Как да си направим Ethernet кабел кабел за интернетДата03.01.2022
Размер255.8 Kb.
#111620
Кримпване на кабел за интернет
Свързани:
Кримпване на кабел за интернет

Кримпване на кабел за интернет. Как да си направим LAN кабел.

1 9 248 Прочети за 2 минутиКак да си направим Ethernet кабел (кабел за интернет)?

Ако трябва да свържем два компютъра ще ни е необходим Ethernet (или LAN кабел). Кабелите с накрайници, които се продават в магазините, т.е. така наречените готови кабели са по-скъпи, а и не винаги има необходимата ви дължина.За да си направим сами LAN кабел с конектори ще са ни необходими 3 неща:

– еthernet кабел (UTP или FTP)

кримпващи клещи за Rj45Rj-45 конекториКабелите за компютри могат да са основно две категории CAT5e и САТ6. Втората категория – САТ6 са с по-добри експлоатационни характеристики и са около 20-30% по-скъпи. Освен това кабелите могат да са UTP или FTP. При FTP кабелите имаме екранировка, под общата външна изолация, която пази кабела от високочестотни смущения.LAN кабел

 

Подреждане на кабелите преди кримпване на LAN кабел

Начина на подреждане на проводниците може да е два вида: прав (или стандартен) или кросоувър (кръстосан). Има и така наречения rollover кабел.Правото (стандартното) подреждане се използва в почти всички случаи. Кабелите се подреждат в следната последователност: оранжево-бяло, оранжево, зелено-бяло, синьо, синьо-бяло, зелено, кафяво-бяло, кафяво. Това е 568В стандарт. Служи за свързване на компютъра към розетката. Прави впечатление, че зеления проводник е поставен след сините. Това се прави за по-дълги линии. В другия край на кабела подредбата е същата. 

Обърнатото (или кросоувър) подреждане на проводниците в конектора се използва за директно свързване на един компютър с друг, без да се използва рутер, комутатор или хъб. Също за свързване на рутер с рутер и други еднотипни устройства.Това е 568А стандарт. При него от едната страна на кабела се използва подредбата посочена по-горе в текста, а от другата страна подредбата е следната: зелено-бял, зелен, оранжево-бял, син, синьо-бял, оранжев, кафяво-бял, кафяв.

 

Rollover кабела известен също и като cisco конзолен кабел се използва за свързване на компютърния терминал към рутера. Този кабел е плосък и често е оцветен в синьо, за да се отличава от другите мрежови кабел. При него транспозицията е пълна, т.е. проводник 1 отива на позиция 8, проводник 2 на позиция 7 и т.н.

 

 Как се използват кримпващи клещи?

Външната обща изолация на кабела се изрязва или със специални клещи за отстраняване на външна изолация, или с макетно ножче много внимателно, като се внимава да не се нарани изолацията на отделните проводници. След отстраняване на външната изолация между проводниците и края на кабела трябва да има около 2.5см. или 1 инч. След това се подреждат проводниците по един от двата изброени по-горе начина в една равнина и се подравняват чрез изрязване с ножица или малки резачки на около 1.3см. или 0.5инча. Повечето съвременни клещи за кримпване (кербоване) имат такава представка.Вземете конектора с гладката страна към вас, щипката да остане отдолу.  Пъхнете кабела в конектора, като внимавате да не се разместват краищата на проводниците. Трябва да се внимава проводниците да стигнат до самия край на буксата, а така също края на външната изолация да влезе в конектора. Огледайте конектора Rj45 отгоре. Трябва краищата на проводниците да са между металните пластини в края на буксата. Когато се уверите, че всичко е наред вкарайте конектора в кримпващите клещи и притиснете силно.Кримпващите клещи ще заголят всеки един от осемте проводника и ще го фиксират неподвижно в конектора. След като извадите конектора от клещите, кабелът ще е готов за употреба. Остава да повторите операцията от другата страна на кабела. След това може да използвате кабелен тестер, за да се уверите, че кабелът работи правилно, когато и двата края са кримпнати. Трябва да се има предвид, че LAN кабел над 100м, не може да гарантира високо качество на сигнала и ще трябва по трасето да се сложи някакъв усилвател.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница