КиберпепеляшкитеДата28.08.2016
Размер38.91 Kb.


IP/09/344

Брюксел, 3 март 2009 г.Пет основни високотехнологични фирми обещават да подкрепят повече "киберпепеляшките”

В сегашната глобална финансова криза работните места в основаващите се на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) сектори като далекосъобщенията и интернет са надежден източник на растеж и са от решаващо значение за възстановяването на икономиката. Конкурентоспособността на ЕС зависи обаче от привличането и задържането на квалифицирани специалисти, особено във високотехнологичния сектор, включително жени. Но докато в ЕС се очаква недостиг на около 300 000 квалифицирани инженери към 2010 г., жените са по-малко от 1 на всеки 5 специалисти в областта на компютрите. През 2007 г. Европейската комисия отговори на това, като насърчи фирмите в секторите на далекосъобщенията и интернет да привличат повече „киберпепеляшки, т.е. жени с квалификация по ИКТ. В резултат на това пет основни компании в областта на ИКТ днес ще подпишат „Кодекс за най-добри практики за жени в ИКТ“. Те поемат ангажимент да направят повече за привличане на жените към технологични работни места, както и да се възползват по-добре от потенциала на жените в сектора на ИКТ и да го подкрепят.

Подписването на този „Кодекс за най-добри практики“ е първата крачка към превръщане на високотехнологичните работни места в атрактивни за момичета и за привличане на повече жени в сектора на ИКТ. Поздравявам тези фирми, които днес имат куража и решимостта да се обвържат с този кодекс, който ще обогати сектора на ИКТ, като го направи по-дружелюбен към жените“, заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по далекосъобщенията. „Секторът на ИКТ едва сега започва да осъзнава мащаба на проблема и колко е важно да се привлекат жени и да се преодолее недостига на квалификация, пред който сме изправени в Европа. Понастоящем секторът на ИКТ в Белгия е изправен пред недостиг на 10 100 квалифицирани специалисти по ИТ, в Полша – 18 300, във Франция – 4300, в Испания – 41 800, и в Германия – дори 87 800! Призовавам другите компании в сектора на ИКТ да последват примера и да подпишат Кодекса за жени в ИКТ до края на настоящата година.“

Днес комисар Рединг присъстваше в ролята на наблюдател на подписването на „Кодекса за най-добри практики за жени в ИКТ“ от пет европейски и многонационални компании: ALCATEL-LUCENT, IMEC, ORANGE-FRANCE TELECOM GROUP, MICROSOFT и MOTOROLA. Тази инициатива е резултат от разговорите на комисар Рединг с представители на промишлеността, започнали на международния ден на жените през 2008 г. (IP/08/392). Кодексът цели да привлече момичета в училищата или университетите към високотехнологичния сектор, а също така да задържи и насърчи жените, работещи вече в този сектор, чрез:


  • Създаване на лаборатории или компютърни клубове за момичета, където момичетата могат да придобият по-голяма самоувереност при използването на ИКТ чрез създаване на уебсайтове, миксиране на музика или проектиране на онлайн списания. Подписалите кодекса фирми IMEC, Motorola, Orange и Microsoft вече имат действащи лаборатории Момичетата и технологиите“ или провеждат летни технологични лагери. Подобни клубове съществуват и в Обединеното кралство и Германия.

  • Програми за наставничество по време на отпуск по майчинство, които помагат на жените в отпуск по майчинство да не изостават от най-новите технологични постижения — това се предлага например от Motorola.

  • Практическа помощ за постигане на равновесие между семейството и трудовите задължения. Фирми като IMEC вече предлагат гъвкаво работно време и работа в къщи.

  • Женски форуми и мрежи по ИКТ, предлагащи помощ за намиране на работа, консултации и наставничество. Alcatel Lucent организира подкрепа за жени с голям потенциал, за да им позволи бързо израстване в кариерата. Microsoft и Motorola също са осъществили изцяло програми за издигане на жени на ръководни позиции.

  • Определяне на цели за набиране и издигане на жени-специалисти по ИКТ на всички нива и следене на постигането на тези цели. Фирмата Orange, подписала кодекса, увеличава набирането на жени, като задържа отворен процеса на приемане на заявления, докато не постъпи кандидатурата поне на една жена.

Европейската комисия отблизо ще следи спазването на този кодекс и ще извърши оценка след една година. „Такива добри практики трябва да бъдат допълвани от постоянни цели. Един практически начин за осъществяване на това представлява увеличаването на женското присъствие в управителните съвети на компаниите в областта на ИКТ“, заяви комисар Рединг. „Понастоящем само 7 % от членовете на управителните съвети на 116-те основни компании в областта на ИКТ са жени. Ето защо нека си поставим за цел да удвоим този дял до 2015 г.“

История:

За повишаване на информираността относно женския потенциал за ИКТ в Европа, през 2007 г. комисар Рединг постави началото на „Инициативата за сянката“ (IP/07/305) осъществявана сега ежегодно. В „деня на сянката“ млади момичета следват неотстъпно като сянка жена с успешна кариера в сектора на ИКТ (инженер, ръководител или политик) през целия типичен работен ден, срещат се с мъже и жени експерти по ИКТ и получават представа как може да изглежда работата в сектора на ИКТ. През 2008 г. повече от 100 момичета взеха участие в тази инициатива (IP/08/392).

През октомври 2008 г. на Глобалната среща в Довил на Женския форум за икономика и общество комисар Рединг се срещна с други жени лидери от политиката и промишлеността, като призова за увеличаване броя на жените с квалификация по ИКТ („киберпепеляшки“, MEMO/08/631).

Подписването днес на „Кодекс за най-добри практики за жени в ИКТ“ се придружаваше от конференцията „Киберпепеляшките са ИТ!“ в Брюксел, където комисар Рединг представи кратък клип относно проявата за "сянката“, проведена в Лион през ноември 2008 г. Видеоклипът „ICT is wicked” („ИКТ — жестоко”) ще бъде разпространен в училища в цяла Европа и е на разположение в интернет на адрес:http://212.68.215.195/europa/shadowingday09.wmv

Допълнителна информация може да бъде намерена на www.ec.europa.eu/itgirls.
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница