Изпит за уменията на европейската гражданска защита: комисар Георгиева посещава Полша за „Carpathex 2011“Дата30.11.2018
Размер30.93 Kb.
#106261

Европейска комисия — Съобщение за пресата


Изпит за уменията на европейската гражданска защита: комисар Георгиева посещава Полша за „Carpathex 2011“

Брюксел, 15 септември 2011 г. — Спасяването от екипи за извънредни ситуации на живота на футболни фенове, чийто влак се е сблъскал с друг влак, натоварен с опасни химически отпадъци, е едно от ученията, които ще бъдат наблюдавани утре от комисар Георгиева на кулминацията на „Carpathex 2011“ в Полша.

Предназначението на симулирания инцидент е да се изпитат способностите за реагиране в извънредни ситуации при провеждането на събития с голямо значение като Европейското първенство по футбол „EURO 2012“.

Учението на европейската гражданска защита се провежда в Подкарпатска област в Полша. „Учението е отлично средство за подобряване на координирането на ресурсите на гражданската защита, които са налични на европейско равнище, и за изпитването и допълнителното подобряване на сътрудничеството между държавите-членки и Механизма за гражданска защита на ЕС“, заяви комисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

„Споделянето на най-добри практики и общото разбиране на сътрудничеството при интервенциите за оказване на помощ от гражданската защита са решаващи за бързото и ефикасно реагиране при кризи и бедствия, както в ЕС, така и извън него“, добави тя.

По сценария полските служби за извънредни ситуации отправят искане за помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Сътрудничеството между екипи от участващите държави-членки ще бъде измерено и изпитано.

Към полските екипи за извънредни ситуации на „Carpathex 2011“, което се провежда от 12 до 16 септември, ще се присъединят екипи за химическа, биологична, радиологична и ядрена (ХБРЯ) защита от Чешката република, Унгария, Словакия и Украйна, както и екипът на ЕС за гражданска защита. Учението е получило финансиране от Европейския съюз в размер на 266 000 EUR.

Другите сценарии, които ще бъдат проиграни тази седмица, включват борба с горски пожар, предизвикан от искри от спирачната система на влака; село, наводнено от скъсване на бент, както и взривове в химически завод, довели до изтичане на силно отровни вещества.продължава…

Контекст

Механизъм за гражданска защита на ЕС

Европейският механизъм за гражданска защита улеснява сътрудничеството при реакцията на бедствия между 31 европейски държави (ЕС–27 плюс Хърватия, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Участващите държави обединяват ресурсите си, които могат да бъдат предоставени на държавите, засегнати от бедствия, по целия свят. Когато се задейства, механизмът координира предоставянето на помощ в Европейския съюз и извън него. Европейската комисия управлява механизма чрез Центъра за мониторинг и информация (MIC).

От 2001 г. досега Механизмът за гражданска защита е реагирал при над сто бедствия по целия свят, като между тях са ураганът „Катрина“ в САЩ (2005 г.), земетресенията в Китай (2008 г.) и в Италия (2009 г.), земетресението в Хаити (2010 г.) и земетресението/вълната цунами в Япония (2011 г.).

Учения на Гражданска защита

Симулационните учения, организирани на равнище ЕС, са замислени основно като полево изпитване, целящо установяването на общо разбиране на сътрудничеството при интервенциите за оказване на помощ от гражданската защита, както и ускоряване на реакцията при големи извънредни ситуации. Тези учения дават възможности за обучение за всички действащи лица, които участват в операции на механизма, и засилват оперативното сътрудничество между тях. Планирането за непредвидени ситуации, процедурите за вземане на решение, предоставянето на информация на обществеността и медиите също могат да бъдат изпитани и отработени по време на тези мероприятия, така че да има по-голяма готовност при подобни, вече реални ситуации. Освен това ученията могат да помогнат на наблюдаващите да определят допълнителните нужди от обучение за персонала им, участващ в операциите, докато успоредно организираните работни семинари за придобития опит могат да служат като форум за определянето на оперативните пропуски, които трябва да бъдат подобрени.

Ученията на равнище Съюз се организират от участващите в механизма държави с финансовия принос на Комисията. Обявления, в които се посочват условията на тези проекти, се публикуват всяка година.

За повече информация

www.eucarpathex2011.pl

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ на Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За връзка:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)Irina Novakova (+32 2 295 75 17)IP/11/1034Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница