Какво да кажем за лунарната събота?Дата21.01.2018
Размер26.64 Kb.


КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ЛУНАРНАТА СЪБОТА?
АНХЕЛ МАНУЕЛ РОДРИГЕЗ
Казаха ми, че библейската събота е била лунарна събота определяна от луната вместо от специален ден от седмицата, независим от луната или слънцето. Какво мислите за това?
Липсва каквото и да е библейско доказателство, което да подкрепя това предложение. Затова се чувствам неудобно да удостоявам с внимание този проблем като се занимавам с него тук. Но очевидно трябва да кажа нещо по въпроса. Ако времето за съботата е било определяно чрез луната, тогава съботата ще трябва да бъде съблюдавана в различни дни на месеца и не на седмия ден от седмицата. Съботата би могла да бъде който и да е ден от седмицата в зависимост от Новолунието. Нека да кажа някои неща по този въпрос.

1. Израилевият календар: Израилевият календар бил лунно-слънчев, т.е. времето било измервано на основата на Новолунието (въртенето на луната около земята), също и на слънцето (въртенето на земята около слънцето). Лунният календар от 12 месеца е около 11 дни по-кратък от слънчевия календар, който е приблизително 365 дни. В древния свят това било разрешавано чрез добавянето на един допълнителен месец седем пъти за 19 години. В Библията лунният календар бил използван, за да определя времето за празниците – например, 14 дни след Новолунието идвала Пасхата (Числа 28:16). Очевидно някои хора твърдят, че самата съботата е трябвало да бъде съблюдавана седем дни след първия ден на месеца.

2. Съботата и Луната: В началото на двадесети век връзката между съботата и луната била предложена и защитавана от някои критични учени. Те отхвърлили библейския произход на съботата и предложили, че произходът й бил свързан с няколко "зли дни" във Вавилонския календар, които включвали деня на пълнолунието, по време на който хората си почивали. Тези дни идвали в последователност от около седем дни. По-нататъшно изследване показало, че така наречените "зли дни" не били поредица от около седем дни; те били първият, седмият, четиринадесетият, деветнадесетият, двадесет и първият и двадесет и осмият ден на месеца. От тогава тази теория била изоставена.

3. Битие 1 гл. и съботата: Произходът на библейската събота е категорично свързан с творческата седмица. Тя била установена от Бога три дни след сътворението на луната (Бит. 1:14; 2:2), а не на седмия ден след първият ден на месеца. Тя трябвало да функционира независимо от месеца в специална последователност от дни несвързани с луната и слънцето, но по уникален начин основана на Божията власт да владее над времето. Седморедността на съботата е свързана с преминаване на времето от началото на Божията творческа дейност на планетата Земя до нейния край. Това е наистина един уникален Божествен акт, едно разделяне на времето на поредица от седем дни, изключително определени и управлявани от самия Бог.

4. Съботата и празниците: Концепцията за лунарната събота предполага, че съботата е част от Израилевите празници, което не е вярно. Съботата от седмия ден била установена дълго преди празниците да бъдат дадени на израилтяните. Еврейският термин превеждан като "празници, празненства" е "мокадим" и означава "установено/определено време, събрания". Той се отнася за различни дейности, които не са били непременно определяни от лунарния календар (напр. Ерем. 8:7; Осия 2:9). Дори и някой да твърди, че терминът се отнася за съботата, от това не следва, че времето за съботата е било определяно от луната (срв. Левит 23:2). Освен това Библията казва ясно, че съботата трябва да бъде разграничавана от празниците (Левит 23:37, 38).

Накрая, съботната почивка била различна от почивката изискваната по време на церемониалните съботи. Левит 23:3 заявява, че по време на съботата израилтяните трябвало "да не работят никаква работа". Но по време на светите събрания на хората било заповядано "да не вършат обичайна работа" (23:8, 21, 25, 35, 36, NIV). Това посочва, че е имало вид работа, която им е била позволена да вършат по време на празниците, но която е била забранена по време на съботата.Въпреки, че намеренията на поддръжниците на лунарната събота може да са добри, те трябва да са наясно, че несъзнателно представят и поощряват съботна почивка, която е различна от библейската почивка в седмия ден събота.
(Превод от https://adventistbiblicalresearch.org/materials/theology-sabbath/what-about-lunar-sabbath)
Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница