Клуб „Приятели на математиката” Занятие 3Дата23.10.2018
Размер48 Kb.
#93150
ТипЗанятие
Клуб „Приятели на математиката”
Занятие 3
1. Таня, Петя, Катя и Диана са облечени в зелена, жълта, синя и червена рокли. Петя е приятелка с момичетата, облечени с жълта и синя рокля. Катя няма зелена и синя рокля. Диана живее на една улица с момичетата, облечени с жълта и синя рокля и учи в един клас с момичето със зелена рокля. Каква е роклята на Петя?

А) жълта Б) синя В) зелена Г) червена Д) няма достатъчно данни


2. Асен и съучениците му Боби, Владо и Горан тренират различни спортове – футбол, тенис, волейбол и джудо. Какво тренира Асен, ако знаете, че Владо е приятел с тенисиста и джудиста. Горан не е тенисист, нито волейболист. Асен не тренира футбол и волейбол, а Боби живее на една и съща улица с Горан и с футболиста.

А) волейбол Б) футбол В) тенис Г) джудо Д) няма достатъчно данни

3. В училищния двор играят 6 деца от втори клас – Мая, Валя, Борис, Деян, Антон и Ема. Трима от тях са от II A клас, а останалите – от II Б клас. Знае се, че Деян не е от II Б и седи на един чин с Борис. Мая и Ема имат различни класни ръководители. Борис и Мая не са от един и същи клас.

Кои са учениците от II A клас?

А) Деян, Мая, Валя Б) Антон, Валя, Ема В) Борис, Деян, Ема

Г) Борис, Мая, Деян Д) Антон, Борис, Валя


4. Инспектор Боев е поставил в кабинета си портрети на прочути детективи: Шерлок Холмс, д-р Уотсън, Еркюл Поаро и инспектор Мегре. Портретът на д-р Уотсън е до този на Шерлок Холмс. Холмс не е в края и е вляво на Уотсън. Поаро не е вляво от Холмс. Как са подредени портретите?

5. Фред, Барни и Бам-Бам участвали в състезание, като заели първите три места. Фред казал, че е на първо място. Барни казал, че Фред е на второ място. Бам-БАм казал: „Победител не е Бам-Бам!” Известно е, че класирания на трето място е казал истината. На кое място е Бам-Бам?

А) първо Б) второ В) трето Г) пето Д) няма достатъчно данни

За да решим задачата предполагаме, че всеки казва истината.Ако Фред казва истината: Ако Барни казва истината: Ако Бам-Бам казва истината:
Фред

Барни

Бам-Бам

1


2


3
Фред

Барни

Бам-Бам

1


2


3
Фред

Барни

Бам-Бам

1


2


3

6. Сборът от годините на две деца преди 4 години е бил 13. Ако сега едното е на 9 години, на колко ще бъде другото след 3 години?
7. Номерата на колите се състоят от четири цифри, като най-малкия номер е 0001, а най-големия – 9999. Ще казваме, че номерът на колата е лесен, ако всяка цифра в него е с 1 по-голяма от предишната. Например 3456 е лесен. Колко са различните лесни номера на коли?

А) 6 Б) 7 В) 5 Г) 9 Д) 10

8. Къщите на една улица носят номерата 1, 2, 3 и т.н. до 38. Колко цифри имат общо всички номера на тази улица?

А) 65 Б) 66 В) 67 Г) 68 Д) 69

9. Вафла и дъвка струват общо 30 стотинки. Сок и чай струват общо 20 стотинки. Вафла и сок струват общо 24 стотинки. Колко стотинки трябва да платим за дъвка и чай?
10. Томи има девет решени задачи в тетрадката, а Аника има само две. Всеки ден Томи решава по една задача в тетрадката, а Аника – по две. След колко дни в тетрадката на Аника ще има пет задачи повече, отколкото в тази на Томи?
11. Баба Меца и Ежко Бежко намерили няколко гърнета с мед. Според Баба Меца гърнетата са повече от 15, а според Ежко Бежко те са поне 17. Само един от тях е преценил правилно. Колко са гърнетата с мед?

А) 15 Б) 16 В) 17 Г) 18 Д) 19

12. За номериране на страниците на една книга са използвани десет цифри „2” и доста други цифри. Колко страници има книгата?

А) 22 Б) 23 В) 24 Г) 25 Д) 26


13. Колко цвята най-малко са наеобходими за оцветяването на

частите на дадената фигура, така че всеки две съседни части

да са разноцветни?

А) 2 Б) 3 В) 4 Г) 5 Д) 614. Ако А, Б, В и Г са различни цифри, такива че

А + А + А = БВ, В + В = Б, А + Б = Г на кое число е равен сборът А + Г?

15. Яна и Ева имаха по 20 бонбона всяка. Ева изяде всичките си бонбони без 9. Яна изяде 7 бонбона. Колко бонбона общо са им останали?


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница