Категориите на конкурса са четири, като общините имат право да кандидатстват в повече от една, ако имат постижения в няколко областиДата25.10.2018
Размер67 Kb.
#99070
23 март 2016 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 14:00 часа)


Съдържание:


www.bnr.bg 1

www.bnr.bg 1

www.dariknews.bg 3

www.dariknews.bg 3
www.bnr.bg, 23.03.2016 г.

http://bnr.bg/sofia/post/100672601
Френското посолство организира конкурс за най-екологична община
Добрина Добрева

Френското посолство и Френският институт в България, в партньорство с няколко министерства, организации и асоциации, организира конкурс "Екообщина". Целта на инициативата е да разгледа устойчивите практики на българските общини и да награди тези, които се справят най-успешно.

Категориите на конкурса са четири, като общините имат право да кандидатстват в повече от една, ако имат постижения в няколко области.

За да бъде максимално обективно, във всяка категория ще бъде определен победител от община под 10 хил. и над 10 хил. жители.

Отличените сред общините ще получат трофей "Екообщина" и възможност за двама представители от общините да участват в четиридневно учебно пътуване във Франция. Например, победителите в категория "Устойчива мобилност" ще посетят два града, един голям и един по-малък, за да се видят френските решения в областта.

Още подробности може да чуете от Добрина Добрева.


Снимка – Ксавие дьо Кабан
www.bnr.bg, 23.03.2016 г.

http://bnr.bg/post/100672625/i-balat-prodaljava-ili-kakvo-se-sluchi-sled-promenite
И балът продължава” или какво се случи след промените
Венета Павлова

Със сигурност един от най-стойностните документални филми, представени в ХХ юбилейно издание на София Филм Фест, е лентата „И балът продължава” на режисьора Георги Балабанов. Той е възпитаник на НАТФИЗ. През 80-те години заминава за Париж, там създава поредица от документални филми, които му носят награди от фестивалите в Оберхаузен, Венеция, Париж, Ню Йорк. Ще припомним, че миналото издание на феста бе открито с неговата игрална творба „Досието „Петров”, в която сценарист е носителят на „Оскар” Жан-Клод Кариер. Новият му филм, най-общо казано, е посветен на София – като образ на промените в Източна Европа. За тези промени в лентата разказват вечният дисидент Николай Колев-Босия и неговият приятел Красимир Райдовски – бивш разузнавач от Държавна сигурност, психиатърът Николай Михайлов, известен анализатор на обществените явления от психологическата им страна, бившият депутат Павел Чернев, който почина тези дни, телевизионният водещ Мартин Карбовски, известният попфолк изпълнител Азис...

Трябваше да се спра в някакъв момент на хора, които познавам, с които влязох в контакт и с които моята човешка връзка във времето се състоя. Това все пак беше един относително дълъг период на работа, в който се установяват връзки, ражда се доверие.

Сред основните герои на лентата е и Елена Ацарова, която провежда социологически проучвания в столицата. Тя работи в този сектор близо 10 години. И допитванията, които прави, често разкриват бедност, липса на перспектива.

Моята задача да правя тези проучвания се дължи на личната ми амбиция за превъзпитаване на обществото и замисляне на хората върху това кой съм аз, щастлив ли съм, как съм се чувствал през изминалата година, отговорен ли съм за това, че не съм отишъл да гласувам, какво би се променило, ако аз заема някаква гражданска позиция. За мен това е моят начин да дам приноса си към хората и за обществото, да ги накарам да се замислят. И, може би в някакъв момент хората, които управляват тази държава, наистина ще се загрижат за положението в страната.

Филмът е копродукция на България и Франция. Както посочва изпълнителният продуцент на лентата Александър Донев, тя е изцяло финансирана от авторитетната френска обществена телевизия АRТЕ. Основен продуцент е Елен Бадентер със своята фирма Ladybirds Films. Госпожа Бадентер е смятана за един от най-активните продуценти в съвременното френско документално кино. И още нещо: тя е с български корени. Филмът е подпомогнат също от Френския национален филмов център и още няколко финансови институции, но е заснет изцяло в България.

Майка ми, имам този късмет, е българка – разказва Елен Бадентер на български. – Баба ми и дядо ми са българи. И аз като малка всяка година идвах в България. От 15 години не съм идвала тук. Когато моите баба и дядо починаха, спрях да идвам. Ако разказвам това, не е само за да говоря за себе си, защото това не е много интересно, но просто искам да кажа, че във Франция аз съм французойка, баща ми е французин. Но когато се говори за България, винаги моят интерес се събужда. И когато Георги Балабанов дойде в моя офис, ми представи своята идея за филм, който иска да направи. Каза ми, че иска да разкаже за София, за хората, които живеят в нея, за историята на страната, която се концентрира в това място.

Към каква публика е адресиран филмът? Според Георги Балабанов публиката в Париж е виждала в него Франция например. А на неотдавнашния фестивал за документално кино ZagrebDox един млад режисьор му казал: „гледах филма, същото е като у нас”.

Снимки: siff.bg
Две снимки – без текст
Снимка - Кадър от филма „И балът продължава”
www.dariknews.bg, 23.03.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561553
Ученици се впускат във франкофонско рали
Деветото издание на Франкофонско рали ще се проведе от 14.00 часа днес във Варна. Инициативата се организира съвместно от Френския институт България и Алианс франсез Варна, в партньорство с Община Варна и в подкрепа на титлата „Варна - Европейска младежка столица 2017".

Събитието е част от програмата за месеца на Франкофонията в много български градове - Благоевград, Стара Загора, Бургас, София, Велико Търново и други.

Проявата е насочена към ученици от 8-ми клас в гимназиите с преподаване на френски език. Принципът на ралито е да се отговаря екипно на въпроси, свързани с Франкофонията и с Франция като учениците преминават през 9-те щанда, облечени в тъмносините тениски с надпис „Institut français". Щандовете са разположени на следните места из града: Франкофонски център Варна, почетно консулство на Франция, Драматичен театър „Стоян Бъчваров", ресторант Бистро Европа, Радио Варна, НАОП „Николай Коперник", ФКЦ-Варна, Градска Художествена Галерия, Куклен театър.

Тази година в проявата ще се включат IV ЕГ „Фредерик Жолио - Кюри" и V СОУПЧЕ „Йоан Екзарх". Учениците ще бъдат разпределени в осем смесени екипа, носещи имена на държави - членки на Международната организация на Франкофонията (Алжир, Кипър, Сейнт-Луси, Коморските острови, Македония, Мали, Мавриции, Египет).

Доброволци, между които ученици от по-горни класове от същите гимназии, преподаватели, членове на Алианс Франсез, както и млади доброволци от различни националности, живеещи във Варна, ще се включат в подготовката, ще следят за доброто протичане на ралито и ще придружават екипите по маршрутите.

Награждаването е в 17:30 часа в залата на Градска художествена галерия, в присъствието на Ерик Перотел, аташе по сътрудничеството в областта на френския език към Френски институт България, Милена Ангелова, директор на Алианс франсез Варна и др.


Снимка – без текст
www.dariknews.bg, 23.03.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1561698
Стартира конкурсът „Екообщина" под патронажа на президента
На медийно събитие във Френския институт бе представен проектът „ЕКООБЩИНА", организиран от Френското посолство в България. Той е с конкурсен характер и ще отличи общините, които са най-ангажирани с целите на устойчивото развитие и борбата с глобалното затопляне на климата.

Конкурсът е под патронажа на Президента на Р България и се осъществява в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Той има за цел да популяризира постиженията в областта на управлението на отпадъците, управлението на водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност на сградите и да награди онези общини, които успяват да постигнат целите за опазване на околната среда по ресурсно ефективен и икономически устойчив начин. Инициативата ще допринесе за популяризирането на добри практики, които да бъдат последвани и внедрени и от други общини.

Официални гости на събитието бяха Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, Ивелина Василева, министър на околната среда и водите и Иван Аспарухов, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан представи пред медиите целите, регламента на конкурса, както и категориите, в които ще се състезават общините. „Всяка от 265-те общини в България търси решение на проблемите, с които се сблъскват гражданите ѝ. Проблеми с различно измерение в зависимост от общините и селата. Но малко или повече, всички са изправени пред едни и същи трудности. В същото време не съществува форум, на който общините да могат да обменят опит помежду си. Ето защо конкурс „ЕКООБЩИНА" си поставя за своя първа цел да предложи място за срещи и дискусии на всички български общини, за да могат те да споделят своя опит в тази област, да открият направеното от други общини, да почерпят вдъхновение от опита на колегите си кметове, без да е необходимо всеки сам да преоткрива колелото", каза той в обръщението си към гостите на събитието.В своите думи министър Ивелина Василева подчерта важността на утвърденото вече сътрудничество с Франция. „Конкурсът

„ЕКООБЩИНА" е платформа, която ще популяризира постиженията на българските общини и техните специални усилия за устойчивото управление. Смятам, че сътрудничеството между МОСВ и Френската Република в организацията на инициативата надгражда българо-френското партньорство и ще се превърне в традиция за споделяне на добри практики между двете страни", каза тя в подкрепа на проекта„Зеленото" мислене се налага като модерен подход за всяко правителство, за всяка общност, за отделния човек. Затова МРРБ подкрепи конкурса „ЕКООБЩИНА" и ще осигури част от наградите в категориите „Енергийна ефективност" и „Устойчива мобилност". Вярваме, че заедно с нашите партньори ще създадем условия за едно благородно съревнование на идеи, инициативи и опит, полезни за устойчивото развитие на общините", каза по повод инициативата Иван Аспарухов.

Поканени да участват в „ЕКООБЩИНА" са всички български общини, като техните кандидатури ще бъдат оценявани от експертно жури във всяка една област. В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от четирите категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души. По този начин организаторите искат да стимулират малките общини също да се включат в проекта.

Наградите са четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината лауреат, осигурени от министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят добри двустранни отношения.

Представители на корпоративните партньори на проекта бяха Оливие Жан, генерален директор на „Рено Нисан" в България, Снежана Семова, генерален директор на „Сен-Гобен-Вебер" в България ; Фредерик Фарош, директор на „Веолия България", и Петър Дивитаков, маркетинг директор на „Шнайдер Електрик" в България.Повече информация за конкурса можете да намерите като проследите линка www.ecoobchtina.bg
Снимка – без ткест
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница