Кирил Ананиев се очаква да е новият здравен министърДата13.01.2018
Размер127.04 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

7 ноември 2017

www.mediapool.bg, 06.11.2017 г.http://www.mediapool.bg/kiril-ananiev-se-ochakva-da-e-noviyat-zdraven-ministar-news271456.html
Кирил Ананиев се очаква да е новият здравен министър

Лидерите на управляващата коалиция са готови с решението, но не го обявяват
"Вечният" заместник-министър на финансите Кирил Ананиев се очаква да оглави Министерството на здравеопазването след като д-р Николай Петров бе принуден да си тръгне на шестия месец от заемането на поста. Това съобщиха информирани източници пред Mediapool по повод проведения в понеделник Политически съвет на управляващата коалиция, който е утвърдил номинация на новия здравен министър. Кандидатурата обаче не бе обявена с обяснението, че това щяло да стане при внасянето й от премиера Бойко Борисов в парламента след гласуването на Закона за бюджета за 2018 година на първо четене.

Лидерите на партиите в коалицията - Бойко Борисов и партийният му заместник Цветан Цветанов заедно с Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров са избирали измежду няколко възможни кандидатури, съобщиха от правителствената информационна служба.

Според източници на Mediapool избраникът на управляващите този път не е медик, а финансист - зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, който в момента оглавява Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и отговаря за управлението на близо 4 млрд. лева от здравни вноски. Ананиев от е зам.-министър на финансите в почти всички правителства от 1998 година насам, а през тази година беше финансов министър в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

Заради опита и експертните му познания се ползва с подкрепата на всички политически партии. Той беше подкрепен от БСП при съставянето на служебния кабинет, което сега поставя БСП в деликатна ситуация в момент, когато инициира вот на недоверие към кабинета "Борисов 3".

За поста здравен министър бяха спрягани още имената на сегашния зам.-министър Мирослав Ненков и на директора на Александровска болница Костадин Ангелов.

С малки прекъсвания, Ананиев от дълги години е представител на държавата в надзора на НЗОК и е запознат с проблемите на сектора в развитие. От него и финансовото министерство дойде и непопулярното предложение в бюджета на здравната каса за догодина, да бъде наложен мораториум за финансирането на лекарства с нови молекули и нови медицински дейности.

Според Ананиев така увеличението от 400 млн. лева в бюджета на касата няма да бъде "изядено" от нови лекарства и дейности, а ще бъде инвестирано в подобряване на услугите от сегашния пакет.

Постът на здравен министър беше овакантен, след като миналия понеделник Николай Петров подаде оставка заради журналистическо разследване на бТВ, което го уличи, че като директор на ВМА е дал две обществени поръчки на фирма на мъжа, с когото живее дъщеря му. Петров подаде оставка, която Борисов прие, а в ГЕРБ окачествиха постъпката му като "морален акт" на достоен човек. Предстои гласуването на оставката в парламента и избора на нов здравен министър. Миналата седмица управляващите заявиха, че ще търсят за поста човек с мениджърски опит.

www.clinica.bg, 06.11.2017 г.

https://clinica.bg/3460-
РЕЕКСПОРТЪТ НА ЛЕКАРСТВА У НАС Е 50%
Реекспортът на лекарства от страната ни е 50% и е концентриран сред медикаментите в аптеките. Нелицеприятното явление е една от множеството причини да се ограничат парите за медикаменти за догодина. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на здравната каса, на което се прие проекта й за бюджет през 2018 г. По време на него се заложи мораториума върху финансирането на нови дейности, болници и молекули, и се направил лека корекция в разпределението на финансите за догодина.

Шокиращите цифри за обема на реекспорта дава зам. здравният министър Лидия Нейчева по време на дискусията за разходите за медикаменти догодина и спора дали трябва да се плащат новите молекули, на които им предстои да влязат за реимбурсация. Според изчисленията на касата те ще натоварят бюджета на фонда с нови 25 млн. лв. след догововаряне на индивидуалните отстъпки. Това провокира недоволството на зам. финансовия министър Кирил Ананиев, който заявява, че месечните разходи за медикаменти вече са скочили от 61 милиона на 71 млн., а властите нищо не са направили, за да ги спрат.

„Няма как от сега да се случи нормативно.

Сега влиза този прословут законопроект (закона за лекарствата б.р.), който всички се опитаха да спънат, както имаше и мораторен вот за реекспорта, защото това е една от причините също за този преразход. И това го знаем всички", отговаря зам. здравният министър Лидия Нейчева. В момента законопроектът е на пoредната си "спирка", в очакване на становище от Съвета по административна реформа дали може да продължи пътя си към парламента. Нейчева допълва, че за една държава „здравословният реекспорт е 10% максимум, а не 50, както е при нас". Според нея реекспортът се прави най-вече по Приложение 1 на позитивния списък, където са лекарствата, които касата плаща на аптеките. „Там има определено реекспорт, който е неконтролируем", обяснява Лидия Нейчева. Затова според нея може да има намаление на бюджета за лекарства. В крайна сметка след оспорвани дебати надзорниците решават да вземат 30 млн. лв. от парите за медикаменти, които да дадат за джипита, зъбни протези и болници.

„Който е съгласен да намалим 30 милиона от лекарствата, от които 8 за онкология и 22 за домашно лечение, като ги разпределим по следния начин: 7 за ПИМП, 1 за стоматолозите, с което ще се борим когато правим Националния рамков договор тези допълнителни 10 милиона, 9 плюс 1, да бъдат за програмата за протези, и останалите 22 милиона лева да бъдат за болнична помощ, да гласува", казва Кирил Ананиев накрая. На практика идеята за преразпределението е на д-р Иван Кокалов от КНСБ, но с леки корекции и се приема почти единодушно. Въпреки че по този начин надзорниците искаха да омилостивят джипитата и лекарския съюз по време на дебатите в парламента стана ясно, че не са успели.

Неразбрани в голяма степен останаха и другите им идеи за промени – налагане на мораториум върху финансирането на всички нови молекули, дейности и болници през 2018 г. Ангажимент за внасянето на тези текстове е поел бившият здравен министър проф. Николай Петров, става ясно от стенограмата. Текстовете, които здравното ведомство е предложило обаче не са го изпълнили. Това ядосва зам. финансовият министър Кирил Ананиев и той изчита на Надзора предложения, написани от неговото ведомство. С тях се предлага мораториум за финансиране на всички нови молекули, получили право да влязат в позитивния списък, не само през следващата, но и през тази година. Както и за всички нови дейности и клиники, разкрити през 2017 г. Предложенията за медикаментите срещат лек отпор в лицето на представителя на пациентите Андрей Дамянов, а тези за финансирането на новите дейности у д-р Кокалов. Той се опасява, че така могат да пострадат общинските болници. В крайна сметка обаче Кирил Ананиев успява да убеди всички присъстващи, че така ще могат да стабилизират болниците, като увеличат цените на клиничните пътеки за 2018 г. със 160 млн. лв. и на практика осигурят безлимитно функциониране на болниците.

Предложението му в това отношение мотивират и цифрите на управителя на касата проф. Камен Плочев. Той отчита, че от 2013 г. до сега има 6 200 нови медицински дейности и процедури, които касата е включила за финансиране. „Това са 325% увеличение и трябва да го спрем. Иначе няма да станат нещата", категоричен е проф. Плочев. Той добавя, че само за миналата година надлимитната дейност на болниците е за 70 млн. лв., които досега НЗОК категорично отказва да плати. Въпреки категоричността на цифрите, в парламента тези поправки срещнаха отпор сред представителите на различните съсловни и работодателски организации, както и в лицето на опозицията. Очаква се да има нови поправки по тях между двете четения.
www.dariknews.bg, 06.11.2017 г.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/v-stranata-ne-dostigat-450-obshtopraktikuvashti-lekari-2059092
В страната не достигат 450 общопрактикуващи лекари
В страната вече има недостиг на общопрактикуващи лекари и той е около 450 специалисти, каза във Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова, по време на кръгла маса по проблемите на здравеопазването, организирана от общината в крайморския град.

По думите ѝ същата е картината и за докторите от различните специалности. Има населени места и цели региони, където обезпечеността с лекари е едва около 20 процента, посочи Павлова. Като особено критична тя посочи ситуацията в Търговище, Смолян, Разград.

В извънболничната помощ недостигът на специалисти също започва да става критичен, допълни Павлова. По думите ѝ близо една трета от лекарите са на възраст над 50 години, освен това голяма част от тях работят почасово.

Започнаха да се натрупват и финансови проблеми в общинските диагностично-консултативни центрове, каза още Павлова. По думите ѝ в момента БЛС прави проучване за задълженията на този тип здравни заведения. Според нея за излизане от кризата е необходимо да има промяна в нормативната уредба, която да позволи общините да имат право да се грижат за своята собственост.

Павлова каза още, че ръководството на БЛС е притеснено за приемането на Националния рамков договор (НРД) за 2018 г. Тя посочи, че съюзът ще се бори в парламента да не бъде приет текст от закона за бюджета на НЗОК, според който, ако съсловните организации откажат да подпишат НРД, ще бъде наложен такъв, изработен от Надзорния съвет на НЗОК.

Освен при медицинските сестри, има огромен недостиг и на акушерки, допълни Райна Бояджиева, председател на Районната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Тя посочи, че във Варна най-възрастната работеща акушерка е на 78 години.

Основните проблеми за намирането на кадри са ниските стартови заплати от 500-600 лева и липсата на ясна перспектива за развитие, посочи Бояджиева.

По думите ѝ е необходимо на национално ниво да бъде приет стандарт по здравни грижи и НЗОК да остойности труда на специалистите, а не мениджърите на здравните заведения да разпределят субективно парите от касата.

www.btv.bg , 06.11.2017 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/paralelnijat-iznos-na-lekarstva-edno-ot-predizvikatelstvata-za-novija-zdraven-ministar.html
Паралелният износ на лекарства – едно от предизвикателствата за новия здравен министър
Предложенията за промени в тази насока отлежават отдавна и така и не стигат до Народното събрание за гласуване
Едно от предизвикателствата, срещу които трябва да се изправи новият здравен министър, е паралелният износ на лекарства. Той ще трябва да се справи и с напрежението, което беше предизвикано заради предложението догодина Здравната каса да не плаща нови лекарства.

Според експерти именно паралелният износ е причина периодично да изчезват дадени медикаменти от аптечната мрежа, а от това страдат пациентите.

Предложенията за промени в тази насока отлежават отдавна и така и не стигат до Народното събрание за гласуване.

bTV разполага с доклад на Агенцията по лекарствата, в който се описват схемите за легален и за нелегален износ и необходимостта от мерки.

Едно от лекарствата, което болните издирват, е за множествена склероза. Близък на пациент, който предпочете да остане анонимен, разказва, че втори месец не го намират в аптеките.

Сигнализирал е за това Здравната каса.

„Досега нямаме ясен отговор дали може да се намери на друго място, по друг начин или по друг ред. В общи линии отговорите на тези въпроси се свеждат до вдигане на рамене”, казва той.

В отговор до bTV от здравното министерство заявиха, че количеството от лекарството, което се внася у нас е два пъти по-голямо от нуждите на пациентите. А дефицитът, според експерти, е заради „паралелният износ”, при който търговци купуват лекарства от България и ги продават в други страни от ЕС, в които те са по-евтини, като печелят от разликата в цената.

В доклад до парламента, агенцията по лекарствата описва различни практики, сред които – основни дистрибутори дават медикаменти на нововъзникнали търговци, през които само се префактурират, за да се изнесат.

В други случаи директно се купуват от аптеките, което е незаконно.

От години се правят опити за промяна в закона, с която този износ да се следи, а за някои лекарства да се забранява, а паралелните търговци обясняват, че без електронна система, ефектът ще е съмнителен.

Последното предложение за промени на здравното министерство отлежава от лятото.

В доклада Агенцията по лекарствата настоява за правомощия, които да обхващат всички аспекти на лекарствената политика, каквато била европейската практика.

trud_daily07.11.2017 г., с. 5
Само за три месеца 31 млн. лв. преразход за лекарства вади НЗОК от резерва си
Парите са за сметка на лични лекари и лечебни заведения
Има мораториум за нови молекули
Само за последните три месеца преразходът на НЗОК за лекарства е с малко над 31 млн. лв. над заложеното в бюджета за съответния период. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на касата, на което беше приет бюджетът за здраве за 2018 г.

„В нашия бюджет е предвиден средномесечен разход за лекарства от 61 млн. лв. Това е за домашно лечение. В последните три месеца средномесечният разход е 71 млн. лв. (...) Ние тръгваме с дефицит на бюджета така, както сме го одобрили, без да имаме предвид новите молекули и от тях сваляме 30 милиона." Това заяви зам.-финансовият министър Кирил Ананиев по време на заседанието.

Така общият разход за медикаменти само за последните три месеца е в размер на 213 млн. лв. Преразходът от тях - от 31 млн. лв. ще бъде обезпечен със средства от резерва на касата, които иначе бяха предвидени за джипита, зъбни протези и болници, решиха надзорниците. За сметка на това беше наложена забрана за финансирането на нови дейности, болници и молекули на нови лекарства, и беше направена корекция в разпределението на финансите за догодина.

Междувременно в становище до председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) заявиха, че „въведените през 2015 г. лимити доведоха до влошаване на финансовото състояние на всички болници. Финансовият резултат на лечебните заведения трябва да е резултат на дейността им и предпочитанията на пациентите, а не на предварително, административно определени стойности". Въпреки че отчитат някои положителни насоки, от НСЧБ разкритикуваха бюджет на НЗОК за 2018 г.


trud_daily

07.11.2017 г., с. 14
Дипломи са получили и над 3000 чужденци
За век 39 509 доктори завършиха Медицинския факултет-София
Академичното медицинско образование в България се ражда с указ на Фердинанд
Първият Декан на Медицинския факултет е проф. д-р Иван Кипров, сегашният чл. кор. проф. д-р Иван Митов, е 42-ри по ред
На 8 ноември в НДК ще бъде тържествено отбелязана 100-годишнината от основаването на Медицинския факултет при Медицинския университет - София. Честването е под патронажа на Ректора на МУ-София проф. д-р Виктор Златков.

Ще бъде излъчен кратък документален филм за съвременното развитие на медицинското образование у нас. Звездите на Софийската опера и балет са подготвили специална програма по случай вековния юбилей, а входът е свободен. Водеща на тържеството ще бъде Радина Червенова.

През изминалите 100 години Медицинският факултет - София е обучил 39 503-ма лекари. От тях близо 3 000 са чужденци от 80 държави. На 29 ноември 1917 г. „Държавен вестник" публикува Указ №21 на цар Фердинанд, който утвърждава закона за откриването на Медицински факултет към Софийския университет. Той е гласуван от депутатите на 17-то Народно събрание малко преди това- на 10 ноември. За да се стигне до този акт обаче, е извървян дълъг път.

Още през 1904 г. е създадена медицинска библиотека, малко след това и Учебен медицински музей. Организират се първите курсове за специализация по хирургия, акушерство, офталмология, които траят само по няколко месеца. Три години по-късно -през 1907-ма, 17 млади български лекари отиват за първи път на обучение в чужбина - те са и бъдещите професори в Медицинския факултет. Това са: д-р Стоян Киркович, който специализира във Виена, д-р Атанас Теодоров -също във Виена, д-р Тошко Петров -в Тулуза, д-р Владимир Алексиев - в Женева, д-р Иван Кипров- в Берлин. Историята на медицинското образование у нас впечатлява и с това, че

в период от 5 години - между 1912 и 1917-та, специални делегации от България посещават медицинските факултети в Мюнхен, Хайделберг, Виена и други градове в чужбина, за да проучат техния опит.

Идеята е на едно от знаковите имена за Медицинския факултет -това е видният деец на здравното дело в България д-р Марин Русев. Завършва медицина във Виена в края на 19 век, работи като лекар в болницата във Велико Търново, член на Върховния медицински съвет, автор на Закона за опазване на общественото здраве от 1903 г., един от първите балнеолози в България. Именно той постоянно пропагандира идеята за създаване на наше, българско медицинско висше училище, работи за откриването на нови болнични отделения и институти, които впоследствие стават основа на бъдещия факултет. През 1918 г., вече като председател на Върховния медицински съвет, пише писмо до ректора, в което изразява радостта си, че е доживял деня да види започването на лекции по медицина и у нас. Той прави „скромен" по думите му подарък, като дарява 8 000 лв. за учредяване на фонд, който всяка година да награждава завършилите първи по успех лекар и лекарка.

На 28 януари 1950 г., с Указ на Народното събрание МФ се отделя от Софийския университет и така е поставено началото на Медицинската академия, предшественик на Медицински университет-София.

Първият Декан на Медицинския факултет е проф. д-р Иван Кипров. Сегашният - чл. кор. проф. д -р Иван Митов, е 42-ри по ред.


Снимка на две колони - Върховният медицински съвет с окръжните лекари, 1917 г. Членове на съвета са седналите от ляво надясно д-р Атанас Теодоров, д-р Асен Петров, д-р Димитър Кира-нов, д-р Марин Русев, д-р Тодор Гиргинов, д-р Христо Тантилов, д-р Димо Тянев.
Факултетът е лидер в обучението на лекари
Медицински факултет - София е безспорен лидер в обучението на студенти и лекари специализанти в страната, има съществен дял в обучението на студенти от факултетите по дентална медицина, фармация и медицинските колежи. През тези 100 години факултетът се превърна в символ на знаещи и можещи хора, на умове, които непрекъснато търсят, даряват знания и здраве. Благодарение на високото качество на преподавателската и научна дейност, Медицинският факултет и Медицинският университет - София неизменно заемат водещо място сред сродните висши училища според Рейтин-говата система на университетите. Завършилите медицина в МФ - София са най-конкурентоспособни на пазара на труда - безработицата сред тях е под 1% и над 90% се реализират успешно в България и чужбина.

В момента в Медицинския факултет преподават 111 професори, 170 доценти, 169 главни асистента и 401 асистента.
Първите клинични бази са „Александровска болница" и „Майчин дом"
Първите клинични бази на Медицинския факултет са „Александровска болница" и „Майчин дом" а за предклинична е определена Първа мъжка гимназия.

Обучението на първите студенти започва на 11 април 1918 г. с лекции по физика и зоология. През 1950 г. Медицинският факултет е отделен от СУ „Св. Климент Охридски". Заедно със Стоматологичния и Фармацевтичния факултети влиза в състава на създадената Медицинска академия, преобразувана през 1954 г. във Висш медицински институт. От 1972 г. ВМИ-София влиза в състава на Медицинска академия, която включва всички медицински висши училища в страната, ИСУЛ и Националните медицински центрове. ВМИ-София е възстановен като самостоятелно висше училище през 1990 г. и с указ на 37-мо Народно събрание прераства в настоящия Медицински университет - София.

В неговата структура влизат факултетите по медицина, дентална медицина, фармация, обществено здраве, един департамент, два медицински колежа и 14 университетски болнициКаталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница