Как да определим вида на батерията и акумулатора?Дата03.10.2017
Размер36.33 Kb.
Как да определим вида на батерията и акумулатора?
Съгласно Наредбата за батерии и акумулатори и за негодни за употреба батерии акумулатори, транспонираща в националното законодателство Директива 2066/66/ЕО относно батерии и акумулатори и отпадъци от батерии и акумулатори, батериите и акумулаторите се разделят на три вида – автомобилни, индустриални и портативни.
Автомобилна батерия или акумулатор е батерия или акумулатор, използвани за запалване на моторни превозни средства и светлини на моторни превозни средства.
Индустриална батерия или акумулатор е батерия или акумулатор, проектирани изключително за промишлени или други професионални приложения, като например в търговски и обществени сгради, за резервно захранване или задвижваща сила, в електрически превозни средства и др.
Портативна батерия или акумулатор е всяка батерия, батерия тип "копче", пакет батерии или акумулатори, които са запечатани, могат да се носят на ръка и не са индустриални или автомобилни.
Примери за индустриални батерии и акумулатори са батериите и акумулаторите, използвани за аварийно или резервно захранване с електрическа енергия по болници, летища или служебни помещения, батериите и акумулаторите, които се използват по влакове и самолети, и батериите и акумулаторите, които се използват по нефтените платформи в открито море или по морските фарове. Други примери са батериите и акумулаторите, проектирани изключително за отделни терминали за електронно плащане на сметки по магазини и ресторанти, четци на баркодове по магазини, професионално видеооборудване за телевизионни канали и професионални студия, миньорски и водолазни лампи, които се закрепят за миньорските и водолазните каски на хора, упражняващи тези професии, резервни батерии и акумулатори за електрически врати, служещи за предотвратяване на блокиране или смачкване на хора, батерии и акумулатори, които служат за захранване на инструменти, както и в различни видове измервателно и инструментално оборудване и батерии и акумулатори, които се използват свързани със слънчеви, фотоволтаични и други възобновяеми източници на енергия. Наред с това, индустриалните батерии и акумулатори включват батерии и акумулатори, които се използват по пътни превозни средства с електрическо задвижване, например електрически превозни средства (трамваи, тролейбуси и др.), инвалидни колички, велосипеди, летищни превозни средства и автоматизиран транспорт. В добавка към този неизчерпателен списък от примери, за индустриални следва да се считат всички батерии и акумулатори, които не са капсуловани и не са автомобилни.
Примери за портативни батерии и акумулатори, които са напълно капсуловани батерии и акумулатори и които без усилия всеки човек може да носи на ръка и които не са нито батерии и акумулатори, предназначени за автомобили, нито батерии и акумулатори, предназначени за промишлеността, включват едноелементните батерии (например, батерии тип AA и AAA) и батерии и акумулатори, които се използват от потребители или служебни лица и служат за захранване на мобилни телефони, преносими компютри, безжични електрически инструменти, играчки и битови уреди, например, електрически четки за зъби, електрически самобръсначки и ръчни прахосмукачки (тук се включва подобно оборудване, което се използва в училища, магазини, ресторанти, летища, офиси и болници) и всички други батерии или акумулатори, които потребителите могат да използват за нормални битови цели.
Отговарят ли батериите, използвани за селскостопански цели, на условията за класифициране като индустриални батерии?

В съответствие с чл. 3 на директивата, съгласно дефиницията, индустриални батерии са тези батерии, които са проектирани изключително за употреба в промишлеността или в професионалната дейност или за употреба във всякакви видове електрически превозни средства. Ако съответното селскостопанско оборудване е проектирано изключително за професионалната употреба в селското стопанство, неговите батерии са индустриални батерии.


Автомобилни или индустриални са батериите, използвани в хибридни превозни средства (превозни средства, задвижвани комбинирано с гориво и електричество)?

В хибридните превозни средства има батерия, която се използва като автомобилен стартер за осветлението и за захранване на запалителната система на двигателя. Това обикновено е 12-волтова батерия (обикновено оловно киселинна батерия). Тази батерия е автомобилна батерия.

В хибридните автомобили има и батерия от друг вид, която се използва за задвижване и за топло стартиране (литиево-йонна или никел метал хидридна батерия). Тъй като тази батерия няма функциите на автомобилните батерии, тя не отговаря на определението за автомобилна батерия. Тя се използва в автомобили, които се задвижват частично с електрическа енергия, т.е. тя се използва в определен вид електрически автомобили. Затова тя отговаря на условията за индустриална батерия.

Блок-схема за определяне на вида на батерията

Този документ не е правно обвързващ и няма за цел да осигури правно тълкуване на Директива 2006/66/ЕО относно батерии и акумулатори и отпадъци от батерии и акумулатори, както и на националното законодателство, произтичащо от директивата.Министерството на околната среда и водите разработи документа като насока за лицата, които пускат на пазара батерии и акумулатори, в изпълнението на техните задължения.

Правно обвързващото тълкуване на законодателството на Европейския съюз е от изключителната компетентност на Европейския съд.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница