Как да контролираме времето, което децата ни прекарват пред компютъраДата02.08.2017
Размер27.32 Kb.
#27078

Как да контролираме времето, което децата ни прекарват пред компютъра

Как да разбирате какво ви казва детето? Как да спечелите доверието му и как да го предпазите от опасностите на новото време? 

Една от най-големите зависимости, които застрашават децата е привързаността към виртуалния свят на компютрите.  Днес компютърът е необходимост за всеки дом, интернетът също, но в същото време може да доведе до много опасни последствия.

Разбира се, хората трябва да се възползват от предимствата и удобствата на технологиите. Никой не може да оспори този факт. Днес чрез интернет човек може да научи за всичко, което се случва по целия свят. Може да открием всяка информация, която ни е необходима и да предадем информацията в актуално време. Това наистина е голяма привилегия и хората се възползват максимално от нея.

Родителите би било добре да знаят и помнят, че когато една технология се е появила преди раждането на даден човек, тя е част от света, в който живее. Определено е много по-добре да приемете предизвикателствата на новото време и заедно с децата си да обсъдите къде са силните страни и опасностите на новите технологии.

„Хайде, стига с този компютър! Ела да свършиш малко работа” или „Стига с този чат, седни да учиш!” – това сигурно ви звучи доста познато. Често възрастните отхвърлят новите технологии, вместо да се стараят да бъдат в крак с уменията, които времето налага.

Със забрани и поставяйки детето в пряка зависимост от вашата воля, нещата не се получават. Единственото, което родителите ще получат като отговор, е скъсана връзка с детето им. То ще ги отбягва и няма да им се доверява.

Родителите трябва да знаят и помнят, че това, което детето не получава у дома, ще го намери навън. Децата ни са изправени пред изпитанието да живеят в две паралелни реалности – виртуална и реална. И ролята на родителите е да научат децата си кое е реално и кое не. И че няма как един човек да има, например, 1500 реални приятели, както много често се случва в социалните мрежи.

Интересен е фактът, че основателят на Microsoft Бил Гейтс каза, че позволява на дъщерята си да прекарва пред компютъра само по 45 минути на ден.

 В днешно време компютърът често е единствената „играчка” за децата.  Посредством впечатляващите във визуално отношение виртуални светове, които игрите пресъздават, и безкрайното знание, предоставяно от интернет пространството, човек често може да загуби представа за времето, което прекарва пред компютъра. А какво остава за едно дете? То често може да забрави, че трябва да стане и да си напише домашните или да поиграе с връстници си навън. Затова вашата цел като родители е да му напомняте, че съществуват и други неща, освен компютъра. Но как? Предлагам ви няколко полезни съвета:  1. Не налагайте тотални забрани. Ефектът ще бъде обратен. Вместо това определете определен брой часове на ден, в рамките на които може да прекарва пред компютъра. По 1-2 максимум, последвани задължително от почивка преди следващото сядане.

  2. Ако се налага, ограничете достъпа до машината посредством програми, които създават пароли за конкретни приложения. Много игри, включително World of WarCraft, предоставят опция за родителски контрол на времето, което детето ви прекарва в подобни онлайн светове. Възползвайте се от тях.

  3. Стимулирайте го да вършат различни важни за него занимания и го възнаграждавайте с време пред компютъра. Например договорете се, че ако си мие зъбите след всяко хранене, ще получи по един час отгоре престой пред компютъра.

  4. Напомняйте му, че вместо да седи и да си говори с приятелите в мрежата, може просто да ги покани на гости.

  5. Ако имате повече от едно дете, бъдете честни към всички. Старайте се да разпределяте времето, което прекарват на компютъра, равномерно, за да няма караници и сърдения.Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница