{juri}Комисия по правни въпроси {03/01/2013 2013



Дата25.10.2018
Размер53.89 Kb.
#98305










ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

2009 - 2014


{JURI}Комисия по правни въпроси

{03/01/2013}3.1.2013

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕП

(02/2013)

Относно: Мотивирано становище от Първата камара и Втората камара на Парламента на Кралство Нидерландия относно предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета за подобряване на баланса между половете сред директорите без изпълнителни функции на дружествата, допуснати до борсова търговия, и свързани с това мерки

(COM(2012)0614 – C7-0382/2012 – 2012/0299(COD))

Съгласно член 6 от Протокол № 2 относно прилагането на принципите на субсидиарност и на пропорционалност, всеки национален парламент може в срок от осем седмици от датата на предаване на проект на законодателен акт да изпрати на председателите на Европейския парламент, на Съвета и на Комисията мотивирано становище, в което излага причините, поради които счита, че въпросният проект не е съобразен с принципа на субсидиарност.

Съгласно Правилника за дейността на Европейския парламент, комисията по правни въпроси отговаря за въпросите, свързани със спазването на принципа на субсидиарност.

Приложено за сведение е мотивираното становище от Първата камара и от Втората камара на Кралство Нидерландия относно горепосоченото предложение.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Генерални щати

Относно:


Мотивирано становище (субсидиарност) относно предложението за директива за подобряване на баланса между половете сред директорите без изпълнителни функции на дружествата, допуснати до борсова търговия, СОМ (2012)614

В съответствие с установената процедура Първата камара и Втората камара на Генералните щати на Кралство Нидерландия разгледаха предложението за директива за подобряване на баланса между половете сред директорите без изпълнителни функции на дружествата, допуснати до борсова търговия, СОМ (2012)614, в контекста на принципа на субсидиарност. В рамките на това разглеждане бяха приложени член 5 от Договора за Европейския съюз и Протокол № 2 към Договора за функционирането на Европейския съюз относно прилагането на принципите на субсидиарност и на пропорционалност.

Настоящото писмо цели да уведоми за становището, прието от Първата камара и Втората камара на Генералните щати на Кралство Нидерландия. Идентични писма са изпратени до Европейския парламент, Съвета и правителството на Нидерландия.

Както в Първата камара, така и във Втората камара мнозинството е на мнение, че предложението не е съобразено с принципа на субсидиарност1. По силата на принципа на субсидиарност Европейският съюз действа само в случаите, в които действията му са по-ефективни от националните действия, т.е. когато целите на предвиденото действие не могат да бъдат постигнати в достатъчна степен от самите държави членки. По мнението на Първата камара и Втората камара на Генералните щати тези условия не са налични.

Въз основа на член 157, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз ЕС е оправомощен да приема мерки, които осигуряват прилагането на принципа за равни възможности и равно третиране на мъжете и жените на пазара на труда. Европейската комисия предлага директива, в която определя, че най-малко 40 % от директорските позиции без изпълнителни функции на дружествата, допуснати до борсова търговия, следва да бъдат заети от членове на по-слабо представения пол.

1 Това мнозинство се състои в Първата камара от групите VVD, SP, PVV, CDA и Християнския съюз, а във Втората камера от групите VVD, SP, PVV, CDA, Християнския съюз и SGP.

В предложението обаче не се показва достатъчно ясно необходимостта от приемането на представените мерки. Също така не е обяснено достатъчно ясно защо за постигането на тази цел трябва да бъде въведено законодателство на европейско равнище. Още по-малко е ясно основанието за определяне на задължителен дял от 40 %. Освен това не става ясно по какъв начин ще бъде нарушено функционирането на вътрешния пазар, както обяснява Европейската комисия, а също така съществуват неясноти във формулировката на предложението за законодателство.

Европейската комисия посочва, че националната политика се оказва недостатъчна за постигане на целите на директивата, а именно осигуряването на по-голямо представителство на жените на ръководни длъжности в дружествата. Освен това не може да се стигне до извода, че националните инициативи не са показали успех, като се има предвид, че по-голямата част от инициативите едва са въведени и не са имали възможност да докажат ефективността си. Възможно е дори европейското предложение да има разрушителен ефект върху добре функциониращите национални инициативи в областта на стремежа за постигане на равенство между мъжете и жените.

Първата камара и Втората камара на Генералните щати признават значението на равенството между мъжете и жените на пазара на труда. Във връзка с това следва да се отбележи, че от 1 януари 2013 г. за големите дружества в Нидерландия е в сила закон за задължителен дял от 30 % както по отношение на представителството в съветите на директорите, така и по отношение на представителството в надзорните съвети. Приемането на европейско законодателство с различна цел, различна целева група и различен срок, както и въвеждането на санкции, биха попречили на националните инициативи и не биха предоставили на националните подходи достатъчно време за постигане на резултати.

Освен това Европейската комисия се позовава на необходимостта от хармонизиране на националните политики с оглед на доброто функциониране на вътрешния пазар. Не може също така да се твърди, че наличието на различни национални инициативи, насочени към постигане на равенство между половете, би оказало разрушителен ефект върху вътрешния пазар. Това би могло да се случи, ако по-слабо представеният пол в някои страни няма възможност да заема ръководни позиции в дружествата. Това съвсем не е така.

Още по-малко може да се докаже ефективността на поставянето на конкретна задължителна цел. Съществуват само ограничен брой примери за страни, в които това вече е изпробвано и дори в тези страни инициативите са въведени толкова скоро, че не може да бъде установено дали тази политика води до положителни резултати. Освен това въвеждането на общо задължение за дружества, допуснати до борсова търговия, не отчита в достатъчна степен конкретната ситуация на дружествата. Също така научно не е доказано в достатъчна степен, че размерът на задължителния дял, а именно 40 %, е най-ефективният начин да се допринесе за постигането на желаната цел и да се реагира на ситуацията, в която се намират много държави членки. Би било по-добре да се изчакат убедителни резултати на националните инициативи и да се даде възможност на държавите членки да се поучат от оценката на тези национални инициативи, вместо на този етап да се определят задължителни процентни дялове.

Не е доказано освен това, че начинът, по който се предлага да се гарантират равни възможности за мъжете и жените, а именно прилагането на „подходящи и възпиращи санкции“, е ефективен. Има национални инициативи, които не съдържат задължителни санкции, но показват тенденция за подобряване на участието на жените на ръководни длъжности в дружествата. Въпросът е също така защо Европейската комисия възпира това развитие с въвеждането на задължение за налагане на възпиращи санкции. Още по-малко е ясно какви усилия трябва да положат държавите членки, кога трябва да налагат санкции, нито кога би могло да се говори за неспазване. Не става ясно кога държавите членки изпълняват изискванията на предложената директива.

Първата камара и Втората камара на Генералните щати не виждат добавената стойност или необходимостта от намеса от страна на Европейската комисия в съществуващите национални инициативи в областта на постигането на равни възможности между мъжете и жените на ръководни длъжности в дружествата чрез въвеждане на законодателство.


CM\923157BG.doc


PE502.184v01-00

BG Единство в многообразието BG

Каталог: RegData -> commissions -> juri
commissions -> Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (EО) №223/2009 относно европейската статистика (com
commissions -> Заседание Понеделник, 4 ноември 2013 г., 16. 15-18. 30 ч. Вторник, 5 ноември 2013 г., 00-12. 30 ч и 15. 30-19. 00 ч
commissions -> {peti}Комисия по петиции {18/12/2012}18. 12. 2012
commissions -> Заседание Понеделник, 8 октомври 2012 г., 15. 00-18. 30 ч. Вторник, 9 октомври 2012 г., 00-12. 30 ч и 15. 00-18. 30 ч
commissions -> {peti}Комисия по петиции
juri -> Parlamento europeo
juri -> European parliament
juri -> Проектодоклад относно ролята на националния съдия в европейската съдебна система (2007/2027(ini)) Комисия по правни въпроси Докладчик: Diana Wallis pr ini
juri -> {juri}Комисия по правни въпроси


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница