Към чл. 8 Б изисквания за качество на кайсииДата02.06.2017
Размер56.52 Kb.
Приложение № 2

към чл. 8

Б-8. ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАЧЕСТВО НА КАЙСИИ

 1. ОБЛАСТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Изискванията за качество на кайсиите се отнасят за културните сортове от вида Prunus armeniaca L., предназначени за консумация в прясно състояние.

2. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАЧЕСТВОТО

2.1. Минимални изисквания

Кайсиите от всички класове, отговарящи на определените изисквания за качество, с допустимите отклонения за всеки клас, трябва да бъдат: • цели;

 • здрави; не се допускат загнили или развалени кайсии, негодни за консумация;

 • чисти, практически без видими странични примеси;

 • практически без вредители;

 • практически без повреди от вредители;

 • без чужд мирис и/или вкус.

Кайсиите трябва да бъдат откъснати внимателно.

Те трябва да бъдат достатъчно добре развити и със задоволителна степен на зрялост.

Развитието и състоянието на кайсиите трябва да бъдат такива, че те да могат:


 • да издържат на транспортиране, товарене и разтоварване;

 • да се доставят на местоназначението в добро състояние.

2.2. Класификация

Кайсиите се класифицират в три класа на качество.2.2.1. Клас “Екстра”

Кайсиите от този клас трябва да бъдат с най-високо качество. По форма, развитие и оцветяване кайсиите трябва да притежават всички характеристики и свойства, типични за сорта, като се вземат предвид особеностите на района, в който се отглеждат.

Кайсиите трябва да бъдат без дефекти. Допускат се незначителни дефекти по повърхността при условие, че те не влошават общия външен вид на кайсиите, качеството, тяхната съхраняемост и търговския вид в опаковката.

2.2.2. Клас I

Кайсиите от този клас трябва да бъдат с добро качество. Те трябва да притежават всички основни характеристики и свойства, типични за сорта, като се вземат предвид особеностите на района, в който се отглеждат. Плодовото месо трябва да бъде напълно здраво.

Допускат се следните незначителни дефекти при условие, че те не влошават общия външен вид, качеството, съхраняемостта и търговския вид в опаковката:


 • незначителни дефекти във формата и развитието;

 • незначителни дефекти в оцветяването;

 • незначителни следи от набиване;

 • незначителни следи от слънчев пригор;

 • незначителни дефекти по кожицата - с дължина до 1 см за дефекти с продълговата форма и с обща повърхност до 0,5 см2 за други дефекти.

2.2.3. Клас II

Към този клас се отнасят кайсии, които не могат да се отнесат към клас “Екстра” и клас І, но съответстват на посочените минимални изисквания.

Допускат се следните дефекти по кожицата при условие, че кайсиите запазват основните характеристики по отношение на качеството, съхраняемостта и търговския вид в опаковката:


 • дефекти с продълговата форма с дължина до 2 cм;

 • други дефекти с обща повърхност до 1 cм2.

3. РАЗМЕРИ И ТЕГЛО

Размерът се определя по диаметъра на най-голямото напречно сечение. За клас “Екстра” и клас I определянето на размера е задължително.

Клас

Минимален диаметър /мм/

Максимално допустимо отклонение за плодовете в една и съща опаковка /мм/

Клас “Екстра”

35

5

Клас I и клас II

/с определяне на размера/


30

10


Клас II

/без определяне на размера/


30

-4. ДОПУСТИМИ ОТКЛОНЕНИЯ

За всяка опаковка се допускат отклонения от качеството и размера на кайсиите, които не отговарят на изискванията за съответния клас.4.1. Допустими отклонения от качеството

4.1.1. Клас “Екстра”

Допуска се до 5 % от броя или теглото на кайсиите да не отговарят на изискванията за този клас, но да отговарят на изискванията за клас I или в изключителни случаи - да съответстват на допустимите отклонения за клас I.4.1.2. Клас I

Допуска се до 10 % от броя или теглото на кайсиите да не отговарят на изискванията за този клас, но да отговарят на изискванията за клас II или в изключителни случаи - да съответстват на допустимите отклонения за клас II.4.1.3. Клас II

Допуска се до 10% от броя или теглото на кайсиите да не отговарят нито на изискванията за този клас, нито на минималните изисквания. Не се допуска наличието на загнили, силно набити или с други дефекти плодове, което ги прави негодни за консумация.4.2. Допустими отклонения от размерите

Допуска се за всички класове до 10% от броя или теглото на кайсиите да не отговарят на минималния размер или на размера, посочен върху опаковката, като отклонението не трябва да бъде по-голямо от  3 мм.5. ТЪРГОВСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

5.1. Еднородност

Съдържанието на всяка опаковка трябва да бъде еднородно и да се състои от кайсии с един и същ произход, сорт, качество и размер (ако се изисква задължително еднородност по отношение на размера). Кайсиите от клас “Екстра” също така трябва да бъдат еднородни и по отношение на степента на оцветяване.

Видимата част от съдържанието на всяка опаковка трябва да съответства на съдържанието на цялата опаковка.

Кайсиите могат да бъдат смесвани, в търговски опаковки с нетно тегло до три килограма, с пресни плодове и зеленчуци от различни видове, при условията посочени в чл. 26 на Наредбата.5.2. Опаковка

Кайсиите трябва да бъдат опаковани по начин, осигуряващ запазването им.

Материалите, използвани от вътрешната страна на опаковката, трябва да бъдат нови, чисти и с такова качество, че да предпазват продукта от външни или вътрешни повреди. Допуска се използването на материали, хартия и етикети, съдържащи търговски обозначения, само когато при отпечатването или залепването им не е използвано токсично мастило или лепило.

В опаковките не трябва да има никакви чужди тела.

Индивидуално поставените стикери върху продукта трябва да бъдат такива, че след отстраняването им да не оставят видими следи от лепило и да не причиняват дефекти по кожицата.

5.3. Търговски вид

Кайсиите могат да бъдат представени по един от следните начини: • в малки опаковки;

 • в един или няколко слоя, разделени един от друг;

 • насипно в опаковката, с изключение на плодовете от клас “Екстра”.

6. МАРКИРОВКА

(1) Всяка отделна опаковка трябва да съдържа следните данни, нанесени с четливи и неизтриваеми букви на една от външните й видими страни:6.1. Идентификация

 • Наименованието и адресът на опаковчика и/или експедитора.

Тези данни могат да бъдат заменени:

- за всички опаковки, с изключение на предварителните опаковки - с официално установеното или прието кодово обозначение, представящо опаковчика и/или експедитора, посочено в непосредствена близост до “Опаковчик и/или експедитор” (или съответните съкращения);

- само за предварителните опаковки - с наименованието и адреса на продавача, установил се в страната, посочени в непосредствена близост до “Опаковал от името на”, или еквивалентно указание. В този случай етикетирането включва също така и код, представящ опаковчика и/или експедитора. Продавачът предоставя цялата информация, която е необходима на инспектиращия орган относно значението на този код.

6.2. Естество на продукта


 • "Кайсии", когато съдържанието на опаковката не се вижда отвън;

 • Наименование на сорта за клас “Екстра” и клас I.

6.3. Произход на продукта

 • Страна, където е произведен и по желание - наименование на областта, където е произведен или националното, регионалното или местното наименование.

6.4. Търговски характеристики

 • Клас;

 • Размер (ако се изисква определяне на размера), посочен чрез минималния и максималния диаметър.

6.5. Официален знак за контрол (не е задължителен).

(2) Опаковките не трябва да съдържат данните, посочени в т.6, ал.(1), когато се състоят от търговски опаковки, ясно видими отвън и съдържащи тези данни. Тези опаковки не трябва да съдържат обозначения, които биха могли да бъдат подвеждащи. Когато опаковките са под формата на палети, данните трябва да бъдат обозначени върху бележка, поставена на видно място най-малко върху две от страните на палета.

Каталог: web -> odz gabrovo -> Plodovezele
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 А 13. Изисквания за качество на култивирани гъби (Agaricus)
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б изисквания за качество на бадеми с черупки
Plodovezele -> Приложение №2 към ч
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б-20. Изисквания за качество на цитрусови плодове област на приложение
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 Б-11. Изисквания за качество на лешници с Черупки
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 А-12. Изисквания за качество на краставици
Plodovezele -> Към чл. 8 Б-23. Изисквания за качество на ягоди
Plodovezele -> Б-22. Изисквания за качество на ябълки
Plodovezele -> Приложение №2 към чл. 8 А изисквания за качество на зелен фасул
Plodovezele -> Към чл. 8 Б-18. Изисквания за качество на сливи


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница