Жестомимичните езици – човешки праваДата15.10.2017
Размер289.2 Kb.

ЖЕСТОМИМИЧНИТЕ ЕЗИЦИ – ЧОВЕШКИ ПРАВАПриветствие от г-н Марку Йокинен,

президент на СФГ
Световната федерация на глухите се гордее, че ще проведе 15-я конгрес на СФГ в Мадрид. Домакин е Испанската национална конфедерация на глухите, която е един от нашите най-активни членове и професионалисти. Убеден съм, че темата на конгреса – “Човешки права посредством жестомимични езици “, ще привлече за участие в конгреса (по различен начин) много активисти, изследователи, политици, представители на организациите на глухите и техните партньори, професионалисти и всички хора по света, които се интересуват от правата на човека.

Правото на използване на жестомимичния език е едно от нашите най-важни човешки права. Без езикови права на човека и останалите права няма да бъдат изпълнени. Реализацията на езиковите права на човека е свързано с реализацията на основните права на човека: правото на образование, свобода на мислене и изразяване, разчитане на адекватен стандарт на живот, защита от всички форми на злоупотреба, малтретиране и експлоатация и свобода от подлагането на насилие или друго жестоко, нехуманно или унизително отношение или наказание. СФГ и членуващите в нея организации са се борили за признаването на жестомимичния език в продължение на десетилетия. Днес в 35 държави жестомимичният език е признат в националното законодателство повече или по-малко. Независимо от това, остава още много работа до пълното признаване на нашите права на хора ползващи жестомимичен език.

В съответствие с визията на СФГ до 2020 г. “Глухите хора по света: равенство и качество”, към 2020 г. всички жестомимични езици трябва да бъдат признати. Следва да има пълен респект към жестомимичните езици и широка употреба от страна на хората, които не са с увреден слух. Глухите хора трябва да се радват на взаимодействие чрез предоставянето на квалифицирани преводачи и информационни технологии. Чуващи и нечуващи възпитатели, владеещи жестомимичен език, трябва да предоставят висококачествено обучение на глухите. Нечуващите трябва да имат достъп до университетите и за тях да има програми за обучение през целия живот. Всички глухи хора трябва да се радват на всички човешки права, самоопределение и политически сила; трябва да има взаимодействие със семействата, възпитателите, предоставящите услуги, занимаващите се с въпросите на био-етиката и политиците.

Както Генералната асамблея на Световната федерация на глухите, провеждаща се преди конгреса, така и самият конгрес, са важни форуми, където можем да оценим своята работа и защита, можем да анализираме доколко се приближаваме към нашата “Визия 2020”. Заседанията на комисиите, пленарните изказвания, лекции и семинари, официалните и неофициалните заседания, изложбите, артистичните изпълнения на живо, ще ни заредят с положителна енергия и ще утвърдят нашите ангажименти да работим за Визията и за пълни права. По време на конгреса в Мадрид, от значение ще бъде и да използваме свободното си време, за да го споделим с хората, ползващи жестомимичен език от цял свят и да почувстваме всеизвестната международна сплотеност, общност и дух, които са една от основните страни на нашата култура и общност.

Убеден съм, че всички вие ще се насладите на топлото и прекрасно гостоприемство на нашите домакини в прекрасния Мадрид. Вие ще бъдете заобиколени от културата на глухите и чуващите в Испания, която е толкова жизнерадостна.

От името на Световната федерация на глухите бих искал най-сърдечно да поканя всички вас на 15-я Световен конгрес на СФГ!


Приветствие от г-н Луис Х. Каньон,

президент на Националната Конфедерация на глухите в Испания
Днес имам удоволствието да ви поканя на едно от най-важните събирания за хората с увреден слух, съществуващи в наши дни. Това е събитие, което в този момент, поставя Испания пред погледа на обществеността.

15-ят световен конгрес на СФГ вече се превърна в проект, който мобилизира и вълнува глухите хора по света и по-специално Националната конфедерация на глухите в Испания. Бихме искали да ви уведомим, че още от самото начало, нашите ръководители, технически лица, служители и дори сътрудниците ни от най-нисшите длъжности, работят усилено, за да блесне предстоящият конгрес с цялата си светлина и да остане един незабравим опит.

Със сигурност знаем, че тази огромна машина, която ние ще пуснем в ход, ще заработи перфектно, защото не само не само ние влагаме знанията, енергията и желанието си, но ние посвещаваме целия си ентусиазъм на това начинание. От наша гледна точка, организирането на конгреса е предизвикателство, което ни кара да се гордеем и въпреки това, ние се отнасяме към тази задача с отговорност и професионализъм, но преди всичко с голям ентусиазъм.

Осъзнаваме, че 15-ят Световен конгрес на СФГ ще бъде съдбоносна среща за международната общност на глухите хора, защото ще ни позволи да разгледаме положението ни от глобална гледна точка и задълбочено да обсъдим въпросите, които най-силно засягат нашия колектив.

От наша страна, ние ще предоставим всичко необходими съставки: надежда, труд, упоритост, творчество… Но, въпреки това, не може да обезпечим най-важното: т.е. вашето присъствие. Ако искаме конгресът ни да е успешен, освен всичко предложено от нас, сте ни необходими и вие.

В качеството си на президент на Националната конфедерация на глухите в Испания ви каня да заемете местата си на истинските действащи лица в тази международна проява. Вашето участие е жизненоважно, за да изградим един свят, в който най-накрая се взимат под внимание и глухите хора. Включете се, защото с участието на всеки един човек, ние ще можем окончателно да напишем още една глава в нашата история.


Приветствие от г-н Фелисиано Сола,

председател на 15-я Световен конгрес на СФГ


Скъпи приятели,

Времето напредва и ние се доближаваме да най-важното събитие за глухата общност по света, т.е. 15-я Световен конгрес на Световната федерация на глухите.

Организационният комитет е категорично решен да успее да превърне този конгрес в историческо събитие. Цял свят ще гледа към Мадрид 2007. Нашите искания ще бъдат ясно изразени и обосновани, а културата и богатството на нашите жестомимични езици ще станат достояние на всички жители по света.

Посредством пленарните заседания и работните групи, 15-ят Световен конгрес на СФГ ще разгледа редица въпроси, представляващи интерес за нашата общност. Като вземем предвид неговото значение в световен мащаб, специално внимание ще се обърне на въпроси за правата на човека и как да се подобри качеството на живот на глухите хора в развиващите се страни.

За първи път в подобен конгрес ще се състои дебат и за положението на глухите жени по света, както и за цялостното изравняване на възможностите между жените и мъжете.

Това ще бъде и първият Световен конгрес на СФГ, който ще се провежда на испански език и ще се превърне в място за срещи на глухите хора от цял свят. Предвижда се в програмата да се включат редица културни прояви, програма за свободното време, за да може всеки да се наслади на климата, туристическите и културни забележителности, които предлага Испания. Ще се насладите на Мадрид – един модерен и солидарен град, където ви се гарантира истинска веселба.

Под темата “Човешки права посредством жестомимични езици” ние искаме да накараме света да осъзнае колко важни са жестомимичните езици за нашето обществено и лично развитие, като средство за запознаване на глухите хора с правата на човека.

Провеждането на толкова мащабен конгрес не може да се осъществи без вашето ангажиране. Ето защо ние ви приканваме да вземете участие, защо трябва да покажем на света, че глухите хора са единни и защото това ще бъде едно незабравимо пътуване и преживяване.

Очакваме ви в Мадрид!

ПОЧЕТЕН КОМИТЕТ


Председател на почетния комитет:

Н.Кр.В. Хуан Карлос ІЧленове на почетния комитет:

 • Н. Пр. Г-н Хосе Луис Родригес Сапатеро – Министър председател на Испания

 • Н. Пр. Г.н Хавиер Солана Мадариага – Генерален секретар на Съвета на Европа

 • Н. Пр. Г-ца Есперанса Агире Хил де Биедма – Председател на автономна общност Мадрид

 • Н. Пр. Г-н Алберто Руис-Галардон Хименес – Кмет на Мадрид

 • Г-н Марку Йокинен – Президент на Световната федерация на глухите /СФГ/

 • Г-жа Хелга Стивънс – Президент на Европейския съюз на глухите /ЕСГ/

 • Г-н Луис Хесус Каньон Регера – Президент на Испанската конфедерация на глухите

 • Г-н Карлос Рубен Фернандес Гутиерес – Президент на фондация ОНСЕ

 • Г-н Марио Гарсия Санчес – Президент на Испанския комитет на представителите на хората с увреждания (СЕРМИ)ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ

Президент: г-н Фелисиано Сола Лимия

Вицепрезидент: г-н Педро Гарсия Санс

Секретар: г-ца Конча Диас Робиедо

Ковчежник: г-н Хесус Валдес Санчес

Членове на Ръководството/Борда:

 • Г-ца Гуасимара Акоста: Канарска федерация на асоциациите на глухите

 • Г-ца Карин Бос: Федерация на асоциациите на глухите в област Валенсия

 • Г-н Хосе Мануел Серкас Гарсия: председател на Федерацията на глухите в Екстремадура

 • Г-н Анхел Гарсия Лопес: Федерация на глухите в Мурсия

 • Г-н Педро Гарсия Санс: Асоциация на глухите в Сарагоса и Арагон

 • Г-н Алфредо Гомес Фернандес: Федерация на асоциациите на глухите в Андалусия

 • Г-ца Роса Марта Гонсалес Алварес: Федерация на глухите в автономна област Мадрид

 • Г-н Армандо Паласио де ла Рива: Кантабрийска федерация на глухите

 • Г-н Луис Алберто Редондо Мартинес: Федерация на асоциациите на глухите в Кастиля и Леон

 • Г-ца Франсина Росел Пелегри: Каталонска федерация на глухите

 • Г-н Хуан Санчес Торесиляс: Федерация на асоциациите на глухите в Кастиля-Ла Манча

 • Г-н Енрике Сантос Час: Федерация на асоциациите на глухите в Галисия

 • Г-ца Кристина Сариего Алварес: Федерация на глухите в АстуриасИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ


Президент: г-н Фелисиано Сола Лимия

Вицепрезидент: г-н Педро Гарсия Санс

Секретар: г-ца Конча Диас Робиедо

Ковчежник: г-н Хесус Валдес Санчес
Комисия за достъпност и инфраструктура: Г-н Алфредо Гомес Фернандес

Комисия за развиващите се страни: Г-ца Кармен Сересалес Маурис

Комисия за развлекателни дейности и свободното време: г-ца Маргот Навас Санчес

Комитет за комисиите и групите по специални интереси: г-ца Ампаро Мингет Сото

Комитет на спонсорите: г-ца Роса Марта Гонсалес Алварес

Комисия по превода: г-ца Конча Диас Робиедо

Архивен комитет: г-н Педро Гарсия Санс

Комисия за доброволците: г-н Педро Гарсия Санс

Председател на 4-ти младежки лагер : г-ца Диана Медина Алонсо

Координатор: г-н Хесус Мартин Бланко

Сътрудници: Г-ца Мар Амате Гарсия, г-ца Мариа Сол Гонсален Аседо и г-н Фернандо Фрайле

Световната федерация на глухите е международна, неправителствена организация, обединяваща националните организации на глухи хора. Тя защитава интересите на над 74 млн. глухи по света, 80% от които живеят в развиващите се държави.

СФГ е основана през 1951 г., по време на Първия световен конгрес, състоял се в Рим, Италия. Тази ранна дата свидетелства, че Световната федерация на глухите е една от най-старите организации на хора с увреждания в света.

Понастоящем в СФГ членуват 127 държави от пет континента.

СФГ е представена в Съвета по икономически и социални въпроси към ООН, ЮНЕСКО, МОТ и СЗО.

Върховният орган на СФГ е Генералната асамблея (Общото събрание). Тя е съставена от делегатите на 127-те организации членки на федерацията. Националните членове се свикват на заседание на всеки четири години, съвместно с провеждането на Световен конгрес.

СФГ е съставена и от 7 Регионални секретариата:

1. Азия и Тихия океан

2. Централна Америка и Карибския басейн

3. Централна Европа

4. Източна Европа и Средна Азия

5. Източна и Южна Африка

6. Южна Америка

7. Арабски регион

Генералната асамблея избира Борда и одобрява плана за работа на СФГ за следващите четири години. Бордът е органът, който отговаря за изпълнението на приетата от Генералната асамблея политика.

Дейността на СФГ се определя от принципите:


 • Насърчаване статута на националните жестомимични езици.

 • Подобряване обучението на глухите.

 • Подобряване достъпа до информация.

 • Защита на човешките права на глухите в развиващите се страни.

 • Насърчаване учредяването на организации на глухите в страни, където няма такива.

СФГ е жизнено важна организация, защото дава възможност на организациите на глухите от цял свят да се обединят. СФГ се бори за солидарност между милионите глухи хора в страните, където политическите и икономическите режими ги лишават от ползване на правата. Поради тези причини всички глухи хора трябва да се запознаят с работата на Световната федерация на глухите и да я подкрепят, защото чрез обединение и отдаденост ще постигнем по-свободен свят.
ИСПАНСКА НАЦИОНАЛНА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ГЛУХИТЕ (ИНКГ)
Това е организация с нестопанска цел, която защитава интересите на глухите хора и техните семейства в Испания. Основана е през 1936 г. и още от самото начало насърчава развитието и социалното включване на един колектив, изключван и маргинализиран по традиция от обществото. ИНКГ е първата учредена в Испания организация на хора с увреждания на слуха и е една от най-старите в света.

ИНКГ е регистрирана като организация в обществена полза и има за цел да отговаря на нуждите на глухите хора – независимо дали принадлежат или не на различни асоциации или федерации-членки.

ИНКГ обединява 17 федерации на глухите. Във всяка от тези федерации членуват над 120 провинциални или местни асоциации. Освен това, сред асоциираните членове на ИНКГ са и асоциациите на родителите на глухи деца.

ИНКГ е също сред основателите на Световната федерация на глухите и на Европейския съюз на глухите.

На държавно ниво, ИНСГ има свои представители в:


 • Националния съвет по проблемите на хората с увреждания;

 • Борда на попечителите и в управителния съвет на фондация ОНСЕ;

 • Испанския комитет на представителите на хората с увреждания /CERMI/;

 • Платформа на НПО за социално действие.

Сред задълженията на ИНКГ са:

 • Приканване на обществените власти за законното признаване на жестомимичния език;

 • Да представлява общността на глухите на всички национални и международни форуми, където има свое място;

 • Да бъде консултант за испанското правителство по съответните въпроси;

 • Да поощрява и разпространява знания, като насърчава и участва в проекти за проучване и развитие, които са от значение за общността на глухите;

 • Да предоставя услуги на глухите хора, техните семейства и свързаните с тях професионалисти.

Дейността на ИНКГ е широкообхватна. Тя е насочена към онези области от обществения живот, в които глухите хора се сблъскват с бариери в комуникацията – т.е. образование, трудова заетост, нови технологии, семейства с глухи членове и др. ИНКГ работи и за поощряване участието на глухите хора и в по-малко развити страни и по-специално в държавите от Латинска Америка. Това е и причината организацията да бъде включена в Регистъра на неправителствените организации за развитие към АЕСІ.

ИНКГ обръща внимание на лобирането за основни изисквания, като например субтитриране или по-голямо присъствие на преводачи във всички социални сфери. Други сфери в които се изявява организацията и които следва да се вземат под внимание, са насърчаване на благоприятни и приятелски настроени към глухите хора политики и гарантиране на човешките права за тази група от хора. Поради тази причина в работата на ИНКГ имат приоритет следните линии: • насърчаване на жестомимичния език;

 • образование;

 • професионална подготовка и трудова заетост;

 • насърчаване достъпност до комуникациите, информацията и новите технологии;

 • равни възможности и гражданско участие;

 • укрепване асоциативното движение на глухите.


Глухите хора се събират на всеки 4 години, за да участват в световните конгреси, организирани от СФГ. На тези форуми се приемат резолюции и препоръки, които съставляват насоките за работа на генералния секретариат и Борда през следващите четири години. Страната-домакин на това важно събитие отговаря за организацията и техническото ръководство на конгреса в тясно сътрудничество с генералния секретариат на СФГ.

Сред участващите в конгреса са официалните делегати на страните-членки на СФГ, професионалисти, представители на политическата власт и на групи, които поддържат общността на глухите, участници в културната програма и хиляди глухи от цял свят.

След година Мадрид ще има честта да се превърне в световна столица на общността на глухите. По всички улици ще може да се видят разговори на жестомимични езици от цял свят, глухи хора от различни страни и раси, с разни идеологии или убеждения, но единни в своето искане: да се уважава различието. Тези хора защитават правото си на собствен език, култура и история. 15-ят Световен конгрес иска да покаже на целия свят културните ценности на международната общност на глухите и борбата за създаване на по-справедлив и равноправен свят.

Този конгрес иска да покаже на всички какво представлява в действителност общността на глухите – една общност, която не се примирява и е силно убедена, че ще постигне едно по-модерно, по-свободно и по-солидарно общество.

Комисии и Групи по специални интереси


Комисии:

Конференциите, докладите и семинарите по време на 15-я конгрес на СФГ ще насочат вниманието си на долупосочената класификация от комисии на конгреса:Права на човека: езикови и културни права

Зачитане на правата на човека и тяхната защита, езиковата политика и нейната закрила – това са приоритетите на тази комисия, която по време на конгреса ще разглежда и теми, свързани с културните ценности на общността на глухите, уважението към тези ценности и пропагандирането им; тяхното значение за изграждане на самоличността на нашия колектив.

Жестомимичен език

Тази комисия ще изложи резултати от направените проучвания и изследвания на жестомимичните езици по света. Сред други, представляващи интерес теми, ще се разглежда юридическият и социалният статут на жестомимичните езици (ЖМЕ).

Образование

Тази комисия ще насочи интереса върху всичко, свързано с образованието на глухите хора, като се обърне специално внимание на програмите за билингвистично-бикултурно обучение на глухите деца (момичета и момчета).Технологии и достъпност

Форумът ще разгледа влиянието на напредъка в технологии върху живота на глухите хора. Ще се наблегне на понятията “достъпност и приложимост” с цел да се дискутира върху начина, по който тези нови технологии благоприятстват равните възможности за глухите хора.Ментално здраве

Менталното здраве е един от стълбовете, които поддържат равновесието на индивида. Поради това тази тема ще се разглежда отделно. Ние сме си поставили за цел да проучим и анализираме всички аспекти, свързани с менталното здраве на глухите хора, както и услугите, програмите опита или проучванията по тази тема.Медицина: биотехнологии и био-етика

Тази комисия ще обсъжда различните аспекти, които оформят психическото, физическото и социалното здраве на глухите хора, навлизайки в теми като “Качество на живот“. Форумът ще търси пространство за съвместно съществуване между ценностите на глухите и биотехнологичните постижения.

Развиващи се страни

Положението на хората в развиващите се страни е приоритетен въпрос в политиката на СФГ. Поради тази причина, в рамките на петнадесетия световен конгрес ще обсъждаме този въпрос и ще насочим дискусиите върху обмяната на знания и личен опит, както и върху моделите и програмите на сътрудничество за развитие.Жени

Учредяването на тази комисия възниква от желанието ни да поставим на еднакво ниво правата на мъжете и жените. За пръв път жените с увреден слух ще бъдат поставени на преден план в политиката за равнопоставеност по време на Световен конгрес на СФГ.Групи със специални интереси

Настоящият конгрес ще обърне специално внимание на различни групи от общността на глухите. Те са класифицирани в съответствие с Групите със специален интерес от 15-я Световен конгрес на СФГ:

Глухи младежи;

Глухи имигранти;

Възрастни глухи хора;

Слепоглухи;

Глухи хора с други увреждания;

Самобитни и етнически малцинства;

Глухи лесбийки, хомосексуалисти, транссексуални и

Бисексуални;

Жестомимичен превод;

Глухи бизнесмени.Световният конгрес – място за международно сътрудничество сред общността на глухите

Според насоките на СФГ да се сътрудничи с цел постигане на развитие, всички конгреси на СФГ имат особено важно значение за хората от най-неблагоприятстваните държави по света, защото те дават възможност да се обмени опит и да се добият знания. Ето защо, по време на конгреса, в една свободна и достъпна обстановка, всеки ще може да се докосне до една действителност и доколкото е възможно, да пренесе наученото и постигнатото в собствената му държава.

Друг важен елемент от участване в такива форуми е фактът, че Генералната асамблея (ГА) на СФГ се провежда преди конгреса. Делегатите на всяка страна, членуваща в СФГ, разискват и утвърждават по време на ГА курса на поведение и политиката, която се приема от СФГ.

Затова участието на представители от по-неразвити страни е изключително важно. Тяхното мнение е от специално значение, защото по-голямата част от политиката на СФГ е насочена именно към подобряване качеството на живот на тези граждани.

Организационният комитет на 15-я Световен конгрес на СФГ изразява силно желание и ангажимент да работи и дискутира по въпросите на човешките и езиковите права на глухите хора, които живеят в засегнатите от бедността държави и с антидемократични политически режими. Освен това, тази проява ще бъда място за свобода и солидарност между всички глухи хора по света.

Световният конгрес – към равни възможности между мъжете и жените


Имайки предвид, че повече от половината от населението по Земята са жени, 15-ят Световен конгрес на СФГ представлява добра възможност за анализиране на положението на глухите жени във всички обстановки: от ролята им в асоциативното движение до мястото и участието им в процеса на вземане на решения. Това ще е и една добра възможност за разкриване уязвимостта на глухите жени във всяко положение на дискриминация. Също така, това ще бъде добър момент за насърчаване на изграждането на мрежи на солидарност сред жените с увреден слух от цял свят.

Ето защо, включването на въпроси за “джендър”1 перспективата като средство за насърчаване на равни възможности между жените и мъжете трябва да съставлява една от основните цели във всички начинания на СФГ.

Като се вземат предвид тези аргументи, организационният комитет на 15-я световен конгрес на СФГ и Борда на СФГ считат за изключително важно да се предостави на глухите жени значимостта, която те заслужават. Това ще стане като се обърне внимание на политика, която насърчава изравняването на възможностите между мъжете и жените.

Представяне на И с п а н и я

Испания означава есенция на Средиземноморието, люлка на култури и смесица на цивилизации. Слънце, култура, гастрономия, цветове, фиеста, море - особено през лятото, което съвпада с провеждането на 15-я конгрес на СФГ. В действителност хората, които са започнали да планират посещението си в Испания през 2007 г,. ще имат възможност да открият различните лица на Испания.

От една страна можеш да пътуваш по крайбрежието, което се простира от север на юг и от изток на запад. Това ти позволява да се порадваш на плажовете окъпани от Атлантическия океан, Кантабрийско море и нескончаемото Средиземно море. Светли пясъци, бели градове и изгарящи залези се конкурират за красота със зеления север, охладени от свежия бриз и изпълнени със средновековни села и покрити с мъх камъни... Не можем да изброим великолепните гледки, които се разкриват пред пътешествениците от една държава, която почита живота. Истината е, че всяка година Испания е предпочитана дестинация от над 40 млн. туристи от пет континента.

Привлечени от плажовете много хора посещават страната ни. Те отговарят на всеки вкус – елегантни, претъпкани, диви, малки, безкрайни ... Има и хиляди заливи, където всеки може да релаксира с часове и да се радва на компанията на своите приятели, великолепна кухня и типичните супи. Освен това, съществуват и многобройни острови и архипелази като Балеарските - международен туристически курорт, или Канарските – в открития Атлантически океан.

Далеч от брега, вътрешността на Испания е не по-малко екзотична. Територия, богата на историческо наследство, пресечена от масиви и планински вериги с внушителна височина. Единствено швейцарските планини в Европа надминават върховете на Испания. Вътрешната част на Испания също предлага много богат избор – от монашеската строгост, която е типична за двете Кастилии в центъра на полуострова (стените на Авила, аквадукта на Сеговия или праисторическите места в Атепуерка) до липсата на задръжки в южната част на страната. Тук могат да се открият някои великолепни съкровища като Аламбра в Гранада – столица на богатия Ал Андалус.

Но Испания, истинският рай на южна Европа, е преди всичко страна на контрасти. Има възможност за голям избор, защото “да живееш” означава много повече от общоприетото. Рай на изразителността за всички глухи хора по света. Страна, която предлага слънчева светлина и време за разговори в оживените и страстни площади и улички.

Испания е с дългогодишни традиции и уважава разнообразието. В действителност, това е страна с различни националности, в която съвместно съществуват различни култури и езици: кастилски, испански, каталонски, баски, галски и разбира се, испански и каталонски жестомимични езици. В няколко реда не можем да обобщим всичко, което предлага страната ни на туристите. Последователно ще излагаме своите специални предложения в Интернет страницата за конгреса, за да направим срещата ви с Испания незабравима.
Столицата на Испания - Мадрид
Първите записки за Мадрид датират от 9-ти век. Изглежда това място е свързано по специален начин с лице на име Мохамед, който издигнал арабска крепост на мястото, където сега се намира кралският дворец. Около двореца е била издигната преградена със стена военна цитадела, някогашна цел на редица атаки по време на испанската Реконкиста до превземането й през 1083 от Алфонсо VІ. Днес не е останало почти нищо от тези хилядолетни камъни или от старите средновековни стени.

Но, ако са останали известни физически прегради, още по-малко са останалите умствени прегради, защото Мадрид е преди всичко един отворен, интегриращ град. Това е град, който се гордее със своето разнообразие, град, който приветства чужденците, без да ги пита за произхода им. Един голям и динамичен град със смесени раси, който предлага на посетителите си развлечения през 24-те часа на денонощието.

В културно отношение, Мадрид предлага едни от най-добрите музеи в света. Това са “Ел Прадо”, който съвместно с модернистичната галерия “Кралица София” и музеят “Тисен Борнемица” съставляват задължителния маршрут на всички туристи (чуждестранни или местни). Не може да не посетите кралския дворец, катедралата Алмудена, манастирът Encarnación (Въплъщение). Това пътешествие през религиозната архитектура би трябвало да продължи с църквите “Свети Николай”, “Свети Йероним Кралски”, “Свети Франциск Велики”, “Свети Марк”, “Свети Себастиян”, “Света Барбара”, “Свети Кайетано”, “Монсерат”, кулата “Свети Петър Старши”, килиите на “Свети Антоний” и параклиса на “Свети Исидро”.

И от религиозно изкуство към музикално изкуство: на “Площада на Операта” се намира Кралският театър, сграда от 1708, която е обявена за национален паметник през 1977 г., След реставрацията й тя е отворена отново и става един от най-големите оперни театри в света.

Съвсем наблизо, на няколко крачки пеша, се намира “Главният площад” (Plaza Mayor), построен между 1617 и 1619 г., в центъра на който се издига статуята на Фелипе III.

Любителите на спорта не може да дойдат в Мадрид, без да посетят стадиона “Сантиаго Бернабео”, защото както казва самата ФИФА, този стадион е дом на най-добрия футболен клуб в историята – “Реал Мадрид”.

По залез слънце градът на музеите, културата и бизнеса се преобразява в идеално място за почивка и прекарване на свободното време. Мадрид през нощта е забележителен със своите гастрономически и културни предложения, главно защото неговите заведения са отворени до зори. Има стотици модни таверни, където хора от всички възрасти, култури и националности могат да се наслаждават на нощния живот. Освен големите дискотеки и модни заведения, има и такива като “Huertas” и “La Latina”. Има “алтернативни” квартали на града, с интересни заведения на приемливи цени, които затварят късно през нощта. Напоследък много такива са отворени в квартал “Chueca”. В началото на 90-те години хомосексуалната общност се заселва в тази област и я насища с много интимен и очарователен стил. В този център, “Chueca Square”, могат да бъдат посетени различни модни ресторанти, барове и кафе-тераси, като всяко от тях с много космополитна и жива атмосфера.

Официални езици

Официалните за конгреса езици ще бъдат: • испански жестомимичен език;

 • испански език;

 • международна знакова система (ЖЕСТУНО);

 • английски език.

Организаторите на конгреса ще предложат на участниците голям екип преводачи, които ще дадат възможност на всеки присъстващ да вземе участие в проявите и заседанията на конгреса безпрепятствено.

Културни и социални дейности
Организационният комитет е изготвил богата културна и социална програма. Културната програма ще включва театрални постановки, кино, изложби, сценично изкуство, посещения на музеи и представляващи интерес културни места. Ще се дава специално предимство на изпълненията на глухите хора.

Всички участници в конгреса ще могат да се докоснат до културното богатство на Испания и до културата на ползващите жестомимичен език, като същевременно ще се насладят на един от най-важните туристически маршрути в света.

За свободното време също ще има много възможности, защото Мадрид е град с нескончаем нощен живот, с “пъбове” кафе-тераси и други места, където да си прекарате незабравимо.

Изложби
Както и на предишните конгреси, организаторите планират отдаване под наем на площи, като теренът за изложби ще бъде разделен на три части:


 • търговска част: тук различни фирми и организации ще могат да изложат свои продукти и услуги;

 • изложби на глухите: предназначени да покажат изкуството и творчеството на глухите хора;

 • институционална част: организациите на глухите ще могат да представят своите институции. Тук ще запази място и и за всички държавни и частни организации и фурми, които са подпомогнали конгреса.

Такси и срокове (информацията е от 27 март т. г. от Интернет)
Организационният комитет на 15-я Световен конгрес на СФГ взе решение да удължи първия срок за регистрация до 31 декември 2006 г. Това е в резултат на многобройните молби от глухи хора, които проявят интерес към участие в проявата и биха искали да се възползват от намалената такса.

Новите срокове са:Вид такса

01.03.05 до 31.12.2006г.

01.01.07 до 15.04.2007г.

16.04.2007г. до започването на конгреса

Нормална регистрация

550 €

600 €

625 €

Членове на СФГ (отнася се за делегатите на Редовните, Асоциираните, Международните и Индивидуалните членове)

475 €

500 €

550 €

Развиващите се страни

400 €

450 €

500 €

Младежи от 18 до 30 години (към 16 юли 2007 г. удостоверено с паспорт)

400 €

450 €

500 €

Възрастни над 65 г.

400 €

450 €

500 €

Регистрация за 1 ден: 150 €

Регистрация за 2 дни: 300 €

Регистрация за 3 дни: 450 €

Регистрация за 4 дни: 600 €

Регистрация за 5 дни: 750 €

Участниците в младежкия лагер имат право на безплатна регистрация за конгреса.

Гала вечеря: (21.07.2007 г.): 85 €

Билет за театрално представление: 20 €

Коктейл за “добре дошли” (1607.2007 г.): 50 €

Храна (от 17 до 22 юли): 180 €ДОСТЪПНОСТ

Мястото за провеждане на конгреса е достъпно за всички хора с увреждания.

Заседанията на комисиите и пленарните заседания ще се превеждат на испански, английски, испански ЖМЕ и международен ЖМЕ.

Заседанията на групите със специални интереси и открития форум ще се провеждат само на международен ЖМЕ.

Насърчаваме националните асоциации на глухите да водят свои преводачи на ЖМЕ, включително и преводачи на слепоглухите.

Забележка:


 • Таксата за регистрация не включва храна, сумата за която е показана отделно.

 • Таксата за регистрация включва конгресните материали и доклади;

 • Включен е и ежедневният транспорт с метро от Мадрид до панаирната зона.

 • Таксата включва и един театрален билет.

 • Участниците, които не поръчат храна, ще трябва сами да организират изхранването си. Това означава, че ще трябва да пътуват до Мадрид и обратно.

Забележка за преводачите:

Официалните преводачи на държавите (по предложение на редовните членове на СФГ), преводачите на слепи-глухи и други придружаващи лица (на слепоглухи, присъстващи и др.) няма да заплащат такса регистрация. Независимо от това те трябва да бъдат посочени в регистрационния формуляр на делегатите, (редовните членове на СФГ ще получат отделни формуляри за номиниране на официалните преводачи на страната им) и да бъдат заедно с официалния делегат при регистрацията на делегатите за конгреса и при влизането му в залата и няма да получат всички привилегии за конгреса.

Копия от докладите ще се дават на тези, които се нуждаят от тях, като материалите ще се получават от координатора на преводачите. Страните-редовни членове на СФГ, и делегатите отговарят за разноските на преводачите – пътни, градски транспорт, настаняване, храна и др., както и за участието им в други прояви по време на конгреса извън заседанията (гала вечеря, коктейл и др.)

Регистрация няма да се извършва без предварително заплащане.
П Р О Г Р А М А на 15-я Световен конгрес на СФГ, м. юли 2007 г., Мадрид, Испания


Час

Дата
9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

09.00


П

Р

И

С

Т

И

Г

А

Н

Е

на


ч

л

е

н

о

в

е

т

е на Б

О

Р

Д

А

Засе-дание на Борда на СФГ

Засе-

дание на Борда на СФГПодго-товка за Гене-рална-та асам-блея на СФГ

Семи-нар

на Гене-ралната асам-блея на СФГГенерал-на асам-блея на СФГ

Генерал-на асам-блея на СФГ

Асамблея на младежите

МС на СФГК

О

НГ

Р

ЕС

К

О

НГ

Р

ЕС

К

О

НГ

Р

ЕС

К

О

НГ

Р

ЕС

К

О

НГ

Р

ЕС

Съставя-не и заседа-ние на новия борд на СФГ

10.00

11.00

12.00

13.00

Открит форум

14.00

ОБЯД

ОБЯД

15.00

16.00

Засе-дание на Борда на СФГ

Засе-дание на Борда на СФГ

Подго-товка за Гене-рална-та асамблея на СФГ

Семи-нар на Гене-рал-ната асам-блея

на СФГ


Гене-рална асам-блея

на СФГ


Гене-рална асам-блея на СФГ

Церемо-ния по откриване-то на конгреса

К

О

НГ

Р

ЕС

К

О

НГ

Р

ЕС

К

О

НГ

Р

ЕС

К

О

НГ

Р

ЕС

Заседание на Ген. Секретариат с националните и международ-ните председатели на комисиите за изготвяне на резолюциите

Церемо-ния по закрива-нето на конгреса

17.00

18.00

19.00Коктейл за “Добре дошли”

20.00Културни прояви
21.00
22.00Място за срещи – “Пъб” на общността на глухите”

Гала вечеря1 Джендър – от англ. пол (всички въпроси свързани с проблемите на даден пол)


Каталог: AKTUALNO
AKTUALNO -> Утвърждавам Директор: Недялко Недев
AKTUALNO -> Във връзка със Световния ден за борба с диабета 14 ноември, Клиниката по вътрешни болести и метаболитни заболявания към умбал „Ц. Йоанна исул провежда безплатни профилактични прегледи
AKTUALNO -> На 27 ноември, четвъртък,от 15 часа в Клиниката „Уши, нос, гърло в исул ще бъде направена демонстрация на апарат за отоакустични емисии
AKTUALNO -> Конкурс за срок от три години Старша мед сестра на Отделение по медицинска онкология на Клиника по лъчелечение и медицинска онкология
AKTUALNO -> 2 февруари 2015 година Световен ден на влажните зони и нашето бъдеще
AKTUALNO -> На 2 февруари внезапно почина д-р Георги Благоев от Клиниката по неврология към умбал „Ц. Йоанна исул
AKTUALNO -> Стефан лютаков творческа автобиография хронология
AKTUALNO -> О б я в л е н и е министерството на околната среда и водите съобщава, че на основание чл. 16, ал. 4, във връзка с чл. 16, ал. 1, т. 1, и чл. 6, ал. 1, т. 3 и т. 4 от Закона за биологичното разнообразие и т. II. 2, от Решение


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница