Към чл. 8 Б-21. Изисквания за качество на черешиДата02.06.2017
Размер56 Kb.
Приложение № 2

към чл. 8

Б-21. ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАЧЕСТВО НА ЧЕРЕШИ


1. ОБЛАСТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Изискванията за качество на черешите се отнасят за културните сортове от вида Prunus avium L., предназначени за консумация в прясно състояние.2. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАЧЕСТВОТО

2.1. Минимални изисквания

Черешите от всички класове, отговарящи на определените изисквания за качество, с допустимите отклонения за всеки клас, трябва да бъдат: • цели;

 • свежи на външен вид;

 • здрави; не се допускат загнили или развалени плодове, негодни за консумация;

 • твърди (в зависимост от сорта);

 • чисти, практически без видими странични примеси;

 • практически без вредители;

 • практически без повреди, причинени от вредители;

 • без повишена повърхностна влажност;

 • без чужд мирис и/или вкус;

 • с дръжка (1).

Черешите трябва да бъдат грижливо набрани. Те трябва да бъдат достатъчно развити и със задоволителна степен на зрялост.

Развитието и състоянието им трябва да бъдат такива, че те да могат: • да издържат на транспортиране, товарене и разтоварване;

 • да се доставят на местоназначението в добро състояние.

2.2. Класификация

Черешите се класифицират в три класа на качество.2.2.1. Клас “Екстра

Черешите от този клас трябва да бъдат с най-високо качество. Те трябва да бъдат добре развити и да притежават всички характеристики и оцветяване, типични за сорта.

Те трябва да бъдат без дефекти. Допускат се съвсем незначителни дефекти по повърхността им при условие, че те не влошават общия външен вид на черешите, качеството, тяхната съхраняемост и търговския вид в опаковката.

2.2.2. Клас I

Черешите от този клас трябва да бъдат с добро качество. Те трябва да притежават всички характеристики, типични за сорта.

Допускат се следните незначителни дефекти при условие, че те не влошават общия външен вид на черешите, качеството, тяхната съхраняемост и търговския вид в опаковката:


 • незначителни дефекти във формата;

 • незначителни дефекти в оцветяването.

Черешите трябва да бъдат без петна от слънчев пригор, напуквания, набивания или дефекти, причинени от градушка.

2.2.3. Клас II

Към този клас се отнасят череши, които не могат да се отнесат към клас “Екстра” и клас І, но съответстват на посочените минимални изисквания.

Допускат се следните дефекти при условие, че черешите запазват основните характеристики по отношение на качеството, съхраняемостта и търговския вид в опаковката:


 • дефекти във формата и оцветяването при условие, че се запазват характеристиките на сорта;

 • малки зараснали белези по повърхността на плода, които не влошават значително общия външен вид или не понижават качеството при съхранение на плода.

3. РАЗМЕРИ

Размерът се определя по диаметъра на най-голямото напречно сечение.3.1. Клас “Екстра”

Диаметърът на черешите от този клас трябва да бъде не по-малък 20 мм.3.2. Клас I и клас II

Диаметърът на черешите от тези класове трябва да бъде не по-малък от 17 мм.4. ДОПУСТИМИТЕ ОТКЛОНЕНИЯ

За всяка опаковка се допускат отклонения от качеството и размера на черешите, които не отговарят на изискванията за съответния клас.4.1. Допустими отклонения от качеството

4.1.1. Клас "Екстра"

Допуска се до 5 % от броя или теглото на черешите да не отговарят на изискванията за този клас, но да отговарят на изискванията за клас I или в изключителни случаи - да съответстват на допустимите отклонения за клас I. Не се допускат презрели плодове. От тези 5% не повече от 2% могат да бъдат с напукани и/или червиви плодове.4.1.2. Клас I

Допуска се до 10 % от броя или теглото на черешите да не отговарят на изискванията за този клас, но да отговарят на изискванията за клас II или в изключителни случаи - да съответстват на допустимите отклонения за клас IІ. От тези 10% не повече от 4% могат да бъдат с напукани и/или червиви плодове.

Допуска се също така до 10% от черешите да бъдат без дръжка при условие, че кожицата не е повредена и няма силно изтичане на сок.

4.1.3. Клас II

Допуска се до 10% от броя или теглото на черешите да не отговарят нито на изискванията за този клас, нито на минималните изисквания. Не се допускат загнили или развалени плодове, негодни за консумация. От тези 10% не повече от 4% могат да бъдат с презрели, напукани и/или червиви плодове, като презрелите могат да бъдат до 2%.

Допуска се също така до 20% от черешите да бъдат без дръжка при условие, че кожицата не е повредена и няма силно изтичане на сок.

4.2. Допустими отклонения от размерите и теглото

Допуска се за всички класове до 10% от броя или теглото на черешите да не отговарят на посочения минимален размер, но да бъдат с размер не по-малък от: • за клас “Екстра” - 17 мм;

 • за клас I - 15 мм.

5. ТЪРГОВСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

5.1. Еднородност

Съдържанието на всяка опаковка трябва да бъде еднородно и да се състои от плодове с един и същ произход, сорт и качество. Плодовете трябва да бъдат еднакви по размер.

Черешите от клас “Екстра” трябва да бъдат и с еднаква степен на оцветяване и зрялост.

Видимата част от съдържанието на всяка опаковка трябва да съответства на съдържанието на цялата опаковката.

Черешите могат да бъдат смесвани, в търговски опаковки с нетно тегло до три килограма, с пресни плодове и зеленчуци от различни видове, при условията посочени в чл. 26 на Наредбата.

5.2. Опаковка

Черешите трябва да бъдат опаковани по начин, осигуряващ запазването им.

Материалите, използвани от вътрешната страна на опаковката, трябва да бъдат нови, чисти и с такова качество, че да предпазват продукта от външни или вътрешни повреди. Допуска се използването на материали, хартия или етикети, съдържащи търговски обозначения, само когато при отпечатването или залепването им не е използвано токсично мастило или лепило.

В опаковките не трябва да има никакви чужди тела.

Индивидуално поставените стикери върху продукта трябва да бъдат такива, че след отстраняването им да не оставят видими следи от лепило и да не причиняват дефекти по кожицата.

6. МАРКИРОВКА

(1) Всяка отделна опаковка трябва да съдържа следните данни, нанесени с четливи и неизтриваеми букви на една от външните й видими страни:6.1. Идентификация

 • Наименованието и адресът на опаковчика и/или експедитора.

Тези данни могат да бъдат заменени:

- за всички опаковки, с изключение на предварителните опаковки - с официално установеното или прието кодово обозначение, представящо опаковчика и/или експедитора, посочено в непосредствена близост до “Опаковчик и/или експедитор” (или съответните съкращения);

- само за предварителните опаковки - с наименованието и адреса на продавача, установил се в страната, посочени в непосредствена близост до “Опаковал от името на”, или еквивалентно указание. В този случай етикетирането включва също така и код, представящ опаковчика и/или експедитора. Продавачът предоставя цялата информация, която е необходима на инспектиращия орган относно значението на този код.

6.2. Естество на продукта


 • "Череши", когато съдържанието на опаковката не се вижда отвън.

 • “Пикота” или еквивалентно наименование, при необходимост,

 • Наименование на сорта (не е задължително).

6.3. Произход на продукта

 • Страна, където е произведен и по желание - наименованието на областта, където е произведен, или националното, регионалното, или местното наименование.

6.4. Търговски характеристики

 • Клас.

6.5. Официален знак за контрол (не е задължителен).

(2) Опаковките не трябва да съдържат данните, посочени в т.6, ал.(1), когато се състоят от търговски опаковки, ясно видими отвън и съдържащи тези данни. Тези опаковки не трябва да съдържат обозначения, които биха могли да бъдат подвеждащи. Когато опаковките са под формата на палети, данните трябва да бъдат обозначени върху бележка, поставена на видно място най-малко върху две от страните на палета.
1() Допуска се да липсват дръжки при условие, че кожицата на плодовете не е повредена и няма силно изтичане на сок при череши от сорта “Пикота” (“Picota”) или еквивалентни сортове череши, които се откъсват нормално без дръжка при беритбата.


Каталог: web -> odz gabrovo -> Plodovezele
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 А 13. Изисквания за качество на култивирани гъби (Agaricus)
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б изисквания за качество на бадеми с черупки
Plodovezele -> Приложение №2 към ч
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б-20. Изисквания за качество на цитрусови плодове област на приложение
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б-11. Изисквания за качество на лешници с Черупки
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 А-12. Изисквания за качество на краставици
Plodovezele -> Към чл. 8 Б-23. Изисквания за качество на ягоди
Plodovezele -> Б-22. Изисквания за качество на ябълки
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 А изисквания за качество на зелен фасул
Plodovezele -> Към чл. 8 Б-18. Изисквания за качество на сливи


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница