Киберпрестъпления и как да се предпазим от тяхДата16.03.2017
Размер92.64 Kb.
Киберпрестъпления и как да се предпазим от тях
Според официални данни на Международния Кибер Алианс (ICA) всяка година над 475 000 стават жертви на киберпрестъпления. В действителност пострадалите са много повече, тъй като не всички регистрират жалби.
Как да се предпазим от киберпрестъпленията в днешното забързано време, е въпрос които вълнува всички нас.

Как да сме сигурни, че нашата лична информация няма да попадне в грешни ръце? Много въпроси а отговорите са много трудни.


Възможностите за киберпрестъпления са почти неограничени, колкото е и киберпространството. Ето няколко примера за това кои са най-разпространените видове:

- Измами с кредитни карти;

- Кражба на идентичността;

- И-мейл измами.


За да се опитаме да се предпазим от такива измами следва да спазваме определена „култура“ при работа с интернет средата.
Използвайте уеб-базиран интернет адрес. Регистрирайте се в страници hotmail, yahoo и gmail. Използвайте псевдоним, който неразкрива истинското Ви име и адрес.

Внимавайте изключително много когато приемате „cookies“, определен вид записващ код, който уеб сайтовете инсталират на вашият компютър всеки път, когато ги отваряте. В по честият случай те са безопасни, но понякога могат да съдържат елементи които разкриват повече за вас отколкото предполагате.

Блокирайте автоматично изскачащите прозорци /pop-up/ на интернет браузера ви. Те носят голям риск за сигурността ви.

Защитете компа си с антивирусна програма и файърлол, който ще ви предпази ако някой се опита да се върже към компютъра ви. В тази насока добра защита осъществява комплексната антивирусна програма Комодо, която аз лично препоръчвам на всеки.

Въоръжете се с куп настройки. Неслучайно в потребителския интерфейс са внедрени опции като Certificates, Rating, Block Pop Up. Те са почти винаги способни ако не да Ви защитят напълно то поне да Ви предпазят.
Не използвайте една и съща парола за всичко, като препоръчително е да съдържа комбинация от цифри и букви.
Мнозинството от хора не са запознати с рисковете от измами, свързани с платежни инструменти като банкови карти и плащания през интернет. По-малко от половината от потребителите на банкови карти познават начините за измама , които ги грозят в ежедневието. Почти всеки трети потребител (29%) е ставал обект на опит за финансова измама, като близо 10% са претърпели финансови щети в резултат на измама.
Където е възможно инсталирайте сертификати, те осъществяват надежна защита и ви предпазват в голяма степен. Така например системата за разплащане и-пей, ви предлага, този вариант като допълнителна опция за защита на вашите лични данни.

За какво да внимаваме:

>> Phishing – и-мейл, който иска банковите ви пароли.

>> Pharming – фалшиви линкове или уеб домейни, използвани за получаване на парола.

>> Vishing – телефонно обаждане , чрез което искат банковите ви пароли.

>> Scam – получаване на номера на банкова сметка, по престъпен начин и кражба на пари от нея.

>> SmiShing – СМС, който иска банковите ви пароли.
Киберпрестъпленията предизвикват значителни загуби за физически лица, застрахователни компании, банки и други институции. Съществува и друг основен проблем, потребителите губят доверие в интернет и мобилните мрежи като средство за предоставяне на стоки и услуги. Но все пак и въпреки всичко, основната ни защита е да бъдем внимателни.
За притежателите на телефон с операционна система:

- Ако сме притежатели на модерният вид телефони Айфон то основното правило е:

Не допускайте “jailbreak” на вашия iPhone!

Именно строгия контрол на Apple над отделните приложения са най-силните характеристики на операционната система на компанията. Ако сте решили да хакнете смартфона си, добре е да знаете, че инсталирането на софтуер, който конфигурира софтуера на платформата ви допълнително увеличава уязвимостта на вашето устройство. По този начин редица хакерски методи, които не могат да се развиват при заключени смартфони ще могат да заплашват сигурността ви.


В борбата с киберпрестъпленията са сигурни няколко неща. Рецидивистите са винаги крачка напред и разполагат с инстументариум по-богат от този на техните преследвачи. От друга страна, потребителите винаги могат да се постараят да бъдат подготвени и за неочакваното.
Хубаво е да знаете, че:

- Отделът за борба с компютърните престъпления в ГДБОП има сайт за борба с измамите в интернет. На www.cybercrime.bg всеки потребител може да подава сигнали за различни опасности в мрежата. Описани са и най-разпространените престъпления, които ни дебнат в мрежата, както и съвети как да се предпазим от тях.

Интернет и киберпрестъпленията
Много пъти сме говорили и писали на киберпрестъпленията. Доколко децата са в безопасност, седейки пред монитора? Сигурни ли са паролите ни? Как да опазим сайта си от хакване?
Според началника на сектор "Компютърни престъпления" при ГДБОП, Явор Колев, интернет е глобално пространство. Там оперират всякакви хора. Има чужденци, които работят на наша територия, както и българи, които пък оперират в други страни. Ето защо, тези престъпления се наричат трансгранични. Десетки потребители от различни страни се договарят в определени форуми да извършват престъпления. А на такъв тип предизвикателства, трябва да се отговаря адекватно и ефективно.
Наскоро бе създаден филм за тормоза над децата в нета. Той беше по истински случай.

Специалистите смятат, че децата, които са го гледали са вече подготвени за това, което може да им се случи в мрежата и всички, които са имали срещи от този вид, са успели да се измъкнат.


Голям проблем е напоследък рязкото падане на възрастовата граница на децата, които попадат в полезрението на виртуалните насилници. Вече деца на по 6-7 години стават жертви.
Преди два месеца е бил задържан педофил от Пловдив, който си бил направил профил в сайт за виртуални забавления за деца. Той си бил създал 4 профила и комуникирал с деца на възраст между 7 и 11 години. Някои от тях дори е успял да експлоатира.
Той ги извеждал в скайп и ги карал да правят стриптийз на музика, да се самонараняват, като използват различни предмети, а момичетата карал да си пъхат банани... Карал ги също така те да го наблюдават в реално време да извършва актове на сексуално задоволяване.
Задържан е и друг педофил от пловдивско село, който пък бил учител по география. И всичко това - по сигнали на деца и родители.
Тези извратеняци са много опитни и прикрити. Те набират жертвите си в сайтове за детски забавления, напр. jivotno.com. Там децата си правят профили, а забавленията им са да хранят животинки, да създават ферми и др. Педофилите започват на гласуват за фермата на някое от децата и да вдигат рейтинга му. Така печелят доверието на хлапетата, влизат в контакт с тях и после ги карат да излязат в скайп. Това са сериозно болни хора, които търсят всячески контакт с невръстни деца.
Ето защо, трябва да им се даде отпор, а децата да бъдат подготвени как да реагират в подобни случаи.

Социалните мрежи стават място за киберпрестъпления

етикети

антивирус защита интернет кибер престъпления софтуер технологии


Вече едва ли си представяме животът без интернет. Но за всяко положително действие има и противодействие. Не закъсняха киберпрестъпланията, които нанасят всяка години огромни щети. В деня на Интернет (7.02) Майкрософт представи резултатите от проучване за безопасност в онлайн пространството. Според него 78% от анкетираните имат основни знания и инструменти за онлайн защита, но не знаят как да се защитят срещу киберпрестъпления, които разчитат на измама като фишинг( изпращане на добронамерени съобщения с цел получаване на важни данни), кражба на самоличност или пари.


Резултатите се базират на Индекса за компютърна безопасност на Майкрософт (MCSI) като общия и най-висок сбор от точки на MCSI е 100. Оказва се, че средния MCSI резултат на 27-те страни е 44. Новото е, че той показва промяна от софтуер (програмно) базирани заплахи към потенциални заплахи в социалните мрежи. Според проучването, въпреки използването на антивирусен софтуер и пароли от много голям брой от потребителите, е необходима допълнителна информация и обучения за наличните инструменти и механизми за защита в онлайн пространството. Те могат да помогнат за по-добра информираност и съответно по-добра защита срещу евентуални заплахи и измами в социалните мрежи, които заблуждават потребителите с цел кражба на лични данни или самоличност.
Според проучването, 56% от анкетираните не се наясно как да се предпазят от кражба на самоличност, а 73% не се информират за това какви са най-новите начини за защита на тяхната репутация онлайн. Проучването MCSI показва, че потребителите предприемат мерки основно за гарантиране на безопасна работа с компютър и за борба с технически рискове и заплахи, с които най-често се сблъскват, сред които електронна поща от непознат подател, вируси и шпионски софтуер. 85% от анкетираните инсталират антивируснен софтуер за защита от зловреден и шпионски софтуер.
В същото време кберпрестъпниците стават все по-изобретателни. Изследването сочи, че много потребители са потенциално уязвими на социални атаки и не вземат предпазни мерки за защита срещу киберпрестъпници, които използват измама с цел кражба на пари и лични данни. Така например, едва половината от хората променят настройките си за поверителност в социалните мрежи, за да ограничат какви данни споделят, и едва 29% заявяват, че използват филтри за фишинг и сърфиране в интернет.
Над половината (57%) от анкетираните заявяват, че актуализират софтуера си и/или са включили автоматични актуализации. Над една трета (39%) от анкетираните не се образоват как да защитят онлайн репутацията си или да предотвратят и коригират кражба на самоличност. 61% са създали пароли с големи и малки букви, цифри и символи. Над половината (51%) заявяват, че превеждат пари само на уважавани сайтове. Едва 18% са инсталирали софтуер против вируси и шпионски програми на мобилните си телефони.

Индексът показва, че по-младите възрастови групи са запознати със заплахите в социалните мрежи. Над две трети от 14-24 годишните са променили настройките за поверителност в социалните мрежи, за да ограничат информацията, която споделят. Това е два пъти повече в сравнение с (34%) от 45-59-годишните. 30-44-годишните са с най-висок резултат по отношение на инсталирането на софтуер против вируси, зловредни и шпионски програми на своите компютри и/или лаптопи, като 87% твърдят, че са направили това. 61% от тях са заявили също, че актуализират софтуера си и/или са включили автоматичните актуализации. Като цяло жените са по-безотговорни към тази си защита.


Едни от най-лесно атакуваните в интернет са децата. Затова повече от 600 служители на Майкрософт от 20 европейски държави имат за цел да обучат близо 100 000 деца, учители и родители как да се осигури ефективна защита на децата в интернет.

Безопасността в Интернет пространството. Киберпрестъпления


Ползите от социалните мрежи и Интернет като цяло са ясни и неоспорими. Сигурна съм, че всеки от вас знае за опасностите, които ни дебнат в Интернет, всеки от вас е запознат с някои от начините за защита. Не съм сигурна обаче, дали осъзнавате колко голяма е опасността и каква цена може да плати всеки от нас за това, че присъства в Глобалната мрежа. По подразбиране и правило хората си казват „Това няма да се случи на мен.” След като прочетете тази статия съм сигурна, че ще промените мисленето си и ще си кажете „Това може да се случи на мен”!

Живеем в Информационна ера, затова имаме нужда от работеща Кибер полиция и активна гражданска позиция по въпроса. На 7 февруари 2012 година, Майкрософт представя резултати от изследване, проведено в 27 страни, относно безопасното поведение онлайн. Според това изследване, 78% от анкетираните имат основни знания и инструменти за онлайн защита, но не знаят как да се защитят срещу киберпрестъпления. 56% от анкетираните не са наясно как да се предпазят от кражба на самоличност, а 73% не се информират за това какви са най-новите начини за защита на тяхната самоличност онлайн. 61% са създали пароли с големи и малки букви, цифри и символи. 51% заявяват, че превеждат пари само на уважавани сайтове. Едва 18% са инсталирали софтуер против вируси и шпионски програми на мобилните си телефони. 85% от анкетираните инсталират антивируснен софтуер за защита от зловреден и шпионски софтуер.


Поразиите, които могат да ни нанесат зложелатели, биват дребни или по-сериозни, а злоупотребите нарастват с всяка следваща година – главоломно. Интернет е всичко друго, но не и безопасен! Знаете ли, че хакерите са хора с високо IQ, които търсят отмъщение, които търсят бърза печалба, които изтъкват информационното си превъзходство? Знаете ли, че често те работят в групи, в няколко структурни нива – създатели на зловреден код, разпространители на зловреден код и „осребрители” на печалбата?! Знаете ли, че можете да бъдете „атакувани” по всяко време и дори без ясна причина?! Знаете ли за новата мода в киберпрестъпленията?!

В Интернет ние можем да бъдем следени, наблюдавани, изучавани, манипулирани;

Можем да станем жертва на престъпления, свързани с кражба на лични данни, кражба на самоличност;

Жертва на схеми за измами;

Жертва на източване на финансови средства или изтегляне на кредити;

Свиделети на престъпления срещу деца;

Социалните мрежи са място за киберпрестъпления;
Как ще се почувствате, ако разбрете, че някой комуникира с приятелите ви през вашия личен facebook профил? Как ще реагирате, ако разберете, че някой се е ровил в компютъра ви? Какво ще направите, ако установите, че банковата ви сметка е празна? Ето и малко полезна информация по темата: Кои са най-честите злоупотреби в онлайн пространството, кои са действащите закони, които регулират интернет пространството, и как да сигнализираме при установена злоупотреба, можете да видите тук: Киберпрестъпления с Явор Колев „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” – ГДБОП – МВР 1 част и 2 част
Няколко съвета от мен:

Винаги се отнасяйте с подозрение;

Четете малките буквички и внимавайте какво „подписвате”, когато се съгласявате с определени условия;

Не давайте по никакъв повод лична информация – три имена, ЕГН, рождена дата и година;

Ограничавайте публикуването/видимостта на лични снимки и информация в социалните мрежи;

Внимавайте кого добавяте за приятел в социалните мрежи;

Повишете информационната си култура – следете за актуализации, антивирусни програми, защити;

Сигнализирайте навременно, ако сте жертва – не правете компромиси със себе си;Използвайте ваш, личен компютър. Не пишете паролите си където ви попадне;
Ако вие сами не полагате грижи, за да се защитите от зложелатели, нямате право да се сърдите на друг, освен на себе си.
Приятно и безаварийно сърфиране!


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница