Клинични случаи от областите на глава и шияДата20.04.2017
Размер44.38 Kb.
#19592
Клинични случаи от областите на глава и шия

 1. При обиколка на тъмно в непозната къща, в която била на гости, жена се блъска в стъклена врата. Парче от разбитото стъкло я наранява в шията, заднолатерално. При прегледа се установява, че тя не е в състояние да повдигне рамото си от засегнатата страна. Увреденият нерв е.......................................... .

 2. Възрастен пациент развива висока температура и засилващо се главоболие няколко дни след претърпяна катастрофа, при която му е бил разкъсан скалпа. В болницата случаят е диагностициран като менингит с тромбоза на sinus sagittalis superior. Преглеждащият лекар е предположил, че инфекцията се е разпространила към синуса чрез един от слоевете на скалпа. Вероятно това е:

  1. Кожа

  2. Подкожие

  3. Galea aponeurotica

  4. Субапоневротична хлабава съединителна тъкан

  5. Периост

 3. В резултат на фейслифтинг операция, 46-годишна жена забелазала асиметрия на долната устна и невъзможност за пълно смъкване на устния ъгъл отдясно. Кой от следните нерви най-вероятно е увреден по време на операцията:

  1. Ramus zygomaticus (VII)

  2. Ramus buccalis (VII)

  3. N. mentalis (V3)

  4. Ramus marginalis mandibulae (VII)

  5. N. infraorbitalis (V2)

 4. По време на фейслифтинг операция на 48 годишна жена, пластичният хирург прерязва по невнимание ramus marginalis mandibulae на n. facialis. Кой от следните мускули ще бъде парализиран, в резултат на увредата:

 1. M. Buccinator

 2. M. Depressor anguli oris

 3. M. Levator anguli oris

 4. M. Levator labii superioris

 5. M. Stylohyoideus

 1. Възрастна жена е приета с оплакване от силна болка, медиално над дясното око, разпространяваща се към горния клепач, част от носа и челото. Клонове на кой от следните нерви провеждат сетивността за болка от описаните кожни участъци:

  1. N. maxillaris (V2)

  2. N. auricularis magnus

  3. N. ophthalmicus (V1)

  4. N. mandibularis (V3)

  5. N. facialis (VII)

 2. Поради наличие на множество сиалолити (камъни) в ductus submandibularis, на 45-годишен мъж е отстранена glandula submandibularis. Коя главна артерия, пряко свързана с жлезата, е била обект на специално внимание за хирурга:

  1. A. lingualis

  2. A. thyroidea superior

  3. A. facialis

  4. A. pharyngea ascendens

  5. A. maxillaris

 3. Жена на 38 години се оплаква от болка в областта на glandula parotidea по време на хранене. При прегледа е установено изтичане на гной от изхода на ductus parotideus. Коя от следните анатомични локализации трябва да има предвид лекаря:

  1. Лигавицата на caruncula sublingualis, зад долните резци

  2. Лигавицата на бузата срещу 2-ри горен кътник

  3. Лигавицата на пода на устната кухина, върху plica sublingualis

  4. Лигавицата на бузата срещу 2-ри долен кътник

 4. По време на възстановяването си от парализа на лицевия нерв, 36-годишна жена се оплаква от задържане на храна между зъбите и лигавицата на бузата при дъвчене. Двигателният дефицит на кой от изброените мускули е причина за проблемите при дъвчене:

  1. m. zygomaticus major

  2. m. orbicularis oris

  3. m. buccinator

  4. m. levator labii superioris

  5. m. masseter

 5. Като следствие на прекаран менингит пациент развива парализа на лицевия нерв (парализа на Bell). Един от симптомите е хиперакузис. Кой нерв е свързан с този симптом:

  1. n. facialis

  2. n. glossopharyngeus

  3. n. oculomotorius

  4. n. trigeminus

  5. n. vagus

 6. Синдромът на Frey се демонстрира с обилно изпотяване на бузата, слепоочието и други области на лицето по време на хранене. Счита се, че състоянието е идиопатично, но понякога се появява след операции на паротидната жлеза. Предполага се наличие на допълнителна реинервация и пренасочване на вегетативни влакна, нормално отиващи към слюнчени жлези, към потни жлези. Какъв е източника на участващите нервни влакна:

  1. n. facialis

  2. n. glossopharyngeus

  3. n. oculomotorius

  4. n. trigeminus

  5. n. vagus

 7. По време на възстановяване от есктракция на няколко зъба, възрастен пациент изпитал ирадиираща болка към долния клепач, страничната повърхност на носа, горна устна и върху зигоматичната и темпорална области от същата страна. Кой нерв е отговорен за усещането на болка при този пациент:

  1. n. facialis

  2. n. opthalmicus на n. trigeminus

  3. n. glossopharyngeus

  4. n. mandibularis на n. trigeminus

  5. n. maxillaris на n. trigeminus

 8. За да дренира абсцес, засегнал областта на бузата, лекар от спешното отделение използвал локална анестезия за хирургичната манипулация. Кой от следните нерви би трябвало да се анестезира, тъй като провежда сетивност за болка от областта на бузата:

 1. n. buccalis (V3)

 2. r. buccalis (VII)

 3. n. alveolaris inferior

 4. n. lingualis

 5. n. mentalis

 1. Пациент не може да говори и преглъща, поради постоянно отворена уста, вследствие на дислокация на долна челюст (в темпоромандибуларните стави). Каква е позицията на кондилите на долната челюст след настъпилата дислокация?

  1. пред meatus acusticus externus

  2. пред tuberculum articulare

  3. зад tuberculum articulare

  4. във fossa mandibularis

  5. във fossa pterygoidea

 2. При опит за корекция на анкилоза на темпоромандибуларните стави, хирург провокира силна хеморагия като разкъсва артерия, минаваща напречно и медиално на шийката на долната челюст. Коя артерия е засегната при инцидента?

 1. A. buccalis

 2. A. carotis externa

 3. A. maxillaris

 4. A. meningea media

 5. A. temporalis superficialis

 1. При хирургическа интервенция за отстраняване на метастаза в подслепоочната ямка настъпва силна хеморагия. Хирургът клампира главният източник на артериалното снабдяване в областта, който е:

  1. A. carotis interna

  2. A. lingualis

  3. A. maxillaris

  4. A. auricularis posterior

  5. A. temporalis superficialis

 2. При остро възпаление (артрит) на темпоромандибуларна става, мускулът който е най-вероятно да бъде засегнат от възпалителният процес е:

  1. M. temporalis

  2. M. pterygoideus medialis

  3. M. masseter

  4. M. pterygoideus lateralis

 3. При дислокация на долната челюст, изместването на discus articularis пред tuberculum articulare на темпоромандибуларната става е в резултат на прекомерната контракция на кой мускул?

 1. M. buccinator

 2. M. pterygoideus lateralis

 3. M. pterygoideus medialis

 4. M. masseter

 5. M. temporalis

 1. След направена рентгенография, разкриваща сиалолит (камък) в ductus submandibularis на пациент, хирургът достига дуктуса чрез интраорален достъп. При този достъп кои структури трябва да се прережат?

  1. Само лигавица

  2. Лигавица и m. genioglossus

  3. Лигавица и m. mylohyoideus

  4. Лигавица и m. hyoglossus


Каталог: files -> Clinical Anatomy -> Winter Term 2012
files -> Рецептура на лекарствените форми рецептурни бланки и тяхната валидност
files -> Прогностични възможности на тестовете, използвани за подбор на млади футболисти
files -> Правила за реда за ползване, стопаниване и управление на стадион "христо ботев" благоевград глава първа общи положения
Clinical Anatomy -> Клинични случаи корем за да видиш скрит текст кликни show/hide ! ❖ Клиничен случай №1
Clinical Anatomy -> Клинични случаи от спешната хирургия за ii-ри раздел „Гръдна кухина” на курса по сип клинична анатомия
Winter Term 2012 -> Кой от признаците не е характерен за спонтанните интрацеребрални хематоми?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница