Как да останем напълно анонимни онлайнстраница1/9
Дата24.03.2022
Размер30.85 Kb.
#113946
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
Как да останем напълно анонимни онлайн
Свързани:
Как да останем напълно анонимни онлайн

Университет за национално и световно стопанство
Курсова работа

Тема: Как да останем напълно анонимни онлайн

Дисциплина : Криптография в киберсигурността


Декември 2021 г.

Изготвил


Николай Цветанов Костов
Фак. № 2120294Възможно е да останете анонимен онлайн, но с течение на времето става все по-трудно. Никоя мярка, която вземете, никога няма да бъде перфектна, но освен ако не сте престъпник с висок профил, можете да направите по-трудно, отколкото си струва някой да ви разкрие.


Поддържането на онлайн анонимност не е лесна задача. Днешната управлявана от реклами и силно наблюдавана интернет екосистема се стреми да постигне точно обратния резултат. Независимо дали става дума за национална сигурност или за да ви продадат смартфон, правителствата и компаниите искат да знаят всичко, което могат за вас. Да ги накараш да изгубят следата ти не е лесна работа.
Да бъдеш анонимен има своите предимства. Някои свободи идват с това, че са неразпознаваеми и не проследими. Изисква се и жертва. Много от удобствата на съвременната мрежа са изградени около профилиране, проследяване и анализиране на поведението на потребителите.
Имайки това предвид, това са стъпките, които можете да предприемете, и инструментите, от които ще се нуждаете, за да останете анонимни и скрити онлайн.

Проект “TOR”

Никой контролен списък за анонимност не би бил пълен без Tor. Тази мрежа от доброволчески възли по целия свят е синоним на анонимност. Tor, ви позволява да шифровате вашия интернет трафик и всеки път, когато се свържете с уеб сървър, маршрутизирате този трафик през произволен масив от възли, преди да се отправите към крайната дестинация.

Има десетки начини да използвате Tor от много различни устройства. Браузърът Tor е най-популярният. Простото инсталиране на това базирано на Firefox приложение на вашия Mac, PC или Android устройство ще ви позволи анонимно да сърфирате в мрежата. Потребителите на iOS нямат официална поддръжка от проекта Tor.
Tor има няколко недостатъка. От една страна, е бавен. Tor не е подходящ за поточно видео или торент файлове. Можете да сърфирате в мрежата и това е почти всичко поради липсата на доброволчески ресурси и конкуриращия се трафик от други потребители.

Второ, въпреки че вашият интернет трафик е криптиран и не проследим, доставчикът на интернет услуги все още може да открие дали използвате или не Tor. Само това може да е достатъчно, за да предизвика подозрения, тъй като Tor често се използва за престъпна дейност онлайн. Вашият интернет доставчик може да задуши честотната ви лента, да ви изпрати писмо за прекратяване или отказ или да ви докладва на властите, дори ако не сте направили нищо нередно.

Поради тази причина съветваме потребителите на Tor да използват инструмент за обфускация като Obfsproxy, да включат VPN, когато използват Tor, или и двете. Obfsproxy е Tor проект, който прави криптирания Tor трафик да изглежда като нормален не криптиран трафик, така че да не привлича излишно внимание. Повече за VPN мрежите по-надолу.

И накрая, има значителни спекулации, че правителството на САЩ е използвало успешно анализ на трафика на Tor поне няколко пъти, което е довело до арести, включително този на скандалния пират Робъртс. Говори се, че правителствата също оперират и наблюдават дейността на няколко изходни възела на Tor. Нито едно от тези твърдения не идва с конкретни доказателства, така че го приемайте с голямо подозрение.

Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница