Както подсказва самото име на книгата действието се развива през 1984 г в Океания, една от трите вечно воюващи тоталитарни държавиДата13.12.2022
Размер18.57 Kb.
#115878
ТипКнига
1984 г

Както подсказва самото име на книгата действието се развива през 1984 г. в Океания, една от трите вечно воюващи тоталитарни държави (другите две са Евразия и Изтазия). Океания се управлява от контролиращата всичко Партия, която е промила мозъците на населението в безмислено подчинение на своя лидер, Големия брат. Партията е създала пропаганден език, известен като новоговор, който е предназначен да ограничава свободната мисъл и да популяризира интересите на партията. Думите му включват двусмислие (вяра в противоречиви идеи едновременно), което е отразено в лозунгите на партията: „Войната е мир“, „Свободата е робство“ и „Невежеството е сила“. Партията поддържа контрол чрез Полицията на мисълта и непрекъснато наблюдение.
Главният герой на книгата, Уинстън Смит, е второстепенен партиен функционер, живеещ в Лондон, който все още е разбит от ядрена война, разиграла се малко след Втората световна война. Той принадлежи към Външната партия и работата му е да пренапише историята в Министерството на истината, привеждайки я в съответствие с текущото политическо мислене. Копнежът на Уинстън за истина и благоприличие обаче го кара да се бунтува тайно срещу правителството. Той се впуска в забранена афера с Джулия, една съмишленица, и те наемат стая в квартал, населен с Пролес (съкращение от пролетариати). Уинстън също започва да се интересува все повече от Братството, група дисиденти. Без да знаят Уинстън и Джулия обаче, те са наблюдавани отблизо (вездесъщите плакати из целия град предупреждават жителите, че „Големият брат ви наблюдава.“).
Когато О’Брайън – служител на Вътрешната партия, който изглежда е таен член на Братството – се обръща към Уинстън, капанът е заложен. О’Брайън всъщност е шпионин на Партията, който търси „мисловни престъпници“, а Уинстън и Джулия в крайна сметка са заловени и изпратени в Министерството на любовта за насилствено превъзпитание. Последвалото затваряне, изтезания и превъзпитание на Уинстън имат за цел не просто да го пречупят физически или да го накарат да се подчини, но и да изкоренят неговата независимост и да унищожат неговото достойнство и човечност. В стая 101, където затворниците са принудени да се подчинят поради излагане на най-лошите си кошмари, Уинстън изпада в паника, когато клетка с плъхове е прикрепена към главата му. Той крещи на мъчителите си „Направи го на Джулия!“ и заявява, че не го интересува какво се случва с нея. С това предателство Уинстън е освободен. По-късно той среща Джулия и никой не се интересува от другия. Вместо това Уинстън обича Големия Брат.

Хората винаги са обсъждали и развивали идеята за формиране и поддържане на обществото. И така са се създали различни понятия или думи, като утопия и антиутопия.


Думата „утопия“ е употребена за пръв път от Томас Мор през 1516 г. Това е терминът за място или състояние, което е перфектно по отношение на политика, закони, обичаи и условия.

Утопичното общество се характеризира с това, че то:


• Насърчава информацията, независимата мисъл и свободата.
• Гражданите са наистина свободни да мислят независимо.
• Гражданите нямат страх от външния свят.
• Гражданите живеят в хармонична държава.
• Гражданите възприемат социални и морални идеали.
• Индивидуалността и иновациите са добре дошли.
• Обществото се развива с промяна, за да бъде утопичния свят още по-перфектен.

Повечето утопични произведения представят свят, в който обществените идеали и общото благо на обществото се поддържат чрез един или повече от следните видове вярвания:


• Икономически идеи: Парите са премахнати. Гражданите вършат само работа, която им харесва.
• Технологични идеи: В някои случаи технологията може да бъде възприета, за да подобри човешкия жизнен опит и да направи човешкия живот по-лесен и по-удобен. Други идеи предполагат, че технологията вбива клин между човечеството и природата, като по този начин се превръща в зло за обществото.
•Екологични идеи: Обратно към природата, хората живеят в хармония с природата и обръщат ефектите от индустриализацията.
• Философски/религиозни идеи: Обществото вярва в обща религиозна философия, някои оформят обкръжението си около библейската вяра. А в междурелигиозните утопии всички идеи за Бог са добре дошли.

Отличителните черти на човека от утопичното общество са, че:


• работи за насърчаване на идеалите на обществото.
• поставя под въпрос съществуващите социални и политически системи с цел да донесе положителна промяна.
• вярва или чувства, че обществото, в което той или тя живее, винаги се подобрява.

Какво буквално означава Антиутопия?


Антиутопия, антонимът на Утопия, означава „лошо място“ на гръцки. В литературата едно антиутопично общество изглежда привидно „перфектно“, защото твърди, че е изкоренило неща като неравенство, болка, естествено възникващи явления и т.н. Въпреки това, когато човек погледне по-дълбоко, се разкрива, че обществото поддържа димна завеса на съвършенство над система на изключително потисничество и несправедливост и използване на пропаганда, за да убеди гражданите, че са по-добре с тази система.

Кои са 9-те характеристики на едно дистопично общество?


Въз основа на творбата на Оруел извадих някои от характеристикиъе на едно антиутопично общество

  • Информацията и независимостта се контролират и ограничават

  • Един лидер или фигура е следван сляпо от голяма част от обществото, както във случая с 1984- големия брат

  • Има разбиране, че човек винаги е наблюдаван.

  • Разпространение на пропагандата.

  • Гражданите живеят в постоянен страх.

  • Индивидът е дехуманизиран; - когато уинстън предава Джулия

  • Околната среда обикновено се унищожава и игнорира.

  • Обществото дава илюзия за съвършенство, но е истински корумпирано.Живеем в антиутопия, в свят, който е доминиран от технологии и разединение, отчуждение, самота и дисфункция.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница