„Киселото мляко българският патент за здраве и дълголетиеДата17.08.2018
Размер95.5 Kb.
ТипРеферат


РЕФЕРАТ

на тема:

„Киселото мляко – българският патент за здраве и дълголетие”
Какво представлява киселото мляко?

Киселото мляко се приготвя от натурално прясно мляко, заквасено с млечно-киселите бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В истинското кисело мляко тези култури трябва да се запазят живи до края на срока на съхранение. Нещо повече, тяхното количество трябва да нараства с всеки изминал ден.

В цял свят киселото мляко е известно под името „йогурт”. В Европейския съюз от 2005 г. под това име ще се продават само продукти, съдържащи живи бактерии Lactobacillus bulgaricus, каквито са киселите млека на ОМК.

Микрофлора
Микрофлората на българското кисело мляко е съставена от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Произхода на двете бактерии е в растенията. Смята се, че вследствие на контакта на животните с растенията по време на паша, бактериите полепвали по вимето на животното и при доене те попадали в киселото мляко. Така станало възможно образуването на киселото мляко. Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са млечно-кисели бактерии, които осъществяват ферментацията на млякото и го превръщат в „кисело мляко” - един от най-полезните и лесноусвояеми диетични продукти.

Под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в киселото мляко настъпват промени в млечната захар, в белтъчните вещества и в млечната мазнина и се формират неговия вкус и аромат. Те са и „добрите бактерии”, които поддържат баланса на микрофлората в стомашно-чревния тракт като подтискат растежа на вредната микрофлора. Те активират производството на интерферон, интерлевкин и туморникрозиращ фактор, които засилват имуната система.

Те са еднакво полезни и необходими както за децата и юношите, така и за възрастните и болни хора.Феноменът българско кисело мляко.

Киселото мляко се приготвя от натурално прясно мляко, заквасено с по-горе посочените млечнокисели бактерии. В истинското кисело мляко тези култури трябва да запазят своята жизненост през целия период на съхранение. Живите бактерии не прекратяват растежа си и с всеки изминал ден увеличават своето количество.

Безспорно киселото мляко не може да се замени с друг хранителен продукт. То съдържа всички основни хранителни вещества – белтъци, захари, мазнини и витамини. Дълголетието при българите се дължи и на традиционното за страната ни кисело мляко.

По своя химичен състав и биологични свойства киселото мляко е един от най-пълноценните продукти от животински произход. Млякото и млечните продукти внасят разнообразие в храненето на човека, подобряват вкуса на храната, повишават хранителната и биологичната й стойност и имат голямо предпазно и лечебно действиеКаква е историята на киселото мляко?

Още древните траки приготвяли неповторимо кисело мляко. От добитото овче мляко те създават „прокиш”, известен по-късно с името „йогурт”. Когато славяните се заселват на Балканския полуостров, взимат от траките тайната рецепта и сами започват да правят йогурт. Скоро след появата си, киселото мляко се превръща не само в предпочитана храна, но и в лекарство. Древните лекари го предписват при стомашно-чревни разстройства и чернодробни заволявания.

През началото на 20-ти век киселото мляко започва своята нова история. По това време д-р Стамен Григоров открива в планинските райони на България уникалната бактерия, известна и до днес под името „Lactobacillus bulgaricus”. Заслугата за името й е на руския учен д-р Иля Мечников. Той я нарича така в чест на дълголетните и здрави българи, отгледани с киселото мляко.

- Характеристика

Най-главната бактерия на киселото мляко е лактобацилиус булгарикус.

За да бъде млякото по качествено и по-дълготрайно,трябва да се спазат няколко начина:

подбор на качествена суровина;

спазване на технология и добра хигиена при производство;

спазване на хладилнаверигана съхранение (2-6ºС) от получаването му до крайния потребител.

Макар че е течна храна, млякото съдържа 12,5 % сухо вещество и над 100 химични съставки. В един литър краве мляко се съдържат 35 г белтъци, 46 г захар, както и почти всички видове минерални соли и витамини. Освен че е хранително, прясното мляко се усвоява много лесно от организма. От мляко се приготвят различни млечни продукти - кисело мляко, сирене, кашкавал, сметана, извара, масло и др., които намират широко приложение в българската национална кухня.Наред с месото и яйцата, млякото и неговите продукти са третият основен животински източник на белтъчини.Състав, хранителни, диетични и лечебни свойства

По време на млечнокиселата ферментация микрофлората на българското кисело мляко предизвиква дълбоки промени в състава на млякото. Получените метаболити оказват благотворно влияние и редица здравословни ефекти върху организма на индивида.Състав: Химичният състав на киселото мляко и промените, които са настъпили под действието на млечнокиселите бактерии, определят хранителната стойност на продукта. По състав киселото мляко наподобява прясното, от което се получава, но в много отношения се различава от него. Химичният състав на отделните видове кисело мляко се опредея от вида на прясното мляко, от породата на животните, от храненето, от прилаганата технология и други.

Хранителна стойност: Хранителната стойност се определя от съдържанието на хранителни вещества и от възможността тези съставки да се използват от организма. Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното мляко. Причина за това са настъпилите промени под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Съдържанието на млечната захар в киселото мляко се понижава с 20-30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия 4,1 ккал. Киселото мляко е богат източник на калций за задоволяване нуждите на човека. Калцият поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. Има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система. Стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Киселото млякое незаменим източник на калций за хората, които страдат от лактозна непоносимост, както и за жените на средна възраст, които страдат често от деформация на костите поради недостиг на калций.

Диетични и лечебни свойства: Все повече нараства интересът по отношение на връзката между храната, съдържанието на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания. Храни, които понижават високото съдържание на холестерол в серума на кръвта, са изключително желани. Редовното приемане на кисело мляко намалява значително холестерола в серума на кръвта. Обикновено съдържанието на холестерол значително се понижава в продължение на 7 дни от началото на приемане на киселото мляко. Киселото мляко е ценна добавка в храната на диабетиците, която трябва да бъде с намалено съдържание на мазнина, за да се осигури по-добро понасяне на въглехидратите. Това налага киселото мляко за диабетици да се приготвя от обезмаслено мляко.

При приемането на антибиотици през устата биологичното равновесие в червата се разстройва. В резултат настъпват тежки заболявания на червата. Системното приемане на кисело мляко се отразява изключително благоприятно върху възстановяването на биологичното равновесие на чревната микрофлора. Редовното консумиране на кисело мляко спомага за създаването и поддържането на неспецифични имунологични реакции в организма на човека. Това е от особено значение при приемането на стерилни храни, което се свързва с появата на някои вирусни заболявания, особено на хепатит. Като цяло киселото мляко има имуностимулиращ ефект. Киселото мляко е ефикасно средство против диариите, запека и други стомашно-чревни болести. Помага за главоболието и е особено известно за премахването на махмурлука. И благодарение на всичките си тези лечебни свойства българското кисело мляко допринася за по-бавното стареене на организма.Кисело мляко като храна за кърмачета: Благотворното въздействие на киселото мляко върху развитието на детския организъм се дължи на по лесното смилане на киселото мляко и по-лесното му понасяне, по-доброто използване на белтъка, калция и желязото и заради неговите лечебни и тонизиращи свойства. Използване на киселото мляко при животновъдството. Българското кисело мляко е много ефикасно средство при лекуването на телата от стомашно-чревни разстройства и болести при животните. Прибавянето на кисело мляко в храната на животните значително подобрява тяхната имунна система, здравословното им състояние и съответно подобрява качеството на месото и продуктите, които се получават от тях, и се повишава техния прираст.

Тегло на съдържанието

Като потребители ние винаги се интересуваме от грамажа на стоката, която купуваме. Това е така, когато купуваме плодове, зеленчуци и всякакви стоки, които се теглят пред нас. Но спомнете си кога за последен път прочетохте етикета на киселото мляко, което купувате ежедневно?

Тъй като теглото е един от параметрите в този сравнителен тест, ви представяме таблица с грамажа на закупените от търговската мрежа кисели млека за теста. Както ще забележите, само две от закупените млека са с грамаж по-голям от 400 g – Бор Чвор (450 g) и Топ-милк (450 g)

Масленост на киселото мляко

Тестът за масленост протече по следния начин. С помощта на лаборатория за анализ на физико-химични показатели, определихме реалната масленост на всеки продукт. След това сравнихме получените резултати с обявените на етикета. Изчислихме стандартното отклонение и сортирахме млеката по него.

С няколко думи: на следната таблица млеката са наредени отгоре надолу по истинност на етикетите, т.е. колкото по-напред е едно мляко в тази таблица, толкова повече то се доближава до обявената на етикета му масленост.Водно съдържание на киселото мляко

Целта на изследване на водното съдържание е да се определи процентното съдържание на вода във всяка от търговските марки. Така всеки потребител може лесно да установи каква част от стоката, която купува, е чиста вода и това ще помогне на потребителите да изберат кисело мляко с максимално качество.

Видове кисело мляко

Плътно и гъсто мляко- получава се от качествено сурово мляко с високо протеиново съдържание, при спазване на хигиената и технологията на производство

Суровото мляко- заквасва се. различно е - то се определя от храненето на животните; от породата; от сезона и хигиената на доене и съхранение във фермите.

-При млека с по-бедно съдържание на протеини за по-добра консистенция се допуска стандартизация със сухо обезмаслено мляко, но това допълнително оскъпява продукта. За това е много важно да се осигури изкупуването и доставката на висококачествено сурово мляко.Какво значи пастьоризация?

Пастьоризацията е топлинна обработка на млякото, целяща унищожаване на попадналата вредна микрофлора в млякото по време на доене и съхранение. Тя трае няколко минути или секунди, при което загубата на някои витамини е минимална и не се губи полезноста на млякото.Какви витамини и полезни вещества могат да се добавят към млякото и усвояват ли се те добре от организма?

Напоследък, с цел по-пълно задоволяване на потребностите на хората, се разработват т.нар. функционални храни, в които има полезни добавки или допълнителни преработки, засилващи определени ползи от храните. Срещат се продукти, обогатени с различни комбинации витамини /А, С, Е, D, група В/, калций, фибри, ненаситени мастни киселини и много други. Обикновено добавките са свързани с естеството на храната и с полезното й действие.

Много популярно и здравословно в световен мащаб е обезмасляването на храните, което има за цел да подкрепи борбата със затлъстяването, здравословния начин на живот и профилактика на редица заболявания.

Млечните продукти са благодатни храни за обогатяване с горе-изброените полезни вещества, тъй като самите те съдържат много витамини и микроелементи, които при обогатяване, придобиват още по-здравословно и полезно действие.Благотворно влияние върху човешкия организъм.

Основните причини за уникалните качества на българското кисело мляко е наличието в състава му на българската пръчица . Тя спомага както за вкусовите качества, така и за хранителната стойност и терапевтично въздействие на киселото мляко върху човешкия организъм.Хранителна стойност.

Безспорно киселото мляко не може да се замени с друг хранителен продукт. То съдържа всички основни хранителни вещества – белтъци, захари, мазнини и витамини.Лактозата е една от съставките на прясното мляко. С помощта на българската пръчица лактозата се разгражда по-лесно и така тя се усвоява по-бързо от човешкия организъм. Краен продукт на разграждането е млечната киселина и други полезни за организма киселини.

Подобрява се усвояването на млечните белтъци от киселото мляко. Количеството им е значително. Те съдържат всички аминокиселини необходими на човешкия организъм. Българската пръчица спомага за бързото усвояване на млечните белтъци – 91% за час.

Киселото мляко е източник на разтворим Ca необходим за минерализирането на костите и зъбите.

Киселото мляко съдържа много важни ензими, витамини от групата В, голямо количество полезни елементи – фосфор, флуор, калий, магнезий, цинк, манган и йод.Терапевтични свойства.

Българското киселото мляко помага за поддържане на добро здраве, като защитава организма от токсини, инфекции, алергии, подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания и някои разновидности на рака.

Киселото мляко подобрява храносмилането и поддържа баланса на стомашно-чревния тракт. В микрофлората на стомашно-чревния тракт влизат над 100 микроорганизми. Те условно се разделят на две групи: полезни и вредни. Полезни микроорганизми са: млечнокиселите бактерии - пръчици, коки, бифидобакретии. Вредните и полезни микроорганизми живеят в симбиоза и участват в разграждането на веществата. Ето защо е толкова необходимо да се поддържа баланса между тях. С увеличаване възрастта на човек количеството на полезни микроорганизми намалява. Българската пръчица в киселото мляко спада към полезните бактерии, тя спомага за подържане баланса на микрофлората на стомашно-чревния тракт. Киселото мляко подобрява също обмяната на веществата и подпомага мазнините да се стопяват по-бързо.

Бактерията потиска развитието на гнилостните бактерии и така намалява отделяните от тях токсини. Тушира отровните вещества с мутагенно и канцерогенно действие и ги извежда от организма.

Киселото мляко съдържа “неопасни” мазнини и така спомага за нормализиране нивото на холестерола.

Българската пръчица в киселото мляко произвежда вещества, които стимулират имунитета на организма, от където се получава устойчивост към инфекции.Дълголетие.

Иля Мечников работи върху проблемите на стареенето. От проучване в 36 страни установява, че най-много столетници има в България- на 1000 души се падали 4 столетника. Именно той лансира тезата, че дълголетието се дължи на традиционното за страната ни кисело мляко. Микрофлората му е изследвана за първи път през 1905 г. в Института по медицина в Женева от българския студент Стамен Григоров. Тогава Григоров я описва като състояща се от “една пръчковидна млечнокисела бактерия”. Орла Ясен, друг учен работил по проблема, дава име на кълбовидната пръчица - Str. Thermophilus. ( по “Домашна енциклопедия на здравето” том I )Микроорганизмите в киселото мляко взаимодействат с чревната флора в стомаха, като атакуват и неутрализират вредните бактерии, които причиняват стареенето. Консумирането на кисело мляко освобождава организма от тези вещества. Така то забавя процеса на стареене на организма, но не го спира. Уважаваме тезата на Мечников, но смятаме, че българското кисело мляко не е единственият фактор за дълголетие. В азиатските страни, Китай и Япония например, да се доживее до 100 годишна възраст не е така рядко срещано явление. Но разбира се безспорни са терапевтичните, вкусовите и хранителните качества на българското кисело мляко.


Каталог: 2013
2013 -> Временно класиране „В”-1” рг мъже – Югоизточна България
2013 -> Конкурс за заемане на академичната длъжност „Доцент в професионално направление Растителна защита; научна специалност Растителна защита
2013 -> Задание за техническа поддръжка на информационни дейности, свързани с държавните зрелостни изпити (дзи) – учебна година 2012/2013
2013 -> 1. Нужда от антитерористични мерки Тероризъм и световната икономика
2013 -> Тест за проверка на математическите знания и умения на учениците в началото на четвърти клас
2013 -> Днес университетът е мястото, в което паметта се предава
2013 -> Отчет за научноизследователската, учебната и финансовата дейност на националния природонаучен музей при бан през 2013 г
2013 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2013 г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница