Книга на България. Природните дадености за кърджали са практически неизчерпаеми записи от нерудни изкопаеми, скъпоценни и полускъпоценни минералиДата21.01.2018
Размер12.92 Kb.
#51089
ТипКнига
ГРАДЪТ НА ВЕЧНОСТТА

Кърджали е разположен в сърцето на Източно-Родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. През Кърджали минава Паневропейския транспортен коридор №9 през прохода „Маказа“. Разстоянието от областния център до Република Гърция ще стане само 57 км.

Природата е дарила Източните Родопи с необикновена красота. Земята тук крие огромни залежи от оловно-цинкови руди, бентонит, перлит, зеолит, азбест, скъпоценни и полускъпоценни минерали, злато. В това китно кътче на страната са запазени ценни естествени находища на вечнозеления тракийски дъб, на вековен бял бор, синя хвойна, пърнар. В ландшафта на областта могат да се срещнат някой от най-ценните дървесни и растителни видове, вписани в Червената книга на България.

ПРИРОДНИТЕ ДАДЕНОСТИ ЗА КЪРДЖАЛИ СА ПРАКТИЧЕСКИ НЕИЗЧЕРПАЕМИ ЗАПИСИ ОТ НЕРУДНИ ИЗКОПАЕМИ, СКЪПОЦЕННИ И ПОЛУСКЪПОЦЕННИ МИНЕРАЛИ.

КЪРДЖАЛИ Е НАЙ-СЛЪНЧЕВИЯ ГРАД В БЪЛГАРИЯ. 266 ДНИ В ГОДИНАТА ПРЕМИНАВАТ ПОД ЗНАКА НА СЛЪНЦЕТО.

Забележителности в град Кърджали и околността

Българската базилика „Св. Йоан”

Художествената галерия

Стената на язовир „Студен кладенец”

Крепости разположени на хълмовете около града:

Моняк;

Татул;


Перперикон;

Дяволския мост;

Крепост „Устра“.

Природни забележителности:

Каменна сватба и Каменни гъби;

Резерватът на редки растения „Вълчи дол“;На територията на община Кърджали се намира и резерватът на редки растения „Вълчи дол“, находищата на уникалното цвете силивряк или "Орфеево цвете", на снежното кокиче, червения божур, дървовидната синя хвойна и др. Стара легенда разказва, че силивряк е родено от кръвта на митичния певец Орфей. Орфеевото цвете крие странна биология-осемнадесет месеца може да престои изсушено, а след това засадено при подходящи условия, продължава нормалния си живот. Силиврякът е символ на безсмъртието.
Каталог: uroci -> exercises
exercises -> Цифри, мерки и знаци в математиката
exercises -> Антарктида
exercises -> Основни характеристики на котката
exercises -> Sony-Ericsson k-750i
exercises -> Google или Гугъл е
exercises -> Се състои от Меркурий, Венера, Земя и Марс. Планетите от външната Слънчева система са Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон
exercises -> Обща характеристика на водорасли
exercises -> Най, най, най Най-щастливата страна
exercises -> Тест (Работа с ос windows и ms word)
exercises -> Задача Полета на страницата: Горе, долу, ляво и дясно по 1,5 см


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница