Как да използваме слънцето за здравеДата31.03.2018
Размер23.09 Kb.
КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ СЛЪНЦЕТО ЗА ЗДРАВЕ
През летния сезон слънцето и морето привличат много хора за закаляване и лечение. Доказано е, че едно от най-ефикасните средства за възстановяване и укрепване на организма са слънчевите бани. Те способстват за повишаване на защитните сили на организма, а под тяхно влияние кожата се пигментира и придобива по-гладък и красив вид.

Слънцето излъчва три вида радиация - видима, ултравиолетова и инфрачервена. Инфрачервената и видимата са ценни, защото осигуряват светлина и топлина. Ултравиолетовите лъчи могат да са вредни в зависимост от дължината на вълната - UVA (най- дълга), UVB (средна), UVC (най- къса). Всяка от тях преминава през озоновия слой и може да се отрази на човешкото здраве по различни начини.UVA лъчи:

Тези лъчи се абсорбират от епидермиса и лесно достигат до дермата. Те са силни през целия ден, а не само в часовете от 10 до 14. Както UVA, така и UVB лъчите могат да навредят на защитното покритие на очите, наречено роговица. По този начин могат да наранят ретината и лещата на окото и да доведат до появата на “перде” и други проблеми със зрението. Слънцето се отразява и на имунната система. UVA и UVB лъчите вредят на Лангерхансовите клетки, важен компонент на имунната система и се намират в дълбоките слоеве на епидермиса кожата. UV радиацията е вредна и за белите кръвни телца. В следствие на всичко това ефективността на имунната система намалява и води до уязвимост на организма към вируси и бактерии.UVB лъчи:

Тези лъчи могат да са толкова вредни, колкото и UVA. Те се абсорбират директно в епидермиса и изменят обичайното поведение на клетките в него, като по този начин могат да причинят рак на кожата. UVB лъчите разрушават колагена и еластина в кожата и отслабват стените на малките кръвоносни съдове и така водят до появата на бръчки и пигментации.UVC лъчи:

Само малка част от тези лъчи преминават през озоновия слой, като след това се абсорбират в епидермиса на кожата. Специалистите напомнят, че само дозираното излагане на слънце пробужда защитните сили на организма, повишава имунитета и има здравословен ефект. Продължителното излагане под слънчевите лъчи действа напълно противоположно - подтиска имунитета. При неразумно ползване на слънчевите лъчи могат да се получат неблагоприятни резултати и някои инциденти като: изгаряне със зачервяване и мехури, прегряване, повишаване на кръвното налягане, учестяване на сърдечната дейност, намаляване на умствената и физическа работоспособност. Съществува опасност и от траен козметичен дефект или други усложнения, включително и алергизиране на организма към слънцето и прекратяване на възможността за излагане на лъчите му.

За да се наслаждавате на лятното слънце, без риск за здравето, не трябва да се получава зачервяване на кожата, а постепенно да се стигне до пигментация. Необходимо е използването на адекватни слънцезащитни кремове, масла и лосиони. Много е важно те да съответстват на вашия тип кожа /фактор на слънчева защита/.

За да избегнете слънчевото изгаряне и неприятните последици от него, първите слънчеви бани трябва да бъдат краткотрайни и съобразени с времето от деня, през което те се извършват. Те трябва да са сутрин между 7 и 10 часа и следобед между 17 и 19 часа. Продължителността им увеличавайте постепенно като започвате с 10-15мин.. През останалото време стойте на сянка!Главата задължително трябва да се пази с шапка, а малките деца - под чадър!
Издава: Дирекция ПБПЗ

РЗИ гр. Бургас
Каталог: Zdravni%20temi
Zdravni%20temi -> Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирус
Zdravni%20temi -> Роля на комарите като преносители на малария
Zdravni%20temi -> Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии Морков Основно действие
Zdravni%20temi -> Ехинококоза на латински: Echinococcosis, наричана още Кучешка тения
Zdravni%20temi -> Ентеробиоза
Zdravni%20temi -> Профилактика на остеопороза какво представлява остеопорозата?
Zdravni%20temi -> 19-ти май Европейски ден за борба със затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България
Zdravni%20temi -> Генитален херпес
Zdravni%20temi -> Бластоцистис хоминис


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница