Клиниките вадят скътаното за ремонтиДата04.01.2018
Размер316.69 Kb.
#41087Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
06.08.2016
Национални вестници

Клиниките вадят скътаното за ремонти


Банкеръ  стр. 16  

В разгара на лятото болниците бяха "зарадвани" с новината, че парите им по клинични пътеки ще бъдат орязани, тъй като бюджетът на осигурителния фонд за пореден път издиша. Изникнаха още куп проблеми - някои клиники нямат пари за заплати, други спешно търсят лекари и медицински персонал. По традиция "най-драматургично" е положението в общинските лечебници, които наред с посочените препятствия се чудят как да пооправят остарелия си сграден фонд, за да останат конкурентни на пазара. Не е тайна, че половината от българските болници са в плачевно състояние, което осен че отблъсква пациентите, носи и сериозни рискове за тяхното здраве. В условията на хронична финансова криза някои здравни заведения, предимно в големите градове, все пак си позволяват да отделят средства за ремонти. В същото време други са забравени от Бога и работят в ужасни условия.

Бялата лястовичка, що се касае до обновяването на болници, несъмнено е София. Неотдавна столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че инвестициите в общинските лечебници и поликлиниките от бюджета на общината и приватизационния фонд възлизат на около 1.6 млн. лева. Обновено и модернизирано бе Неврологичното отделение на Първа МБАЛ, като за реконструкцията кметството плати 350 хил. лева. Клиниката е с площ от 600 кв. м. и в нея бяха подменени подовата настилка, облицовката на стените, електроинсталацията. Поставени бяха окачени тавани и LED-осветление, направен беше ремонт на ВиК, изградени са санитарни възли за хора с увреждания. Освен това са сменени дограмата и вратите на стаите и работните помещения, предстои и ремонтиране на отоплителната система. Сменен бе и покривът.

"Това е една от болниците, за която ясно отбелязахме, че ще направим всичко възможно да оздравим и защитаваме, защото София се нуждае от своите общински лечебници. Това е добрият модел - болница, която работи добре, да отдели от своя ресурс и ние да добавим. Тогава ефектът е много по-голям", заяви Фандъкова.

Някои от останалите ключови столични лечебни заведения също ще се заемат с планови ремонти през лятото. Няма да работят две отделения на университетската болница "Царица Йоана". До 25 септември затварят интензивните отделения за лечение на съня, а до 1 септември ще се обновява и Клиниката по очни болести на ИСУЛ. Същото се отнася и за Клиниката по пластична хирургия в Александровска болница. Отделението по очни болести и на Първа градска болница няма да приема пациенти от 13 до 21 август. До 7 август бе планиран да завърши ремонтът в Отделението по спортна травматология и ортопедия, както и в Операционния блок на болница "Професор Шойлев". Мащабна реконструкция се подготвя и в столичната университетска болница "Света Анна". През следващата година ще бъдат обновени и реконструирани Неврохирургичната клиника, Клиниката по нервни болести и Клиниката по ортопедия и травматология, като за тази цел са заделени 1.38 млн. лева.

Продължава и обновяването в Националната кардиологична болница. След като през март 2016-а бяха открити модернизираните за 1.24 млн. лв. отделения по педиатрия, детска кардиология и кардиохирургия, следват нови ремонти в столицата и във филиала в Банкя за още 300 000 лева.

Нов спешен център ще се изгради в Самоков. Комшиите от Дупница пък най-накрая ще решат въпроса с отоплението на общинската болница. Градът успя да осигури финансиране по Норвежката програма за отопление на газ. Поръчката се изпълнява от фирма "Нивел Строй", а кметът инж. Методи Чимев е обещал всички ремонти да приключат до 15 септември. В лечебницата не е имало централно отопление повече от 15 години и пациентите били принудени да се топлят с подвижни електрически печки.

На по-топло ще се радват и пациентите в Поморие. Местната общинска болница ще плати почти половин милион лева за основен ремонт на отоплителната си инсталация.

На другия полюс е Специализираната болница за рехабилитация в гр. Баня, Карловско. Тя е построена през 1936-а, а местните хора казват, че нямат спомен да е била ремонтирана някога. Шкафчетата се заключват с един-единствен ключ, а тоалетните и другите помещения са в плачевно състояние. Неотдавна и дърво е паднало върху сградата. В същото време сайтът на Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс, е качил снимки на лечебното заведение с водни процедури, масаж, както и от двора, но без стаите и тоалетните. По ценоразписа за свободен прием основно ремонтиран апартамент с две легла се предлага на цена от 50 лв. на ден, основно ремонтирана стая с едно легло - за 42 лв., а с две - за 40 лева. Колкото до неремонтираните стаи с едно и две легла, те се продават съответно за 35 и 34 лв., а такива с по две и три легла с обща баня и тоалетна - за по 27 лева. Явно обаче ремонтът е бил строго секретен и дори гостите на санаториума не могат да открият резултатите от него.

Teva купи генеричния бизнес на Allergan


Банкеръ  стр. 29  

Allergan (Actavis Generics) беше придобита от Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NYSE: TEVA) - водеща световна фармацевтична компания, съобщиха двете фирми. Сделката стана на 3 август и е част от дългосрочната стратегия на израелската фирма да разшири своето портфолио с производството и предлагането не само на генерични, но вече и на оригинални лекарствени продукти.

Споразумението между "Тева" и "Алерган" за придобиване на генеричното й подразделение ("Актавис") е от юли миналата година. Тогава те обявиха, че сделката е на стойност 40.5 млрд. долара, като "Алерган" ще получи 33.75 млрд. долара кеш и дялове от "Тева" на стойност 6.75 млрд. долара.

Европейската комисия е одобри обединението на два от водещите производители на генерични лекарства в света - Allergan Generics (бившата Actavis) и Teva, през март тази година. А Федералната търговска комисия на САЩ даде разрешението си през миналата седмица. Така от 3 август Teva окончателно придобива Actavis Generics.

От юни 2015-а "Актавис" EАД прие Allergan PLS (NYSE: AGN) за свое ново глобално име и се търгува на Нюйоркската фондова борса под новия символ - AGN. Промяната в името на компанията идва след придобиването на "Алерган" през март 2015-а. Обединението на "Алерган" и "Актавис" създаде една от десетте най-големи фармацевтични компании по приходи в света и лидер в нов за индустрията модел - Growth Pharma.

В България "Актавис" притежава и управлява от 2000 г. чрез производствената си фирма "Актавис Оперейшънс" ЕООД два завода за готови лекарствени форми в градовете Дупница и Троян. Оттогава на двете производствени площадки се реализира мащабна инвестиционна програма за тяхното обновяване и модернизиране - в съответствие с изискванията на международния стандарт за качество на произвежданите продукти "Добра производствена практика". В тях се произвеждат лекарства, кремове, сиропи и други. Eдва около 5% от продукцията се реализира у нас. Останалата част се изнася най-вече в Западна Европа, а през последните години и за САЩ, Нова Зеландия, Бразилия и Канада.

"Тева" е най-голямата генерична фирма в света. Тя произвежда 64 млрд. капсули всяка година, има 43 хиляди работници и представителства в 60 страни. Като цяло Teva предвижда да пусне 1500 генерични лекарства на световния пазар през 2017-а. След сегашната сделка компанията ще има търговско присъствие на 80 пазара, а е и сред първите три водещи компании на над 40 пазара и глобален лидер на всички ключови пазари.

Стратегическото придобиване обединява два водещи генерични бизнеса с допълващи се силни страни, възможности за разработка и развитие. Allergan и Teva заедно имат най-богатото продуктово портфолио, което включва широка гама медикаменти за социалнозначими заболявания, в областта на кардиологията, онкологията, централната нервна система, антибиотици и много други.
Медицина в Google измерение


Компанията ще разработва биоелектронни "лекарства" в партньорство с фармацевтичния

гигант GlaxoSmithKline

Александра Козбунарова

Кaпитал  стр. 50  

"Представете си, че имате в тялото си сензор, който засича повишена кръвна захар, алармира лекаря ви и той сигнализира на малка кутийка да освободи определена доза инсулин", казва в своя лекция Линда Рийд от американската неправителствена организация Atlantic Health System.

Може и да ви звучи като шокиращо навлизане на технологиите в биологичното ни пространство, но подобно бъдеще може би не е толкова далеч предвид различните проекти в тази сфера. Един от тях е на компанията майка на Google Alphabet, която тъкмо обяви съвместните си планове с фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline да разработва микрочипове, които да контролират заболявания като астма и диабет.

Концепцията, около която гигантите се обединяват, е позната като биоелектронна медицина и почива върху идеята за контролиране на сигналите на периферната нервна система чрез микроскопични чипове. Още отсега е ясно, че технологията има голям потенциал да лекува редица опасни хронични състояния.Технологична биология

Изследванията в областта на биоелектронната медицина са млада дисциплина и водят началото си някъде към края на 90-те години на XX век. Сред пионерите в сферата е американският Feinstein Institute, чийто екип за пръв път открива, че стимулирането с електрически импулси на блуждаещия нерв може да прекъсне пътищата между имунната система и възпалителни процеси в тялото. Откритието тогава е патентовано в компанията SetPoint Medical, а електронните й устройства са на път да променят лечението на артрит и колит.

Голяма част от протичащите в тялото процеси се контролират от електрически импулси между невроните на нервната система и отделните органи. Всички основни органи са свързани с нерви, които позволяват на мозъка, от една страна, да проследява, а от друга, да регулира функцията им. При някои хронични заболявания като диабет, парализа, хипертония и други тези сигнали се прекъсват или протичат на неравни интервали. Една от опорните точки на биоелектронната медицина е именно следенето на пътя на нервните импулси и насочването им по посока на правилната терапия, т.е. активиране, спиране, забавяне или забързване. С технологията всъщност може да се повлияе на даден орган и да се замести третирането му с лекарства и техните странични ефекти, обясняват от Feinstein Institute.

Именно тук идва ролята на информационните технологии. Идеята на биоелектронната медицина е да обедини последните открития и в двете области, за да следи, преведе и интерпретира тези сигнали при заболявания и да ги поправи. Което трябва да се случи чрез микроскопични чипове, които се имплантират в човешкото тяло и се прикрепват към отделен нерв.В групата на биоелектричарите

Първата компания в сферата до този момент успя да събере 78.6 млн. долара финансиране в седем рунда, като един от инвеститорите е тъкмо GSK. Фармацевтичният гигант обаче, изглежда, има още по-големи амбиции и затова потърси далеч по-обигран партньор. Желание не липсва и от другата страна. За да развиват тази концепция и за да я комерсиализират, Verily (биотех дивизията на Alphabet) обединява усилия с GSK. Те ще бъдат концентрирани в новосъздадената Galvani Bioelectronics, в която фирма производителят ще държи 55% дял. В проучванията на базираната във Великобритания Galvani през следващите седем години ще бъдат разпределени общо 714 млн. долара, обяснява Крие Фам, президент на компанията, в интервю за Deutsche Welle.

GSK работи и сама над биоелектронни лекарства още от 2012 г. в опит да открие нови лечения, които може да патентова, пише The Guardian. Гигантът е инвестирал до момента около 50 млн. долара във фонд за рисков капитал в същата област и постоянно финансира външни изследователи. Крайният продукт още е в зародиш, но Фам се надява съвместната работа с Verily да ускори развитието, като засега плановете са първите клинични тестове да са факт след три години, а готов за сертифициране прототип - през 2023 г.

Alphabet от своя страна също не е боса в биотех полето. Някои анализатори дори смятат, че консолидирането под шапката на новата бизнес майка на Google през миналата година е именно с идеята да се обособи такава дивизия. Преди да се случи това обаче, Google обяви две други интересни партньорства с компании от сектора на медицината (виж инфографиката).

Сегашното сътрудничество между GSK и Verily ще обедини най-силните страни на двете компании - опитът в разработката на лекарства и експертизата в създаване на микротехнологии, за да създаде работещ и готов за пазара продукт. За осъществяването на това се очаква да работят около 30 учени, лекари и инженери.

Персонализирано бъдеще

IT технологиите все повече се намесват в медицинския и фармацевтичния сектор. Такива проекти са отглеждането на 3D принтирани органи-чипове с цел тестване на лекарства в реални условия, без да се правят експерименти с животни или на по-късен етап клинични тестове с хора. По същия начин идеята за биоелектрическите импулси доста напомня на " персонализирана медицина", или иначе казано - индивидуални терапии или напаснати към възприятията на конкретен организъм умни импланти. Доколко са реалистични тези въжделения на тех и фарма корпорациите или колко отдалечени във времето са странните идеи на Рийд все още не е ясно. Амбициите им обаче не са тайна и със сигурност скоро ни очакват изненади.

***

Да хакнеш пейсмейкър

Идеята да се имплантират микроскопични устройства, които събират данни и контролират жизненоважни процеси в организма, неминуемо повдига въпроса за сигурността. "Това е нещо, което трябва да приемаме сериозно. Чували сте за опасения от рода на хакването на пейсмейкър. Това е твърде преувеличено. Да, трябва да сме внимателни навсякъде, където има електроника.

Но тук говорим за лекуване на хронични заболявания и вече имаме ефектите, които очаквахме. Дължим го на пациентите. А и говорим за периферна нервна система - това не е USB порт към цялата ни нервна система. Не е като да имплантираш чип в панкреаса и той да започне да контролира мислите ти", коментира Крие фам, президент на Galvani Bioelectronics, пред Deutsche Welle.

 Най-големият завод за лекарства стана израелски


Кaпитал  стр. 4  

ОКРУПНЯВАНЕ Най-големият производител на лекарства в България вече е израелски в резултат на глобалната сделка, в която световният лидер при генеричните медикаменти Teva придоби третия Actavis Generics за 40.5 млрд. долара. Двата завода в Дупница (с продажби от 300 млн. лв. през 2015 г.) и Троян, както и търговските компании на "Актавис" вече са част от Teva. През последните 10 години израелската компания присъстваше в България под формата на търговско дружество. През миналата година продажбите на компаниите от новата група само в България са на стойност близо 500 млн. лв.
Лекари искат комисия за контрол на болниците


Монитор  стр. 5  

Комисия за контрол на болници, в които са допуснати лекарски грешки, предлага проф. Александър Чирков. "Основният проблем в България е липсата на ред - не е създадена структура, която да проверява всеки месец, когато се правят лекарски грешки", заяви проф. Чирков.

Според него, допускането на грешки издава, че медиците не са се учили достатъчно. Затова известният кардиохирург смята, че трябва да бъде сформирана структура от доказани лекари, които да контролират дали родните медици подновяват знанията си, защото от това зависел животът на пациентите. "Знам за случай, в които анестезиолог объркал упойката при рутинна операция за смяна на става, заради което 12-годишно дете издъхнало", заяви основателят на Университетската болница "Св. Екатерина" пред БНТ.

Той призна, че у нас във все повече лечебни заведения медиците искат подкуп от пациентите. "Вчера прегледах пациент, опериран във Варна. Над три пъти един след друг му слагали стендове. Обяснили му, че причината е, че са се запушили. Истината е, че се плащат от касата и затова го правят, а така рискуват живота на пациента. Това граничи с криминално деяние", заяви проф. Чирков. Според него, има два аспекта, които могат да преборят корупцията в болниците. На първо място лекарите трябва да обновяват знанията си непрекъснато. "На второ място обществото трябва да се научи да пази здравето си", категоричен е кардиохирургът."СОФИЯМЕД" НИ КАЗВА ДАЛИ СМЕ ЗДРАВИ СЪС 17 VIP ПРОФИЛАКТИЧНИ ПАКЕТА


Монитор  стр. 44  

Българските пациенти вече няма нужда да пътуват до Турция или други европейски столици, за да се диагностицират и лекуват чрез най-съвременните методи.

Модерната столична болница "Софиямед" не спира да инвестира в развитието, качеството и вида на медицинските услуги, които предлага на своите пациенти. На базата на вече 4-годишния си опит и в стремежа си да осигури на пациентите си най-високото ниво на диагностика и лечение, медицинското заведение разширява фокуса на дейността си в частта профилактика и превенция на социално-значими заболявания - онкологични, сърдечно-съдови, гастроентерологични, неврологични и др. С цел създаване на улеснен достъп и изграждането на индивидуален и професионален подход към всеки, желаещ да проведе профилактични изследвания, включително и високоспециализирани такива, "Софиямед" разкрива специализиран кабинет по "Превантивна медицина". В него всеки според пола, възрастта и професията, която упражнява, може да получи консултация за удачните за него конкретни изследвания, специализирани прегледи и медицински консултации с различни специалисти. За улеснение от "Софиямед" предлагат 17 различни профилактични пакета, а терапевт ще обсъжда с всеки подробностите по съставянето и на индивидуален профилактичен пакет.

Профилактичните пакети са разделени по възраст и пол и обхващат профилактиката на повечето социално-значими заболявания - онкологични, кардиологични, съдови, гастроентерологични, репродуктивни заболявания и др. В тях са включени както диагностично-консултатитивни прегледи от различни специалисти, лабораторни изследвания - включващи стандартни показатели, туморни маркери, вирусологична диагностика, така и образни изследвания - включително високоспециализирани такива.

Различните пакетни предложения са с различен фокус - от стандартна профилактика до и над 40- и 50-годишна възраст, до луксозна, VIР и УЛТРА VIР профилактика, включваща специализирани диагностични прегледи, процедури и изследвания. Някой от пакетите имат и конкретен фокус -за хора с интензивни мозъчни и емоционални натоварвания, за високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт, високоспециализирана онкологична профилактика и др.


Уникално генетично изследване за рак правят и в България


Дума  стр. 16  

Персонализираното генетично изследване, което се предлага в УМБАЛ "Александровска", е подходящо за хора с хистологично доказан карцином на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. За разлика от съществуващи тестове, които проверяват само ограничен брой гени (не повече от 300), новото изследване покрива цялата кодираща част на генома - 22 000 гена и повече от 200 000 възможни мутации. У нас то не се поема от НЗОК и се плаща изцяло от пациента.

Ракът е обединено понятие за повече от 100 генетични заболявания. Цялата генетична информация за рака се съдържа в ДНК, а подредбата на нуклеотидите в ДНК-молекулата се нарича геном. Туморите възникват поради дефекти в генома. Мутациите, които могат да бъдат наследствени, се откриват чрез персонализиран ДНК анализ. Материалите (парафиново блокче с туморната тъкан или венозна кръв) се изпращат в сертифицирана германска лаборатория за определяне на структурата на ДНК (секвениране) и последващ биоинформатичен анализ. До 45-я ден от взимането на пробите данните се представят в изчерпателен доклад, изготвен от екип от лекари, молекулярни биолози, генетици, биоинформатици и статистици. Изследването дава възможност за прецизна диагностика и прилагане на най-съвременната терапия с използване на най-подходящите и ниско токсични лекарства за всеки конкретен случай.

Координатор на изследването е д-р Мариела Василева


Пак отлагат реформата в ТЕЛК


Акцентът ще бъде върху рехабилитацията, квалификацията, трудовото и личностното

реализиране на хората с увреждания

Дума  стр. 5  

До края на годината ще е готов законодателният пакет за реформа в ТЕЛК, съобщи социалният министър Зорница Русинова. В момента работна група от МТСП и МЗ подготвя предложенията за промени в системата. Припомняме, че в края на януари т.г. тогавашният социален министър Ивайло Калфин представи концепция за промените в тази сфера. Тогава той заяви, че законодателните промени ще са готови до лятото. Междувременно в началото на февруари 19 организации на хора с увреждания пратиха протестна декларация до Калфин и изразиха тревога, че с реформата в ТЕЛК им се отнемат права и питаха как ще се извършва медицинската експертиза за определяне на вида и степента на увреждането, по какъв начин ще се ограничат корупционните практики.

Реформата е тежка и трудна за нас, има големи очаквания да подобрим контрола в лекарската експертиза и най-вече да има детайлна преценка доколко човек, след като му е направена медицинската експертиза, има възможност за допълнителна рехабилитация и трудова реализация, коментира вчера Русинова. По думите й, подготвя се и социален пакет, който включва мерки за мотивация и професионална квалификация в помощ на реализирането на пазара на труда на хората с увреждания. С подкрепата на ЕК българските експерти се запознавали с опита на други страни. От българския екип били в Кипър, щели да ходят и в Естония.

С промените в контрола върху решенията на ТЕЛК ще намалее броят на фалшивите инвалидни решения, които водят и до ръст на инвалидните пенсии, прогнозира Русинова. Тя изказа и тезата на Калфин, че най-важното е подпомагането на хората с увреждания в рехабилитацията, квалификацията, трудовото и личностното реализиране.

Концепцията от времето на Калфин предвиждаше създаването на две комисии, като едната да прави медицинската експертиза и да е към МЗ. Предвиждаше се тя да е по модела на СЗО и да оценява остатъчната функционалност на човека с увреждане, а не намалената. След становището на медицинската експертиза оценката трябваше да преминава в ръцете на социалната, която наред с контролните функции трябваше да дава индивидуализирани решения за социалните придобивки. Предвиждаше се втората комисия, която трябваше да се намира в НОИ, да има за задача да ограничи злоупотребите. Тя щеше да оценява решението на първата комисия и да индивидуализира препоръките и да каже за конкретното лице с дадено увреждане какво ще следва - тип работа, която да може да работи, допълнителна квалификация и др.

Греди в очите


Аида Паникян

Дума  стр. 12  

Родната демокрация изфабрикува няколко трънчета в очите на обществото. С времето управляващите ги направиха да изглеждат като греди. Едно от тези трънчета са хората с увреждания и инвалидните пенсии. Правителството на Бойко Борисов пое нов кръстоносен поход срещу тях и го кръсти "Реформа в ТЕЛК". Лошо няма. Проблемът е, че пак няма обосновани анализи, няма ясни мерки, нито прогнози, не се знае как ще бъдат спрени злоупотребите.

Едно е ясно: трябва да се съкратят разходи. А това най-лесно се прави, като се отнема малкото, което имат тези хора. Всички говорят за "фалшивите" инвалиди, но досега държавата не е опандизила дори един, нито е отнела "фалшива" пенсия. Защо? Щом кара джип и носи златни ланци, колкото и фалшив да е, по-добре да не го закачаме, нали?

Медалът има и друга страна. Близо 2,5 млн. българи са хипертоници, около 1,4 млн. са със сърдечна недостатъчност, 600 хил. са с диабет, около 350 хил. са с бронхиална астма, 60 хил. са с ревматоиден артрит, около 300 хил. са с онкозаболявания, а всяка година нови 35 хил. души заболяват от рак. Дотук са над 4,2 млн. души с увреждания, на които държавата и законът дават право на процент нетрудоспособност и произхождащите от това инвалидни пенсии, социални добавки и пр. Е, хората с увреждания ли "ограбват" държавната хазна или някой друг? И каква е тази поредна "реформа", дето кабинетът "Борисов 2" гласи от месеци, след като е ясно, че ще последва орязване на правата на инвалидите?

Красивите приказки за даването на възможност да работят са поредната управленска лъжа. Комисията за защита от дискриминация е залята от подобни жалби. Иначе политици с хронични болести се хвалят пред обективите как с болестта си или въпреки нея работят. Но не се сещат, че на обикновени хора със същата болест не дават работа, била тя и срещу 420 лв.

За каква реформа в ТЕЛК говорим?От 10 години в Белоградчишката болница не е постъпвал млад лекар


Дума  стр. 5  

От 10 години в болницата в Белоградчик не е започвал работа млад лекар, коментира управителката на лечебното заведение д-р Соня Иванова. Според нея причината е ниското заплащане. На болницата са необходими кардиолози, невролози, педиатри, акушер-гинеколози, физиотерапевти за дейностите, за които болницата има сключен договор с РЗОК. В момента има такива специалисти, но те са в пенсионна възраст или пред пенсия. Освен това в болницата имало и свободни места за медицински сестри, а 30% от работещите в момента са в пенсионна възраст.

В същото време управителят на ломската болница "Св. Николай Чудотворец" д-р Георги Савков коментира, че в болниците в Северозападна България има само двама лекари специалисти по неонатология - в Монтана и във Враца.

ЕК разреши за употреба ново лекарство за лечение на хроничен хепатит С 1


Дума  стр. 16  

В началото на август ЕК разреши за продажба в 28 държави членки на ЕС и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия препарата ZEPATIER™ (елбасвир и гразопревир) със или без рибавирин (RBV) 1 за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит C (HCV) генотип (GT) 1 или GT4 при възрастни 1.

Лекарството на MSD е комбинирана таблетка с фиксирана доза, която се приема веднъж дневно.

Хиляди пациенти с хроничен хепатит C (HCV) са участвали в програмата за клинични изпитвания на препарата, проектиран да обхване пациенти, чието лечение е трудно (например с компенсирана цироза) и пациенти, които са лекувани неуспешно с пегинтеферон плюс рибавирин (RBV), със или без HCV протеазен инхибитор. В изпитванията се постига устойчив вирусологичен отговор 12 седмици след завършване на лечението.

След лечение на пациенти с хронична HCV GT1a инфекция със ZEPATIER в продължение на 12 седмици или със ZEPATIER плюс RBV в продължение на 16 седмици се постига излекуване съответно в 93 процента (483/519) и в 95 процента (55/58) от случаите.

Хроничната инфекция с HCV, причинявана от предаван по кръвен път вирус 2, е сериозен проблем на общественото здравеопазване, тъй като засяга над 170 млн. души в целия свят. От тях 15 млн. живеят в Европа.


Пътят на лекарството


Клиничните изпитвания не са "експеримент с хора", а шанс за ново лечение и по-добро

качество на живот на болните

Дума  стр. 16  

Лекарствата са химически вещества, които се прилагат за лечение, профилактика или диагностика на заболявания. За да се прилага едно лекарство, то трябва да е разрешено за употреба в дадена държава. В България регистрацията и контролът върху лекарствата осъществява Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). В ЕС тази дейност е вменена на EMA (European Medicine Agency) в Брюксел. Иначе първата в света държавна институция от този характер е FDA (Food and Drug Agency) в САЩ, създадена през 1938 г.

Специалисти обясняват, че около 50% от прилаганите в наши дни лекарства са получени от химичен синтез или полусинтез на основата на природни продукти, 1/4 са изолирани от висши растения, 12% от микроорганизми, 7% имат минерален и 6% - животински произход.

Създаването на ново лекарство

условно се разделя на 4 фази. В първата се извършва целенасоченият синтез на новото химично съединение, във втората се провежда ориентировъчно фармакологично изследване на веществото най-често в експерименти с бели плъхове и мишки (те имат кратък репродуктивен цикъл от 21-28 дни). То все още обаче не е лекарство. От проучването на 8-10 хил. биологично активни вещества остава една молекула, която се превръща по-късно в активното вещество на бъдещото лекарство. За да се случи това, минават 810, а понякога и повече години, а похарчените пари са над 1 млрд. долара - приблизително толкова струва една космическа капсула. Твърди се, че за виаграта са били необходими двойно повече пари. В момента в света се изпитват над 350 молекули, които се очаква да се превърнат в лекарства срещу рак, около 250 срещу инфекциозни болести, около 70 срещу автоимунни.

В третата фаза се извършват сравнителни изследвания за фармакодинамиката и фармакокинетиката на веществото, а в последната се проверява токсичността на веществото.

Следва т.нар. клиничен етап.Клиничните проучвания

на нови лекарства се провеждат със съгласие на етични комисии към университетски болници и в съответствие с Декларацията от Хелзинки (1975 г.), която определя етичните стандарти за научни изследвания, включващи хора, човешки материал. За да започне клинично изпитване, изследователят трябва да поиска одобрение от комисията по етика (лекари и друг медицински персонал, както и обикновени хора, които нямат връзка с проучването). В момента, за да започне проучване на ново лекарство в България, е необходимо изследователят да събере около 50 документа (независимо че европейската директива изисква по-малко от 20!), което отнема близо 6 месеца, след което за около 60 дни ИАЛ ги проверява.

Клиничното проучване е научноизследователско изпитание сред хора, с цел да отговори на конкретни въпроси за ново медицинско лечение (ваксини, нови терапии и нови начини за използване на известни вече лечения). Клиничните проучвания (наричани също медицински изследвания и проучвания, научни изследвания) са използвани, за да се определи дали новите лекарства или лечение са безопасни и ефективни. Тук също има няколко фази на изпитвания на новото вещество. В първата участват 10-15 здрави доброволци, които приемат веществото в 5-10% от максимално поносимата еднократна доза в мг/кг за животинския вид, показал най-висока чувствителност. Във втората фаза се провежда рандомизирано изпитване върху 150-500 болни. в началото на това изпитване е т.нар. открит метод, който продължава в двоен "сляп" тест (част от участниците получават от новия препарат, а другата група - плацебо. Плацебото не съдържа активно вещество). Важно е да се отбележи, че

хората, които получават плацебо,

не остават без лечение, а продължават да вземат лекарствата, които до момента на изпитването са вземали и са под сериозно лекарско наблюдение.

Лечението продължава в трета фаза, само ако първите две са показали, че препаратът може да бъде от полза за пациентите. В третата фаза се провежда разширено изпитване, в което участват около 1000 болни и се провежда двоен сляп опит и контролиран кръстосан с редуване на прилагането на новия препарат и утвърден препарат. Целта е бъдат доказани предимствата на лечебния ефект и поносимостта. Пак по време на третата фаза се проучват лекарствените взаимодействия, нежеланите лекарствени реакции.

Четвъртата фаза обикновено се нарича следклинично проучване или "надзор след пускане на пазара", когато се събират клинични данни за късно проявяващи се нежеланите лекарствени реакции, странични действия на препарата, както и нови терапевтични ефекти.

За да участва човек в клинично изпитване, трябва да подпише документ за информирано съгласие. В него много подробно, разбираемо и задължително на родния език на човека са разписани целта на проучването, отделните процедури, очакваните ползи и пр., както и правата на участника и възможностите за напускане на проучването.


Пациенти могат да съдят НЗОК заради лимитите


Труд  стр. 5  

Здравноосигурените имат право да заведат иск срещу НЗОК заради наложените лимити в болниците, ако заради тях се е наложило да платят лечението си. Пациентите могат да съдят касата за нанесени имуществени вреди, както и да поискат обезщетение за забавяне и обезщетение за неизпълнение.

Припомняме, че с Постановление №57 на Министерския съвет бяха въведени т.нар. лимити на лечебните заведения, при които на тях не им се заплаща изработеното над наложените финансови ограничения. Същевременно обаче срещу задължението за здравно осигуряване в закона стои задължение за НЗОК да заплати на болницата оказаната медицинска помощ.

Тестват втора ваксина срещу зика


Телеграф  стр. 26  

Втора ваксина срещу вируса зика се тества върху хора, след като американските власти дадоха зелена светлина за това. Вирусът предизвиква малформации у бебетата още в утробата, заради което е изключително опасен за бременните жени. Той вече се разпространява в над 50 страни, повечето от които се намират в Латинска Америка.

Експерименталната ваксина на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести ще бъде изпробвана върху 80 доброволци в добро здраве на възраст между 18 и 35 години. разпределени на три изследователски обекта в САЩ.

Първата доза бе приета от участниците във вторник.

"Безвредна и ефикасна ваксина срещу инфекции с вируса зика и причиняваните от него генетични малформации е приоритет на общественото здравеопазване", коментира директорът на института д-р Антъни Фаучи. Резултатите от експериментите с животни са много окуражаващи. Радостни сме, че вече можем да пристъпим към изследвания върху хора". Въпросната ваксина предизвиква имунна реакция при срещата си с вируса, който се предава чрез ухапване от комари.

Миналия месец започнаха тестовете на друга подобна експериментална ваксина. Те се извършват в Канада и САЩ.


05.08.2016
Национални телевизии


Заплатите на лекарите да бъдат по-високи, за да бъде ограничено плащането под масата


БНТ  Новини в 12.00 часа

Заплатите на лекарите да бъдат по-високи, за да бъде ограничено плащането под масата. Това коментира пред БНТ проф. Александър Чирков. Той допълни, че трябва да се промени мисловната култура на над 20% от неговите колеги, за да не поставят на първо място заплащането за техните услуги.проф. Александър Чирков: За лекарите трябва да има една структура, която да може да контролира тези лекари дали те се подготвят непрекъснато, да се сертифицират на всеки 4 години дали познанията им в развитието на медицината и науката. След това вече трябва да се замисли именно администрацията върху това как да се заплаща този труда на лекарите за това, че те се обучават непрекъснато, че те държат на човека, за тази хуманност, любезност и т.н. За да ни направят живота по-щастлив, по-приятен, затуй трябва де се увеличат заплатите и приходите им до такава степен, че той да е осигурен и семейството му и да не мисли за това нещо, а да мисли само за медицината. И тогава няма да бягат, те ще се върнат.


Две столични болници отказват лечението на онкоболна жена в тежко състояние


bTV  Новини в 19.00 часа

Две столични болници отказват лечението на онкоболна жена в тежко състояние. Министерството започва проверка.

От тази болнична стая започва надеждата за живот на Росица Стоилова. Страда от рак на гърдата с метастази в мозъка. Приета е в частна болница, след като две други големи лечебници отказват.

Росица Стоилова: Това не е здравеопазване, това е една касичка за пари.

В нощта на 28-ми юли 55-годишната жена прави епилептични припадъци. Близките й викат спешна помощ. Откарана е в Окръжна болница, където я посреща дежурният невролог.Веселка Витанова: Прегледа я, абсолютно никакви медикаменти държа да подчертая, не са й давани.

Болницата отказва с мотива, че жената е за онкология, а такава те нямат. Насочват я към онкологията в Дървеница, където тя е оперирана три години по-рано. Там също отказват хоспитализация. Причините – нямат спешно отделение, нито свободни легла.Веселка Витанова: При нас всичко е планирано.

Пациентката остава на паркинга на болницата, а състоянието и се влошава. В безсилието си семейството на онкоболната жена решава да я доведе тук, пред централния вход на онкологията в Дървеница с надеждата някой лекар да й обърне внимание.Веселка Витанова: При което д-р Чакалова взе документите и се обръща към мен: Какво прави тая жена тук, водете си я вкъщи, тя умира.

Потърсихме професор Галина Чакалова. По телефона обясни, че болната е трябвало да бъде хоспитализирана в неврологично отделение.Д-р Стойчо Кацаров: Тези болници нямат интерес да приемат тежко болни хора и това не може да се промени със здравна карта или с наредба за удовлетвореността.

След преживяното семейството на Росица пише на здравния министър.Веселка Витанова: Искам да попитам министър Москов той като лекар как би постъпил в тази ситуация.

Д-р Москов отказа коментар. Ведомството му обаче започва проверка по случая.Веселка Витанова: Аз лично се чувствам предадена, унизена.

Отново у нас с една история за ходене по мъките в здравеопазването


bTV  Новини в 12.00 часа

Отново у нас с една история за ходене по мъките в здравеопазването. Две столични болници отказват лечението на онкоболна жена в тежко състояние. Защо? В репортажа на Теодора Трифонова.Репортер: От тази болнична стая започва надеждата за живот на Росица Стоилова. Страда от рак на гърдата с метастази в мозъка. Приета е в частна болница, след като две други големи лечебници отказват.

Росица Стоилова: Това не е здравеопазване, това е една касичка за пари.

Репортер: В нощта на 28-ми юли 55-годишната жена прави епилептични припадъци. Близките й викат спешна помощ. Откарана е в Окръжна болница, където я посреща дежурният невролог.

Веселка Витанова: Прегледа я, абсолютно никакви медикаменти държа да подчертая, не са й давани.

Репортер: Болницата отказва с мотива, че жената е за онкология, а такава те нямат. Насочват я към онкологията в Дървеница, където тя е оперирана три години по-рано. Там също отказват хоспитализация. Причините – нямат спешно отделение, нито свободни легла.

Веселка Витанова: При нас всичко е планирано.

Репортер: Пациентката остава на паркинга на болницата, а състоянието и се влошава. В безсилието си семейството на онкоболната жена решава да я доведе тук, пред централния вход на онкологията в Дървеница с надеждата някой лекар да й обърне внимание.

Веселка Витанова: При което д-р Чакалова взе документите и се обръща към мен: Какво прави тая жена тук, водете си я вкъщи, тя умира.

Репортер: Потърсихме професор Галина Чакалова. По телефона обясни, че болната е трябвало да бъде хоспитализирана в неврологично отделение.

д-р Стойчо Кацаров: Тези болници нямат интерес да приемат тежко болни хора и това не може да се промени със здравна карта или с наредба за удовлетвореността.

Репортер: След преживяното семейството на Росица пише на здравния министър.

Веселка Витанова: Искам да попитам министър Москов той като лекар как би постъпил в тази ситуация.

Репортер: Д-р Москов отказа коментар. Ведомството му обаче започва проверка по случая.

Веселка Витанова: Аз лично се чувствам предадена, унизена.

Национални радиа

64-годишна жена е транспортирана по спешност във Военномедицинска академия, след като лекари в Благоевград са й поставили диагноза „ботулизъм“


БНР  

64-годишна жена е транспортирана по спешност във Военномедицинска академия, след като лекари в Благоевград са й поставили диагноза „ботулизъм“. Заболяването е изключително опасно за живота и не е регистрирано в района повече от 20 години. С още информация кореспондентът ни Кети Тренчева.Репортер: Най-вероятната причина за тежкото отравяне е консумация на домашно консервирано телешко месо. Специалисти от Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че при неспазване на технологията и недостатъчно изваряване на месото, в консервите се развиват микроорганизми - бактерии, които са изключително токсични. Консумацията на такива храни предизвиква скоростна токсична инфекция в организма, причинена от токсичния ботулин. Първоначално жената, която е от Банско, е била лекувана в болницата в Разлог. При рязкото влошаване на състоянието й е транспортирана в Благоевград, където лекарски екип открива причината. Пациентката е настанена във Военномедицинска академия. От БАБХ потвърдиха, че рядкото заболяване не е регистрирано в района повече от 20 години.

Аутистична епидемия няма


Дарик радио  

Аутистична епидемия няма. Увеличаването на диагностицираните деца с разстройства от аутистичния спектър всъщност е изкуствено. Реално децата не са повече, а нарастването се дължи на по-добрата осведоменост за този вид разстройства, както и на съвременните методи за диагностиката им.

Тезата е на един от най-добрите детски психиатри в България доц. Димитър Терзиев, който води дневното отделение в клиниката по детска психиатрия в столичната Александровска болница. Пред Дарик радио медикът изтъкна, че родителите често отбягват да споделят психичните проблеми, свързани с децата им и приемат отиването на психиатър за застрашаващо. С доц. Терзиев разговаря Димитър Панев.

Димитър Терзиев: Ние, както и така водещите признати световни експерти в областта, не представители на алтернативната медицина, каквито много често посещават България и са много гласовити за съжаление, но сериозни експерти в областта на аутизма смятат, че зачестяването се дължи преди всичко на променени диагностични критерии, т.е. повече деца се диагностицират с това, отколкото в миналото. На по-голяма сензитивност, осведоменост на обществото, а не толкова на реално увеличение. Аз съм категоричен привърженик на това, че увеличаването е изкуствено. Няма аутистична епидемия.

-Търсят ли докторе родителите помощ за своите деца от лекар или от деликатност често пренебрегват подобни проблеми?Димитър Терзиев: По-скоро родителите отбягват да споделят проблемите, свързани с децата. Отиването на психиатър е особено и разбираемо застрашаващо за родителите и те го избягват. Много важно е дали родителите на много малките деца са готови да споделят своите притеснения с общопрактикуващите лекари, например, че детето е на година и половина, но все още не говори. Или играе по много необичаен начин, като че ли не се интересува от връстниците. Дали общопрактикуващи лекари имат възможност и време да чуят евентуални такива притеснения на родителите? В тези случаи общопрактикуващите лекари би трябвало да вземат насериозно всички притеснения на родителите за развитието на много малките деца – под 3 г. възраст. Нашата практика категорично Показва, че дори тези притеснения на родителите да са неоснователни, те трябва да бъдат насочени за консултация.
Регионални вестници


Заводът на "Актавис" в Дупница с нов собственик - Teva, предстоят промени и избор на мениджъри


Вяра  стр. 1,2  

Заводът на "Актавис" в Дупница вече има нов собственик. Това стана факт, като приключи глобална сделка, в която компанията за генеричните медикаменти Teva придоби третия Actavis Generics. В резултат двата български завода - в Дупница и Троян, вече няма да са част от бившата исландска група, която след поредица от сделки стана американска.

"Балканфарма Дупница" е най-големият завод на групата в Югоизточна Европа и има внушителните за България приходи от 300 МЛН.ЛВ., а в комбинация с троянското предприятие в производството са заети почти 1700 души. Отделно има и екип, който отговаря за износа и търговията в страната. Купувачът Teva досега нямаше фабрика в България. Приключването на сделката означава промени и в България - най-вече обединение на екипи, избор на мениджъри и нова обща стратегия. Засега официално подробности няма.

През миналата година продажбите на дружествата в групата Actavis са общо 48о.5 млн. лв., като със сигурност в числото има и вътрешни сделки. За нея ще работят общо 2190 служители. Според отчетите в Търговския регистър 'Балканфарма Дупница" през миналата година е произвела 6543 млн. таблети, с 307 млн. повече от 2014 г. През миналата година в нови мощности в завода са инвестирани над 42 млн. лв., като от приватизацията на дружеството през 1999 г. до момента инвестициите са над 160 млн. евро. Глобалната сделка беше обявена преди една година, когато от Teva съобщиха, че ще платят 40.5 млрд. долара за портфолиото на Actavis 33.43 млрд. долара в брой, а останалото под формата на

100 млн. акции от Teva. Няколко месеца преди това, през март 2015 г., самата Actavis купи генеричното портфолио на Allergan и преименува обединената компания като Allergan.

Забавянето на концентрацията се дължи на дългото очакване на одобрението на антимонополните регулатори. Европейската комисия разреши сделката през март 2016 г., а федералната търговска комисия

(FTC), която се явява антимонополният регулатор в САЩ, подпечата разрешението в края на юли. Условието за това беше Teva да се съгласи да продаде част от патентите си на 11 конкурентни компании. Става въпрос за формулите зад 79 от продуктите на компанията - от антибиотици до медикаменти за отслабване. Отсъждането на FTC пък предвижда с 45 патента да се раздели и Allergan.


Назначават медсестри, психолог, социални работници... за работа с деца и родители по проект на община Благоевград

Иван Иванов

Струма стр. 4

Проектът "Услуги за ранно детско развитие в община Благоевград" бе представен вчера на пресконференция в община Благоевград. Той се изпълнява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020" с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Целта на услугите, които се предоставят чрез проекта, е да бъде оказана подкрепа на родителите в отглеждането на деца със специфични потребности, както и да бъдат стимулирани за по-голяма активност с цел осигуряване на по-добра семейна среда. Целевата група на проекта "Услуги за ранно детско развитие в община Благоевград" са деца и родители от уязвими общности, както и деца с увреждания и техните семейства.

Стойността на проекта е над 585 хил. лева и е с продължителност 26 месеца.

"Този проект има предистория. Това е надграждане на проект, финансиран от Световната банка в предишния програмен период", подчерта по време на пресконференция заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и допълни: "През септември 2015 година представители на Световната банка посетиха Центъра за ранно детско развитие. В момента, в който видяха как се работи с децата, веднага гарантираха, че този проект ще бъде продължен", поясни Шопова.

Ръководителят на проекта Симона Митова обясни, че родителите ще имат възможност да получат комплексна подкрепа, изцяло свързана с грижите за малките деца, както и че ще бъде осигурено и консултиране от специалисти.

В рамките на проекта са предвидени общо пет вида дейности. Първата от тях касае ранна интервенция на уврежданията. При нея целта е да бъде предотвратено изоставянето и институционализирането на деца с увреждания и изграждане на специални умения за отглеждане на деца с увреждания. Втората дейност от проекта е концентрирана върху осигуряване на подкрепа на деца с увреждания за успешна интеграция в първи клас в масовото училище. Проектът предвижда още предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране за формиране на родителски умения у бъдещи и настоящи родители, при които са констатирани дефицити на връзката родител-дете.

Чрез проекта ще бъде осигурено редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата, като услугата е и мобилна, когато е необходимо.

За работа с децата и техните родители ще бъдат назначени специалисти, сред които медицински сестри, психолог, социални работници, медиатори, педиатри и стоматолог. Работните места ще бъдат обявени на сайта на община Благоевград.74-г. д-р З. Тодорова, която работеше на 3 места, напусна спешния кабинет в болницата, лекари отказват да дежурят срещу 60 лв. надница


Наталия Петрова

Струма стр. 1,6

Д-р Зорка Тодорова напусна работата си в спешен кабинет в общинската болница в Дупница. Няма кой да я замести срещу 60 лв. за дежурство. Д-р Зорка Тодорова, която е на 74 години, съвместяваше работата си като лекар в спешните центрове в Дупница и Бобов дол, като работеше и в спешния кабинет към общинската болница в Дупница.

Както "Струма" писа, Инспекцията по труда извърши проверка и установи, че дежурствата на 74-годишната лекарка съвпадат с тези в кабинета й в Спешния център в Дупница. По Кодекса на труда медицинският персонал задължително почива 12 ч. след всяка работна смяна. Проверката обаче установи, че между дежурствата на доктор Зорка Тодорова няма почивка, заради което болницата беше глобена от Инспекция по труда миналата година.

Сега, след напускането на д-р 3. Тодорова, не достигат лекари да покрият графика в спешния кабинет в общинската болница в Дупница. Лекари, които дават дежурства в този кабинет, негодуват, че джипитата не желаят да дават дежурства, въпреки че и техни пациенти търсят по-мощ в спешния кабинет на общинската болница. Надницата от 60 лв. с ДДС за дежурство им се вижда малка. Вместо 12 медици в спешния кабинет работят 8, които трудно покриват денонощния график, тъй като работят и на други места.

Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница