Йеле Сенаве, Като, Белгия (педагогика)Дата23.11.2017
Размер83.36 Kb.
#35263

ЕРАЗЪМ ДНЕВНИК

В края на 2006 г. европейската образователна програма „Еразъм” навърши 20-годишния си Рожден ден! От началото на 2007 г. тя продължава да действа като една от общо четирите подпрограми на „Учене през целия живот”, основана на идеята за европейско общество на знанието.

За колко много студенти участието в програмата е оставило вълнуващи следи! На прага на тази академична година решихме да дадем още по-ярък израз на Еразъм общността, да се грижим още по-добре за нейното съвместно битие и да основем неин Дневник. Еразъм дневникът е отворен за всички впечатления, преживявания и препоръки на Еразъм студентите, за онова, което искат да ни кажат и споделят, за техни снимки и творби! Водени от желанието да дадем израз на този шарен международен младежки свят, започваме страниците на неговия Дневник.
19 октомври

В средата на слънчевоесенния месец октомври в аудитория 2 на ВТУ се събраха заедно 15 младежи, дошли от 9 университета от 5 държави – Белгия (Гент, Като), Чехия (Прага, Острава), Полша (Краков, Лодз, Люблин), Литва (Клайпеда), Австрия (Айзенщат).Подредихме масите в кръг, защото Кръгът изразява приятелство, слънце и съпричастност. Това беше първото събиране на тазгодишната Еразъм общност и първата форма на запознаване беше усмивката. Всеки от участниците разказа по нещо за себе си, за своята специалност, за своите търсения и намерения, за своя университет.

Всеки пое по своята пътека на знанието, заобиколен от нови приятели.

Интересът към нашия език, история, култура и природа обедини всички.

Последваха: Дни на учене, приятелско веселие и екскурзии, докосващи до природата, културата и историята на Търновския и Габровския край.

Предоставяме ви някои от първите впечатления от обучението при нас и от културно-туристическите срещи с България.
Йеле Сенаве, Като, Белгия (педагогика)

„Аз ходя на практика в началното училище „Бачо Киро”. Тук всичко е чудесно защото учителите са мотивирани! Те искат да ми помогнат във всичко и това е ОТНОВО чудесно! Не знам защо, но се чувствам като принц. Преживях нещо прекрасно в петък! Моят учител в ІV клас ми подари тениска със знака на училището! Тук малко хора говорят английски, но това струваше повече от 1000 казани думи! Това още веднъж доказва колко отворени и топли са хората тук!
Дневникът на моето пребиваване във Велико Търново е на адрес: seynaevejelle.blogspot.com  

Българите притежават типичния дух на южните държави. Това е повече от „take it easy’, “don’t worry”, то е очарователно и позитивно... Белгия е страна на високите скорости и понякога хората там забравят да живеят, започват да приличат на роботи, а роботът не може да мисли. Това е за съжаление. Тези високи скорости са в душата ни.Щастлив съм, че съм тук . България прилича на голяма планина. В Белгия това го няма. Там има улици и къщи. Аз наистина се наслаждавам на това, което виждам от прозорците и чувствам, че съм жив.

Това са моите впечатления. Може би не всичко е съвсем правилно, но в едно съм сигурен: България има всичко това!!!
Юстина Рохала и Каролина Жиниевич, Лодз , Полша (скулптура)
„Ние сме истински щастливи от възможността да се обучаваме във ВТУ. Вярваме, че ще научим тук много нови неща за работата с различни скулптурни материали. Качеството на обучението тук е високо.

Чувстваме се комфортно. Щастливи съм, че организирате много програми за нас. Всяко пътуване е интересно.”


Марта Сайдек, Краков, Полша (българска филология)

„Много лекции и занятия за мен са наистина полезни и има по-голяма полза, отколкото са покриващите се с тях занятия в Полша. Най-важното за мен е, че мога постоянно да слушам български и да се упражнявам в живия език.

Чудесни са лекциите по превод на гл.ас. Мира Костова, в които участвахме заедно с български студенти-полонисти. Правихме преводи в двете посоки.

Хората наоколо са много отзивчиви и винаги помагат.

Освен това, много ми хареса, че мога да си избера лекции от други факултети – археология, история, теология.

И двете екскурзии, в които участвах, бяха много приятни за мен. Тогава имах гостенка - моята приятелка от Полша.

Много вълнуващо беше, че срещнахме тук нашия преподавател по история на древните славяни Мачей Саломон.


Лина Бенджуте, Клайпеда, Литва (руска филология)

„Обучението тук прилича на това в други посетени от мен университети.Лекциите във Филологическия факултет са много хубави. Щастлива съм,че имам възможност да се обучавам по индивидуален план.

Щастлива съм, че видях хубави места и направих чудесни снимки.”
Павел Котиза, Прага, Чехия (информатика)

„Бих искал повечето от лекциите да са на английски език. Моите учители по информатика тук добре преподават на английски. Очаквам с желание лекциите по история и култура на България на английски език.”


Виктория Пуертас, Гранада, Испания (педагогика)Камила Котаскова и Ева Яворкова, Острава, Чехия (спорт)

„В България учебните часове приличат на тези в Чехия. Тук студентите мислят по-демократично и си позволяват в по-голяма степен да правят това, което искат.

Екскурзиите бяха много хубави и бихме искали повече!
Нашите впечатления са на: www.kamirka.rajce.idnes.cz!”
Йоке Уилс, Гент, Белгия – една от най-талантливите участнички! Пее и свири на много инструменти, душа на Еразъм компанията. Учила е български по време на летния семинар, сега изучава и гръцки. Превърна песента „Една българска роза” в хит на общността.

Мисля, че нивото на лекциите тук е като в Белгия, само че повече се превежда на езиковите курсове.

Нека да научим всички как е „обичам те” и „дай целувка” на нидерландски език!”

През тази година си имаме и Еразъм семейство от Люблин!

Каролина (българска филология) е тук с малката си дъщеричка и съпруга си студент-полонист. Малката Катажина е най-малката студентка по програма Еразъм. През лятото семейството е било в Родипите.Студентът Ангел Янкулов от Австрия, Айзенщат (международни отношения) е българин от Другата България – той е от Велико Търново и иска да научи повече за родината си, както и да разкаже тук много за Виена и Айзенщат. Ето как изглеждат посетените места през неговите очи:

 “Напуснах България на 6 години, но се връщам тук всяко лято. По мое мнение България е страна с голям потенциал. Искам да съм част от това бъдещо развитие. След като завърша образованието си бих могъл да работя за фирми, които имат икономически връзки с България и ще имат нужда от човек, който е професионалист и познава страната. Вярвам, че този семестър във Великотърновския университет ще ми помогне да науча повече за България и за живота тук. Харесаха ми всички екскурзии, организирани за нас и най-много тази в “Етъра”.
3 декември

В препълнената зала 2, в Ректората, се проведе информационен ден за програма Еразъм. Събитието, посрещнато с активен интерес от страна на местните медии, започна с кратка информация за двустранните договори и завърши с условията за участие в програмата. С емоционални презентации чуждестранните студенти разказаха на българските си колеги за техните страни и университети.


Ето и участниците:
Ангел (Австрия)
Йоке и Йеле (Белгия)
Лина (Литва)

Юстина, Марта, Агнежка и Каролина (Полша)Павел и Ева (Чехия)
7 декември

С нежната мелодия от цигулката на Марта и акомпанимента на двете китари на Ева и Михаил, песента “Една българска роза”, изпълнена от Йоке и Каролина, завладя аудиторията, събрала се в Аулата на ВТУ по случай студентския празник. Публиката стана на крака и аплодира изпълнителите. Приветствието на Павел към българските му колеги, също бе последвано от възторжени аплодисменти.29 февруари 2008

На високосния ден 29 февруари, срещу Първи март, се събра новото попълнение на Еразъм общността за втория семестър. При нас са нови 20 „посланици на Европа” от Австрия, Белгия, Полша и Литва.Посрещнахме ги с питка с мед и шарена сол, баница и символична наздравица с българско домашно вино. Закичихме ги с мартеници и ги въведохме в тази празнична благословия за здраве, радост и благополучие!

Първият час по българска култура и изкуство бе посветен на първомартенската традиция и скоро семинарната зала грейна от саморъчно направените от ръцете на нашите гости мартеници!Дните от 31 март до 22 април минаха под знака на информационните дни за програма “Еразъм”. Инициативата на отдел “Европейска интеграция и мобилност” целеше запознаването на студентите с възможностите за краткосрочно обучение в страни от Европейския съюз. Чуждестранните Еразъм студенти вземаха активно участие в инициативата с презентации за своите страни и университети.

Доминика и Катаржина

Андрис, Том, Роби и ТомасАдриана Малгожата


Марта, Мариола, Катаржна и Евелина

Лукаш

Даниела
Каталог: pages
pages -> Джошкун кьокел
pages -> V здравноосигурителни вноски
pages -> Програма за болнична хигиена "Хигия" Химиотерапията на инфекциозните заболявания е лечение с химични средства, насочено срещу причинителите им
pages -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
pages -> St cyril and st methodius
pages -> Инструкция за реда и условията за предоставяне на стипендии за успех и специални стипендии по проект bg051PO001 06 „студентски стипендии, осъществяван с финансовата подкрепа на оперативна програма
pages -> Аржентина водопадите игуасу бразилия не просто танго, вода и самба
pages -> Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (извлечение) в сила от 17. 09. 2010 г. Обн. Дв бр. 73 от 17 Септември 2010г., изм. Дв бр. 88 от 9 Ноември 2010г., изм. Дв б
pages -> 1. един важен въпрос
pages -> Отчет за развитието на


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница