Кфн: Пенсионните фондове няма да могат да инвестират в стокиДата24.07.2016
Размер30.57 Kb.
в-к “Дневник”, 28 септември 2011г.


КФН: Пенсионните фондове няма да могат да инвестират в стоки


Надзорът ще иска промени в Кодекса за социално осигуряване за по-либерални инвестиции, но далеч от исканията на бизнеса

От Весела Николаева


От бранша подкрепят намаление на таксите, но не са съгласни това да се комбинира с повишени разходи
Ограниченията за инвестициите на пенсионните фондове да бъдат намалени, предлага Комисията за финансов надзор (КФН). Проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване все още се обсъжда, а самите пенсионни компании също имат предложения, които са изпратени до надзора.
Разхлабването на инвестициите обаче не съответства на исканията на фондовете. Освен това браншът има критики и към нови изисквания за работата им, които според тях ще увеличат разходите на компаниите. В същото време от КФН смятат постепенно да намалят размера на събираните от осигурените такси, което ще намали приходите на дружествата.
Пенсионните фондове няма да могат да инвестират в стоки, предлага надзорът. От компаниите настояват от много време да им се разрешат покупки на инструменти, базирани върху стоки, поне засега не се очертава да го получат.
"Непреки инвестиции в стоки могат да се осъществяват чрез предоставената с проекта възможност за инвестиране - в акции или дялове на алтернативни инвестиционни фондове", посочи пред "Дневник" Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН.
Така например пенсионна схема може да купи дялове на взаимен фонд, който под някаква форма следва цените на стоките, но не и да вложи пари на осигурените в опции върху злато – един от най-поскъпващите активи за последните години.
Пенсионните компании предлагат да имат повече инвестиционни възможности, но те не са задължително обвързани с поемане на по-висок риск за инвестициите. Дружествата настояват в новите текстове за позволените за инвестиране инструменти да се добавят отделно дялове на колективни инвестиционни схеми (такива са взаимните фондове), издадени по българския закон.
В противен случай, посочват от дружествата, на практика фондовете няма да могат да влагат средства в български схеми. Причината е, че записаните от КФН промени биха позволили само инвестиции в колективни инвестиционни схеми (КИС), които влагат поне 80% от активите си в инструменти, които изрично са разрешени и на пенсионните фондове.
Българските КИС обаче не разписват задължение в какви точно инструменти ще влагат управляваните пари, а залагат само максимални граници за вложения в акции, облигации, депозити и т.н.
Ограничението за влагане в КИС, които на 80% следват ограниченията на пенсионните схеми, ще затвори за тях и възможността да влагат в борсово търгувани фондове (ETF), или поне с по-голяма част от тях. Причината е, че няма как вложителят да изисква от ETF да не купува определени активи, защото в Кодекса за социално осигуряване те не са позволени.
От пенсионните компании настояват и за точно по-разграничение на взаимните фондове – в момента ограничението е общо за инвестиции в тях, без разлика какъв е рисковият профил на фонда. Най-консервативните от тях обаче са аналогични на вложения в облигации и държавни ценни книжа.
Според представители на пенсионни компании слагането на всички КИС под един знаменател е пречка, ако решат да променят по-основно инвестициите си, включително и да ги направят по-консервативни.

В предложенията си за промени в КСО повечето пенсионни компании са съгласни, че намаление на таксите трябва да има, но в същото време според тях това трябва да се обвърже с планираните им увеличени разходи.


Става въпрос за нови изисквания към вътрешни звена в компаниите, контролиране на риска при инвестициите, на осигурителните посредници, както и на прехвърлянето на осигурени между отделните дружества.
Според компаниите това ще доведе до повече пари за издръжка, а допълнително те ще трябва да заделят и пари за резерви. Затова и предлагат инвестиционната такса да намалява с по 0.05 процентни пункта всяка година и така от 1% през тази, да падне на 0.75% от 2016 г. Предложението на надзора е за намаление с 0.1 пункта, до 0.5% през 2016 г.
От бизнеса смятат, че е по-добре удръжката от всяка вноска да пада с 0.5 пункта от 2017 г., докато стигне 3.5% през 2019 г. КФН предлага понижение с по 1 пункт на година, до 2.5% от 2019 г.

Ангел Джалъзов се аргументира с изчисления, според които при сегашните такси парите по личните пенсионни сметки ще намаляват с около 15% за 40 години и това може сериозно да заплаши постигането на целта от допълнителното осигуряване.


Той обаче е съгласен, че намаление на таксите трябва да се прави, ако не се застрашава финансовата стабилност на компаниите.
http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/09/27/1164230_kfn_pensionnite_fondove_niama_da_mogat_da_investirat_v/
Каталог: news
news -> Община пловдив пловдив, 4000, пл. “Стефан Стамболов” №1 тел: (032) 656 701, факс: (032) 656 703
news -> Закон за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост. От рождения си ден 1 юни 1996 г., Закона за общинската собственост претърпя множество промени, основните от които бяха през 1999 г и 2004 г
news -> Тема: здравеопазване
news -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
news -> Списък на училищата, които имат ученици с ниски резултати от външно оценяване след 5 клас по съответните предмети
news -> Уважаеми колеги, Лятото е при нас и ето, че е време да помислим къде ще прекараме лятната отпуска
news -> Новости в програмен продукт Заплати – версия 12
news -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
news -> Код на училище Име на училище


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница