Класация на топ 500 Компании в Централна и Източна Европа Публикуван: 10/9/07Дата09.04.2018
Размер32.95 Kb.
#65245

Класация на ТОП 500 Компании в Централна и Източна ЕвропаПубликуван: 10/9/07Contact: Албена Петкова
"Клиенти и пазари"
Делойт България
+359 2 80 23 300

На 06.09.07 г. бе публикувана класацията CE TOP 500, съвместно разработена от фирма Делойт и полската медия Rzeczpospolitа. Класацията включва най-големите компании от 19 страни в Централна и Източна Европа като основен критерий за подредбата им е прихода от продажби. Поради обективната трудност за събиране на достоверни данни, най-големите руски фирми са показани отделно.

Българските компании намерили място в класацията за 2007 г. са общо девет, като шест от тях са представители от сектора за суровини и енергетика и по една от телекомуникационния, потребителския и металургичния сектор.

Характерно е да се отбележи, че три от компаниите са контролирани от държавата, а шест са представители на частния сектор.

Водеща компания е Лукойл Нефтохим Бургас, заемаща престижната 65 позиция в общото класиране, следвана от НЕК на 120 място. БТК, която беше приватизирана през 2004 г. и през 2007 г. смени собствеността си, е класирана на 307 място.

Според Бернард Атлан, Директор Корпоративни финанси в Делойт България, динамиката и силния ръст през последните няколко годни на българската икономика се очаква да доведе до все по-засилено присъствие на българските компании в региона. Нарастващата значимост на фондовата борса и факта, че все повече местни компании обръщат внимание на престижа и възможността за набиране на допълнителен капитал през борсата, ще допринесе за реализацията на добре планирани инвестиционни проекти и до консолидиране в някои сектори, чрез придобиване на по-малките играчи, както на вътрешния пазар, така и в съседните държави. Това ще увеличи конкурентноспособността на водещите български компании, и допълнително ще засили интереса към тях от страна на водещите европейски и световни лидери, уверен е Бернард Атлан.

156 от 500-те компании в списъка са компании в секторите на суровините и енергетиката, като PKN и MOL по традиция оглавяват списъка. В първата стотица 44 фирми представят енергийния сектор, от тях 30 се занимават с преработка и разпределение на петрол и газ. През 2006 г. приходите на компаниите от този сектор представляват 40% от общите приходи на водещите 500 компании. Този дял сигурно ще остане висок, ако пазарните тенденции и цените, особено цените на суровия петрол, останат на същото равнище и ако продължат процесите на консолидация в сектора.

След PKN и MOL и сред другите компании в енергийния сектор се нареждат фирми производители на автомобили. 10% от най-големите 500 компании, както по брой, така и по приходи, са компании, които се занимават с производство и търговия на автомобили. Като цяло, в списъка има 126 компании, представящи производствения сектор, със стоманодобивни гиганти като Mittal Steel, US Steel и химически компании, подредени до представителите на автомобилната индустрия.

Третия сектор според броя на фирмите в списъка е потребителският: общо 106 компании (около 21% от общия брой компании, но само с 16% от приходите). Лидерите в сектора са големи дистрибутори (Tesco, Metro, Jeronimo Martins), въпреки че са се появили и производители на храни (Хърватската компания Agrokor – 45-то място), както и дъщерни фирми на големи тютюневи компании и производители на високотехнологични продукти като LG Electronics в Млава, Полша.

От 500-те водещи компании 183 (37%) са компании, базирани в Полша, следвани от чешки компании - 82 (16%); унгарски (13%) и украински (13%) компании. В четирите страни се намират 80% от най-големите компании в региона. Що се отнася до структурата на собствеността, само 10% от най-големите компании в Региона са изцяло контролирани от държавата и около 12% се търгуват на борсата. В списъка има само 31 компании (6%), които са създадени и останали собственост на индивидуални инвеститори. От тях 26 са със седалище в Полша. Повечето от предприемачите, които покриват изискванията за влизане в списъка, са в бизнеса за разпространение на стоки (медицински продукти, хранителни стоки) и производство, като броят на последните се увеличава.Що се отнася до чуждестранните инвеститори, групата Volkswagen може да се похвали с най-високи равнища на приходи. Групата има производствени мощности в Полша, Чешката република и Унгария. Следва я Mital Steel – компания, която произвежда стомана, включително и за производителите на автомобили. Общите приходи на Mital Steel (за съжаление – непроверени за изключване на вътрешни продажби между звена в групата), също така нареждат компанията на самия връх на списъка. Следващите места са заети от инвеститори от телекомуникационния и енергийния сектор. OMV изглежда е най-големият чуждестранен инвеститор в сектора на горивата, но това е само благодарение на факта, че PKN Orlen се смята за регионална компания. Всъщност, и ако се смятат чуждестранните приходи на PKN от Mazeikiu Nafta и Unipetrol, централноевропейските приходи на компанията (с изключение на Полша) се равнява на 6.8 милиарда евро, което поставя PKN Орлен на 5-о място в класацията на най-големите инвеститори.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница