Изложение за печатна комуникация ПринтКом 2009, което се проведе от 2 до 6 юни т г., списание Полиграфия отбеляза своята 60-годишнинаДата02.01.2018
Размер72.11 Kb.
ТипИзложениеСписание Полиграфия отбеляза своя 60 годишен юбилей по време на ПринтКом 2009

София, 8 юни 2009 г. – По време на традиционното изложение за печатна комуникация ПринтКом 2009, което се проведе от 2 до 6 юни т.г., списание Полиграфия отбеляза своята 60-годишнина.

Юбилеят бе отразен на пресконференцията и официалното откриване на изложението, състояли се на 2 юни 2009 г. в гр. Пловдив.

Списанието бе почетено и удостоено с награди от Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ) и Международен панаир Пловдив.

Наградите бяха връчени на дългогодишния издател и главен редактор инж. Васил Василев и Боян Бойчев, управител на настоящия издател – фирма BMG.

Петър Кънев, председател на СПИБ, връчи поздравителен адрес и миниатюрно копие на печатарската преса на Гутенберг на представителите на списанието.

Георги Гергов, заместник-председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, връчи поздравителен адрес и картина по повода.


Заместник-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов откри ПринтКом 2009.

Сред официалните лица, присъствали на откриването на изложението тази година бяха и Петър Кънев - председател на Съюза на печатарската индустрия в България, Георги Гергов - заместник-председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, Богомил Бонев - изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив и Иван Соколов - главен директор на Международен панаир Пловдив.


„Печатарската индустрия в България продължава своето развитие в условията на криза – тя не е остров на благополучие, защото е обслужваща сфера на икономиката, но успешно се справя с предизвикателствата пред нея. В отрасъла работят 10-12 000 души, които създават 1-1,5% от националния брутен вътрешен продукт”. Това съобщи Петър Кънев, председател на Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ) на пресконференция преди откриването на ПринтКом 2009 в Международен панаир Пловдив.

В 11-ото издание на Международната изложба за печатна комуникация участваха 193 фирми (53 български и 140 чуждестранни) от 24 държави.

“Информатиката, информационните технологии и свързаните с тях производства, се считат по света за антикризисни мерки”, заяви в изказването си заместник-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов, който откри ПринтКом 2009. Той обяви, че от 8 до 15 август в същата панаирна палата, където се провежда изложението, ще се състои Международна олимпиада по информатика за средношколци, с участието на около 100 държави.

“Международната изложба за печатна комуникация ПринтКом 2009 се очертава като силна и интересна. Тя държи  нивото си от предишната година и като брой участници, и като качество на техните изделия. Това е един изключително добър симптом на фона на кризата, която засегна голяма част от клиентите на полиграфическата индустрия и издателската дейност” – каза в обръщението си Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Изложбата представи най-новите технологии, изделия и услуги от областта на полиграфията, издателските системи, хартиите и картоните, опаковките и етикетите, компютрите и принтерите, рекламата.

ПринтКом 2009 демонстрира продължаващата модернизация на българската печатарска индустрия и развитието на сектора, който е пряко свързан с потребностите на производството на стоки.Повече информация

За сп. Полиграфия

През юни 1949 година група български полиграфисти, начело с Марин Василев, създават първото българско списание за печатари, наречено „Полиграфия”. Още в първите години на своето съществуване, сп. Полиграфия се превръща в интелектуален център на българската полиграфическа гилдия. Неговият основател и първи главен редактор – Марин Василев – е легендарна личност в историята на българската полиграфия, практик и теоретик, дългогодишен ръководител на отрасъла и преподавател в Софийския университет.

През 1980 г. изданието е поето от неговия син – инж. Васил Василев – ярка личност в съвременната българска полиграфия, който е негов издател и главен редактор до края на 2005 г. Васил Василев успява не само успешно да съхрани списанието през годините, но е и в основата на повечето идеи и проекти, оказали влияние върху развитието на полиграфическата индустрия в България.

По идея на Васил Василев и под егидата на сп. Полиграфия се организира първият „Конкурс за фирмен календар” в България, в рамките на изложението ПринтКом в Пловдив, и са създадени наградите „Печатар на годината” и „Търговец на годината”, които се присъждат съвместно със Съюза на печатарската индустрия в България и Международен панаир – Пловдив от 2003 г. насам.

Сп. Полиграфия е и съосновател на изложението ПринтКом.

От началото на 2006 г. сп. Полиграфия става издание на БиЕмДжи ООД – най-големият софтуерен дистрибутор в България.

В най-новата си история, през юни 2006 г., списанието е удостоено със статут на „Официален орган на Съюза на печатарската индустрия в България”.

В началото на 2007 година сп. Полиграфия става първото и единствено списание в България, което се отпечатва персонализирано за всеки свой получател, демонстрирайки възможностите на най-новите цифрови технологии за печат.

Сп. Полиграфия е изданието с най-висок тираж сред специализираните списания в бранша.

Редица български и чуждестранни изложения и специализирани форуми всяка година му отреждат статут на „Официален медиен партньор за България”.

Не са много списанията в България, които могат да се похвалят с толкова дългогодишна история. Но превърнало се в институция на професионализма, традициите и новаторството, списание Полиграфия вече 60 години успешно върви редом с поколенията български полиграфисти, доказвайки значимостта на своето съществуване.

За ПринтКом 2009

Международната изложба за печатна комуникация се организира в партньорство със Съюза на печатарската индустрия в България, Българската асоциация по информационни технологии, списание Полиграфия и е одобрена от Международната асоциация на изложбената индустрия UFI.

Изложбата представи най-новите технологии, изделия и услуги от областта на полиграфията, издателските системи, хартиите и картоните, опаковките и етикетите, компютрите и принтерите, рекламата.

Участваха близо 200 водещи компании от 24 държави на Европа, Азия, Африка и САЩ.

ПринтКом 2009 демонстрира продължаващата модернизация на българската печатарска индустрия и развитието на сектора, който е пряко свързан с потребностите на производството на стоки.

Съпътстваща програма на изложението:- Национален конкурс за Печатар на годината и Търговец на годината

Проявата се организира от Съюзът на печатарската индустрия в България в партньорство с Международен панаир Пловдив и списание Полиграфия.

Наградите - миниатюрно копие на печатарската преса на Гутенберг и грамота - бяха връчени в деня на откриването на ПринтКом 2009.

В категорията Печатар на годината 2008 бе награден Мариян Кенаров от АБАГАР АД. Търговец на годината 2008 стана Евгени Матеев от ЕМА ООД.- Национален конкурс за фирмен календар

В осмото издание на конкурса участваха 30 компании, които представиха 36 календара, според регламента, произведени изцяло в България, в единство с корпоративния дизайн и дейността на фирмата – възложител.

Проявата се организира от Международен панаир Пловдив по идея на Васил Василев, дългогодишен главен редактор и издател на списание Полиграфия. Председател на журито бе Александър Радославов, председател на секцията по графичен дизайн в Съюза на българските художници.

Голямата награда от Националния конкурс за фирмен календар (пластика и грамота) отиде при Хайделберг България ЕООД – възложител на календара. Календарът е изработен от рекламна агенция Юрапел Комюникейшънс – София и отпечатан от Суперпринт ООД – София.

Другите номинирани участници в конкурса бяха:
- Джей Пойнт ООД – възложител на календара, които спечелиха награда за оригинална и нестандартна авторска концепция, графичен дизайн и полиграфическо изпълнение. Автор на проекта е Костадинка Димитрова от рекламна агенция Сиксфингърс ЕООД – София, а печатницата е Джей Пойнт.

- Рекламно студио ТОТЕМ - Пловдив – за календара на Градус АД – възложител с номинацията за оригинална фотография. Печатницата е Жанет – 45 - Пловдив, а автор на проекта е рекламно студио ТОТЕМ и фотограф Чавдар Стойчев.

- Гед ООД - София – възложител на календара, за календар на ГЕД  с номинацията за оригинална идея и полиграфическо изпълнение. Печатницата е Лито Балкан - София, автори на проекта са Елена Стайкова и Никола Христозов – Гед ООД.

- Международен конкурс за панаирен плакат

Конкурсът е единствен по рода си в света и показва изкуството на съвременния плакат в панаирната индустрия. Уникалната проява се организира от Международен панаир Пловдив, съвместно с Международната асоциация на изложбената индустрия UFI.

Тази година е 13-ото издание на престижния конкурс, в който участват 100 плаката от 32 панаирни организации, от 22 държави на 4 континента – Европа, Азия, Южна Америка, Северна Америка.

Журито е съставено от известни майстори на плакатното изкуство, от представители на Международната асоциация на панаирната индустрия – UFI, специалисти по графичен дизайн. UFI е представена от своя изпълнителен директор Венсан Жерар, който е председател на журито и от Лили Айгъл, мениджър по комуникациите.

Носителят на Голямата награда получава пластика на скулптура Янко Ненов и диплом, а номинираните – почетен диплом. Дипломи получават и художниците и рекламните агенции, изработили отличените плакати. Голямата награда ще се връчи по време на 76-ия годишен конгрес на UFI, който ще се проведе от 28 до 31 октомври 2009 г. в Загреб.

- Национален преглед на фотографското изкуство в България АКАДЕМИКА 2009

На Десетият годишен преглед-конкурс на българската фотография АКАДЕМИКА 2009 бяха показани 232 творби на майстори на обектива, които са номинирани за участие от 922 фотографии на 138 автори от цялата страна.

Престижната проява се организира от Национално сдружение Фотографска академия, като за втори път това става с партньорството на Международен панаир Пловдив.

Росен Николов и Георги Георгиев спечелиха златни медали в Десетия годишен преглед-конкурс на българската фотография АКАДЕМИКА 2009, съответно в разделите за артистична и репортажна фотография. Статуетката на Фотографска академия за 2009 г. получи Александър Иванов.- Изложение УебЕкспо

На 5 и 6 юни в зала България на Конгресния център за първи път се проведе изложението УебЕкспо като сателитна проява на ПринтКом.Изложението показа онлайн медии, уеб сайтове, интернет групи, услуги за интернет бизнеса, уеб дизайн, уеб разработка, интернет маркетинг, онлайн магазини, уеб базирани и мобилни приложения, кариера и финансиране, лични сайтове и блогове и др.

Целта на УебЕкспо 2009 бе да стимулира личния контакт между фирми и организации в интернет бранша от цяла България.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница