утвърдени и модерни компании от всички дялове на печатарската и полиграфическата индустрия“, се каза в обръщението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, което бе прочетено от главния секретар на министерството Владимир Туджаров при откриването на изложението.

„Радващ е фактът, че 23 държави са избрали Международен панаир Пловдив, за да представят своите иновации, и това потвърждава лидерската роля на панаира у нас като фактор за намиране на изход от стагнацията“, подчерта в изказването си кметът на града Славчо Атанасов, преди да пререже лентата заедно с Владимир Туджаров.

Преди старта на изложението Съюзът на печатарската индустрия, сп. „Полиграфия” и Международен панаир Пловдив връчиха престижните годишни награди „Печатар на годината” и „Търговец на годината”. Призът „Печатар на годината” отиде при Димитър Козалиев, управител на печатница „Фатум“, а „Търговец на годината” стана Румян Георгиев, управител на „Естер“ АД.

АКЦЕНТИ В ДЕЛОВАТА ПРОГРАМА

Характерно за тазгодишното изложение бе наситената семинарна програма.

На 14 април се проведе най-мащабната проява на ПринтКом 2011 – целодневна семинарна програма на тема „Полиграфията и дигиталните технологии”. Бяха представени тенденциите в развитието на дигиталния печат, способи за бърз, качествен и екологичен печат, използването на „зелени технологии“ в бранша. В програмата взеха участие водещи български и чуждестранни фирми и лектори – Xerox и Адком; KODAK и ГЕД; AGFA и Булграфика; XEIKON и Криейтив Център; SCREEN, KONICA и Вълканов Трейд Къмпани; FACTOR.BG.

Голям интерес предизвика независимата лекция - анализ, с която бе открита семинарната програма, „Тенденции в развитието на дигиталния печат”, представена от Христо Стайков.

На 15 април денят бе посветен на „Съвременното обучение в полиграфията”. Бяха представени Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, Частната професионална гимназия по мултимедия, компютърен графичен дизайн и анимация, Химикотехнологичен и металургичен университет – София (ХТМУ), Университет по библиотекознание и информационни технологии – София (УниБИТ) и Технически университет - София, филиал Пловдив.

Водещи преподаватели от представените средни и висши специализирани учебни заведения очертаха състоянието и перспективите в обучението по полиграфия и специализираното образование, ролята на мултимедийните технологии, видеото и компютърната графика в него, трансферът на знания в печатните медии.

Съорганизатори за деловите прояви на изложението бяха „Принт енд Пъблишинг” ООД и Съюз на печатарската индустрия в България.

СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

По време на ПринтКом 2011 се проведоха и традиционните Международен конкурс за панаирен плакат и Национален конкурс за фирмен календар.Международен конкурс за панаирен плакат

Конкурсът е единствен по рода си в света и показва изкуството на съвременния плакат в панаирната индустрия и се организира от Международен панаир Пловдив, съвместно с Международната асоциация на изложбената индустрия UFI.

Тази година бе 15-тото издание на престижния конкурс, в който участваха 101 плаката на 25 панаирни организации от 14 държави.

Председател на журито бе г-жа Лили Айгъл, мениджър по комуникациите в UFI.

Голямата награда бе присъдена на Deutsche Messe – Хановер за плаката „DOMOTEX – Светът на настилките“.

Номинирани бяха: Технома – Международен панаир за металургия, електроника, енергетика, неметали и гражданско строителство на Скопски панаир, Македония; БТЛ – Международна туристическа изложба – добре дошли на най-добрия терминал на Международен панаир Лисабон – Португалия; Пластекс Украйна – Международна изложба за пластмаса и каучук на Премиерекспо, Украйна; Строителство – архитектура, материали и системи – групова номинация на 4 плаката за 2009 и 2011 година на Мюнхенски панаир, Германия.Национален конкурс за фирмен календар

Проявата се организира от Международен панаир Пловдив по идея на Васил Василев, дългогодишен издател и главен редактор на списание „Полиграфия”.

В десетото издание на конкурса взеха участие 33 експоната от 26 фирми. Те са произведени изцяло в България и демонстрират възможностите на българските дизайнери и полиграфисти. Оценяваше ги жури, оглавявано от Александър Радославов, председател на секцията по графичен дизайн в СБХ и председател на агенцията за авторски права Иза–Арт – София и членове: Нели Петрова, изпълнителен директор на „Принт енд Пъблишинг” ООД; Васил Николов – плакатист; Костадин Отонов – плакатист; Иван Соколов - главен директор на Международен панаир Пловдив.

Голямата награда за Календар на 2011 година бе спечелена от „Принт енд Пъблишинг”в съавторство с Рекламна къща АЯ - София и печатница ТАФ Принт – Пловдив.

Календарът бе реализиран и с участието на колегите от полиграфическия бранш Анталис, Офсет и БИГ.

Освен победителя, бяха номинирани още трима участници: „Пасат Прес“, „Захарни заводи“ и „Слънчев ден“.Като подгласници на номинираните, журито определи фирмените календари на Тондах България ЕООД, Гед ООД, Оптикс АД и Италмодалуче – България.

* * *
Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница