Какви са мотивите за оставките във Фонда за лечение на деца?Дата02.02.2018
Размер65.11 Kb.
#53635
www.bnt.bg, 26.09.2016 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/motivite-za-seriyata-ot-ostavki-vv-fonda-za-lechenie-na-detsa

Какви са мотивите за оставките във Фонда за лечение на деца?

Подмяна на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването. Това са мотивите за серията от оставки във Фонда. Представителят на инициативата "Спаси, дари на..." в обществения съвет Десислава Хурмузова подаде оставка в петък. Тя направи това два дни след като от съвета се оттегли и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева. В студиото на "Денят започва" Десислава Хурмузова, Нели Логофетова и Мария Чернева от Обществения съвет коментираха работата на Фонда след назначаването на новия директор проф. Владимир Пилософ.

Десислава Хурмузова - инициатива "Спаси, дари на...": "На заседание гласуваме едно нещо, после ни се предлага да гласуваме друго. Мислехме, че това се дължи на некомпетентност и несъзнателни грешки, сега вече става ясно, че грешките са абсолютно съзнателни."

Нели Логофетова - член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца: "На заседание от 17 август открих несъответствие с решенията, които сме взели, мотивирано написах писмо до целия Обществен съвет и до председателя проф. Пилософ, копирано и до заместник-министър Шарков."

Мария Чернева - член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца: "В дневния ред, след като сме сверявали от големите папки, сме хващали и несъответствие на медицинските експертизи, нещо, което е много неприятно, при нас заседанията вече се превръщат в голямо бреме."

www.zdrave.net, 26.092016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/vas-gleda-chetiri-dela-zhalbi-meditsinski-stand-59069

ВАС гледа четири дела по жалби за медицински стандарти

Днес и утре Върховният административен съд ще разгледа 4 дела, образувани по жалби на Центъра за защита на правата на пациентите (ЦЗПЗ), Националното сдружение на частните болници (НСБЧ), Българската болнична асоциация (ББА) и Сдружението на общинските болници в България (СОББ), съобщиха от ЦЗПЗ.

Днес ще бъдат разгледани Медицински стандарт „Образна диагностика“ както и Медицински стандарт "Анестезия и интензивно лечение" . Утре пък е ред на Медицински стандарт "Гастроентерология", както и Общите медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия и лицево-челюстна хирургия.

През юли ВАС отмени медицинските стандарти по педиатрия и по спешна медицина в частта им за болниците, а през август МЗ обжалва решението на съда.www.zdrave.net, 26.092016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/vse-oshte-chaka-registar-redkite-bolesti-59067

Все още се чака регистър на редките болести

Все още не е изготвен регистърът на хората с редки болести. Това стана ясно от думите на Владимир Томов, председател на Асоциацията на редките болести, цитиран от БНТ. Той отбеляза, че страната ни има постижения в лечението на този тип заболявания – вече е готова нормативната уредба, която има за цел да създаде регистър на хората, засегнати от редки болести, както и да обозначи експертните центрове за лечението им.

„Всичко това до голяма степен поставя България на стабилна позиция по отношение на редките болести. За съжаление обаче всичките тези процеси продължат години наред и са много бавни”, подчерта Томов. Той цитира данни на СЗО, според които 5% от населението на ЕС е засегнато от редки заболявания. „Това означава една много голяма група хора, защото от проблема страдат и близките и семействата на заболелите”, допълни Томов. „За тях няма почивка, няма събота и неделя”, изтъкна той.

Според него проблем пред диагностиката и лечението на редките заболявания е липсата на комплексен подход. „Обикновено се акцентира на дадено лекарствено средство, а всъщност хората се нуждаят от рехабилитация, психилогична подкрепа, социална адаптация”, отбеляза той. Въпреки че НЗОК поема лечението на болните с редки заболявания, трудност пред тях е недостатъчната помощ по отношение именно на останалите им нужди. „Рехабилитация при някои заболявания, която е половината от цялото лечение, не се поема или се поема в такава степен, че всъщност не върши работа”, коментира той. Бъдещият регистър на засегнатите от редки болести ще внесе яснота и в тази насока, защото ще даде пълна картина за нуждите на болните, стана още ясно от думите му.www.investor.bg, 26.09.2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dostypyt-do-lekarstva-shte-e-prioritet-po-vreme-na-predsedatelstvoto-ni-na-syveta-na-es-225201/

Достъпът до лекарства ще е приоритет по време на председателството ни на Съвета на ЕС

Друг основен приоритет в здравеопазването по време на председателството ще е здравословното хранене

Достъпът до ефективни лекарства и преодоляване на недостига на медикаменти ще са приоритет в сферата на здравеопазването на България по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Друг основен приоритет в сектора по време на председателството ще е здравословното хранене. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов на въпрос на депутата Петър Славов от БДЦ.

От първостепенно значение за България е осигуряването на достъп на пациентите до иновативни лекарствени продукти и изключително важни лекарства, използвани за лечение на хронични социално-значими заболявания и редки болести на приемлива цена, посочва се в отговора на Петър Москов.

Министърът отбелязва, че при определянето на тези два приоритета е спазен принципът те да отразяват актуалните теми в Европейския съюз в сферата на здравеопазването и националните интереси.

Що се отнася до темата за здравословното хранене, тя е продиктувана от общия стремеж на ЕС за подобряване на здравните показатели на гражданите чрез намаляване на трансмастните киселини, солта и захарите в храните.

Министърът на здравеопазването уточнява в отговора си, че приоритетите са предварителни и могат да претърпят промени с оглед на 18-месечната работна програма на тройката председателства през 2017 г. и 2018 г. Съвместно с Естония и Австрия. Към момента Естония е посочила, че темата за лекарствените продукти ще бъде приоритетна, а Австрия не е определила приоритети.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

www.actualno.com, 26.09.2016 г.

https://www.actualno.com/asenovgrad/prystov-otpechatyk-v-bolnica-samo-s-chisti-ryce-news_564961.html

Пръстов отпечатък в болница – само с чисти ръце

Опашки и струпване на хора, чакащи да бъдат приети в отделенията на МБАЛ-Асеновград, се наблюдаваха през първите няколко дни от въвеждането на устройствата за пръстова идентификация. Осем такива съоръжения вече са монтирани във всяко едно от отделенията на асеновградското болнично заведение. Решението за това разпределение е взето от управителя доктор Иван Червенков. Целта устройствата за пръстови отпечатъци да не бъдат разположени само на регистратурата е да се избегнат именно струпването на хора. Общата сума, похарчена от болницата за устройствата, е в размер на около 2 500 лева, като всяко от тях е на стойност малко над 300 лева, съобщи за actualno.com Червенков. Най-голямо затруднение при чекирането срещат възрастните асеновградчани, но с помощта на медиците успяват да се справят. Тази седмица устройствата са въведени експериментално, а от 04.10.16 г. новата система стартира официално и наличието им вече става задължително за всички болници в страната. В случай на отказ, от страна на пациента, да се чекира чрез устройството за пръстова идентификация, дежурният медицински служител се обажда на посочен в указанието телефонен номер. Свързва се с представител, който до края на работния ден трябва да пристигне в МБАЛ-Асеновград и да убеди пациента да даде пръстов отпечатък. „В последните дни хората и персоналът започнаха да свикват с нововъведението и вече се наблюдават единични случаи на затруднения, които постепенно ще бъдат преодолени с времето“, обнадежден е доктор Червенков. Днес екипът ни присъства на приемане чрез пръстова идентификация на пациент в Неврологично отделение на МБАЛ-Асеновград. Процедурата отне около 5-6 минути. Въпреки старанието и бързината на медиците, първият опит беше неуспешен - системата не успя да отчете отпечатъка. Оказа се, че е необходимо почистване палеца на пациента със спирт, след което процедурата беше повторена успешно.www.bnr.bg, 26.09.2016 г.

http://bnr.bg/post/100740843/pacientski-organizacii-snemat-doverieto-si-ot-direktora-na-fonda-za-lechenie-na-deca

Пациентски организации снемат доверието си от директора на Фонда за лечение на деца

Пациентски организации "Заедно с теб“ снемат доверието си от директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

След разговори с родители на пациенти и лекари, ангажирани към децата с увреждания, от сдружението са убедени, че родителите се страхуват да търсят правата на децата си, пише в откритото писмо. От "Задено с теб" настояват Министерство на здравеопазването да вземе спешни мерки и Фондът за лечение на деца да заработи според правилника.

Има драстично разминаване между решенията на Фонда за лечение на деца и това, което се обсъжда на заседанията на Обществения съвет на Фонда. Това посочи в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" журналистът от БНТ и член на Обществения съвет Мария Чернева. Трима от членовете на Съвета обявиха преди дни, че напускат с обяснението, че ръководството на Фонда не желае да приеме съществуващата форма на независим надзор върху работата си. Пред "Хоризонт" директорът проф. Владимир Пилософ отрече обвиненията.

Мария Чернева заяви, че както и тя, така и останалите изявили желание да подадат оставки от Съвета - Нели Логофетова, доц. Анелия Буева, национален консултант по детски болести, и Десислава Хурмузова от гражданската квота, е заради това, че имат възражения към ръководството на Фонда. То предоставяло на членовете на Съвета протоколи със съдържание, което се различава от обсъжданото:

Протоколите от заседанията не ни се дават в нужният срок. В редките случаи, в който все пак ни изпращат протоколи, а ние настояхме тези протоколи да ни се изпращат първо в електронен вид, за да може да ги сверим точно заради грешките, които хващахме в началото, за да няма други, там има драстично разминаване на това, което ние водим като бележки.Нели Логофетова от Обществения съвет определи като достойна постъпка подадените досега от нейни колеги две оставки. Абсурдно е да се мисли, че Фондът за лечение на деца умишлено не изпраща повече деца в чужбина, а ги насочва само към България, каза пред "Хоризонт" професор Владимир Пилософ:

Това е абсурдно. В момента има поне пет деца, които се намират в чужбина, именно за костно-мозъчна трансплантация, и които от месеци са там, защото това е един много дълъг процес. Четири деца, например, има във Франкфурт.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница