Износването на ставите е толкова нормално, колкото побеляването на косатаДата01.02.2018
Размер35.61 Kb.
Артроза
Артрозата е заболяване, при което настъпва изменение на ставата, стесняване на ставната цепка. Това ограничава движението и е съпроводено със силни болки. Най-общо това заболяване се определя като "изхабяване" на ставата. Със сигурност е установено, че наднормената маса (независимо от възрастта) натоварва ставите и може да причини артроза.
Артрозни изменения в ставите на ръцете могат да настъпят вследствие на системно излагане на влага и студ и при професионални пренатоварвания. Главните признаци са болка и подуване, последвани от постепенна деформация на пръстите.
Болестта бива първична и вторична. Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица, а вторична - след възпалителни ставни заболявания или при вродени и придобити ставни малформации.
Износването на ставите е толкова нормално, колкото побеляването на косата
Колкото и да се пази човек, има болести и болежки, които не могат да се избегнат. За младите са необясними реклами, обещаващи движение без болка и изобразяващи възрастни хора със страдалчески вид. Голяма част от бащите, дядовците, майките и бабите страдат от остеоартроза, или остеоартрит - най-честото заболяване на опорно-двигателния апарат. Остеоартрозата представлява износване на ставите, най-често на коленете, в тазобедрената област и гръбнака. Огромната част от хората в напреднала възраст имат изхабяване на ставите, но това още не е болест и се счита за нормално, както е нормално косата на човек да побелява, обясняват ортопедите. Когато ставата се износи, се стига до ерозия на ставния хрущял. Образува се костна тъкан в краищата на ставите, или общоизвестните шипове. Най-честите причини за развитие на артроза са прекомерното тегло, тежката физическа дейност и прекарани други ставни възпалителни заболявания.
Жените страдат от артроза 10 пъти по-често от мъжете
Това се дължи на хормоналните промени след менопаузата. Освен това артрозата е наследствена болест. Почти сигурно е, че ако майка ви страда от артроза, болестта грози и вас. Артрозата се превръща в болест при появата на болка в областта на ставата. В зависимост от чувствителността на пациента болката е различна и не е задължително да съответства на степента на износване на ставите. Значителни изменения може да са придружени от слаби болки и обратното - хора с малки изменения на ставите се оплакват от силни болки. Характерна за артрозата е сковаността в ставите и болките при раздвижване. Често има зависимост между оплакванията и физическото натоварване през деня. Болките се усилват надвечер. Човек усеща скърцане, което е всъщност триене на ставите.
Най-често срещана е артрозата на колянната става
От тази болест страдат най-често жени над 50 години. Заболяват и двете коленни стави, но износването не е еднакво при двата крака. Началото е постепенно, болка се появява при преумора или промяна на времето. Характерна е болката при слизане по стълби и при ставане от ниско. Развитието на болестта продължава дълги години. Постепенно оплакванията стават по-силни и по-продължителни. Болката се усеща дълбоко в ставата. В крайните стадии колената се деформират, краката се изкривяват. Още при установяването на начална артроза болният трябва задължително да отслабне и да намали физическата си активност. Специалистът ортопед предписва лекарства, които трябва да забавят разрушаването на хрущялите на ставите и да облекчат болката. На хората с артроза се препоръчва и балнеолечение и физиопроцедури. Крайният вариант е поставяне на изкуствени стави, което обаче е доста скъпо. Често срещана е и артрозата на тазобедрената става, известна като коксартроза. Причина за нея могат да бъдат вродени заболявания или прекарани възпалителни заболявания на тазобедрената става. До коксартроза в ранна възраст могат да доведат изкълчване или прекарано разстройство на кръвоснабдяването на тазобедрената става. Първият симптом на коксартроза е болката в ставата. В началото тя е слаба, появява се сутрин при раздвижване, след преумора. Изчезва при покой. При тежка коксартроза болката е постоянна, усилва се при всяко движение на ставата. Силата на болката зависи от степента на лабилност на нервната система на болния. В началния етап ограниченията на движенията са малки, болният рядко ги забелязва. В крайния стадий ставата е почти напълно блокирана и пациентът е обездвижен. В началото накуцването се дължи на болката, но с напредване на болестта е свързано и със скъсяването на крайника. Обездвижването може да настъпи както за много кратко време, така и за по-дълъг период. При коксартрозата пациентът също задължително трябва да намали движението и теглото си, да пие обезболяващи и противовъзпалителни средства. Препоръчват се и инжекции с кортикостериоди, физиопроцедури и балнеолечение. Крайният вариант е изкуствена става.
КАРЕ Често артрозата се бърка с ревматоиден артрит. Той също засяга повече жените, но е имунно заболяване на целия организъм и може да започне във всяка възраст. Най-често обаче се появява около менопаузата. Първоначалният пристъп на ревматоиден артрит е подуване и болки в малките стави на краката и най-вече на ръцете. Болката се засилва през втората половина на нощта, а сутрин ставите се втвърдяват. След болезнено раздвижване подвижността се възстановява. При излагане на ръцете и краката на студ и повече движение болките се усилват. Ставите се възпаляват една след друга през различно дълги периоди - седмици или месеци. Процесът постепенно напредва и води до деформация на ставите. Настъпва разрушаване на ставния хрущял и костите. Пръстите остават сгънати и изкривени. Мускулите на дланта атрофират. Болестта е нелечима. За облекчаване на болките се препоръчват обезболяващи и противовъзпалителни средства. Ръцете и краката трябва да се пазят от студ
Каталог: zabol -> ortopedicni
zabol -> 9. спешни състояния в педиатрията кардиопулмонална реанимация остри отравяния
zabol -> Карцином на хранопровода На латински език: Carcinoma oesophagi. На английски език: Esophageal cancer. Синоними
zabol -> Запек при бебето
zabol -> Вроден сифилис А50. 3 Късно вродено сифилитично увреждане на очите
ortopedicni -> 01 Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?
ortopedicni -> Остеопороза 01 Какво представлява остеопорозата ?
ortopedicni -> Артрит 01 Каква е анатомичната структура на всяка една става и как функционират ставите?
ortopedicni -> Артроза 01 Какъв е основният строеж на всяка една става?
ortopedicni -> 01 Кои са костите на горния крайник и как са свързани те помежду си?


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница