Какво означава биогориво?Дата11.04.2018
Размер52.95 Kb.
Bottom of Form

Биогорива


Какво означава биогориво?
Биогориво е гориво което се произвежда от възобновим материал с растителен или животински произход. То замества въглищата и минералните горива. Биогоривата в транспорта се наричат: 1.биоетанол - заместител на петрола и 2.биодизел - който замества дизела. Предимствата им са че нямат вредни емисии и не увеличават парниковия ефект.

Суровини


За суровина се използват слънчогледови култури, рапица, захарна тръстика, палмово олио и други. На практика всеки тип органична суровина, богата на въглеводороди и достъпна в големи количества, е пригодна за производството на биогорива - например в Испания се развива проект за използването на портокалови кори за производство.[3] Най-големи добиви (от 7 до 13 пъти по големи от тези на захарна тръстика) се получават от използването на водорасли.


Производство

По света


Производството на биогорива се намира в начален стадий - формират се демонстративни проекти, независими предприемачи се обединяват с правителствени организации за стартиране. Бизнесът с биогорива има гарантирани пазари занапред, тъй като ЕС има за цел достигането упортребата на 10% от горивата за транспорт до 2020 година. Постановление на правителството на САЩ за Енергийната политика изисква достигане на ниво на потребление на биогоривата от 4 милиарда галона през 2006 и 7,5 милиарда от 2012.

Големите нефтови компании като Shell, BP и химически гиганти като DuPont също имат своите демонстративни проекти и се очаква да бъдат много агресивни и бързи в действията си, когато големината на пазарите достигне критичната маса за бизнес от техният мащаб. [4]

Към Април 2009 година поради световния достиг на финансов ресурс породен от глобалното свиване на финансирането голяма част от проектите както на големи така и на малки компании биват отложени изцяло или временно. Другата главна причина е рязкото спадане на цената на нефта и другите въглеводородни суровини, което прави производството на биогорива нерентабилно.

В България


В България съществуват няколко производителя на биогорива, а други тепърва започват. Лукойл обяви на 20.04.2007, че започва монтирането на допълнителна производствена линия с използването на биосуровини. [5]

Начини на производство


Съществуват няколко основни способа за производство на биогорива.


Какво е биодизела?
Биодизела се произвежда от растително масло или животинска мазнина и се използва като заместител на минералния дизел. За да се произведе мазнините или маслата химически се променят към естери със свойства подобни на минералния дизел.

Биодизела често се смесва с минералния дизел като може да се използва до 5% с нормалните дизелови двигатели без да е нужна модификация. Биодизела е всъщност горящ метанол(моно-алкилов естер) или гориво базирано на етанолов естер направено от растителни или животински мазнини. Той е лесен за използване, биоразградим, нетоксичен, като при него липсва сяра и


аромати.

Какво е биоетанола?
Биоетанола е алкохол направен от захар, нишесте чрез процес на ферментация и дистилация и се използва като пълен или частичен заместител на петрола. Биоетанола има свойства подобни на петрола и затова се смесва с него. Често се смесва в малки количества 3-5%, въпреки че допустимия максимум е 10%.

Безопасност и околна среда
Биодизеловите емисии сравнени с петролнодизеловите емисии?
Използването на биодизел в обикновените дизелови двигатели намалява допълнително недоизгорелите хидрокарбонати, въглеродния монооксид и други частици. Освен това емисиите на серен оксид и сулфати(които допринасят за киселинния дъжд) са много по-малко в сравненине с петролния дизел.

Може ли да помогне да се намали "глобалното затопляне"?
Биодизела намалява СО2 емисиите с 78% в сравнение с петрола заради затворения цикъл на въглерода. СО2 който се отделя при изгарянето на биодизел частично се рециклира от растенията.

По-безопасен ли е от петролния дизел?
Изпаренията от биодизел вредят по-малко на човешкото здраве от петролното гориво. Ето някой факти: Причинителите на рака - полицикличните ароматни хидрокарбонати(PAH) и нитридните PAH(nPAH) съставки са намалени: PAH с 75-85%, бензоатрацена - 50%, nPAH: 2-нитрофлуорен и 1-нитропирен до 90%. Останалите nPAH са намалени до наличието на следи.

Съхранение на биодизела
Общо взето стандартните процедури за петрола важат и за биодизела. Горивото трябва да се съхранява на чисто,сухо и тъмно помещение. Материали за съхранение: алуминий, стомана, флуориниран полиетилен, флуориниран полипропен или тефлон. Да се избягват мед, олово цинк, тенекия и месинг.

Използване - въпроси
Намалява ли мощността на двигателя?
Може да имате загуба на мощ от 2-3%.
Увеличава ли се консумацията на гориво?
Не.
Каква е разликата между биодизел и масло от рапица?
Биодизела може да се използва навсякъде - единствено трябва да проверите съвместимостта на горивната си помпа и запушалките.
Маслото от рапица заради високия си вискозитет е нужно да се нагрее до 75 градуса за да е съвместимо със стандартните инжекционни помпи.

Производителност
Прилича на ниско-серния дизел като мощност, конска мощ, тяга и консумация на гориво.
Има по-висок цетанов номер от дизела.
Доставя подобрение в смазочността. Нива от 1% дават 30% растеж в хлъзгавостта(смазочността).
В студено време: Студеното време може да замъгли дори да желира дизела както и биодизела.

Предимства и недостатъци

Предимства


  • Производството на биогоривата ще допринесе за спадане емисиите на въглероден двуокис и други вредни вещества в атмосферата, допринасящи за глобалното затопляне.

  • Производството на биогоривата ще направи страните вносители на нефт (между които и България) по-независими от ОПЕК.

  • Производството на биогоривата ще въздейства благоприятно на заетостта в аграрните райони.

  • Производството на биогорива от целулозни суровини ще спомогне за залесяването на райони, които са били обезлесени заради използването на аграрни култури.

Недостатъци


  • Според някои изследвания отглеждането на култури, пригодни за производството на биогорива, изтощава почвата и водите.

  • Аграрното стопанство е един от най - големите замърсители на атмосферата c азотни съединения, които умножават парниковия ефект.

  • Спорен е върпросът за нетния енергиен баланс на технологиите за отглеждане на биокултури - т.е. дали производствения процес поглъща повече енергия отколкото добива.

  • Засега почти всяко производство на биокултури е субсидирано - т.е. получава се нарушение на пазарното равновесие, от друга страна почти всеки тип земеделство в ЕС и САЩ е субсидирано по един или друг начин.

  • Производството на биокултури повдига цената на земеделските култури, които биха били използвани за суровини в хранително-вкусовата промишленост или животновъдството - процес, който води до цялостно поскъпване на храните, предизвиквайки инфлация в икономиката.

  • Отглеждането на биокултури ще допринесе за тоталното изсичане на горите - процес, който е вече необратим, например в Бразилия и Индонезия

Отглеждането на биокултури ще изостри проблема с глада в бедните райони на света.]

Безопасност за хората
Биодизела не е токсичен. Леталните дози са повече от 17.4 грама на килограм тегло. В сравнение солта е 10 пъти по токсична.
Кожата: 24 часов тест показва че дразненето при биодизела е по-малко от 4% сапунен разствор.
Водна токсичност: незначителна.
Биологично расзпадане: Биодизела се разпада 4 пъти по-бързо от петролния дизел, за 28дена чистия биодизел се разпада 85-88% във вода. За сравнение декстрозата - се разгражда за същото време. Смесването му с дизел ускорява биологичното му разспадане. Например смес от 20% биодизел с 80% дизел се разспада два пъти по-бързо от чист дизел.
Точка на възпламеняване: Точката му на възпламеняване е над 200 градуса по Целзий. На петрола е 70 градуса по целзий. Затова биодизела е по-безопасен за съхранение и употреба.

Top of Form
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница