Какво представляват миазмите?



Дата09.09.2016
Размер223.78 Kb.
#8652
Какво представляват миазмите?

Защо са важни те? Основното нещо е скоростта на всеки един случай - начинът, по който протича всеки случай. Ако вашето лекарство е погрешно, но сте определили точно миазма, имате надежда пациентът да се оправи.

Донесох един случай, който прилича на Stram, но миазмът беше раков. Лекарите давали Stram, Bell. Важното е реакцията на ситуацията, модулът, по който реагира пациентът. Това е като кола, която върви с определена скорост и слагаме друго колело. Например, бързо лекарс­тво за бавни случаи или обратно. Както в следния случай - енергията на случая има сикотичен характер с редуващи се остри атаки. Целият пациент е болен, не една отделна част и всеки индивид има специфична болест - ако пациентът идва с физически симптоми, вие ще открие­те същите усещания на всички нива. Не можем да кажем, че с сикотичен на физическо ниво, а сифилитичен на умствено, защото нарушението е еднакво навсякъде. Трябва да разбираме как отделният пациент възприема целия свят.

Това, което усещате, това, което изживявате, се нарича усещане (sensation). Усещам се хванат, стегнат, завързан, чувствам се тежък или лек. Какво е усещането за сем. Solanaceae (Картофови)? Внезапна жестока атака. Трябва да имате това усещане за всяко лекарство от това семейство. Както при Elaps - чувството е, че "аз съм някой, голям, важен човек", но се справя с това "раково".

Ве11, Caps, Tab - всички са лекарства от сем. Solanaceae. Всички имат острото усещане за внезапна, остра атака, но по какво се различават? Миазмът е дълбочината и скоростта на усещането - как реагира на внезапната атака? Като при Elaps - вижда се усещането и това трябва да е раков миазъм.

Например, случаят с мъжа, който с много зависим от майка си (тя го защитава), не може да реагира, но има много агресивни реакции. Когато идват симптомите, има усещането, че не му стига въздух "Мога да се убия дори, за да избегна страданието". "Аз съм атакуван от човека, от когото търся протекция." Действието и противодействието са еднакви, но ако някой ти удари шамар и ти го убиеш, за такъв човек шамарът е все едно го убиват. Когато майка му му казва нещо, той реагира много жестоко към другите. Не може да диша, защото всичко в него е свито, смазано и в двете ситуации се задушава - това е туберкулинов миазъм. Атакуван от човек, от когото търси протекция до степен на притискане.

Belladonna e остър миазъм + сем. Solanaceaе. Ако отидете на бесилка, това е остра ситуа­ция или има бомба и вие просто бягате, следвайки своите инстинктивни усещания. Паниката от внезапна остра атака дава миазма, а начинът на реагиране - семейството.

Capsicum е малариен миазъм + сем. Solanaceaе.

Понякога някои държави имат доминиращ миазъм. Хората чувстват, че не могат да напра­вят нищо, чувстват се притиснати - туберкулинов миазъм. В Америка има раков миазъм -трябва да успее, трябва да бъде най-добър. Когато определени житейски ситуации (война,

икономически проблеми) преминават през дадена страна, това определя доминиращ миазъм. Много типичен пример за Сарs. - момче, което отива в колеж и трябва да живее в общежитие. Всички се събират и започват да преследват новака преди да бъде приет в групата, но той не може да направи нищо. Те непрекъснато го атакуват в ситуация, в която е слаб. При Сарs. имаме носталгия, защото поради тази причина то иска да си отиде в къщи. Има усещането, че е преследван (от внезапна агресивна атака). Различните лекарства са с различна скорост.

Tabacum е раков миазъм + сем. Solanaceae. Трябва да бъда в пълен контрол, когато съм атакуван внезапно и жестоко. За да покаже колко е смел, отива и се ваксинира пръв, пръв си подава ръката. Таb е в рубриката "смел, куражлия / courageous". Той е куражлия при внезапна­та атака, но след това идва страхът. Например, отива през нощта на гробища, но трепери. Непрекъснато се страхува, че ще загуби контрол. Идеята е "трябва да запазя контрол при внезапна, жестока, агресивна ситуация".

Каквото усещате и изживявате - това е усещането. Всичко е много важно. Миазмът е колко много, с какъв интензитет, колко остро или хронично, колко дълбоко или отчаяно реагира. Усещане и миазъм показват какво и как става при явлението. Те са неделими. Например, чув­ството, че трябва да пазя контрол по време на внезапната атака. Или жирафът е високо живот­но - животно и високо са неделими.

При всяко нещо, при всеки индивидуален сън, делюзия, ситуация какво (what) представя усещането (sensation); как (how) представя миазма; къде (where) представя потенцията.

Възможни ситуации:

Внезапно (sudden) - това е бомба - остър миазъм

Критична ситуация (critical) - може би можете да направите нещо, (например, "Титаник" потъва) - тифоиден

Мъчителна, тормозеща (harassing) - малариен

Възможност (possible) - псора

Съмнителна (doubtful) - трихофития

Фиксирана (Fixed) - ако се усещаш много слаб

Трескава (Hectic), крайна - например, трябва да направите нещо много бързо - аз съм стар мъж и съм изхарчил всичките си пари, а имам още толкова години и нямам пари - трябва да направя нещо много бързо.

Противна (disgusting)-лепра

Хаотична (chaotic) - рак

Безпомощна (helpless) - сифилитичен

Хектична - напрегната програма - трябва да се направи нещо, но те притиска времето. Хаос - всичко е в хаос, безнадеждна ситуация - сифилитичен миазъм. Традиционно миазмът се свързва с определен вид информация, като има същата дълбочина и място.

Остри инфекции - остър миазъм. Псора - скабиес. Гонорея - сикоза. Сифилис - сифили­тичен миазъм.

Всяка инфекция има определена скорост и начин на реакция. Критичната ситуация е ти­фоиден миазъм - ако нещо е критично, ако не го направя навреме, ще бъде опасно. Малариен миазъм - непрекъснати атаки. Псора - нещо е възможно. Трихофития - съмнявам се дали мога да го направя. Фиксация - сикоза - избягвам да се сблъсквам с ограниченията си, за да не покажа своята слабост. Хектична -туберкулоза - чувстваш, че си притиснат, че се задушаваш. Не обичат тесни пространства, искат да дишат. При туберкулозата не можеш да дишаш. Отв­ращение е лепрозен миазъм - "проблемът е в моята ръка, а аз го търся отвън". Проблемът е вътре в нас, а ние го търсим навън.

Миазмът не зависи от ситуацията. Трихофития - мисля, че е възможно, надявам се да се спра-

вя, приемам ситуацията и не мога да го направя, след това се връщате отново в надеждата, че ще го направите. Ако сте в псора - смятате, че ще се справите. Ако сте в сикоза - ще се провалите.

Острите инфекции са предимно при малки деца. Много често хора, които имат остър ми-азъм, реагират като деца. Реакциите отговарят на менталната възраст на човека.

Трихофития отговаря на тийнейджърска възраст - имате пъпки, те няма да ви убият, но се опитвате да ги махнете, след това се отказвате и пак отново. Това е редуване на надежда с фиксирана ситуация (hope and fixed).

Паника и надежда (panic and hope) -тифоиден.

Фиксирана ситуация, редуваща се с пристъпи на паника (fixed with attacks of panic) - малариен.

Усещам се ограничен, от мен се очаква да се справя по-добре и се разтягам извън своя капацитет (limited and unreal expectation) - раков миазъм.

Туберкулиновият миазъм се усеща ограничен и това ще го доведе до смърт, трябва да разкъса ограниченията (limited and dead end).

Чувство, че е мъртъв и че е преследван (dead end and pursued) - лепра.




 1. Остър миазъм

внезапна огромна опасност

остра интензивна заплаха

заплахата трябва да е много силна и внезапна

Ако се уплашите от мъртво куче, това остър миазъм ли е? Може да е мъртво, но вие се страхувате много. Нищо не е навън от нас - това са хора, които пищят като видят хлебарка и искат да я убият като Bell. Имат желание да убият жестоко.

Има два изхода, два начина на справяне с острата ситуация - да се справиш или да се провалиш.

Успешно справяне:

може да избяга

може да излезе извън себе си (напада те тигър и ти се бориш със свръхусилия). Действи­-
ята са инстинктивни.

Провал на острия миазъм:

-ступор

- неподвижен



Т.е. или трепериш на едно място или предприемаш инстинктивни действия.

Възраст: детство. При такива хора има нещо детинско. Игра: хвърляне на детето във въздуха и хващане отново. Поведение: безпомощен и всичко е наред, когато опасността премине. Патология: панически атаки, внезапни пристъпи, апоплексия, мания, треска. Картина: експлозия, земетресе­ние. Картината на ситуацията е "като че ли" (as if). Те реагират все едно, че е избухнала бомба.

Лекарства: Aconite, Stramonium, Hydrogen, Arnica, Belladonna, Veratrun, Lithium carb., Strychnine.

Ключови думи: остър (acute), внезапен (sudden), силен (violent), паника (panic), опасност (danger), противодействие (reflex action), бягство (escape), безпомощност (helpless), ужас (terror), лудост (insanity), детски (infant), уплаха (fright), силен страх (horror), тревога (alarm), буря (storm), инстинктивни реакции (instinctive reactions).

Случай на обсесивно-компулсивно разстройство.

Obsessive- обхванат, обзет (импулс, например, във влака "сега ще скоча"); compulsive -

натраплив, непреодолим импулс, внезапна мисъл или действие, които се повтарят. Това са много разстройващи неща. Не може да мислите за тези неща ясно и да сте щастлив. Например, много религиозен човек върви по улицата и си мисли, че вижда гола жена на улицата или пък жената върви и мисли, че вижда гениталиите на всеки мъж. Цялата енергия на пациента се използва, за да изхвърли тези мисли, той има усещане за реалността, опитва се да се контролира, но не може. За да запази контрола, започва да прави точно определени неща - да проверява нещо, да си мие ръцете. Ако не върши нещо, не се чувства добре, това са компулсивни действия - като го напра­ви, за известно време се чувства добре. Понякога го прави, защото смята, че ще се случи нещо лошо, страхува се от последствията и прави едно и също нещо. Това не е като шизофрения. Тук може да бъде постигнато нещо, докато при шизофренията вършат толкова неща, че не могат да си вършат рутинните задължения. Например, отвращения от екскрециите на тялото - урина, изпражнения, мръсотия или жена, която се отвращава от своята левкорея.

При обсесивно-компулсивното разстройство хората се страхуват, ако не вършат тези действия:



 • трябва да правят нещо симетрично;

 • много от тези хора се занимават с религия;

 • имат щастливи и нещастни номера;

 • нервно състояние като пред изпит.

Трябва да се навлезе по-навътре, да се навлезе в симптомите на пациента. Много често тези обсесивни мисли са свързани със секс или агресия; с музика, с определена песен, която се върти в главата. Но ако лекарството е подбрано върху израза, проявата, то няма да е точното лекарство. Например, ако проверява вратите, трябва да се разбере защо го прави - дали защо­то се страхува от крадци, защото забравя, защото е отговорен и т.н.

Те извършват ритуалистични действия: чистене, събиране, да докоснат нещо, да пипнат няколко пъти, да се изповядат, страхуват се от своята вътрешна агресия и когато докоснат някого питат "дали те нараних?"; разстроени са от тези мисли.

Този пациент много внимаваше да не бъде записан на видео на проследяването. Дошъл на консултация, защото имал проблем в три области:


 • трябва непрекъснато да се моли на Господ;

 • че ще умре като стар човек на улицата;

 • страх от дявола.

Пациентът казва, че от детството си бил ужасяван от свърхестествени неща (остър миазъм). Това са страхове на дете, той е ужасен от нещо остро. Когато започва да говори, той говори за страхове - това е детски елемент. Много е важен интензитетът - може да се каже "ужасявам се от Бога" и "страхувам се от Бога". Като ученик е участвал в пиеса "Плати дълга си към дявола". Тук дава повече информация какво е за него дяволът. Той не иска помощ от дявола, за да не се върне дяволът и да поиска да си плати дълга. Това говори много за неговата чувствителност - има неща в него или неща извън ситуацията, които трябва да открием. През целия си живот се страхува. Не му се учело, искал да има апаратура, за да влязат книгите в неговия ум и да не учи. Иска всичко да става много бързо. "Ужасих се какво съм искал. Знаех, че това е нещо зло."

Когато докоснете най-трудната и най-чувствителна част на вашия живот - човекът се ус­михва (говори за страховете си и се смее). Опитва се да прикрие какво ще стане, ако дяволът ще ти помогне - това е лошо, това е небожествено, ще бъде наказан или ще бъде слуга на дявола. Опитва се да изглежда лековато, да покаже, че уж не го засяга.

Какво означава да бъде слуга? "Ако стана слуга трябва да правя това, което ми се казва п няма да се чувствам свободен и мога да бъда хвърлен в ада." Той е хиндуист, а казва, че ще бъде накаран да направи това, което дяволът му казва. И ето всички християнски доктрини, които са му наложени. Какво разбира той под християнски доктрини и какво общо има неговата болест с това? "Това цялото нещо ме изпълни с огромно чувство на ужас (terror)." След това, което се с случило в детството му е бил добре за няколко години.

Не е виждал баща си, защото е починал, когато е бил много малък. Всички финанси са в ръцете на майка му. Тя го контролира, макар че не живее с нея, той е финансово зависим от нея. Харчел за 1 месец пари, необходими за издръжката на 5 семейства. Казал на майка си "дано умреш". "Оттогава все едно, че има полицай в мен, който непрекъснато ме проверява­ше." Буден ли сте в една ситуация или сте нащрек - правите усилия да не допуснете критична ситуация (т.е. това е подостра ситуация). "Не мога да бъда свободен дори в собствената си къща" - иска да е свободен. Не иска помощта на дявола, за да бъде свободен, точно обратното - ако поиска помощ, ще стане слуга на дявола. Моли се на всички божества (в Индия има много божества). Ядосва се, че не е свободен и трябва да прави много ритуали.

Има сънища, че вижда дявола отсреща в огледалото. Мрази филми за Дракула от дете. Друг сън - разхожда се и изведнъж вижда, че върви в стъпките на гигант.

Като дете тормозел слугите. Бил тиранин, но "в същото време бях много добър по душа". Искал всичко да става изведнъж, много е нетърпелив. Ако се върне при майка си, трябва да бъде изискващ или да бъде под нейно влияние. Страхува се от окултни неща, от Дракула.



Разбиране на случая:

 • има страх да не продаде душата си на дявола;

 • като дете е бил много изискващ и иска всичко да става веднага - страхува се да не би в
  такъв момент да е помолил дявола за услуга.

Т.е. ако не предприемем правилна стъпка, става много опасно, следователно са необходи­ми интензивни усилия. За да се достигне състоянието на комфорт, трябва да се положат много усилия. Например, пациентът не се чувства удобно в своята спалня (имало портрет на почина­лия му баща на стената) - спалнята е място на комфорт. Майката е тиранин, но той има нужда от нея, защото тя му дава пари, но се страхува да не бъде вързан. Усещането е, че си вързан и не си свободен, "а с майка си не съм свободен, с религията също се чувствам вързан". Това е тифоиден миазъм. Внезапен страх - трябва да направя нещо спешно, преди да бъда вързан, преди да бъда взет от дявола, трябва да положа бързи усилия.

Mancinella 1 М 5 дози за 2 години.



Рубрики

 • тъга, със сексуална възбуда / sadness, with sexual excitement

 • тъга, през пубертета / sadness in puberty

 • носталгия / nostalgia

 • страх, нощем / Fear, night

 • страх от призраци / Fear, ghosts

Усещане: вързан -развързан.

Пасивна реакция - вързан е и не може да направи нищо.

Активна реакция - бориш се да се освободиш.

Компенсация - чувства се свободен и несвързан. Например, компенсираната Са1с. казва, че не се страхува от филми на ужасите. Croton tiglium е остър миазъм - заплашван да не бъде вързан внезапно, затова Croton е в рубриката "Танцува, вместо да си върши работата". Mancinella е в тифоиднпя миазъм - трябва да се освободя веднага, защото животът ми е в опасност. Малариен



 • Cascarilla. Тубсркулинов - Аса1урha indica - притиснат, задушаващ се, защото е вързан. Раков

 • Euphorbium - вързан съм, но не трябва да губя контрол. Лепра - Hura - аз съм вързан, защото

съм прокълнат, изхвърлен. Сифилис - Stillingia - напълно съм разрушен от тази ситуация.

Mancinella е показана при психически нарушения. Свързва се със страхове, обсесия, де-люзии, хистерия, детето има силни страхове от филми на ужасите. Не съм свободен да правя каквото си искам - аз съм под командите на дявола. Това е идея за демонично обсебване. Сексуални натрапливости и страх, че ще полудее. Усещане, че мозъкът му ще стане па парче­та, че ще избухне. Страхове: от дявола, от зло, от лудост, от тъмно, от призраци, от грях, от зли сили. Натрапливи разстройства, повтарящи се опити за самоубийство. Оплаквания след фил­ми на ужаси, симптоми през пубертета и менопаузата. Горещи са. Движението ги подобрява -ако си вързан, си по-добре, когато се движиш. Хиперсексуалност, сексуални перверзии.

Mancinella е забранената ябълка, ябълката на греха. Християнски доктрини. Идеи да се опита забранения плод. Така има раздвояване. Ядрото на лекарството е невъзможност да кон­тролират злото.

2. Тифоидеи миазъм

-леглото потъва, корабът потъва



 • загуба на позиция на комфорт

 • внезапна загуба, бизнес-провал

 • критичен период

 • необходимост от бързи действия, критична ситуация.
  Провал:

 • колапс

 • неактивен, предава се, губи битката, потъва

 • няма активност, няма воля, няма усилия
  Успех: (Това не е екстремална ситуация.)

 • интензивно кратко усилие (do or die - направи го или умри)

 • нетърпеливи, изискващи, искат всичко да стане незабавно

 • да се върнат на това ниво на комфорт

Nux-v - някой ми е взел леглото, трябва да го изкарам оттам. Шок е основното усещане при сем. Loganiaceae. При Ignatia това е смърт. Nux-v. не може да контролира ситуацията и трябва да действа бързо, за да достигне до това, което иска - искам всичко и то точно сега.

Възраст: детство (1-12 г). Игра: криене и търсене. Отношение - ако някак излезем от ситуацията- всичко е наред, ако не успеем - потъваме. Затова са необходими усилия, докато стигнеш до покоя. Това е пожар.

Патология: подостри проблеми, криза. Картина: къща обхваната от пожар, крах на стоко­вата борса.

Лекарства: Nux vomica, Chamomila, Phosphoric acid, Baptisia, Helleborus, Carbo-veg., Paris, Rhus-tox, Bryonia, Sulphuric acid, Hyoscyamus, Ipeca, Pyrogen

Ключови думи: криза (crisis), интензивно (intense), потъване (sinking), възстановяване (recover), дете (child), интензивно кратко усилие (intense short effort), тифоиден (typhoid), подос­три (subacute), спешен случай (emergency), носталгия (homesick), интензивна борба (intense struggle), критичен период (critical period), колапс (collapse), достигане на позиция (reaching position), нетърпение (impatience), изискващ (demanding)

3. Псоричен миазъм

Усещане при псора:

- проблемът е решим
-оптимизъм


 • има нужда от усилия, но това е в моите възможности
  Успех:

 • прави усилията

 • постига това, което иска

Колкото по-дълбоко отиваме навътре с миазмите - толкова повече проблемите са вътре в хората. При псорика проблемът не е в него, а извън него - сменя си работата, прави го. Неуспех:

 • предава се лесно

 • отчаяние, че няма да се възстанови

 • няма самочувствие

Възраст: тийнейджър. Игра: скейтборд. Отношение: ако направи усилието, ще го постиг­не. Патология: функционална патология. Картина: тийнейджър, който кара кола. Лекарства: Sulph, Psor, Calc, Lyc, Cuprum-met

4. Трнхофитиен миазъм

Това са гъбични инфекции по кожата, които образуват кръгови лезии.

Усещане:

-трудна ситуация



-борба, опитване

 • редуване на борба и предаване.
  Ключовата дума е "опитване".
  Провал:

 • губи надежда

 • седи без да прави нищо

 • не опитва повече

Но обикновено се редуват успех и неуспех

Възраст: 20-30 години. Игра: нагоре-надолу (люлка). Отношение: аз трябва да опитам, ако успея, ще достигна, ако не успея - ще си остана там, където съм.

Патология: херпес. Картина: човек, който иска да се научи да плува или иска да отслабне.

Лекарства: Calc-sulph, Ringworm, Calc-sil, Mag-sulph, Sarsaparilla, Taraxacum, Actea spicata.

Ключови думи: опитване, предаване, приемане редуващо се с опитване, приемане редуващо се с усилие, раздразнение, тинеа - гьбична инфекция, акне, херпетичен, дискомфорт .

5. Малариен миазъм

Вижда се при Сосс., че е затиснат в ситуация от неговия началник и майка му.



 • затиснат и подложен на постоянни атаки
  -ограничен

 • заседнал
  Успех:

-да приемеш ситуацията и да не се бориш -да се ядосват периодично

- пристъпи на гняв, като той се справя, като приема ситуацията, но периодично изпада в гняв

Провал:


 • оплаква се (като China)

 • нищо не е хубаво

 • нещастен, фрустриран, недоволен

 • нищо няма стойност, нищо не е достатъчно добро

 • пристьпни страхове и фобии

 • умислен, в мрачно настроение

Възраст: детство до средна възраст. Този мназъм е комбинация между остър миазъм и сикоза. Игра: сляпа баба. Отношение: трябва да го понеса, защото съм ограничен, т.е. зависим.

Патология: мигрена, невралгия, ревматизъм, мениеров синдром, глисти, астма, колит, ко-лики. Картина: човек зависим от работата си с гаден бос: Пепеляшка - чака да дойде принца, но доведените дъщери я тормозят непрекъснато, затова си фантазира като China. China и Coff принадлежат към сем. Raubinaceae - търсят стимулация. Какво стимулира човек, когато е в ситуация, в която не може да направи нищо - фантазират, градят въздушни кули.

Лекарства: China, Spigellia, Cina, Antimonium crudum, Sambucus, Nat-mur, Colocynthis, Capsicum, Eupatorium perfoliatum, Ranunculus.

Имах пациентка с повтарящи се мигренни атаки - взе Spigellia с много добър резултат. China -стои и си въобразява, и чака принца да дойде. Nat-m. - зависиш от тази връзка, а си разочарован.

Ключови думи: заседнал, възобновяваща се атака, преследване, нещастен, злочест, колика, невралгия, пристьпно, надменен, неподчинение, малария, глисти, миг­рена, периодично, измъчен от постоянни нападения, възпрепятстван, редуване на пристъпи на възбуда и между тях - приемане на ситуацията.

6. Сикотичеп миазъм

Има някаква слабост в мен, която трябва да прикрия, тази слабост е фиксирана - това е моят проблем, не се боря с нея, не я променям, просто я приемам. Избягват ситуации, в които да я показват.

Успех:


 • да си способен да прикриеш слабостта

 • фиксирани идеи и ритуалистично поведение

 • всичко е покрито, скрито

 • свръхчувствителност към някои неща, които избягват, това ограничава успеха им.

Неуспех:

 • чувство за вина, самообвинение

 • обвинение.

Възраст: 35-50 г. Игра: покер (не си показваш картите). Не мога да се променя, но няма да позволя на другите да видят тази слабост.

Патология: астма, брадавици, невроза - слабо място. Картина: човек, който практикува професия без съответната квалификация - трябва да прикрие това. Много невротици имат ограничен живот.

Лекарства: Thuja, Nat-sulph, Sabadilla, Lac caninum, Gelsemium, Medorrhinum, Pulsatilla, Sanguinaria, Silicea.

Ключови думи: фиксиран, скрит, прикрит, виновен, крие се, има тайни, брадавици, тумори, гонорея, невроза, фиксирана слабост, избягване, приемане , средна възраст .


7. Раков миазьм

Усещане:


- приемане на задачи извън възможностите.

- нещата излизат извън контрол и всичко ще бъде разрушено, ако не успея да задържа контрола.

-тотален хаос


 • разпадат се
  Успех:

 • разтяга се извън своите възможности, за да държи всичко под контрол.

 • перфекционист и придирчив

Провал: всичко е извън контрол и аз не мога да направя нищо

Възраст: 60-70 години. Игра: въжеиграч (човек се разпъва до безумие, за да контролира ситуа­цията). Картина: дете при родители-алкохолици. Усеща се много отговорно, за да може да се спра­ви със ситуацията. Стават по-предпазливи, отколкото е характерно за възрастта им. Патология: рак.

Лекарства: Carcinosin, Ignatia, Staphysagria, Conium, Nitric acid, Arsenicum, Kali-ars, Ruta, Anacardium, Argentum nitricum. Nitricum означава усещане за опасност, криза и трябва да дейс­тва.

Ключови думи: контрол, перфекционизъм, придирчив, свръх-възможности, свръхчовек, рак, големи очаквания, хаос, ред, разпъване над възможностите, загуба на контрол, самоконтрол.

Пациентка Agnus имала сън - очакват от нея да лети, а тя ще ги разочарова, че не може. Усещането при нея било, че когато върви по улицата, тя ще чувства сексуална възбуда от всички мъже по улицата. Спира да се разхожда, защото не може да контролира страстите си.

Друга пациентка Agnus - съпругът й починал преди много години. Нощем има сексуални сънища, че прави секс с някой друг. Плаши се и пие сънотворни - имаме контролиране на страстите и страх, че ще загуби самоконтрол.



8. Туберкулинов миазьм

Усещане:


 • кашлица и задушаване (хванат и се задушава)
  - притиснат

 • всичко се стеснява навътре и ме притиска

 • не ми стига времето
  Успех:

 • бързо гледаш да излезеш от ситуацията. Туберкулиновият и тифоидният миазъм са ост­ри и трябва бързо да действаш (не мога да дишам).

 • хвърляш всички усилия.

Неуспех: предавам се и настъпва тотално разрушение.

Възраст: 60-70 г. Игра: да удари часовникът. Няма време, трябва да направя много за крат­ко време, бързащ, прибързан.

Патология: синдром на дефицит на вниманието, туберку­лоза, астма. Картина: евреи в нацистка Германия преди Втората световна война.

В Индия имаме много случаи, когато момичето отива в къщата на свекървата. Там има много очаквания, много изисквания - иска да се махне от това място, но няма добро образова­ние. Забременява, иска да се махне от ситуацията и ражда хиперактивно дете. Майката го предава на детето си, а може би е и обратното. Имах за пациент едно много хиперактивно дете - бащата беше лекар, той доведе детето. Аз предпочетох да видя и майката. Тя имаше много белези от акне и непрекъснато си играеше с кърпичката в ръцете. Имала епилепсия по време на бременността. Kali-brom има акне, което оставя белези и прави непрекъснато нещо с ръцете си. Майката е била гинеколог и когато била бременна се случило трудно раждане, бебето умряло и тя имала силно чувство за вина. С Kali-brom детето се оправи от 2 дози. Kali-brom е по-скоро сикотично лекарство. На вчерашният пациент с властната майка дадох Са1сагеа iodata, поради чувството на атака и защото темата за взаимоотношенията е тема на халогенните елементи.

Лекарства: Baccilinum, Calc-phos, Phosphor, Drosera, Tarentula, Abrotanum, Bromium, Arsenicum iodatum.

Ключови думи: трескав, хектичен, интензивна дейност, задушава­не, хванат в капан, ограден, промяна, активност, свобода, предизвикателен, туберкулоза, потискане, притискане, желание за промяна.

9. Лепрозеи миазъм

Усещане: хванат, изхвърлен в ъгъла, мръсен, отвратителен, противен, отхвърлен от всич­ки, всички се гнусят от него. Успех:



 • избягва хората и се чувства по-добре сам

 • гледа с презрение на другите или другите гледат с презрение на него. Например, "тя е
  толкова отвратителна" - слагаш себе си в по-горна позиция.

Неуспех:

 • самоубийство или да убиеш друг човек

 • много отчаяние

 • хапе, разкъсва се

Възраст: старческа възраст. Игра: садизъм и перверзни. Отвратителни - да причинявам болка на другите. Аз съм отхвърлен от обществото и няма надежда за мен да бъда приет. Реакция: да избягва хората и да се отвращава от себе си.

Патология: гангрена, която мирише отвратително. Картина: парализа, незадържащ стар човек, отхвърлен в ъгъла.

Лекарства: Secale, Curare, Leprominium, Aloe, Iodum, Hura, Hydrastis, Coca, Sepia, Sol-t-ac (соланин от прорастнали картофи - давах на пациент, който имал сън, че яде човешко месо). Sepia е сико-сифилитично лекарство.

Ключови думи: отвратителен, презрение, изолация, увреждане, огромна безпомощност, силен натиск, мръсен, преследван, разкъсва себе си, хапе, отча­яние, отхвърлен, садизъм, отвращение, ненавист, ограничен , изгнаник.



10. Сифилитичен миазъм

Усещане: няма надежда, проблемът вече е твърде тежък, нищо не може да бъде направено, това е единственият изход, не мога да се разтегна повече. Това са кралете, които носят цялата отговорност. Всичко е балансирано, може единствено да се чака компенсация за всичко при следващото раждане.

Успех:

- лидер, крал, във висока позиция



- на върха
Провал (цената):

 • самоубийство, убийство

 • саморазрушаване

 • алкохолизъм
  - пълно отчаяние

- кататония, пълно безразличие, апатия, оттегляне. Това е шизофрения - тя е сифилитич-
на, много дълбоко нарушение.

Възраст: над 80 г. Игра: да играеш шах с компютър. Отчаян, безнадежден, нещата са безнадеждни, но нека да направя най-доброто.

Патология: язва, сърдечни инфаркти, шизофрения, парализа. Картина: капитан на потъ­ващ кораб, който трябва да положи отчаяни усилия в една отчаяна ситуация - хората се паникьосват, а той трябва да задържи всичко.

Лекарства: Syphilinum, Aurum, Plumbum, Platina, Dendroaspis, Hepar, Phytolacca, Echinacea.

Ключови думи: деструкция, убийство, самоубийство, язви, всичко, тотално, невъзможно, отчаяние, психоза, унищожение, опустошение.

Всички ключови думи са изведени от много случаи.

Laс-с. е сикотично лекарство. Аmbrа е повече към лепрозния миазъм.

Повечето от птиците на земята са лепрозен миазъм. Всъщност животните, които не са на земята - животните в морето, подземните животни, плъх (Ratus). Лекарства от птици има: от врани, гарги, орел.

Повечето паяци са туберкулинов миазъм.

Повечето змии са сико-сифилитичен миазъм. Naja, Elaps - раков миазъм.

Лекарствата от бозайници спадат към различни групи: Lac humanum е трихофитийно ле­карство. Lac defloratum - малариен (експлоатирани и безпомощни), Lac fellinum - раков, Ambra - лепра, Lac leoninum - сифилитичен. Lac Delphinium много наподобява Phosphor и е туберкулинов миазъм.

Не всеки, който се чувства мръсен е лепрозен. Трябва да има отвращение - не може да има около тях някой, докато ходят до тоалетна - Ambra.

СЛУЧАЙ:

32-годишен мъж, инженер, страда от шизофрения. Бащата на пациента е един от най-богати­те хора в Индия. Бащата ми каза по телефона, че синът му няма да бъде много съгласен да говори с мен. Какво е хобито му? "Искам да се намираме в добра обстановка." Имал чувството, че всичко му въздейства. Това, че лесно се засяга, говори за растително лекарство. Може да пренесе страданието. Иска да измисли уреди, които да запазват тялото с надежда, че ще се изобрети машина за съживяване на тела. След като не прави нищо добро, защо да живее. "След като умра, ще се пренеса в друг живот." Казва "Аз съм лош, може би в следващия си живот ще бъда някакво червейче в мръсен басейн." По онова време имаше един случай с лош богат човек, когото хвана­ла полицията и там са използвали различни методи на мъчение, за да си признае.



Пациентът ходи да се изповядва. Виждате едно нещо - колко е чувствителен към околната среда, иска да живее в по-добра среда. До 16-годишна възраст е бил много добро момче, но проблемите започнали след като отишъл в университета, където имал лош успех. Много се дразни, ако някой се приближи до съпругата му. На следващия ден дойде баща му и ме попита защо съм му задавал тези въпроси.

Резюме:


 • свръхчувствителен към всичко, чувства, че всичко ще му навреди

 • смята, че му няма нищо

 • пази дистанция от хората, не допуска никой до себе си, държи се, сякаш е наранен

 • подозрителен към мъже

 • иска собствено място, говори за лично пространство, за да не го нарани някой.

 • усеща се специален

Рубрика: раздразнение, отпраща доктора.

Изписана е Аrniса 1М няколко дози.

Трябва да бъдат разбрани умът и тялото, защото те изразяват жизненото усещане. Затова трябва да имаме няколко качества:


 1. Не правете хомеопатията ваша професия. Обичайте я и я практикувайте от сърце.

 2. Трябва да имате желание да помогнете на пациента.

 3. Трябва да чувствате пациента (емпатия), това не е съчувствие (симпатия). При емпати-
  ята съществува само един човек, тогава съществува само пациентът - трябва да усещате със-­
  тоянието на пациента.

Качествата на добрия лекар са: вътрешно желание да помогне, способност към емпатия, да не съди, пълно чувство на приемане, неограничено добро отношение към пациента, да обичате субекта.

Важност на причинните фактори

Някои заболявания се провокират от определени ситуации - любовно разочарование, скръб, травма. Това са клинични данни, а не са от доказване, така че трябва да изучите всички лекар­ства от тази рубрика. Понякога може да се получи състояние Arnica и без да има травма. Например, пациент, който е напуснат от жена си, имал усещане, че някой му е нанесал удар в корема - лекарството е Bellis perrennis, раков миазъм. Helleborus е лекарство за травми на главата (като Arn.). Hell принадлежи към Ranunculaceae, семейство, което има изключителна сензитивност, усещане, че нервите са оголени, болезнена чувствителност на нервите. Но Hell е най-нечувствителното растително лекарство в Материя Медика. "Очите са нормални, но не виждат, ушите са нормални, но не чуват". Zinc провокира възбуда. Aconite провокира насилие. Hell провокира тъпота, когато си отрязан, откъснат - ако си чувствителен и не можеш да понесеш нещо, ти се оттегляш.

За разлика от него Arnica е много чувствителна. Усещането за сем. Compositae е: травма, нараняване, шок, изгорено, страх да бъдат докосвани, наранявани, приближавани. Пасивна реакция: изтръпнал, безчувствен, ступор, каталепсия. Активна реакция: докосване, наранява­не на другите, грубост, жестокост, удря. Компенсация: аз съм издръжлив човек - мога да поне­са всичко без да бъда наранен.

Остър миазъм - Arnica, Calendula

Тнфоиден - Chamomilla

Трихофития - Taraxacum

Малариен – Cina, Eupatorium

Сикоза- Senecio

Туберкулинов - Abrotanum

Раков –Bellis-p

Лепрозен – Lacuca, Inula, Lappa



Сифилитичен - Echinacea
Каталог: download -> literature
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Конкурс за певци и инструменталисти „ Медени звънчета
download -> Огнената пещ
download -> Задача Да се напише програма която извежда на екрана думите „Hello Peter. #include void main { cout }
download -> Окс“бакалавър” Редовно обучение I до III курс
download -> Конспект по дисциплината „Екскурзоводство и анимация в туризма" Специалност: "Мениджмънт в туризма"
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”
literature -> Жизнената сила” през погледа на органона консултант: Маргарита Горанова 29 октомври 2007, София въведение


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница