Какво има в кошчето ти за боклукДата02.06.2018
Размер20.72 Kb.
#70848
Какво има в кошчето ти за боклук
Затова кошчетата за боклук у дома са непрозрачни и с капак – за да не виждаме съдържанието им и да не усещаме миризмата, която отпадъците отделят. Или ги крием някъде в шкаф или на терасата, за да не смущават чувството ни за естетика и ред. Ако въпреки това надникнем в домашния контейнер, ще устоновим, че в него органичната смет е едва 35%. Останалото са хартиени и картонени опаковки, кутии от сокове, мляко и бонбони, хартиени пликове /около 30% от съдържанието на кошчето ти/, пластмасови бутилки, тарелки, чашки и други опаковки – 9 на сто, метални отпадъци – 6%, стъклен амбалаж – около 3%. Всичко това може да бъде рециклирано, ако бъде почистено от органичното съдържание и изхвърлено в някой от трите цветни контейнера: син – за хартиени и картонени опаковки, жълт – за пластмаса и метал, зелен – за стъклен амбалаж.
Може би още не се замисляме, че голяма част от боклука, който изхвърляме в бита, а още повече – в офиса, е суровина, която може да бъде преработена и употребена повторно. В ЕС, където разделното събиране и рециклиране се прилага от десетилетия, поне 50% от хартията и стоманата, 43% от стъклото и 40% от несъдържащите желязо сплави се правят от рециклирани материали. Освен, че намалява замърсяването на околната среда и бързото изчерпване на природните ресурси, това води и до намаляване себестойността на опаковките, а от там и цената, която плащаме за всяка опакована стока. Затова големите предприятия, търговски вериги, а вече и много офиси в България са се обърнали към организациите за оползотворяване и практикуват разделното сметосъбиране. Трите цветни контейнера на ЕКОПАК са разположени и по улиците на Вашия град. Това е най-голямата организация за оползотворяване, която работи на територията на вече 82 общини в България и е водещ партньор на местните власти при въвеждането на разделното събиране на отпадъци от опаковки. На всеки контейнер е изписана суровината, за която е предназначен: син – за хартия и картон, жълт – за пластмаса и метални опаковки, зелен – за стъклен амбалаж. Събраните разделно отпадъци от опаковки се транспортират, пак разделно, до сепариращите инсталации на ЕКОПАК, където годните за рециклиране суровини се отделят и подготвят и транспортират за обработка в Заводите за рециклиране. Така ненужните вече опаковки се превръщат в нови продукти, а боклука, който изхвърляме на сметището, намалява с 30 до 40%. Целият процес се финансира от организациите за оползотворяване чрез лицензионните такси, които заплащат производителите и вносителите на опаковани стоки. Държавата и общините не плащат за тази дейност и не пренасочват средства от местните данъци и такси към разделното събиране. Ако имате идеи и предложения как то да стане още по-ефективно, или искате да съобщите за нередностите при използването или извозването на цветните контейнери, позвънете на безплатен Зелен телефон на ЕКОПАК: 0 800 1 5253 /има го изписан на всеки контейнер/. И следващия път, когато тръгнете с кошчето към контейнерите, помислете какво съдържа то - боклук или суровини?! И какво можем да направим заедно за по-чиста среда на живот във Вашия град и опазването на природните ресурси.
Каталог: press -> Ecopack -> Press%20Releases -> 2007.12
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014
2007.12 -> Бъди еко” е лозунгът на новото столетие По пътя на изхвърлената опаковка
2007.12 -> Екопак се присъедини към принципите на Глобалния договор


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница