Как да изберем най-подходящ слухов апарат? На първо място трябва да се изясни дали в действителност ви трябва слухов апаратДата21.01.2018
Размер25.64 Kb.
#49785
КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ПОДХОДЯЩ СЛУХОВ АПАРАТ?
На първо място трябва да се изясни дали в действителност ви трябва слухов апарат. Отидете при УНГ специалист, по възможност отолог и/или аудиолог.

Типът на апарата е вторият фактор, с който следва да се съобразите. Търси се компромис между нуждата да се постигне технически ефективно подобряване на слуха (а не просто да се сложи апарат!) и принципите на естетиката. Важно е да се разбере, че слуховите апарати, подобно на очилата, са средство за подобряване на общуването ни.

Слуховите апарати са скъпи. Твърденията за евтини, но качествени апарати или за „безплатни помощни средства” са форма на измама! Препоръчително е при покупката на слухов апарат да ви придружава чуващ и виждащ, по възможност технически грамотен придружител.

Слуховият апарат се води като помощно средство и държавата подпомага закупуването на слухов апарат при строго регламентирани условия.
ОТПУСКАНЕ НА ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА СЛУХОВ АПАРАТ
Необходими документи за отпускане на целева помощ за дигитални слухови апарати,
съгласно Приложение № 7 към чл. 40, ал. 1 на Правилника за приложение на Закона за интеграция на хората с увреждания:

1. Направление от личния лекар за УНГ-специалист.

2. С направлението се посещава специализирана лекарска комисия (ЛКК) за издаване на Медицински протокол.

- За лица до 18 години – протоколът се издава от специализирана ЛКК по УНГ-болести към клиниките на университетски МБАЛ (УМБАЛ). Такива има в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.

- За лица над 18 години протоколът се издава от специализирана ЛКК по УНГ-болести към клиника (отделение) по УНГ-болести при областни МБАЛ или университетска МБАЛ (УМБАЛ).

3. С протокола се подава Молба-декларация за отпускане на парична помощ за закупуване на 1 цифров слухов апарат и 20 батерии (за деца и учащи – 2 апарата и 40 батерии) от Дирекция за социално подпомагане (ДСП) по местоживеене.

4. След като Ви бъде издадена Заповед за отпускане на целева помощ, сумата ще Ви бъде изплатена в брой или по банков път (по ваш избор).
ВАЖНО: Можете да закупите необходимите ви слухов апарат и батерии със собствени средства, като полагащата ви се сума (до лимита на помощта от ДСП) ще ви бъде възстановена срещу представяне на нашата фактура. Необходимо е да имате издаден ЛКК протокол преди покупката на слуховия апарат.
СУМИ, ПОЛАГАЩИ СЕ ЗА ПОКУПКА НА ДИГИТАЛНИ СЛУХОВИ АПАРАТИ, ИЗПЛАЩАНИ ОТ ДИРЕКЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ:
Цифрови слухови апарати за неосигурени лица - 1 бр. на всеки 6 год. - 406 лв.

Цифрови слухови апарати за осигурени лица - 1 бр. на всеки 5 год. - 480 лв.

Цифрови слухови апарати за слухопротезиране на деца, учащи и студенти:

- Едностранно - 1 бр. на всеки 3 год. - 600 лв.

- Двустранно - 2 бр. на всеки 3 год. - 1200 лв.

Батерии за слухови апарати - 20 бр. всяка година - 1.20 лв/бр. 


       
http://pomosti.oneinform.com/pomosni-sredstva/firmi/ - на този линк

са публикувани адресите и телефоните на лицензираните фирми за продажба на слухови апарати в страната.


От 04.07.2014 г. има промени в ЗИХУ, ППЗИХУ и НАРЕДБА за условията и реда за осъществяване и контрол на дейностите по предоставяне на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия, посочени в списъците по чл. 35г, ал. 1 от Закона за интеграция на хората с увреждания, публикувани в Държавен вестник, брой 55/2014 г.

         Промените се отнасят до Лекарските консултативни комисии (ЛКК) издаващи Медицински протокол за помощни средства и медицински изделия съгласно приложение № 7 от ППЗИХУ.


Известните ни за сега фирми за слухови апарати са: фирма „Анка”, фирма „Славина”, фирма „Мебос”, фирма „Санитас груп” ЕООД, фирма „Фонио” и фирма „Ком.ЕКС”. По-долу са линковете с адрес и контакт с тях.

Фирма "Анка": http://www.anka.bg/bg/about/index.html

Фирма"Санитас груп" ЕООД: http://sluhovi-aparati.com/

Фирма "Славина": http://www.slavina.com/

Фирма "Мебос": http://meboss.info/products/oticon/

Фирма "Ком.ЕКС": http://www.comex-hearing.com/Фирма „Фонио”: http://fonio.bg/
При наличие на други фирми с интернет страници, моля Ви информирайте ни.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница